Το Debut μίλησε με τον μοναδικό Έλληνα που… στήνει το VAR για την UEFA!
Το Debut.gr μίλησε με τον μοναδικό -για την ώρα- Έλληνα τεχνικό που ξέρει απ΄ έξω πως μπορεί να στηθεί το VAR σε επίσημα ματς της UEFA. Τον Δημήτρη Νίκα.
Το VAR είναι η επιτομή της φράσης «η τεχνολογία μπήκε στη ζωή μας». Η συγκεκριμένη συσκευή ξεκίνησε αρχικά να υπάρχει ως βοηθητικό μέλος της ομάδας των διαιτητών για επίμαχες φάσεις μόνο. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός το βλέπουμε να παίζει ολοένα και περισσότερο κομβικό ρόλο στις αποφάσεις που μπορούν να παρθούν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στο κορυφαίο επίπεδο.
Ο Δημήτρης Νίκας είναι από εκείνους που κάνουν όλη τη… βρώμικη δουλειά. Αν δεν ήταν αυτός και μερικοί ακόμη σαν εκείνον όλα θα έμεναν στα χαρτιά. Στη θεωρία. Η εικόνα και ο ήχος δεν θα έφταναν μέχρι τους διαιτητές και τα επιτελεία τους. Ο μοναδικός Έλληνας -για την ώρα- που δουλεύει υπό τις επιταγές της UEFA και της Hawk-Eye Innovations μίλησε στο debut.gr για το παρόν, αλλά και το μέλλον του VAR και πόσο μπορεί να βοηθήσει και να δώσει απαντήσεις σε όλες τις αναπάντητες φάσεις.
Αναλυτικά όλα όσα είπε ο Δημήτρης Νίκας στο Debut.gr:
Μπορείς να μας πεις με απλά λόγια ποιος είναι ο ρόλος σου;
«Αρχικά εργάζομαι για την εταιρία Hawk-Eye Innovations, η οποία αποτελεί θυγατρική εταιρία της Sony, και είναι η εταιρία που έχει κερδίσει την αναδοχή της τεχνολογικής υποστήριξης όλων των διοργανώσεων της UEFA πλην του Conference Legue. Η Hawk-Eye φημίζεται για την δράση της στον παγκόσμιο αθλητισμό με πιο χαρακτηριστική της τεχνολογία την ομώνυμη Hawk-Eye τεχνολογία που συναντάται στα challenge ενός αγώνα τένις.
Ο ρόλος μου κατά λέξη είναι: Match Operations Assistant ή Football Systems Operator ανάλογα από ποια οπτική θες να το δεις. Κάθε αγώνας και κάθε διοργάνωση της UEFA απαιτούν εκ προκηρύξεως, να λειτουργούν εν ώρα αγώνα, κάποια τεχνολογικά συστήματα. Τα συστήματα αυτά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες (πάνω στις οποίες βασίζονται και οι υπηρεσίες της Hawk-Eye), το live match tracking (με στατιστικά ομάδων και παικτών και την αναδιανομή των στοιχείων στις ομάδες, στις ομοσπονδίες και σε άλλους πάροχους στατιστικών στοιχείων) και την υποστήριξη της διαιτησίας μέσω του VAR, του Goal Line technology και πλέον και του ημιαυτόματου offside.
