Top 6: Από την υπερβολικά εύστοχη Σίτι μέχρι το τείχος του Ντε Χέα (graphs)
Μετά το πέρας 27 αγωνιστικών στην Πρέμιερ Λιγκ, το debut.gr επιχειρεί να αναλύσει την ακτινογραφία των κορυφαίων 6 κατά τεκμήριο συλλόγων στην Αγγλία.
Μετά το πέρας 27 αγωνιστικών στην Πρέμιερ Λιγκ, έχουμε ήδη διανύσει τα 2/3 του αγγλικού πρωταθλήματος, κάτι που μας επιτρέπει να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η φετινή Πρέμιερ Λιγκ έχασε γρήγορα το ενδιαφέρον της, καθώς η υπόθεση τίτλος εξελίχθηκε σε κούρσα για ένα άλογο, με την Μάντσεστερ Σίτι να αναλαμβάνει τα βαθμολογικά ηνία από νωρίς και να μην κοιτάζει ξανά πίσω της. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται και στον βαθμολογικό πίνακα, εκεί όπου οι “πολίτες” απολαμβάνουν την κορυφή της μοναξιάς, αφού έχουν συλλέξει 79 βαθμούς, 18 περισσότερους δηλαδή από τη δεύτερη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ.
Ωστόσο, το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα στον κόσμο έχει αποκτήσει για κάποιο λόγο το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. Έτσι, δε μας προκαλεί εντύπωση ότι γίνεται ένας κακός χαμός για το πλασάρισμα στις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης τετράδας. Ειδικότερα, 4 βαθμούς χωρίζουν την δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (56 βαθμούς) από την πέμπτη Τότεναμ (52 πόντους), με τη Λίβερπουλ (54 βαθμούς) και τη Τσέλσι (53 βαθμούς) να καταλαμβάνουν την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Όσον αφορά την Άρσεναλ, η αλήθεια είναι ότι μόνο με θαύμα θα μπορέσει να μπει σφήνα στην προνομιούχα τετράδα, όχι μόνο γιατί υπολείπεται 8 βαθμών της Τσέλσι αλλά κυρίως επειδή δεν πείθει με τις εμφανίσεις της.
Το δείγμα, λοιπόν, είναι επαρκές για να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε την μορφή την οποία έχει πάρει ο βαθμολογικός πίνακας ύστερα από 27 αγωνιστικές και να αναλύσουμε τις πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των 6 καλύτερων συλλόγων στο νησί. Για να το πετύχουμε αυτό θα αξιοποιήσουμε το σύστημα των XGoals και των ΧGoals Against. Ειδικότερα, πρόκειται για ένα δείκτη που αξιολογεί το μέγεθος της ευκαιρίας που δημιουργεί και δέχεται η κάθε ομάδα αντίστοιχα. Χάρη σε αυτό τη μονάδα μέτρησης, δηλαδή, ο θεατής έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί τη ποιότητα τη φάσης. Για παράδειγμα, αν μία ομάδα μετράει κατά μέσο όρο 3 ΧGoals ανά αγώνα, σημαίνει ότι οι ευκαιρίες είναι τόσο καλές που υπό φυσιολογικές συνθήκες οφείλει να έχει σκοράρει 3 τέρματα. Με αυτό το σύστημα, τα στατιστικά αποκτούν μεγαλύτερη αξία, καθώς αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν την εικόνα ενός παιχνιδιού. Σημασία δεν έχει πια πόσες ευκαιρίες έχει δημιουργήσει μία ομάδα αλλά πόσο καλές είναι αυτές οι ευκαιρίες, έτσι ώστε να καταλήξουν στα δίχτυα.
