Το 40ήμερο... ταξίδι για την εθνική πόλο γυναικών, που ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου στο Αϊντχόφεν, ολοκληρώνεται αύριο το πρωί (16/2, 10:30) στην Ντόχα

Το 40ήμερο… ταξίδι της εθνικής υδατοσφαίρισης των γυναικών, που ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου στο Αϊντχόφεν, ολοκληρώνεται αύριο το πρωί (16/2, 10:30) στην Ντόχα, με τον “μικρό” τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, απέναντι στην Ισπανία.

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε με όνειρα, αλλά και με το φόβο μίας -νέας- αποτυχίας να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια παικτριών και τεχνικής ηγεσίας, και τελειώνοντας βρίσκει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να έχει επιστρέψει στην ελίτ: χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό, πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 16 χρόνια, είσοδος στην τετράδα του Παγκοσμίου μετά από 13 χρόνια και μία υπόσχεση: τώρα που τα φαντάσματα “ξορκίστηκαν”, ο δείκτης θα δείχνει προς τα επάνω.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Το ιδανικό, προφανώς, θα ήταν αυτό το υπέροχο 40ήμερο της εθνικής να ολοκληρωθεί με μία θέση στο βάθρο στην Ντόχα. Αντικειμενικά, όμως, αυτό είναι πολύ δύσκολο.

Αν κάτι δεν κατάφερε αυτό το διάστημα η ελληνική ομάδα, ήταν να “κοιτάξει στα μάτια” τις Ισπανίδες, από τις οποίες γνώρισε δύο βαριές ήττες: 13-5 στον ημιτελικό του Αϊντχόφεν, 16-8 στην Α΄ φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (το πραγματικό σκορ του ματς ήταν 16-7, αλλά επισήμως καταλογίστηκε στην Ειρήνη Νίνου ένα γκολ που δεν μπήκε ποτέ). Η Αλεξία Καμμένου πιστεύει ότι η εθνική μπορεί να κοντράρει τη “ρόχα”, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί μέσα στο νερό.

Αύριο, πάντως, ίσως είναι μία καλή ευκαιρία. Οι Ισπανίδες έχουν… καλομάθει, με τρεις παρουσίες στον τελικό (και ισάριθμες ήττες) στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις, και η διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου δεν τους αρκεί. Η φιναλίστ της περσινής διοργάνωσης έδωσε μάχη στον ημιτελικό απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά “λύγισε” με 11-9.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Ανάλογη απογοήτευση είναι λογικό να υπάρχει και στο “γαλανόλευκο στρατόπεδο”, αφού η εθνική “άγγιξε” την πρόκριση στον τελικό, για να τη χάσει τελικά από την Ουγγαρία στα πέναλτι. Απλώς, η κατάκτηση της τρίτης θέσης μοιάζει να αποτελεί μεγαλύτερο κίνητρο για την ελληνική ομάδα, που άλλωστε έχει ανέβει στο βάθρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μόνο μία φορά, το 2011 στη Σανγκάη, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Αντίθετα, η “ρόχα” μετράει ένα χρυσό και τρία ασημένια μετάλλια στις τελευταίες έξι διοργανώσεις, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστεί στον “μικρό” τελικό ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Η Ισπανία ήταν γενικότερα εντυπωσιακή στη Ντόχα, νικώντας (πέραν της εθνικής) την Κίνα με 18-5, τη Γαλλία με 14-7 και τον Καναδά με 12-9 στον προημιτελικό. Στην τετράδα, όμως, “τράκαρε” πάνω στις Αμερικανίδες, προδόθηκε από το κακό ποσοστό της στην παίκτρια παραπάνω (4/12) και έχασε το παιχνίδι.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Η ιβηρική ομάδα παρουσιάζει μία εντυπωσιακή πολυφωνία στην επίθεση (καμία παίκτρια δεν έχει πετύχει περισσότερα από εννέα γκολ στα πέντε παιχνίδια του τουρνουά), αλλά αυτό στον ημιτελικό γύρισε… μπούμερανγκ, με τις Μπέα Ορτίθ, Άννι Εσπάρ και Τζούντιθ Φόρκα να μένουν “άσφαιρες” και την 20χρονη Έλενα Ρουίθ να σημειώνει μεν τρία γκολ, αλλά σε δέκα προσπάθειες.

Συνολικά, οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί επτά φορές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, με την Ισπανία να μετράει τέσσερις νίκες, εκ των οποίων η μία στα πέναλτι (στον προημιτελικό του 2017), και την εθνική δύο, ενώ ένα ματς για τη φάση των ομίλων, το 2022 στη Βουδαπέστη, έληξε ισόπαλο.

Στον τελικό του τουρνουά, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν στις 4:30 μ.μ. την Ουγγαρία και είναι το φαβορί για να επιστρέψουν στο “θρόνο” μετά το περσινό… διάλειμμα. Πριν τη Φουκουόκα, όπου έπεσε θύμα έκπληξης στα προημιτελικά από την Ιταλία, η αμερικανική ομάδα μετρούσε τέσσερις διαδοχικούς τίτλους, τελευταίος εκ των οποίων το 2022 στη Βουδαπέστη, όταν νίκησε 9-7 τις Μαγυάρες.

Η Ουγγαρία, που έφτασε στον τελικό κερδίζοντας στα πέναλτι και τα δύο νοκ-άουτ ματς που έδωσε (με Ολλανδία και Ελλάδα), φιλοδοξεί να επιστρέψει στην κορυφή μετά από 19 χρόνια. Ο δεύτερος και τελευταίος ως τώρα τίτλος στην ιστορία της ήρθε το 2005 στο Μόντρεαλ, όταν νίκησε τις ΗΠΑ 10-7 στην παράταση. Αυτή είναι και η μοναδική ήττα των Αμερικανίδων σε οκτώ τελικούς Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων.

Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας του γυναικείου τουρνουά περιλαμβάνει ακόμη έναν “τελικό”, όπου Ιταλία και Καναδάς θα μονομαχήσουν, όχι για την έβδομη θέση της τελικής κατάταξης, αλλά για το τελευταίο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!