Το debut.gr με αφορμή την εκπληκτική πορεία των Bucks στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ, θυμάται τον παίκτη που τους οδήγησε στο μοναδικό τους πρωτάθλημα το 1971 που δεν είναι άλλος από τον Kareem Abdul-Jabbar.

Σε μία χρονιά όπου οι Milwaukee Bucks και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχουν αφήσει άφωνο το ΝΒΑ, σε πολλούς έχουν ξυπνήσει οι μνήμες του μοναδικού πρωταθλήματος που έχουν κατακτήσει οι Bucks το 1971. Πρωτεργάτης του ιστορικού αυτού πρωταθλήματος είναι ο γνωστός σε όλους Kareem Abdul-Jabbar και το debut.gr παρουσιάζει τη καριέρα ενός παίκτη-μύθου του μπάσκετ.

Η Αρχή

Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1947 στην Νέα Υόρκη, με το όνομα Ferdinand Lewis Alcindor jr. Στο κολέγιο αγωνίστηκε στην ομάδα του UCLA καταφέρνοντας κλέψει όλες τις εντυπώσεις για διάφορους λόγους.

Αρχικά, με τον Jabbar σε ρόλο ηγέτη, η ομάδα του έτρεξε ένα απίστευτο σερί 88 νικών σε 90 ματς με τον ίδιο να σκοράρει κατά ριπάς. Αυτά τα τέσσερα χρόνια του κολεγιακού πρωταθλήματος βραβεύτηκε δύο φορές με το τίτλο του καλύτερου παίκτη (1967,1969). Ακόμα τρεις φορές επιλέχθηκε First Team All-American (1967–1969), τόσο το 1967 όσο και το 1968 κέρδισε το βραβείο USBWA College Player της χρονιάς , το οποίο αργότερα έγινε το Trophy Oscar Robertson. Ακόμα το 1969 βραβεύτηκε ως ο καλύτερος παίκτης του έτους και έγινε ο μόνος παίκτης που κέρδισε το βραβείο Helms Foundation Player of the Year τρεις φορές.

Όμως εξαιτίας του ύψους του, εκείνη τη περίοδο απαγορεύτηκαν τα καρφώματα λόγω της μεγάλης υπεροχής του. Μάλιστα, ο περιορισμός αυτός έπαψε να ισχύει το 1976 όταν πλέον ο Jabbar βρισκόταν ήδη στο ΝΒΑ. Μετά το τέλος της κολεγιακής του καριέρας, επελέγη στο νούμερο 1 του Draft του 1969 από τους Milwaukee Bucks και τότε θα ξεκινούσε το ταξίδι του προς τη καταξίωση.

Κεφάλαιο Milwaukee Bucks

Οι Bucks έβλεπα στο πρόσωπο του νεαρού παίκτη, τον ηγέτη που θα τους οδηγούσε στη κορυφή. Εξάλλου ο μεγαλόσωμος είχε γεμίσει τους πάντες με προσδοκίες. Παρά το μικρό της ηλικίας του αποδέχτηκε το ρόλο του και από την πρώτη κιόλας χρονιά έδειξε το τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Από ομάδα των 27 νικών, οι Bucks έφτασαν τις 56 με τον Jabbar να σκοράρει συνεχώς (28 πόντους μ.ο.), να μαζεύει όλα τα «σκουπίδια» (14) και φυσικά να ανακηρύσσεται Rookie Of The Year. Αυτό που δεν κατάφερε όμως ήταν να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Πολλοί είναι αυτοί που φαντάζονται πως ένας παίκτης με το δικό του ύψος είναι εύκολο να έχει τέτοια νούμερα αφού κανένας δεν θα μπορούσε να τον αντιμετωπίσει. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως του Jabbar δεν ήταν ούτε τα καρφώματα αλλά ούτε τα lay-up. Αντίθετα είναι το περίφημο «SkyHook» ή αλλιώς «ραβέρσα» το οποίο θα δούμε στην συνέχεια.

Η επόμενη σεζόν (1970-1971) θα ήταν αρκετά διαφορετική. Οι Bucks έχοντας στην σύνθεση τους τον Oscar Robertson και τον Jabbar αφηνιασμένο θα τελειώσουν την σεζόν με 66 νίκες. Ο Jabbar θα σκοράρει κατά μέσο όρο 31,7 πόντους, δικαίως θα πάρει το βραβείο του MVP της σεζόν και θα οδηγήσει και το Milwaukee στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Πλέον αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους star του ΝΒΑ. Τα νούμερα του συνεχίζουν να ανεβαίνουν (34,8 πόντοι) και μέχρι το 1974 (πέντε χρόνια παρουσίας) έχει κατακτήσει ένα «δαχτυλίδι» και τρία βραβεία MVP. Κάπου εκεί παρουσιάστηκε το πρόβλημα στα μάτια του και έκτοτε θα τον θυμόμαστε μόνο με τα γυαλιά που εν πολλοίς έσωσαν και την καριέρα του.