Ανάλογα λοιπόν με τα τεχνολογικά συστήματα, που απαιτεί κάθε αγώνας στον οποίο συμμετέχω, προγραμματίζεται μια ομάδα με έναν unit manager για να βρεθούμε εκ μέρους της Hawk-Eye στο εκάστοτε γήπεδο. Πάντα μια μέρα πριν θα βρούμε παρκαρισμένο στην broadcast area το δικό μας truck το οποίο και πρέπει να συνδεθούμε με καλωδιώσεις και οπτικές ίνες, με τα αντίστοιχα trucks της broadcast εταιρίας που έχει αναλάβει τον εν λόγω αγώνα, αλλά και με το γήπεδο μέσω ειδικών εγκαταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί για τις ανάγκες της σύνδεσης του δικού μας φορτηγού με το εσωτερικό του γηπέδου. Οι παροχές μας ποικίλουν λοιπόν από το VAR monitor, το Goal line technology, την ενδοεπικοινωνία των διαιτητών με τα κεντρικά της Νιόν και τους VAR, ως την παροχή τάμπλετ στους γιατρούς των ομάδων για live εικόνα και replay στον πάγκο σχετικά με τραυματισμούς παικτών με στόχο την αμεσότερη διάγνωση, την αποθήκευση και μελέτη υλικού και φωτογραφιών που θα βοηθήσουν πιθανότατα στην αποθεραπεία κλπ, Επίσης σε αγώνες Champions league υπάρχει το ημιαυτόματο offside, το EPTS (Electronic Performance Tracking System) και η Τactical Camera (ευρυγώνιος κάμερα δίπλα στις κάμερες των Broadcaster, που δεν έχει καμία σχέση με την live σύνδεση και κάλυψη, αλλά τραβάει με ένα πλάνο όλους τους παίκτες του γηπέδου, με σκοπό την ύστερη βοήθεια των προπονητών στην τακτική ανάλυση του αγώνα).
Ο κάθε ένας από την ομάδα μου λοιπόν είναι υπεύθυνος για ένα από τα παραπάνω συστήματα. Παραλαμβάνουμε το υλικό μέσα από το truck και το μεταφέρουμε εντός γηπέδου, όπως ήδη ανέφερα μια ημέρα πριν τον αγώνα. Ακολουθεί το στήσιμο, η επιβεβαίωση λειτουργίας των συστημάτων μέσω συνεχόμενων τεστ και η επικοινωνία με τον παρατηρητή της UEFA, ο οποίος είναι αυτός που ουσιαστικά πιστοποιεί την λειτουργία τους και εγκρίνει την καταλληλόλητα τους. Κατά τη διάρκεια του αγώνα τα συστήματα είναι υπό παρακολούθηση και ειδικά ο άνθρωπος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μόνιτορ εντός γηπέδου θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο χρήσης του. Σε περίπτωση επιπλοκής είναι αυτός ο οποίος θα πρέπει να βρει την λύση αμέσως. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία διαθέτει backup plans και disaster protocols για τα οποία είμαστε κατάλληλα εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχω βρεθεί ακόμα σε κάποια δυσάρεστη κατάσταση».
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να βρεθεί εκεί που είσαι αυτή τη στιγμή;
«Έχοντας σπουδάσει στην Σ.Ε.Φ.Α. Αθήνας και κάνοντας το Μaster μου στο Sports Management, η μετακόμισή μου στην Ολλανδία με σκοπό την εύρεση ενός σκαλοπατιού που θα με έφερνε κοντά στα operations και το management του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου νομίζω πως ήταν το σημαντικότερο βήμα.
Η Hawk-Eye αναζητούσε για freelancers στην Ολλανδία που θα επιθυμούσαν να απασχοληθούν σε αυτό το κομμάτι των operations και η αλήθεια είναι πως ήμουν τυχερός καθώς έπεσε στην αντίληψή μου η αγγελία της στο linkedin χωρίς να κάνω αναζητήσεις καθημερινά. Η διαδικασία της επιλογής μου δεν ήταν πολύ δύσκολη ή περίπλοκη μιας και έπεσα σε μια περίοδο αλλαγών στο εσωτερικό της εταιρίας όπου προσπαθούσαν εναγωνίως να βρουν κατάλληλους και αρκετούς freelancers για να τους υποστηρίξουν πανευρωπαϊκά σε πάρα πολλές διοργανώσεις, κάτι το οποίο είναι αρκετά δύσκολο μιας και δεν μιλάμε για μια σταθερής σύμβασης εργασία, αλλά για κάτι που θα γίνεται πιθανό δύο με τρεις φορές τον μήνα (έξι με επτά εργάσιμες ημέρες δηλαδή). Εγώ βρισκόμουν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη φάση της ζωής μου ώστε να μπορέσω να υποστηρίξω αυτή τη μορφή σύμβασης στην καθημερινότητά μου και ήδη να έχω κάνει τα πρώτα μου γερά βήματα και να έχω γνωρίσει αρκετό κόσμο εντός γηπέδων».
