H μάχη για τον φετινό πολυτιμότερο στράικερ στην Ευρώπη κρίθηκε στο νήμα (graphs)
Φτάνοντας μία ανάσα από την ολοκλήρωση των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μπορούμε με ασφάλεια να αναδείξουμε τον επιθετικό με την σημαντικότερη επίδραση για την ομάδα του τη φετινή αγωνιστική περίοδο.
Με τα 5 κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη να έχουν ολοκληρωθεί μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τους παίκτες που πρωταγωνίστησαν τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Από τη στιγμή, μάλιστα, που το γκολ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τους στράικερ που έλαμψαν τη φετινή σεζόν στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου. Έτσι, μέσω της αναλυτικής παρουσίασης γραφημάτων θα αναδειχθεί ο πολυτιμότερος επιθετικός για τη χρονιά που ολοκληρώνεται σε λίγα 24ωρα.
Προτού, όμως, συνεχίσουμε θα χρειαστεί να εξηγήσουμε τους παράγοντες που θεωρούμε ότι καθιστούν έναν στράικερ ως τον πολυτιμότερο στη διάρκεια μίας χρονιάς. Ειδικότερα, τα κριτήρια που λάβαμε υπόψιν ήταν το σκοράρισμα, η αποτελεσματικότητα, η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα των ποδοσφαιριστών που αντιστοιχούν στα γκολ, στα xGoals, στις ασίστ (και τις xAssists) και στο συνολικό άθροισμά τους. Για να αναδείξουμε τον τελικό νικητή συγκεντρώσαμε στοιχεία από τους κορυφαίους 5 σκόρερ των 5 κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, τα οποία κατά κοινή ομολογία διαθέτουν το μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας.
Στην προσπάθειά μας να εμβαθύνουμε πέρα από τους προφανείς αριθμούς που αφορούν τα γκολ και τις ασίστ συμπεριλάβαμε στην ανάλυσή μας και τα xGoals και τις xAssists. Τι μετράνε, όμως, αυτές οι δύο στατιστικές κατηγορίες; Συγκεκριμένα, τα xGoals μετράνε τα τέρματα που θα έπρεπε να έχει σημειώσει κάποιος με βάση την ποιότητα της ευκαιρίας του. Αξιολογούν δηλαδή τις πιθανότητες που είχε να μετουσιωθεί σε γκολ μία ευκαιρία ενός ποδοσφαιριστή. Για παράδειγμα σύμφωνα με τα xGoals του επιθετικού της Ατλέτικο Μαδρίτης, Αντουάν Γκριζμάν, ο Γάλλος φορ θα έπρεπε να είχε σημειώσει τη φετινή χρονιά 14,5 τέρματα. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχει βρει 19 φορές τα δίχτυα καταδεικνύει την αυξημένη ικανότητα του στο σκοράρισμα. Tέλος οι xAssists, μετράνε τις τελικές πάσες που θα έπρεπε να μετουσιωθούν σε γκολ. Έτσι, οι 9 ασίστ του Γκριεζμάν τον κολακεύουν και αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των συμπαικτών του αν αναλογιστεί κανείς ότι μετράει 5,7 xAssists τη φετινή σεζόν.
Σκοράρισμα:
Η μάχη για το χρυσό παπούτσι της φετινής σεζόν παίχτηκε μέχρι την τελευταία αγωνιστική ανάμεσα στον σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι και τον καλύτερο παίκτη της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, Μοχάμεντ Σαλάχ αλλά ο πρώτος ήταν αυτός που χαμογέλασε και κέρδισε στο νήμα τη συγκεκριμένη ατομική διάκριση. Ειδικότερα, ο Αργεντινος μάγος μέτρησε 34 γκολ, δύο παραπάνω δηλαδή από αυτά που σημείωσε ο Αιγύπτιος συνάδελφος του. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο στράικερ της Λάτσιο, Τσίρο Ιμπόμπιλε, με 29 τέρματα αποδεικνύοντας ότι κάθε χρόνο βελτιώνεται όλο και περισσότερο. Την πεντάδα ολοκληρώνουν ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν, Έντισον Καβάνι, με 28 τέρματα καθώς και ο συμπαίκτης του Μέσι, Λουίς Σουάρεζ, με 25 γκολ στο ενεργητικό του.
Αποτελεσματικότητα:
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στατιστική κατηγορία των xGoals που παρουσιάζει μία διαφορετική εικόνα σε σχέση με την προηγούμενη που αναλύσαμε. Ειδικότερα, ο παίκτης με τη μεγαλύτερη εκτελεστική δεινότητα από την προηγούμενη πεντάδα δεν είναι ο Μέσι αλλά ο Τσίρο Ιμόμπιλε, ο οποίος έχει σκοράρει 8 παραπάνω τέρματα από το φυσιολογικό αριθμό που θα περίμενε κανείς. Ελάχιστα πιο κάτω βρίσκεται η ευχάριστη έκπληξη της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος έχει σκοράρει 7 παραπάνω γκολ από το αναμενόμενο. Ο πρώτος σκόρερ της Ευρώπης βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα 5 παραπάνω γκολ που έχει σημειώσει δεν αποτελούν εντυπωσιακό αριθμό. Τέλος, ο Καβάνι βρίσκεται στην τέταρτη θέση με -4 στο συντελεστή διαφοράς την ώρα που ο Σουάρεζ απλώς κάνει τη δουλειά του αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που οφείλει ως επιθετικός να αξιοποιήσει. Επομένως, Ιμόμπιλε και Σαλάχ όχι μόνο σκοράρουν αλλά πετυχαίνουν και τέρματα με μεγάλο συντελεστή δυσκολίας, παρέχοντας μία λύση στην ομάδας τους όταν αυτή ψάχνει τη λύση από μία ατομική ενέργεια.
