Ξέρατε ότι ο Πελέ σιχαινόταν το παρατσούκλι του, είχε μαλώσει με αυτόν που του το έβγαλε και δεν ήθελε να τον φωνάζουν έτσι;

Ο Πελέ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών νικημένος από τον καρκίνο. Και ως είθισται με τις μεγάλες προσωπικότητες, έτσι και με αυτόν, οι ιστορίες για τον ίδιο μετά θάνατον έχουν ήδη κατακλύσει όλο το διαδίκτυο. Μία από τις χαρακτηριστικότερες είναι αυτή που αφορά το προσωνύμιό του. Γιατί, όμως, Πελέ; Ποιος τον φώναζε έτσι; Και πώς καθιερώθηκε;

Πελέ: Ο αγαπημένος παίκτης, ο τσακωμός με τον συμμαθητή και η περηφάνια για το Έντισον

Το παρατσούκλι Πελέ του το κόλλησε ένας συμμαθητής του στο σχολείο και μάλιστα ήταν η αφορμή για να τιμωρηθεί ο μικρός Έντσον με τρεις ημέρες αποβολή, καθώς τσακώθηκε με τον μικρό που του έβγαλε το παρατσούκλι.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για το τι πραγματικά σημαίνει και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος επέμενε πως δεν γνωρίζει πως προέκυψε. Η πρώτη εκδοχή είναι πως μία ημέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο, στα χωράφια του Τρες Κορασόες με τους φίλους του, με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη με πανιά και χαρτιά, κάποια στιγμή βρήκε πεταμένη κοντά σε σταθμό του τρένου μία παλιά, ξεφούσκωτη, χαλασμένη, αλλά δερμάτινη μπάλα.

Έκτοτε προέκυψε και το pele που σήμαινε δέρμα σε πολλές λατινογενείς γλώσσες. Η άλλη εκδοχή είναι πως το όνομα αυτό του το κόλλησαν όταν ο ίδιος αποκαλούσε λανθασμένα τον αγαπημένο παίκτη του «Μπιλέ» ως «Πιλέ», τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα. Παράλληλα, η οικογένειά του τον φώναζε Ντίκο, που προερχόταν από το μικρό του όνομα.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως το όνομα Πελέ δεν ήταν της αρεσκείας του και δεν υποδηλώνει κάτι στην πορτογαλική γλώσσα. Ωστόσο, πολύ αργότερα ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στη Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει θαύμα, γεγονός που άλλαξε την άποψή του για το όνομα.

Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έμελλε να τον μάθει με το παρατσούκλι του, το όνομα Έντισον (που αργότερα έγινε Έντσον) προς τιμή του μεγάλου Αμερικανού εφευρέτη Τόμας Έντισον, το οποίο του είχαν δώσει οι γονείς του, τον γέμιζε περηφάνια. Και φυσικά, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι παιδικοί φίλοι, όσοι ήξεραν πως το «Πελέ» τον ενοχλεί, δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε πώς τον αποκαλούσαν. Έτσι, για να τον… πικάρουν. Άλλωστε, το έδειξε η ιστορία.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!