Πως νιώθεις με αυτή την εμπειρία;
«Η εμπειρία είναι καταπληκτική. Η επαφή μου με τις εγκαταστάσεις πολύ μεγάλων και ιστορικών ευρωπαϊκών γηπέδων είναι πάρα πολύ άμεση. Έχω περπατήσει και βρεθεί σχεδόν σε όλα τα σημαντικά σημεία των μεγαλύτερων γηπέδων της Ολλανδίας. Έχω περπατήσει πάνω στο στέγαστρο της «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα», έχουν περάσει από δίπλα μου παίκτες όπως ο Μπαπέ, ο Χάβερτς, ο Ζιρού και έχω συνεργαστεί και μιλήσει με γνωστούς διαιτητές, παρατηρητές της UEFA , στελέχη των Ολλανδικών συλλόγων που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και φυσικά έχω γνωριστεί με πολλά στελέχη της Ολλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμουν για να αρχίσω να κατανοώ τον χώρο και να εντοπίσω τι ακριβώς μου αρέσει, ώστε να στοχεύσω σε αυτό στο άμεσο μέλλον».
Ποια είναι η γνώμη που έχεις για το VAR γενικότερα σαν εργαλείο στα χέρια των διαιτητών;
«Το VAR έχει αλλάξει τα πάντα από την ημέρα που εμφανίστηκε και πιθανότατα θα αλλάξει κι άλλα πράγματα στο μέλλον. Το πρόσημο για εμένα είναι 100% θετικό και το potential είναι ακόμη μεγαλύτερο με βάση όσα λέγονται πως θα έρθουν. Πάνε πολλά χρόνια να μιλήσουμε για μια αμφισβητούμενη φάση σε αγώνα τίτλου. Μπορεί να υπάρχουν γκρίνιες και παράπονα σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά αυτό μάλλον δεν θα σταματήσει ποτέ όσο και οι διαιτητικές αποφάσεις αποτελούν υποκειμενικό και όχι αντικειμενικό κριτήριο. Η ενίσχυση της τεχνολογίας στην τελική απόφαση είναι ακριβώς στο μοτίβο του goal line technology ή του ημιαυτόματου offside, όπου κανένα ανθρώπινο χέρι δεν υποκινεί γραμμές και τετράγωνα θα τελειώσει μια για πάντα όλη αυτή τη συζήτηση. Δεν θα αργήσει πολύ πιστεύω».
Υπάρχουν αδικίες ακόμα και στην εποχή του VAR;
«Όπως είπα και παραπάνω, όσο οι αποφάσεις εμμένουν στην υποκειμενική κρίση του διαιτητή πιστεύω πως ναι ακόμη μπορούν να χειραγωγηθούν ή να επηρεαστούν. Πλέον όμως είναι πολύ περισσότερο κατακριτέο και οφθαλμοφανές απ’ ό,τι στο παρελθόν το κάθε λάθος. Έχουμε δει πάρα πολλές φάσεις παρόμοιες να καταλήγουν σε διαφορετικό σφύριγμα κατά καιρούς και να σηκώνει αντιδράσεις. Ίσως ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η μετάδοση της συνομιλίας των διαιτητών με κάποιον τρόπο, που δεν το θεωρώ και πάρα πολύ δύσκολο. Κάτι ακούγεται πως ίσως δημιουργήσει ηΒundesliga στο άμεσο μέλλον σχετικά με την διαφάνεια σε αυτό το κομμάτι. Ίσως ακολουθήσουν και άλλες λίγκες. Θα δούμε. Η διαφάνεια αποτελεί πολύ μεγάλο στοίχημα για τον σύγχρονο αθλητισμό».