1. Μάντσεστερ Σίτι:
Οι “πολίτες” βρίσκονται φυσιολογικά στην πρώτη θέση της βαθμολογίας καθώς όχι μόνο δημιουργούν τα περισσότερα ΧGoals στην Πρέμιερ Λιγκ με 69,04 σε σύνολο 27 αγωνιστικών αλλά και επειδή έχουν καταφέρει να βρουν δίχτυα περισσότερες φορές από το αναμενόμενο, μετρώντας 79 γκολ. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, δηλαδή, σκοράρει σχεδόν 10 γκολ παραπάνω από αυτό που θα περίμενε κανείς με βάση το βαθμό δυσκολίας των τελικών της ευκαιριών. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετική αποτελεσματικότητα των ποδοσφαιριστών της, όπως του Σέρχιο Αγκουέρο, ο οποίος μετράει 21 γκολ την ώρα που τα ΧGoals του δεν ξεπερνούν τα 17,5. Παρομοίως, ο δεύτερος σκόρερ της Σίτι στην Πρέμιερ Λιγκ, Ραχίμ Στέρλινγκ, με 15 γκολ, σκοράρει 2 παραπάνω από τα τα ΧGoals του (13), κάτι που επιβεβαιώνει την αντίληψη ότι έχει δουλέψει πάρα πολύ στο τελείωμα των φάσεων, στοιχείο που αποτελούσε μόνιμη πληγή τα προηγούμενα χρόνια.
Όσον αφορά την άλλη πλευρά του γηπέδου, η Σίτι αν και δε διαθέτει την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, καθώς έχει δεχθεί 20 γκολ σε αντίθεση με την πρωτοπόρο στη σχετική κατηγορία Γιουνάιτεντ με 19, αμύνεται καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στο νησί. Για του λόγου το αληθές, με 17,83 ΧGoals Against, δέχεται τις λιγότερες καθαρές ευκαιρίες από κάθε άλλο αγγλικό σύλλογο, επιβεβαιώνοντας την εξής ρήση: “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”. Συγκεκριμένα, έχοντας σε κάθε αγώνα την συντριπτική κατοχή της μπάλας, κατορθώνει με τις συνεχόμενες πάσες της και τη διαρκή κίνηση στο χώρο από τους παίκτες της να εξαντλεί τον αντίπαλο, ο οποίος σπάνια ξεφεύγει από το παθητικό του ρόλο. Έτσι, οι ευκαιρίες των αντιπάλων της Σίτι είναι περιορισμένες από τη στιγμή που δεν έχουν τη μπάλα στα πόδια τους.
2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:
Παρά το γεγονός ότι οι “κόκκινοι διάβολοι” κατοικούν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, αυτό σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στην επίθεση τους. Τουναντίον, μόνο η Τσέλσι δημιουργεί λιγότερες καλές ευκαιρίες από τις ομάδες του TOP6 σε σχέση με τη Γιουνάιτεντ, η οποία μετράει μόλις 46,7 XGoals. Αυτό το στατιστικό σε συνδυασμό με τις 34 ΧAssists, που αποτελούν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση πίσω από την αντίστοιχη της Τσέλσι, αναδεικνύουν τη δημιουργική ένδεια της ομάδας του Ζοσέ Μουρίνιο. Παρ΄όλα αυτά, η ατομική ποιότητα του Μαρσιάλ και του Λίνγκαρντ έχουν συμβάλλει τα μέγιστα έτσι ώστε η Γιουνάιτεντ να μετράει 4 γκολ παραπάνω (51 γκολ) συγκριτικά με τα XGoals της.
Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, η άμυνά της Γιουνάιτεντ να είναι η αιτία που την έχει φέρει πίσω μόνο από τη συμπολίτισσα Σίτι. Εξάλλου, πρόκειται για την ομάδα με το μικρότερο παθητικό στο νησί έχοντας δεχθεί μόλις 19 γκολ Ωστόσο, αυτός ισχυρισμός στέκει μόνο σε ένα βαθμό αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο η Άρσεναλ δέχεται περισσότερες καλές φάσεις από τους TOP6 σε σχέση με τους “κόκκινους διαβόλους” των 31,74 XGoals Against. Συνεπώς, καταλήγουμε εύλογα στο συμπέρασμα ότι τα εύσημα για το αξιοθαύμαστο παθητικό των 19 γκολ της Γιουνάιτεντ πρέπει να πάνε στο φύλακα άγγελό της, Νταβίντ Ντε Χέα, ο οποίος έχει βγάλει τα “άπιαστα” τη φετινή σεζόν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Ισπανός τερματοφύλακας είναι δεύτερος στην κατηγορία των αποκρούσεων στην Πρέμιερ Λιγκ με 87, την ώρα που έχει διατηρήσει ανέπαφη την εστία του 15 φορές, περισσότερες δηλαδή από κάθε άλλο συνάδελφό του. Επομένως, γίνεται κατανοητό ότι είναι δικαιολογημένα τα παράπονα για την ανασταλτική συμπεριφορά του Πολ Πογκμπά, ο οποίος φαίνεται ότι αποτελεί σημαντική τρύπα στη μεσαία γραμμή των περσινών κατόχων του Γιουρόπα Λιγκ, με συνέπεια να δημιουργούνται πολλές φάσεις έξω από την εστία του Ντε Χέα.
