Ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που ήθελε κόντρα στη Φενέρμπαχτσε και το κατάφερε με τον... τρόπο της κανονικής περιόδου. Βρίσκοντας διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Αποστολή εξετελέσθη. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένα απλοϊκός τίτλος για τη βραδιά που έζησε ο Ολυμπιακός. Οι Ερυθρόλευκοι μέσα στο… κολαστήριο του ΣΕΦ νίκησαν τη Φενέρμπαχτσε και πέρασαν στο Final 4 του Κάουνας. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα τα κατάφεραν και για δεύτερη σερί σεζόν θα διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Το Game 5 εξελίχθηκε ιδανικά για τους Πειραιώτες που είχαν δυσκολευθεί στα προηγούμενα τέσσερα. Στο πιο κρίσιμο όμως μπόρεσαν να βγάλουν τον πραγματικό εαυτό τους. Να υπενθυμίσουν σε όλη την Ευρώπη ποια είναι αυτή η ομάδα. Βρήκαν τον τρόπο να «ξαναζεστάνουν» τη… μηχανή της κανονικής περιόδου και έτσι έκλεισαν θέση στη Λιθουανία.

Για να το καταφέρουν αυτό υπήρξαν πολλοί παράγοντες. Άλλοι που έβγαζαν… μάτι και άλλοι που ήθελαν λίγο παραπάνω ψάξιμο. Εκείνο που μετράει όμως είναι πως η αποστολή πέτυχε. Και στις 19 Μαΐου ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να κάνει το πρώτο από τα δύο βήματα που θέλει.

Η κίνηση… ματ του Μπαρτζώκα που έψαχνε ο Ολυμπιακός

Στα τέσσερα πρώτα ματς οι δύο Έλληνες προπονητές έδωσαν τη δική τους ξεχωριστή μάχη. Ένα πραγματικό… σεμινάριο από δύο κορυφαίους του είδους. Τη μία υπερτερούσε ο ένας, την άλλη ο άλλος. Στο φινάλε όμως μέτρησε αυτό που βγήκε στον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ο 57χρονος είχε δει τα πλάνα του να μην δουλεύουν όπως κανείς θα περίμενε. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν χάσει ουσιαστικά αυτό που τους χαρακτήριζε σε όλη τη σεζόν. Την κυκλοφορία και το εύκολο καλάθι. Έτσι έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος για να… ξεκλειδωθεί όλο αυτό. Και η λύση δόθηκε μέσω των ατομικών φάσεων.

Οι Πειραιώτες χτύπησαν αρκετά στις απομονώσεις στο ξεκίνημα του αγώνα και τους βγήκε. Σκόραραν, βρήκαν ρυθμό και κυρίως ψυχολογία. Η άμυνα άνοιξε έπειτα από… καιρό -καθώς τα σουτ δεν είχαν μπει στα υπόλοιπα ματς- και η κανονικότητα επέστρεψε. Έτσι ο δρόμος για να επανέλθει το… «Bartzokas way» ήταν ορθάνοιχτος. Πράγμα που έκρινε εν τέλει και το ματς.

Αρχηγού παρόντος… τα γνωστά

Στις 7 Μαΐου ήρθε η ενημέρωση πως ο Κώστας Παπανικολάου ταλαιπωρείται από μία ίωση. Φυσικά, οι περισσότεροι γνώριζαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει αυτό το ματς. Η σειρά που είχε κάνει δεν ήταν αντάξια της ποιότητάς του και ο αρχηγός δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την υπόλοιπη ομάδα.

Διέγραψε όσα είχα γίνει στα άλλα ματς και μπήκε μέσα πιο έτοιμος από ποτέ. Το παιχνίδι ήταν «do or die» και από αυτά ο «Παπ» ξέρει πάρα πολύ καλά. Ήταν ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού. Σκόραρε, σάρωσε τα ριμπάουντ και έπαιξε τις γνωστές του άμυνες. Πάνω απ’ όλα όμως η ηγετική του παρουσία ήταν εκείνη που καθοδήγησε τους άλλους σε μια τεράστια νίκη.

Ο αθόρυβος… gangster που έχει ο Ολυμπιακός

Ο Αϊζάια Κάνααν είχε μάθει στις ομάδες του να κάνει… θόρυβο. Να έχει πολύ την μπάλα και να σκοράρει ασταμάτητα. Στην Ελλάδα όμως ήξερε ότι τα πράγματα θα είναι αλλιώς. Έριξε το «εγώ» του και αποφάσισε να δουλέψει αθόρυβα. Στις σκιές. Τα αποτελέσματα τα είδαμε σε αυτή τη σειρά. Παρότι θα μπορούσε να τον πάρει… από κάτω αφού είχε μείνει εκτός «ελληνικού» ρόστερ.

Κι αν έκανε «μπαμ» στο πρώτο ματς πυροβολώντας χωρίς συναίσθηση στα υπόλοιπα ήταν παίκτης του προπονητή. Ειδικά στο τρίτο και ακόμα περισσότερο στο τέταρτο έδειξε πως είναι εξαιρετικός αμυντικός. Στο Game 4 μάλιστα τα έκανε όλα αυτά όντας και δεύτερος σκόρερ των Πειραιωτών.

Για να έρθουμε στο χθες. Όχι δεν σκόραρε. Μόλις δύο πόντους. Όμως για άλλη μια φορά έπαιξε φοβερή άμυνα. Μάλιστα έδωσε και τέσσερις ασίστ. Κάτι που έχει κάνει άλλες δύο φορές φέτος. Και το κυριότερο έφερε τον… τσαμπουκά που χρειάζεται ένα τόσο κρίσιμο ματς. Μπήκε στο μυαλό των αντιπάλων του και ιδιαίτερα του Γκούντουριτς. Έχει αποδείξει ότι είναι παίκτης μεγάλων αγώνων και στο Κάουνας ο Ολυμπιακός θα τον χρειαστεί ακόμα περισσότερο.