Το ποδόσφαιρο ήταν καλύτερο και πιο θεαματικό με ή χωρίς το VAR;
«Το ποδόσφαιρο όπως το μάθαμε μεγαλώνοντας, δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό και αυτό που παρακολουθούν τα νέα παιδιά. Δεν είναι μόνο το VAR που το έχει αλλάξει και το έχει κάνει πιο μονότονο. Αλλά όλη η εμπορευματοποίησή του. Πριν το VAR το ποδόσφαιρο ήταν πάρα πολύ διαφορετικό. Για την αλλαγή που ζούμε όμως δεν ευθύνεται το VAR. Το ποδόσφαιρο στο παρελθόν ήταν πιο συγκινητικό σε κάθε περίσταση. Κάθε χώρα είχε την κουλτούρα της, το ποδόσφαιρό της. Πλέον το ποδόσφαιρο και ο επαγγελματικός αθλητισμός γενικότερα έχουν γίνει management με τα συναισθήματα να παραμερίζονται. Αν το σύγχρονο ποδόσφαιρο θέλει να ξεπεράσει σε κάτι το ποδόσφαιρο των προηγούμενων δεκαετιών, αυτό μπορεί να είναι μόνο η αγωνιστική διαφάνεια μέσω του VAR».
Πιστεύεις ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε και άλλα εργαλεία στα χέρια των διαιτητών, όπως το VAR;
«Είναι πιστεύω ήδη δρομολογημένο αυτό. Εταιρίες κολοσσοί όπως η Hawk-Eye έχουν μοναδικό λόγο ύπαρξης τους την δημιουργία τεχνολογικών συστημάτων για τον αθλητισμό και την εξέλιξή του. Στο μέλλον θα υπάρξουν ακόμη πιο αυτοματοποιημένα συστήματα διαιτησίας. Μεγάλο παράδειγμα τα προηγμένα πρωταθλήματα όπως η La Liga και το Champions League. Σε δευτερόλεπτα έχει βγει απόφαση για το αν ένα γκολ είναι off η onside. Το βλέπω με τα μάτια μου εν ώρα αγώνα μέσα από το truck με τις πολλαπλές οθ’ονες και δεν μπορώ να το πιστέψω, χωρίς την παρέμβαση κανενός ανθρώπινου χεριού».
Αν ήταν στο δικό σου χέρι καταργούσες το VAR ή τους διαιτητές, όπου τη θέση τους θα έπαιρναν ρομποτάκια;
«Δεν θα ήταν μια εύκολη απόφαση. Αν ωστόσο μιλάμε για μια σωστά δομημένη τεχνολογία, ελεγμένη, με πιστοποίηση λειτουργίας, πιστότητα, ακρίβεια και όλα τα συναφή θα επέλεγα την ρομποτική διαιτησία. Η κρίση ενός ανθρώπου μπορεί να χειραγωγηθεί, να επηρεαστεί. Ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει την προσοχή του για κλάσματα του δευτερολέπτου, μπορεί να χάσει μια ολόκληρη φάση λόγω κακού οπτικού πεδίου… Πριν το VAR χρησιμοποιήσαμε την δυνατότητα των πέντε διαιτητών. Δεν λειτούργησε. Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Προσωπικά πιστεύω θα αποτελέσει και λύτρωση για μια πολύ καταπονημένη κοινωνική ομάδα παγκοσμίως. Είναι πολύ δύσκολη επιλογή να είσαι διαιτητής».
Οι μεγάλες διακοπές “σκοτώνουν” το ποδόσφαιρο και το θέαμα ή δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο;
«Εννοείται πως δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα οι διακοπές. Γι’ αυτό και ύστερα από τα πρώτα δύσκολα χρόνια λειτουργίας του VAR παρατηρούμε σιγά- σιγά μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης της χρήσης του για το παραμικρό από τους διαιτητές. Το πρόβλημα αυτό όμως θα λυθεί σύντομα. Θα ξαναφέρω στα λόγια μου το Champions League. Δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες και συχνές διακοπές όσο πιστεύουμε. Η ανεπτυγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εκεί δίνει διαφορετική διάσταση στις αποφάσεις και στο παιχνίδι. Και για του λόγου το αληθές. Έχω βρεθεί σε 12 παιχνίδια από το καλοκαίρι ως σήμερα. Δεν έχει υπάρξει ούτε ένα on field review. Στην Ελλάδα δυστυχώς οι διαιτητές χρησιμοποιούν το VAR πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο εξωτερικό».
