Οι κορυφαίοι σκόρερ των Μουντιάλ
Λίγες μέρες έμειναν για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό υπερθέαμα του πλανήτη και το Debut.gr παρουσιάζει τους καλύτερους σκόρερ των Μουντιάλ.
Τι είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν λέμε τη λέξη επιθετικός; Μα φυσικά το γκολ.
Ο στράικερ είναι ο βασικός υπεύθυνος για να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, παίρνοντας τη μεγαλύτερη ευθύνη του παιχνιδιού πάνω του. Ωστόσο, είναι εκείνος που θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη αποθέωση και θα πάρει πάνω του όλη τη δόξα και την καταξίωση.
Όταν μιλάμε για σκόρερ, το μυαλό του καθενός από εμάς πάει σε διάφορους παίκτες. Όταν όμως, αναφερόμαστε στους κορυφαίους σκόρερ των Μουντιάλ τότε τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.
Στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, τα πράγματα είναι πολύ πιο ζόρικα. Οι άμυνες πιο σκληρές, οι αντίπαλοι δίνουν και την τελευταία σταγόνα από τον ιδρώτα τους για να πετύχουν το σκοπό τους και έτσι ο πήχης δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα για όλους και πόσο μάλλον για τους επιθετικούς.
Με το Παγκόσμιο Κύπελλο να έρχεται να μας ομορφύνει το καλοκαίρι, το Debut.gr παρουσιάζει τους καλύτερους σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ.
Μίροσλαβ Κλόζε (Γερμανία) – 16 γκολ
Μιλάμε για το μεγαλύτερο… κανόνι. Ο Γερμανός “δολοφόνος” ήταν πάντα το στήριγμα των “Πάντσερ” κουβαλώντας τη βαριά ευθύνη, που δεν ήταν άλλη από το να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Κατάφερε συνολικά να αγωνιστεί σε 4 Παγκόσμια Κύπελλα και το 2014 βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου.
Μετά από πολλά χρόνια, το φετινό Μουντιάλ είναι το πρώτο που δεν θα τον καμαρώσουμε να “βομβαρδίζει” τις αντίπαλες άμυνες, κάτι που ξέρει να κάνει καλύτερα από τον καθένα. Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης μετρώντας συνολικά 16 τέρματα και φυσικά κατατάσσεται στους θρύλους του θεσμού.
Ρονάλντο (Βραζιλία) – 15 γκολ
Ένας εκ των καλύτερων επιθετικών όλων των εποχών, δεν θα μπορούσε να μην πρωταγωνιστήσει και σε επίπεδο εθνικών ομάδων και φυσικά στη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη. Η έφεση του στο σκοράρισμα ήταν τρομακτική και σε 3 Μουντιάλ που έδωσε το “παρών” (1998, 2002, 2006), πέτυχε 15 τέρματα.
Αποκορύφωμα για εκείνον ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 που σημείωσε 8 γκολ. Συνολικά έπαιξε βασικός σε 19 μουντιαλικά ματς έχοντας 0,78 γκολ ανά παιχνίδι. Ο τρόπος που κινούνταν και εκτελούσε ήταν ασύλληπτος και τα κατορθώματά του δεν θα ξεχαστούν ποτέ.
Γκερντ Μίλερ (Δυτική Γερμανία) – 14 γκολ
Η Δυτική Γερμανία την εποχή του 70 είχε τη χαρά και την τύχη να διαθέτει στο ρόστερ της μία μηχανή παραγωγής γκολ. Ο Γκερντ Μίλερ δεν ήταν μόνο ένας θρύλος για την Μπάγερν Μονάχου, αλλά και για την εθνική του ομάδα.
Αγωνίστηκε μόλις σε 2 Μουντιάλ (1970 και 1974) και στο δεύτερο ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου. Κατατάσσεται στους μεγαλύτερους σκόρερ όλων των εποχών, με την πλειονότητα των ρεκόρ του ακόμη και σήμερα να μην έχει καταρριφθεί. Συνολικά πέτυχε 14 τέρματα, με αποτέλεσμα να έχει 1,07 γκολ ανά παιχνίδι.
