Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αφιερώνουν λίγο χρόνο για να καταδείξουν τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στο χώρο του αθλητισμού από το 1900 μέχρι σήμερα.

Αναμφίβολα ένα από τα πιο ιδιαίτερα μου άρθρα το σημερινό αφού σκοπό έχω να ανατρέξω για λίγο στο ένδοξο παρελθόν και να αναλύσω-αναπολήσω την δημιουργία των τότε αθλητικών σωματείων ενώ παράλληλα δεν θα μπορούσα να μην αποφύγω τη σύγκριση με την οργάνωση των συγκεκριμένων στα τωρινά δεδομένα. Όπλα μου σε αυτό το ταξίδι στο παρελθόν η ιστορία αλλά και η κριτική ματιά της εποχής που ζούμε κάτω από το πρίσμα της παγκόσμια οικονομικής κρίσης.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και πάμε λίγο πριν το 1900 οπού σε εκείνη την εποχή αποτελούσε ηρωική προσπάθεια να δημιουργήσεις ένα οργανωμένο αθλητικό σωματείο. Οι συνθήκες εργασίας, διατροφής, ύπαρξης αθλητικών υποδομών και γενικά η ποιότητα ζωής αποτελούσαν ανασταλτικούς παράγοντες για την ίδρυση και λειτουργία των αθλητικών σωματείων. Όμως οι παραπάνω λόγοι, παράλληλα οδήγησαν στην ίδρυση και δημιουργία σωματείων με βάση τη παρέα της γειτονιάς και του χωριού ή της πόλης είτε ως παρέα μέσα σε ένα εργατικό χώρο, είτε ως ευρύτερα κινήματα (ειδικότερα αναφέρω αθλητικά σωματεία που σχηματίστηκαν από εργαζομένους, απεργούς, πρόσφυγες και αδελφότητες). Οι πρώτοι αθλητικοί σύλλογοι λοιπόν έκαναν την εμφάνισή τους το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Το 1869 ιδρύεται ο Κερκυραϊκός Σύλλογος Ριπής, το 1873 δημιουργείται ο αθλητικός σύλλογος Μίλων  στην Αλεξάνδρεια και το 1878 ο Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος στην Αθήνα. Η ίδρυση αθλητικών σωματείων πυκνώνει αρκετά για να κορυφωθεί στα χρόνια 1895-1896, με τη διοργάνωση των πρώτων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Το 1897, 28 σωματεία συγκρότησαν το Σύνδεσμο Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων ή αλλιώς ΣΕΓΑΣ. Τέλος μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 άρχιζαν να οργανώνονται και οι ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες όπως ο Ηρακλής,ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Πανιώνιος. Στην προώθηση του κλασσικού αθλητισμού αλλά και στη καλύτερη οργάνωση των αθλητικών σωματείων συνέβαλε σαφώς και η δημιουργία του θεσμού των Βαλκανικών Αγώνων, ιδέα την οποία καλλιέργησε ο Ε.Βενιζέλος ο οποίος στην προσπάθειά του να επιχειρήσει ένα πολιτικό άνοιγμα προς τις χώρες των Βαλκανίων ενσωμάτωσε και τον αθλητισμό.

Επανέρχομαι στο Σήμερα. Χωρίς αμφιβολία, η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας έχει επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό τα αθλητικά σωματεία και δεν παρουσιάζουν καμία ομοιότητα σε σχέση με την οργάνωση και την οικονομική εφορία του παρελθόντος. Οι τρόποι χρηματοδότησης έχουν συρρικνωθεί αφού η οικονομική και επιχειρηματική δραστηρίοτητα έχει μειωθεί σε τεράστιο βαθμό. Ιστορικές ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Άρης και ο Ηρακλής που προανέφερα πριν έχουν υποβιβαστεί σε ερασιτεχνικές κατηγορίες προκειμένου να διαγράψουν τα υπέρογκα χρέη τους προς το ελληνικό κράτος. Αξίζει να αναφέρω επίσης πως εν έτι 2018, η κρατική επιχορήγηση(μέσω Ε.Π.Ο) για τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία ανήλθε σε 100.000 ευρώ όπερ σημαίνει ότι 5.000 σωματεία θα λάβουν από 20 ευρώ ως ενίσχυση. Τα σχόλια περισσεύουν…Για το λόγο αυτό σε αντίθεση με το Χθες οπού οι μεγαλοεπιχειρηματίες κυριαρχούσαν στο χώρο οργάνωσης των αθλητικών σωματείων, η πλειοψηφία τους σήμερα στηρίζεται στη δράση ρομαντικών εθελοντών παραγόντων οι οποίοι με τη δύναμη του φιλότιμου και όχι του χρήματος προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εκάστοτε σωματείο.

Είναι σίγουρα πως δεν μπορούμε να απαιτήσουμε την επιστροφή στις συνθήκες του παρελθόντος. Κάτι τέτοιο είναι θεωρητικά και πρακτικά αδύνατο. Αυτό όμως που μπορούμε να ζητήσουμε είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη(σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης) μέριμνα της εθνικής και παγκόσμιας πολιτείας στην οργάνωση και στην ομαλή λειτουργία των αθλητικών σωματείων. Ας μην αναπολούμε το παρελθόν και την ιστορία και ας κοιτάξουμε τη πραγματικότητα…με στόχο ένα καλύτερο Αύριο δίχως τα εμπόδια του Σήμερα αλλά σύμφωνα με τις αρετές του Χθες.