Οι παίκτες τι γνώμη έχουν για το VAR;
«Δεν έχω συνομιλήσει με κάποιον ποδοσφαιριστή για να έχω άμεση γνώμη. Δεν νομίζω να υπάρχει ποδοσφαιριστής που να μην επιθυμεί το VAR».
Είναι το ποδόσφαιρο από μόνο του ένα δίκαιο ή άδικο άθλημα;
«Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που κρύβει τις περισσότερες εκπλήξεις. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο άθλημα στο οποίο να μπορούν οι αδύναμοι να κάνουν τόσες ανατροπές. Αγωνιστικά, μπορείς να βρεθείς στην καλύτερή σου ημέρα και να χάσεις αλλά και το ακριβώς αντίθετο. Διαιτητικά, δυστυχώς έχουν υπάρξει πολύ δύσκολες εποχές παγκοσμίως. Το VAR σίγουρα μπορεί να αναχαιτίσει πιέσεις και να κάνει το ποδόσφαιρο πολύ πιο δίκαιο».
UEFA και FIFA νοιάζονται για το ποδόσφαιρο και το θέαμά του, όπως και για τους πρωταγωνιστές τους ή είναι απλώς όλα κέρδος;
«Η FIFA και η UEFA ασχολούνται πάρα πολύ με το προϊόν και με αυτό που θα εξωτερικεύσουν στον φίλαθλο- καταναλωτή. Η κάθε αγωνιστική ημέρα κρύβει πίσω τις χιλιάδες ώρες εργασίας και αμέτρητους εργαζόμενους. Οι προδιαγραφές των αγώνων τους πλέον είναι εξωπραγματικές. Τα operations και κάθε λογής logistics για τέτοιου είδους αγώνες αντιστοιχούν σε αντίστοιχα master plans τεράστιων επιχειρήσεων. Το δίωρο που διαρκεί ένας αγώνας είναι το 1% του τι κρύβεται πίσω από αυτόν. Προφανώς όλα αυτά καταλήγουν στο κέρδος. Οι διαφημιζόμενοι κάνουν ουρές. Δυστυχής αυτή η εμπορευματοποίηση έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες και διαφορετικούς στόχους ειδικά για την UEFA και την FIFA. Θα δείτε πόσο πλέον κάνουν προπόνηση όλοι οι συμμετέχοντες. Από τους αθλητές ως τους διαιτητές, μιας και κάθε σεζόν έχει πολλά ματς και αρκετές απαιτήσεις. Όσο πιο πολλά τα παιχνίδια και ειδικά τα μεγάλα παιχνίδια, τόσο πιο πολλά τα χρήματα».
Υπάρχει τέλειος διαιτητής;
«Δεν νομίζω να έχει υπάρξει ποτέ τέλειος διαιτητής. Ακόμη και στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ακόμη και στην Premier League πολύ συχνά βλέπουμε λάθος αποφάσεις και λάθη. Γι’ αυτό μέχρι και εκεί πέρα υπάρχουν φωνές και γκρίνια».
Θα ήθελες να ήσουν διαιτητής;
«Σε καμία περίπτωση. Έχω φοβία και μίσος μαζί για κάθε εντολή ή ένστολο (γέλια). Δεν θα μπορούσα να γίνω ποτέ κάποιος που παίρνει αποφάσεις με τέτοιο αυταρχικό τρόπο».
