O Πέπε στο εκτός έδρας ματς της Πόρτο με αντίπαλο την Ίντερ για το Champions League, έδειξε γιατί η ηλικία είναι απλά ένα... νούμερο!

Ο Πέπε ήταν πριν από μερικά χρόνια ένας από τους πιο σκληρούς αμυντικούς που έπαιζαν στα ισπανικά γήπεδα. Ήταν από τους αγαπημένους παίκτες του Ζοσέ Μουρίνιο στη Ρεάλ Μαδρίτης. Και αυτό γιατί μπορούσε να κάνει ό,τι του έλεγε χωρίς ενστάσεις. Χωρίς «ναι μεν, αλλά…». Ήταν ο άνθρωπος για όλες τις αποστολές. Για κάθε παιχνίδι.

Ο Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός πρώτα χτύπαγε και μετά… ρώταγε. Κάτι σαν τον James Bond. Απλά ο Βρετανός μυστικός πράκτορας είχε «άδεια να σκοτώνει». Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πει και κάποιος για τον Πέπε, ο οποίος δεν υπολόγιζε κανέναν και τίποτα στο πέρασμά του. Ειδικά όταν έπρεπε η «βασίλισσα» να νικήσει.

Αυτό δεν άλλαξε ακόμη και όταν έγινε πιο μεγάλος σε ηλικία. Ούτε όταν πήγε για να κλείσει την καριέρα του στην Πόρτο. Ήταν και παραμένει ο ίδιος παίκτης. Με τα καλά, τα αρνητικά, τα θετικά και τα στραβά του. Ακόμη και λίγο πριν τα 40 ο Ίβηρας στόπερ δείχνει πόσο σημαντικός ήταν και παραμένει: βασικός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ με την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, ενώ και στους «δράκους» ήταν 11δατος στο εκτός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο την Ίντερ παραδίνοντας μαθήματα στο νεαρότερους για το πως πρέπει να παίζεται η θέση. Με φωνές και δύναμη και ενίοτε με μυαλό.

Ο τελευταίος των… σκληρών ήταν και παραμένει «παρών»!

Ο 40αρης Πέπε είναι καλύτερος και από τον 20αρη!

Ποτέ του δεν ήταν τέρας τεχνικής κατάρτισης. Ή ο πιο γρήγορος στόπερ του κόσμου. Ή τέρας ψυχραιμίας. Ο Πέπε όπου και αν αγωνιζόταν σε όποια φάση βρισκόταν πάντα έδινε το 100% των δυνατοτήτων του. Και ας ξέφευγε. Δεν ήταν τέλειος, αλλά ήταν αληθινός. Πλέον, όμως, στο παιχνίδι του που βασίζεται ακόμη λιγότερο στην ταχύτητα παίζει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Ο Πορτογάλος στόπερ δεν έχει τα ίδια νεύρα ή την ίδια ένταση με τότε που ήταν στα… ντουζένια του. Πλέον είναι ένας μεστός κεντρικός αμυντικός. Σίγουρα παραμένει το ίδιο φωνακλάς, όπως τότε που ήταν 20αρης, όμως, όντας πλέον στα 40 είναι πιο εύκολο για εκείνον να κερδίσει προκαταβολικά τον σεβασμό τόσο των συμπαικτών του, όσο και των αντιπάλων του που δυσκολεύονται να τον περάσουν ή να βάλουν γκολ στην εστία της Πόρτο.

Ένας άλλος Πορτογάλος στην ηλικία του…

Ο Πέπε από μικρός είχε πολύ καλή σχέση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Άλλωστε ήταν μαζί τόσο στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας όταν ακόμη και οι δύο δεν ήξεραν, μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Αλλά κυρίως στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου επί σειρά ετών ήταν κολλητοί και έζησαν στην ισπανική πρωτεύουσα τις καλύτερες ημέρες τους.

Τόσο ο έμπειρος στόπερ, όσο και ο ταλαντούχος στράικερ ήταν μέλη της αποστολής της εθνικής Πορτογαλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στο Κατάρ. Η διαφορά τους, όμως, είναι άλλη. Και είναι αν μη τι άλλο μεγάλη. Ο Κριστιάνο αν και κατά δύο χρόνια νεότερος -38 ετών γαρ- προτίμησε το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας με τα 200 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και όχι να επιστρέψει στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας για να κλείσει εκεί την καριέρα του, παίρνοντας λιγότερα χρήματα, αλλά παίζοντας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μαζί της.

Άλλο 0 Ζλάταν και άλλο ο Πέπε

Ακόμα και τώρα που η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν προχωρήσει τόσο πολύ δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο ή κάτι που βλέπουμε κάθε μέρα για έναν 40αρη παίκτη να παραμένει ενεργός στο υψηλότερο επίπεδο. Εκτός από τον Πέπε που… ματώνει τη φανέλα της Πόρτο υπάρχει ακόμη ένας στην ίδια ηλικία που είναι δραστήριος: ο λόγος για τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Ωστόσο, κάπου εδώ να πούμε ότι τα κοινά τους σημεία σταματούν. Ο Σουηδός φορ εδώ και μήνες βρίσκεται στα «πιτς» λόγω σοβαρού τραυματισμού και ακόμη δεν έχει δείξει, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα ήταν έτοιμος τον Φεβρουάριο, ότι μπορεί να βοηθήσει άμεσα την ομάδα του Στέφανο Πιόλι. Αλλά ακόμη και τη χρονιά του πρωταθλήματος ο «Ίμπρα» αγωνίστηκε 1.167 λεπτά.

Από την άλλη ο Πέπε ήταν και παραμένει ένα… σκυλί του πολέμου. Ο Πορτογάλος στόπερ για φέτος ήδη μετράει 1.735 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ πέρυσι έφτασε τα 2.732!

Που και ποιος θα τον σταματήσει;

H αλήθεια είναι ότι αν τον δει κανείς χωρίς να ξέρει πόσα χρόνια αγωνίζεται στον… αφρό της Ευρώπης και χωρίς να έχει κοιτάξει την ταυτότητά του δεν καταλαβαίνει ότι ο Πέπε είναι 40 ετών. Σίγουρα θα μπορούσε εύκολα να τον περάσει κάποιος για 35χρονο. Ίσως και μικρότερο. Ειδικά με την εικόνα που έχει εντός αγωνιστικού χώρου.

Ο ίδιος δεν έχει δηλώσει -για την ώρα τουλάχιστον- ούτε ότι θέλει να ξεκουραστεί, ούτε να απολαύσει περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τους δικούς του ανθρώπους. Ίσα- ίσα που δείχνει έτοιμος για να παραμείνει στο πλευρό της Πόρτο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, όπως τόνισε και ο ίδιος με πρόσφατες δηλώσεις του: «Η σχέση μου με την Πόρτο ήταν και είναι μία σχέση ζωής. Δεν πρόκειται να φύγω από δίπλα της. Θα είμαι μαζί της μέχρι το τέλος. Μαζί της με το 100% του εαυτού μου και των δυνατοτήτων μου», τα λόγια του.