Δημιουργικότητα:
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο επιβάλλεται ο στράικερ πέρα από καλός σκόρερ να είναι και αξιόπιστος δημιουργός. Αυτό μεταφράζεται στην προσφορά στον τομέα των ασίστ, δηλαδή των τελικών πασών που καταλήγουν σε γκολ. Την πρωτιά σε αυτήν την κατηγορία μοιράζεται ο Λιονέλ Μέσι με τον συμπαίκτη του, Λουίς Σουάρεζ, καθώς αμφότεροι έχουν κάνει χαρούμενους τους συμπαίκτες τους από 12 φορές. Από κοντά βέβαια ακολουθεί και ο Σαλάχ με 10 ασίστ. Ιμόμπιλε και Καβάνι, πάντως, δεν υστερούν ιδιαίτερα καθώς οι 9 και 8 τελικές πάσες αντίστοιχα δεν αποτελούν αρνητικά νούμερα. Ο Μέσι, όμως, κατέχει μία ακόμη πρωτιά καθώς με 15xAssists αποτελεί τον κορυφαίο του είδους στην σχετική κατηγορία. Αυτός ο αριθμός αποτελεί παράσημο για τον μικρόσωμο μάγο και αναδεικνύει μία αδικία για τον ίδιο, καθώς αν ήταν πιο εύστοχοι οι συμπαίκτες του τότε θα μπορούσε να είχε φτάσει συνολικά τις 15 τελικές πάσες μέσα στη σεζόν. Αντίθετα, τόσο ο Σαλάχ όσο και ο Ιμόμπιλε και ο Καβάνι πρέπει να αισθάνονται τυχεροί, καθώς η αποτελεσματικότητα των συμπαικτών τους, τούς έχει χαρίσει 2, 3 και 2 αντίστοιχα ασίστ παραπάνω από το προσδοκώμενο.
Παραγωγικότητα:
Η τελευταία κατηγορία με την οποία θα κλείσουμε την ανάλυση μας σχετίζεται με την παραγωγικότητα των ποδοσφαιριστών. Ως παραγωγικότητα ορίζουμε τη συνολική συμμετοχή τους στα γκολ των ομάδων τους τη φετινή σεζόν. Συνεπώς, ο τελικός αριθμός προκύπτει από το άθροισμα των γκολ που σημείωσαν και των ασίστ που μοίρασαν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Για μία ακόμη φορά τη μοναξιά της κορυφής απολαμβάνει ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος σε 35 εμφανίσεις του στο ισπανικό πρωτάθλημα συμμετείχε σε 46 γκολ της ομάδας του. Αν αναλογιστεί κανείς, μάλιστα, ότι η Μπαρτσελόνα πέτυχε τη φετινή χρονιά 98 γκολ, τότε αντιλαμβάνεται ότι ο 30χρονος ποδσφαιριστής έχει συνεισφορά σχεδόν στα μισά γκολ των “μπλαουγκράνα”. Σχεδόν ισάξια θετική επίδραση στο παιχνίδι της Λίβερπουλ είχε ο Μοχάμεντ Σαλάχ, καθώς 42 από τα 84 γκολ των “κόκκινων” έφεραν την υπογραφή του. Στη τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται ο Τσίρο Ιμόμπιλε με συμμετοχή σε 38 τέρματα ενώ οι Σουάρεζ και Καβάνι ολοκληρώνουν τη λίστα με συνεισφορά σε 37 γκολ της “Μπάρτσα” και 36 της Παρί Σεν Ζερμέν αντίστοιχα.
Τελικός νικητής:
Από την ανάλυση 5 κατηγοριών προκύπτει ξεκάθαρο συμπέρασμα σχετικά με τον πολυτιμότερο παίκτη της φετινής σεζόν στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος κυριάρχησε στις τέσσερις από τις 4+1 (xAssists) κατηγορίες , με τον Τσίρο Ιμόμπιλε να είναι ο μόνος που τον πέρασε στον τομέα της αποτελεσματικότητας. Αυτή η άτυπη πρωτιά του Μέσι μπορεί να δικαιολογηθεί και με την κατάκτηση του εγχώριου νταμπλ που αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα σε μία ακόμη εξαιρετική χρονιά για τον πέντε φορές κάτοχο της χρυσής μπάλας. Ως δεύτερο πολυτιμότερο παίκτη της χρονιάς που μας πέρασε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον Αιγύπτιο εξτρέμ της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος αναδείχθηκε δεύτερος καλύτερος σκόρερ στην Ευρώπη ενώ η απόδοσή του αποδείχθηκε καταλυτική στην πορεία των “κόκκινων” μέχρι το τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι από τη λίστα αυτή απουσιάζουν τεράστια ονόματα, όπως του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Χάρι Κέιν ή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτον περιορίσαμε τη λίστα σε μία πεντάδα παικτών και δεύτερον ότι ασχοληθήκαμε με την απόδοση των παικτών στα πρωταθλήματα (μεγαλύτερο δείγμα) και όχι σε άλλες διοργανώσεις, όπως στο Τσάμπιονς Λιγκ, στο οποίο κυριάρχησε ο Κριστιάνο Ρονάλντο.