Το πιο… φιλικό γήπεδο όσον αφορά την πρόσβασή του και το πόσο τεχνολογικά εξελιγμένο είναι;
«Από τη στιγμή που παρέχω υπηρεσίες σε ευρωπαϊκούς αγώνες μόνο ολλανδικών ομάδων, προς το παρόν, τα γήπεδα στα οποία έχω κάνει operate είναι το “Johan Cruyff Arena”, το “Phillips Stadion”, το “De Kuip”, το “Grolsch Veste” της Τβέντε και σύντομα θα επισκεφθώ το “Abe”, το “Lenstra Stadion” της Χερενφεεν. Χωρίς να έχω δει το γήπεδο της τελευταίας θα πω με μεγάλη βεβαιότητα πως το γήπεδο του Άγιαξ αποτελεί μακράν το φιλικότερο και πιο σύγχρονο γήπεδο. Όλο το στάδιο αποτελεί ένα υπερθέαμα απόλυτα προσιτό προς τους εργαζομένους, τους αθλητές και τους φιλάθλους.
Εκπληκτικές εγκαταστάσεις, τρομερή πρόσβαση και πάρα πολύ προμελέτη. Μπορεί το γήπεδο αυτό να κατασκευάστηκε σε προ VAR εποχή, αλλά τα συστήματα που βρήκα εγκατεστημένα εκεί ώστε να βοηθήσουν την δική μας δουλεία, μοιάζουν να είναι μελετημένα ήδη από τότε. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για το γήπεδο της Αϊντχόβεν. Όμως οφείλω να ομολογήσω πως η πολυπλοκότητα παράλληλα με την απλότητα του δεν έχουν καμία σχέση και σύγκριση. Αυτόματη οροφή που ανοίγει, κρεμαστές γιγαντοοθόνες…φοβερό.
Στην αντίπερα όχθη το γήπεδο της Φέγενορντ αποτελεί το παλαιότερο γήπεδο ίσως και ολόκληρης της πρώτης κατηγορίας του Ολλανδικού πρωταθλήματος. Οι οπαδοί της Φέγενορντ έχουν καρμικό δέσιμο με αυτό και διαμάχονται ενάντια σε κάθε προσπάθεια ανέγερσης νέου γηπέδου σε κάποιο άλλο σημείο του Ρότερνταμ. Το “De Kuip” εκτός από παλιό γήπεδο, δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια ανακαίνισης τα τελευταία 25 χρόνια και ύστερα από το euro 2000 που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία. Ως αποτέλεσμα έχει να γίνεται η δουλειά μας αρκετά δύσκολη και κάποιες φορές επίπονη. Ενώ όλα τα υπόλοιπα γήπεδα έχουν σχεδόν το 80% των οπτικών ινών ήδη προεγκατεστημένο κάτω από το έδαφος, στο De Kuip αναγκαζόμαστε να πραγματοποιούμε την συγκεκριμένη διαδικασία από την αρχή με οπτικές ίνες, οι οποίες ουσιαστικά εγκαθίστανται και αφαιρούνται μετά το τέλος του αγώνα».
Στο παρελθόν υπήρχαν πολλές φάσεις που οι αποφάσεις τους ήταν λανθασμένες και τελικά άδικες. Ποια από αυτές θα ήθελες να διαμορφώσεις διαφορετικά; Πχ το χέρι του Μαραντόνα με την Αγγλία; Το γκολ της Αγγλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966;
«Μπορεί να έχουν υπάρξει αμέτρητες άδικες αποφάσεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ωστόσο ποτέ δεν θα άλλαζα την μαγεία που μπορεί να προσφέρει ένα ανθρώπινο διαιτητικό λάθος. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξω είναι η αφόρητη πίεση που δέχονται οι διαιτητές από τους ισχυρούς παράγοντες σε κάθε πρωτάθλημα του πλανήτη. Σίγουρα θα ήθελα να θυμηθώ αποφάσεις που στέρησαν τίτλους σε ομάδες έκπληξη ενάντια σε μεγαθήρια. Μια από αυτές ίσως να ήταν το χέρι το Μανιάτη πχ στον τελικό του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης. Είναι σημαντικό να μπορούν όλοι οι σύλλογοι να έχουν την ελπίδα ζωντανή για μια τέτοια στιγμή. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να μην ήταν εσκεμμένη αλλά πάντα θα γεννά μουρμούρες για εύνοιες των ισχυρών κλπ.