3. Λίβερπουλ:
Οι “κόκκινοι” δεν αποτελούν τυχαία μία από τις πιο εντυπωσιακές και ευχάριστες στο μάτι ομάδες στο νησί. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ φτιάχνει 56,4 ΧGoals μέχρι στιγμής, μία επίδοση που ξεπερνάει μόνο η πυραυλοκίνητη Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα του Κλοπ, μάλιστα, παρουσιάζεται βελτιωμένη σε σχέση με την περσινή σεζόν στον τομέα της αποτελεσματικότητας, καθώς σκοράρει 4 παραπάνω γκολ από αυτά που θα θεωρούνταν φυσιολογικά. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική χρονιά που πραγματοποιούν οι Μοχάμεντ Σαλάχ και Ρομπέρτο Φιρμίνο, οι οποίοι δε συγχωρούν μέσα από την περιοχή. Ειδικότερα, ο Αιγύπτιος εξτρέμ σκοράρει 3 γκολ παραπάνω (22 τέρματα) από τα ΧGoal του (18,6) ενώ ο δαιμονισμένος Βραζιλιάνος μετράει 12 τέρματα, 4 περισσότερα δηλαδή από ότι θα περίμενε κανείς να έχει σημειώσει (7,64 XGoals).
Όσον αφορά τη μόνιμη πληγή της Λίβερπουλ, την περίφημη άμυνά της δηλαδή, επιβεβαιώνεται ότι χρήζει μεγάλης βελτίωσης, καθώς έχει δεχτεί 31 τέρματα, με την Άρσεναλ να είναι η μοναδική ομάδα που έχει δει την εστία της να παραβιάζεται περισσότερες φορές από τους TOP6. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η Λίβερπουλ δε δέχεται πολλές καλές φάσεις προϊόν και της διάθεσης της να αναλαμβάνει αυτή τον κυρίαρχο ρόλο στα παιχνίδια της. Ωστόσο, οι στιγμιαίες αδράνειες, τα προσωπικά λάθη της αμυντικής τετράδας και η απουσίας ενός κορυφαίας κλάσης γκολκίπερ έχουν συντελέσει στο να δέχεται 3 περισσότερα γκολ (31) από το αναμενόμενο (27,77 ΧGoals Against). Ας σημειωθεί, ότι οι στημένες φάσεις συνεχίζουν να πληγώνουν και τη φετινή χρονιά την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, η οποία έχει δεχτεί 9 γκολ με αυτόν τον τρόπο. Με την προσθήκη του Φαν Ντάικ, πάντως, αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς ο Ολλανδός στόπερ σπάνια βγαίνει χαμένος στις εναέριες μονομαχίες.