Ο ίδιος όμως ένιωθε πως είχε ανάγκη για μία μεγάλη αλλαγή.

Los Angeles Lakers

Ο «Γενναιόδωρος (Kareem) Υπηρέτης (Abdul) του Θεού (Jabbar)» όπως υποδηλώνει και το όνομά του αποτελεί μία εμβληματική φιγούρα για τους Lakers. Εξάλλου τα υπόλοιπα 14 χρόνια της καριέρας του, τα πέρασε φορώντας τα κίτρινα.

Στην πρώτη του σεζόν, ήταν πραγματικά μοναδικός σκοράροντας κατά μέσο όρο 27,7 πόντους και ταυτόχρονα μάζεψε 1.111 ριμπάουντ. Φυσικά, το σύνολο των ριμπάουντ σε μία σεζόν αποτελεί μέχρι σήμερα ρεκόρ.

Οι επόμενες τρεις σεζόν (1976-1979) ήταν εξίσου αρκετά καλές, με πολύ καλούς αριθμούς να τις συνοδεύουν, όμως ο τίτλος δεν είχε έρθει. Αλλά τη χρονιά 1979-1980 έγινε η κίνηση που θα άλλαζε την ιστορία των Lakers και παράλληλα θα συμπλήρωνε το κομμάτι του παζλ που έλειπε.

Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις με τους Jazz και μία δόση τύχης στη κλήρωση των draft, οι Lakers επέλεξαν τον Magic Johnson. Τα λόγια για τον Magic είναι περιττά. Ένας δίμετρος point-guard με πολλές αρετές στο παιχνίδι του θα συνέθετε ένα απίστευτο δίδυμο με το Jabbar και μαζί θα οδηγούσαν τους Lakers στην δόξα.

Στα επόμενα έξι χρόνια (1979-1985) ο Jabbar μαζί με τους Lakers θα κατακτήσουν τρία πρωταθλήματα ΝΒΑ, με τον «γίγαντα» Kareem να σπάει κάθε ρεκόρ σε όλες τις στατιστικές υπηρεσίες και να ξεπερνά στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών τον Wilt Chamberlain.

Στα τελευταία τέσσερα χρόνια της καριέρας του, θα κατακτήσει άλλα δύο πρωταθλήματα (1987, 1988) φτάνοντας έτσι στον μαγικό αριθμό έξι. Έτσι σε ηλικία 42 ετών θα ανακοινώσει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση έχοντας κατακτήσει τα πάντα και έχοντας γράψει το όνομά του παντού.

Με έξι «δαχτυλίδια», έξι βραβεία MVP, δύο βραβεία Finals ΜVP, πρώτος παίχτης που συμπλήρωσε 20 σεζόν στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και σύμφωνα με ranking του ESPN δεύτερος καλύτερος παίκτης ανάμεσα σε 100 αθλητές φυσικά και μιλάμε για έναν παίκτη-θρύλο.

Το Skyhook

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η χαρακτηριστική κίνηση του Jabbar, που δεν ήταν άλλη από το Skyhook. Η κίνηση αυτή αποτελεί κάτι το καινοτόμο για την εποχή, αν αναλογιστούμε πως οι υπόλοιποι ψηλοί της εποχής δεν είχαν τέτοιου είδους πλαστικές κινήσεις.

Τι είναι όμως το Skyhook; Το Skyhook στην ουσία, αποτελεί μία εκδοχή της δικής μας «ραβέρσας». Χρησιμοποιώντας το κορμί και τα μακριά του χέρια, ο Jabbar κρατούσε σε απόσταση την μπάλα από τον αμυντικό και εκτελούσε με το ένα χέρι πάνω από αυτόν. Αυτό ήταν που τον έκανε και ξεχωριστό.

Καταλήγοντας, τέτοιοι παίκτες ήταν που ανέβασαν την «αίγλη» του μπάσκετ και που μύησαν τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με αυτό. O Jabbar αποτελεί το παράδειγμα παίκτη που πραγματικά γεννήθηκε για να παίξει μπάσκετ και να πρωταγωνιστεί. Εξάλλου τα κατορθώματα και οι επιδόσεις του μιλούν από μόνες τους και με την κίνηση «Skyhook» έφτασε στον «ουρανό» του μπάσκετ. Εκεί που πραγματικά άξιζε να είναι!