Άριεν Ρόμπεν: Ο εγωιστής «μάγος»
Εγωιστής, παράξενος, αλλά μεγάλος παίκτης. Ο Άριεν Ρόμπεν στο μικροσκόπιο του Debut.gr
Στη Γκρόνινγκεν θεωρούνταν ως το καλύτερο νέο ταλέντο της Ολλανδίας. Στην Αϊντχόφεν συνέχισε τις απίστευτες για την ηλικία του εμφανίσεις και η Τσέλσι του Αμπράμοβιτς τον έκανε γρήγορα δικό της. Εκεί, οι μετοχές του ανεβοκατέβαιναν αφού μία έπαιζε και τρεις βρισκόταν στη λίστα των τραυματιών.
Η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε το ρίσκο να τον αποκτήσει, όμως λίγο οι τραυματισμοί που συνεχίστηκαν και λίγο το ότι έπαιζε σε λάθος θέση, του έβαλαν πωλητήριο. Η Μπάγερν Μονάχου πήρε ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο. Το ταλέντο του ευδιάκριτο, όμως τα γυάλινα πόδια του τον έκαναν ανεπιθύμητο. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως η «βασίλισσα» ζητούσε 25 εκατομμύρια ευρώ.
Οι Βαυαροί τον απέκτησαν το 2009. Πεντέμισι σεζόν αργότερα, ο Ρόμπεν έχει φτάσει τα 125 γκολ σε 241 συμμετοχές, έχει χαρίσει με το τέρμα του ένα Τσάμπιονς Λιγκ στην ομάδα του κι έχει γίνει φόβος και τρόμος για κάθε αντίπαλο αριστερό μπακ. Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα όσα έχει πετύχει στη Γερμανία, στην οποία επίσης είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα.
Εντυπωσιακός από την αρχή
Ο Ρόμπεν έκανε το ντεμπούτο του φορώντας τον αριθμό 10(τον είχε ο συμπατριώτης του Μακάι τελευταία φορά), κόντρα στην πρωταθλήτρια Γερμανίας Βόλφσμπουργκ, πετυχαίνοντας δύο τέρματα. Η συνέχεια ήταν άκρως εντυπωσιακή, με τον Ολλανδό να πετυχαίνει το γκολ-πρόκρισης κόντρα στη Φιορεντίνα για τον προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και στον ημιτελικό κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με ένα φοβερό σουτ στην κίνηση εκτός περιοχής, μετά από κόρνερ-ασίστ του Ριμπερί.
Λίγες μέρες αργότερα πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ κόντρα στο Αννόβερο και ένα μήνα αργότερα, αφού πρώτα φιλοδώρησε με δύο τέρματα τη Χέρτα, πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο στη Γερμανία. Στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, η ομάδα του ηττήθηκε από την Ίντερ του Μουρίνιο, όμως αργότερα κατέκτησε το Κύπελλο Γερμανίας νικώντας με 4-0 τη Βέρντερ Βρέμης στο τελικό, όπου ο Ρόμπεν σκόραρε το πρώτο τέρμα της αναμέτρησης από την άσπρη βούλα. Ο εξτρέμ της Μπάγερν, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης του γερμανικού πρωταθλήματος, συγκεντρώνοντας το ποσοστό-ρεκόρ, 72.1%, όντας ο πρώτος Ολλανδός που κατακτά το συγκεκριμένο βραβείο.
Κακά μαντάτα και μοιραίος
Οι πρώτες κακές ειδήσεις ήρθαν το καλοκαίρι, όπου ο Ρόμπεν τραυματίστηκε στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, όπου η χώρα του έχασε στο τελικό από την Ισπανία, με τον ίδιο να χάνει μοναδικό τετ-α-τετ πριν το ματς πάει στην παράταση. Ο ταλαιπωρημένος του αστράγαλος θα τον άφηνε έξω για δύο μήνες, ωστόσο η επιστροφή του έγινε τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς. Παρ’όλα αυτά, ο Ρόμπεν ήταν υποψήφιος για μέσος της χρονιάς από την ΟΥΕΦΑ, όμως το τίτλο κέρδισε ο συμπατριώτης του Γουέσλεϊ Σνάιντερ, μπήκε στην ενδεκάδα της χρονιάς και βρισκόταν στη λίστα των 28 για τη Χρυσή Μπάλα.
Στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2011-12, η Μπάγερν βρισκόταν πίσω με 2-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο ένα εύστοχο πέναλτι του Ολλανδού ισορρόπησε το παιχνίδι το οποίο έληξε σε συνολικό σκορ 3-3. Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι και η Μπάγερν έφτασε στο τελικό της διοργάνωσης για δεύτερη σερί σεζόν. Εκεί όμως, ο Ρόμπεν ήταν ο μοιραίος της αναμέτρησης, αφού στο τελικό κόντρα στη Τσέλσι, έχασε πέναλτι στην παράταση με το ματς να οδηγείται ξανά στα πέναλτι όπου η ομάδα του Λονδίνου επικράτησε.
Η Μπάγερν δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα τίτλο σε δύο σερί χρονιές και οι αλλαγές που ήρθαν στο στρατόπεδό της ήταν πολλές. Η ομάδα έδειξε εμπιστοσύνη στον Ολλανδό, ο οποίος μαζί με τους Ριμπερί, Σβαϊνστάιγκερ και Λαμ θα ήταν οι κολώνες για το χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας.
Κι έτσι έγινε. Με προσθήκες όπως αυτή του Νόιερ και των Ντάντε, Μπόατενγκ, η Μπάγερν Μονάχου κατάφερε να γίνει φόβητρο μέσα σε μόλις μία σεζόν.
Από μοιραίος, ωραίος
Οι χαμένη ευκαιρία στο τελικό του Μουντιάλ και το χαμένο πέναλτι στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, έκαναν όλο το φίλαθλο κόσμο να θεωρεί loser τον Ρόμπεν. Επίσης είχε προηγηθεί κι ένα χαμένο πέναλτι κόντρα στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, όπου ουσιαστικά στοίχισε στη Μπάγερν το πρωτάθλημα. Η έλευση του Γιουπ Χάινκες έκανε ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα για αυτόν, αφού ο έμπειρος τεχνικός προτιμούσε τον Μίλερ στα δεξιά της επίθεσης και τον Τόνι Κρόος ως επιθετικό μέσο. Στα αριστερά εννοείται ότι η θέση ήταν του Ριμπερί. Έτσι, άρχισαν να βγαίνουν και οι πρώτες φήμες περί δυσαρέσκειας του Ολλανδού, ο οποίος φαινόταν να θέλει να αποχωρήσει.
Ο ίδιος όχι μόνο δεν αποχώρησε αλλά έγινε λιγάκι πιο ομαδικός(στοιχείο που επιζητούσε ο Χάινκες)και εκμεταλλεύτηκε τον τραυματισμό του Κρόος στον προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γιουβέντους. Από κει και μετά, η ιστορία είναι γνωστή. Ο Ρόμπεν ήταν αυτός που πέτυχε το νικητήριο τέρμα στο τελικό κόντρα στη Ντόρτμουντ, χαρίζοντας το τίτλο στην ομάδα του, ενώ ονομάστηκε κι ως πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα. Ο Ολλανδός σκόραρε ξανά στο τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας, με την ομάδα του να κατακτά και το συγκεκριμένο τίτλο.
Η Μπάγερν Μονάχου έσπασε τη διετή κυριαρχία της Μπορούσια του Κλοπ, κάνοντας το τρεμπλ, ενώ τη χτύπησε και μεταγραφικά αποκτώντας το μεγαλύτερο αστέρι της, τον Μάριο Γκέτσε.
Η περσινή σεζόν συνεχίστηκε ιδανικά, με τον Ολλανδό εξτρέμ να πετυχαίνει γκολ στο τελικό του Σούπερ Καπ, όπου η Μπάγερν επικράτησε με 4-2 της Ντόρτμουντ, κατέκτησε εν συνεχεία το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Γερμανίας, ενώ ο ίδιος ήταν αυτός που σκόραρε ένα κρίσιμο γκολ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την πρόκριση στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί, οι Βαυαροί βρήκαν την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία ξεπέρασε το εμπόδιό τους σχετικά άνετα.
Tραυματισμών και μεταλλίων συνέχεια
Με τον Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο, ο Ρόμπεν συνέχισε να βρίσκεται στη βασική ενδεκάδα ωστόσο μόνο όταν δεν ήταν τραυματίας. Συνέχισε να παίρνει μετάλλια πρωταθλητή, όμως η ομάδα του δεν μπόρεσε να φτάσει στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ούτε η έλευση του Αντσελότι άλλαξε κάτι. Συνεχίζει να υπολογίζεται και όσο είναι καλά βοηθάει την ομάδα του να μένει στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα. Φέτος έχει ήδη οχτώ τέρματα σε 16 αγώνες πρωταθλήματος, ενώ το γεγονός ότι η χώρα του αποκλείστηκε από τα τελικά του Euro με τον ίδιο να κάνει διακοπές σαν άνθρωπος, μάλλον τον βοήθησε.