4. Τσέλσι:
Οι περσινοί πρωταθλητές Αγγλίας είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο σκοράρισμα, με τους οπαδούς των “μπλε” να νοσταλγούν τον Ντιέγκο Κόστα. Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε διαθέτει τη χειρότερη επίθεση από τις κορυφαίες 6 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ με 49 γκολ και μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό έχει η αποτυχημένη, όπως αποδεικνύεται τουλάχιστον για την ώρα, επιλογή στελέχωσης της γραμμής κρούσης με τον Άλβαρο Μοράτα. Ο Ισπανός στράικερ μετράει 10 γκολ και πολλά χαμένα τετ α τετ, με συνέπεια να είναι ο μόνος παίκτης μαζί με τον Ρομέλου Λουκάκου από την 10αδα των κορυφαίων σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ, που σημειώνει λιγότερα γκολ από όσα θα όφειλε με βάση την ποιότητα των ευκαιριών του (10,76 XGoals). Πέρα, όμως από το πρόβλημα στην εκτελεστική δεινότητα, η Τσέλσι αντιμετωπίζει δυσκολίες και στον τομέα της δημιουργίας. Ειδικότερα, με 32,06 XAssists, η Τσέλσι δημιουργεί τις λιγότερες καλές ευκαιρίες από κάθε άλλη ομάδα του TOP6. Πίσω από αυτό το στατιστικό, κάποιος μπορεί να καταλογίσει ευθύνη στον Αντόνιο Κόντε, καθώς ο Τιεμουέ Μπακαγιόκο που αποτέλεσε προσωπική του επιλογή ως αντικαταστάτη του Νεμάνια Μάτιτς, έχει απογοητεύσει μέχρι στιγμής με τις εμφανίσεις του μετρώντας μόλις 2 γκολ και 2 ασίστ στο πρωτάθλημα.
Αυτό που διατηρεί την Τσέλσι ζωντανή στη μάχη της τετράδας είναι η καλή της αμυντική συμπεριφορά, ένα στοιχείο που έχει διατηρήσει αναλλοίωτο από το περσινό πρωτάθλημα. Οι “μπλε” διαθέτουν την τρίτη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, καθώς δέχονται 23 γκολ, ακριβώς δηλαδή όσα θα περίμενε κάποιος με βάση την ποιότητα των ευκαιριών του αντιπάλου (23,63 ΧGoals Against). Παράλληλα, έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν ανέπαφη την εστία τους 13 φορές, επίδοση που ξεπερνάει μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 15 clean sheets.
5. Τότεναμ:
Τα “σπιρούνια” έχουν σταδιακά ανεβάσει την απόδοσή τους μέσα στη σεζόν με αποκορύφωμα τις πρόσφατες νίκες τους κόντρα στη Γιουνάιτεντ και την Άρσεναλ και τον πολύτιμο βαθμό με αντίπαλο την Λίβερπουλ. Ωστόσο, για μία ακόμη χρονιά πληρώνουν το ανεμικό τους ξεκίνημα, καθώς και την υπερβολική τους εξάρτηση στο σκοράρισμα από τους Κέιν, Άλι και Έρικσεν. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο Ντέλε Άλι πραγματοποιεί τη χειρότερή του σεζόν τα τελευταία 3 χρόνια μετρώντας 5 γκολ και 7 ασίστ στην Πρέμιερ Λιγκ μοιάζει λογικό που η Τότεναμ έχεις σκοράρει μόλις 3 παραπάνω τέρματα από την Τσέλσι (52 γκολ) . Ενδεικτικό της αναποτελεσματικότητας του Άγγλου μεσοεπιθετικού είναι ότι σκοράρει σχεδόν 3 λιγότερα γκολ από όσα θα όφειλε με βάση τα 7,79 ΧGoals του.
Η Τότεναμ, πάντως, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να βλέπει για μία ακόμη χρονιά τους οπισθοφύλακες της να αποτελούν ένα εναλλακτικό πλάνο δημιουργίας ευκαιριών πέρα από τις εμπνεύσεις του Έρικσεν και του Άλι. Ειδικότερα, η ομάδα του Ποκετίνο παίρνει από τους βασικούς της μπακ 9 από τις συνολικά 33 ασίστ της, με τους Ντέιβις και Τρίπιερ να μετράνε 5 και 4 αντίστοιχα
Εντυπωσιακή, πάντως, παραμένει η αμυντική λειτουργία των “πετεινών”, οι οποίοι δεν αφήνουν στους αντιπάλους τους να δημιουργήσουν παραπάνω από 22,5 XGoals Against, επίδοση που ξεπερνάει μόνο η Μάντσεστερ Σίτι στην Πρέμιερ Λιγκ. Έτσι, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν απαραβίαστη την εστία τους 11 φορές, όσες δηλαδή και η Μάντσεστερ Σίτι, συγκατοικώντας στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας.