Σαν bonus θα προσθέσω μια πάρα πολύ περίεργη φάση ενός αγώνα τον οποίο δεν ζούσα τότε για να παρακολουθήσω. Μαρσέιγ-ΑΕΚ το 1989. Η Μαρσέιγ διοικητικά πανίσχυρη και αρκετά διεφθαρμένη (ο λόγος που το αναφέρω ο προφανής). Σε μια φάση στα πρώτα λεπτά η ΑΕΚ βγαίνει στην κόντρα και φτάνει σε τετ α τετ, αμυντικός της Μαρσέιγ μαρκάρει τον επιθετικό της ΑΕΚ την στιγμή που αυτός σουτάρει. Ο διαιτητής σφυρίζει ακαριαία φάουλ ενώ η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα. Τρομερή συγκυρία. Το γκολ ακυρώθηκε…τα εκτός έδρας γκολ προφανής και υπήρχαν εκείνη την εποχή και ένα τέτοιο θα μπορούσε να αλλάξει κατά πολύ την ιστορία».
Ακόμη και στην εποχή του VAR βλέπουμε να γίνονται (έστω και λίγα) λάθη. Ακόμα και σε μεγάλα πρωταθλήματα, όπως στην Premier League σαν το παιχνίδι της Τότεναμ με τη Λίβερπουλ (δεν μέτρησε γκολ) ή το χέρι του Όντεγκαρτ στο Λίβερπουλ- Άρσεναλ.
Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι θέμα κακής συνεννόησης; Δόλου ή ανικανότητας;
«Όταν συμβαίνουν λάθη (ή καλύτερα…κατά την άποψή μας λάθη) στην εποχή του VAR τα οποία εμείς δεν κατανοούμε, συμβαίνουν επειδή ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η κρίση του διαιτητή παραμένει υποκειμενική. Οι κανονισμοί έχουν τόσο ευρεία ανάγνωση και πολλές φορές διαβάζονται και ερμηνεύονται τόσο διαφορετικά από τον κάθε ένα που καμιά φορά απορώ με τα κενά που εμφανίζονται κατά καιρούς στους κανόνες.
Για παράδειγμα το χέρι του Όντεγκαρντ… ποια είναι η φυσική θέση του σώματος του αμυντικού; Μήπως το μαζεύει; Μήπως ο Σαλάχ είναι πάρα πολύ κοντά; Εύκολες φάσεις αλλά και πολύ δύσκολες παράλληλα. Που πατάει περισσότερο ο κανονισμός; Από την άλλη πριν μιλήσουμε για μια απόφαση θα πρέπει να κοιτάξουμε ειδικά στην εποχή του VAR και ολιστικά την διαιτησία και τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου διαιτητή σε ολόκληρο τον αγώνα, η οποία μπορεί να μας παρέχει χρήσιμα συμπεράσματα για την διάθεση του διαιτητή».
Παλαίμαχοι διαιτητές που ήταν κάποτε σπουδαίοι, όπως ο Κολίνα, θα μπορούσαν να έχουν κάποιο ρόλο στο μέλλον όσον αφορά τη διαδικασία του VAR ή δεν θα χρειάζονται λόγω της τεχνολογικής εισβολής;
«Αρχικά, οι περισσότεροι μεγάλοι παλαίμαχοι διαιτητές, έχουν αναλάβει καίρια project διαιτησίας ανά τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Έλληνας κ. Βασσάρας που έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση της διαιτησίας στην Ρουμανία. Ακόμη και στην εποχή του VAR ωστόσο και στην ενδεχόμενη απόλυτη άφεση του χειρισμού της διαιτησίας σε κάποια μελλοντική τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει αυτή η νοημοσύνη να παραχθεί και να δημιουργηθεί με την συμβολή των καλύτερων και πιο έμπειρων διαιτητών παγκοσμίως, ώστε το πρότυπο που θα δημιουργηθεί να εμπεριέχει ποικιλία γνώσεων, υποκειμενικής γνώμης και φυσικά γνώση των κανονισμών από τα μάτια ενός μεγάλου διαιτητή».