Τζαστ Φοντέιν (Γαλλία) – 13 γκολ
Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτόν τον τύπο; Στον περισσότερο κόσμο το όνομά του είναι άγνωστο, διότι τα κατορθώματα του εξυμνούνται από το Μουντιάλ του μακρινού 1958. Αυτό που κατάφερε όμως τότε ήταν πέρα από κάθε φαντασία και θα θεωρηθεί θαύμα εάν κανείς ποτέ καταφέρει να το ξεπεράσει.
Σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, πέτυχε 13 γκολ, κάτι που φυσικά δεν έχει επιτευχθεί ποτέ. Δυστυχώς για εκείνον και για τους “Τρικολόρ”, δεν τα κατάφεραν να σηκώσουν την πολυπόθητη κούπα και βγήκαν 3οι, με τη Βραζιλία να είναι η νικήτρια. Ο Φοντέιν όμως κατάφερε να έχει 2.16 γκολ ανά παιχνίδι και να μπει για τα καλά στο βιβλίο γκίνες.
Πελέ (Βραζιλία) – 12 γκολ
Ήταν ποτέ δυνατόν ο ποδοσφαιρικός μύθος που ακούει στο όνομα Πελέ να λείπει από αυτή τη λίστα; Όχι βέβαια. Ήταν τυχεροί όσοι έζησαν στην εποχή του και μπόρεσαν να θαυμάσουν το μεγαλείο ενός τεράστιου σκόρερ.
Ο Πελέ που κατά πολλούς θεωρείται ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου, κατέκτησε 3 Παγκόσμια Κύπελλα, πετυχαίνοντας συνολικά 12 τέρματα και είχε 0,85 γκολ ανά παιχνίδι. Μπορούσε να σκοράρει με κάθε δυνατό τρόπο, με τις αντίπαλες άμυνες να μην μπορούν να σταθούν εμπόδιο σε εκείνον και την επαφή που είχε με τα δίχτυα.
Σάντορ Κότσις (Ουγγαρία) – 11 γκολ
Ξαφνικά στη λίστα “ξεπετάγεται” ένας Ούγγρος. Εκείνη την εποχή όμως, η Ουγγαρία είχε μία από τις πιο ισχυρές και ολοκληρωμένες ομάδες όλων των εποχών, παίζοντας καταιγιστικό και άκρως πρωτοποριακό ποδόσφαιρο.
Ο Κότσις ήταν το “βαρύ πυροβολικό” της εθνικής του ομάδας, η οποία πήγε στο Μουντιάλ του 1954 έχοντας τον τίτλο του φαβορί. Ωστόσο, ηττήθηκε από τη Δυτική Γερμανία στον τελικό, σε ένα “τρελό” ματς που έληξε 3-2. Στο συγκεκριμένο Μουντιάλ εντυπωσίασε έχοντας 2.2 γκολ ανά παιχνίδι και φυσικά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.
Γιούργκεν Κλίνσμαν (Δυτική Γερμανία – Γερμανία) – 10 γκολ
Ακόμη μία παρουσία της Γερμανίας στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ σε Μουντιάλ. Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν ήταν πάντα σε όποια ομάδα αγωνιζόταν, ένας απίστευτος επιθετικός, κάτι που φυσικά ίσχυε και όταν φορούσε τη φανέλα της χώρας του.
Αγωνίστηκε και με τη Δυτική Γερμανία, αλλά και με την ενωμένη, κατακτώντας με την πρώτη το Μουντιάλ του 1990, νικώντας την Αργεντινή στον τελικό με 1-0. Έπαιξε σε ακόμη δύο Παγκόσμια Κύπελλα (1994, 1998) και σημείωσε συνολικά 10 τέρματα και το ποσοστό του ήταν 0.64 γκολ ανά παιχνίδι.