6. Άρσεναλ:
Οι “κανονιέρηδες” του Αρσέν Βενγκέρ θα χρειαστούν να ψάξουν το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς μέσω της κατάκτησης του φετινού Γιουρόπα Λιγκ, καθώς αυτό μοιάζει σχεδόν αδύνατο να συμβεί μέσω της Πρέμιερ Λιγκ. Η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ εντοπίζεται στην αμυντική της λειτουργία, καθώς διαθέτει τη χειρότερη άμυνα από κάθε άλλη ομάδα του TOP 6, έχοντας δεχθεί 36 γκολ. Από αυτά τα 28 έχουν σημειωθεί στο ανοιχτό παιχνίδι, κάτι που αποδεικνύει ότι από την Άρσεναλ λείπει ο κόφτης που θα κάνει τη βρώμικη δουλειά αναχαιτίζοντας τις επιθέσεις των αντιπάλων. Φυσικά, τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το απογοητευτικό παθητικό της Άρσεναλ πέφτει στους ώμους των κεντρικών της αμυντικών, καθώς ο Κοσιελνί είναι φανερά επηρεασμένος από τους συνεχείς τραυματισμούς που τον ταλαιπωρούν τόσα χρόνια ,ενώ ο Μουστάφι αποδεικνύεται ιδιαίτερα ασταθής, με τα αβίαστα λάθη να βρίσκονται στο ρεπερτόριο και των δύο προαναφερθέντων ποδοσφαιριστών.
Όσον αφορά την επίθεσή της αυτή χαρακτηρίζεται από τη χρυσή μετριότητα, καθώς φτιάχνει σχεδόν 52 καλές ευκαιρίες, τις οποίες και μετουσιώνει σε γκολ. Αυτό σημαίνει ότι όταν δυσκολεύεται να σκοράρει με οργανωμένο τρόπο, σπάνια βρίσκει τη λύση από μία εξεζητημένη ατομική ενέργεια έξω από την περιοχή, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Τσέλσι με τον Εντέν Αζάρ. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι και οι 3 πρώτοι σκόρερ της ομάδας (Λακαζέτ – 9 γκολ, Σάντσεζ – 7 γκολ, Ράμσει – 6 γκολ) μετράνε λιγότερα τέρματα σε σχέση με τα XGoal τους (11,11 , 8,17 , 6,16 αντίστοιχα).
Σύνοψη
Συμπερασματικά, δικαίως η Μάντσεστερ Σίτι οδεύει προς την κατάκτηση του πέμπτου της πρωταθλήματος στην ιστορία της, καθώς υπερτερεί σχεδόν σε κάθε στατιστική κατηγορία της Πρέμιερ Λιγκ. Επίσης, εύλογα η Άρσεναλ δε θα προλάβει το τρένο της τετράδας, καθώς η μέτρια επίθεσή της δε μπορεί σε καμία περίπτωση να “σουλουπώσει” την ασχήμια της άμυνάς της. Όσον αφορά τη δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εύρεση λύσεων στο κομμάτι της παραγωγικότητας, καθώς μοιάζει δύσκολο να διατηρηθεί στη θέση που βρίσκεται μόνο με τις επεμβάσεις του Νταβίντ Ντε Χέα.
Η Λίβερπουλ μοιάζει να βρίσκεται σε καλό δρόμο αναφορικά με το πλασάρισμά της στην πρώτη τετράδα μετά την προσθήκη του Φαν Ντάικ, την ώρα που δείχνει έτοιμη να καλύψει εκ των έσω την απώλεια του Φελίπε Κουτίνιο. Κάτι παρόμοιο δε μπορεί να το πει κάποιος με την ίδια σιγουριά για τη Τσέλσι, η οποία πρέπει να δει είτε τον Μοράτα να βελτιώνεται θεαματικά είτε τον Ζιρού να αποδείκνύει ότι μπορεί να σταθεί ως βασικός σε ομάδα κορυφαίου επιπέδου στην Αγγλία. Τέλος, η Τότεναμ αν και φαίνεται έτοιμη να εισέλθει στην τετράδα, χρειάζεται να απεξαρτηθεί από τον Χάρι Κέιν από τον οποίο βλέπει να προέρχεται το 40% των τερμάτων της (23/52 γκολ).
Data&Graphs by UNImedia