Δανία 1992: Οι ανέλπιστοι πρωταθλητές Ευρώπης
Το Debut.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και σας θυμίζει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της ιστορίας του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Το Debut.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και ζωντανεύει και πάλι μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν διαδραματιστεί στα χρονικά ευρωπαϊκών κυπέλλων στα οποία συμμετέχουν εθνικές ομάδες. Αποτελεί μεγάλη έκπληξη διότι τα συστατικά της στοιχεία δεν χρίζουν μόνο ποδοσφαιρικής ανάλυσης αλλά και… πολιτικής .
Πιο συγκεκριμένα, πρωταγωνιστές στην εν λόγω έκπληξη είναι η Εθνική ομάδας της Δανίας και τα πεπραγμένα της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1992 το οποίο και εν τέλει κατέκτησε στα γήπεδα της -πάντα για εκείνη- εχθρικής Σουηδίας.
Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το οποίο θα λέγαμε πως περισσότερο χαρακτηρίστηκε από τις αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι πάρα από τις επιδόσεις στους αγωνιστικούς χώρους. Για να μην είμαστε όμως άδικοι, πραγματοποιήθηκαν εκπληκτικά παιχνίδια σε σκορ και θέαμα.
Αναλυτικότερα, το Euro του 1992 αποτέλεσε την πρώτη διοργάνωση η οποία έλαβε χώρα μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου και άλλαξε συθέμελα τόσο τον κοινωνικό όσο και τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Υπήρξε για πρώτη φορά η συμμετοχή της Γερμανίας υπό την μορφή της «Ενωμένης» καθώς και η αντίστοιχη της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών. Το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν ο αποκλεισμός της Γιουγκοσλαβίας λόγω του πολέμου. Και κάπου εδώ στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα του 1992 έρχεται η Δανία.
Η Δανία δεν είχε καταφέρει να περάσει στην τελική φάση και ως εκ τούτου την ύστατη στιγμή ανέλπιστα αντικατέστησε την Γιουγκοσλαβία. Στο συγκεκριμένο τουρνουά συμμετείχαν 8 ομάδες και συγκεκριμένα η Κ.Α.Κ, η Δανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σκωτία και φυσικά η διοργανώτρια Σουηδία. Η εθνική ομάδα της Δανίας, η οποία στον όμιλο της βρισκόταν με Σουηδία, Αγγλία και Γαλλία, κατάφερε να τερματίσει στην δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας 3 πόντους σε 3 παιχνίδια και αφήνοντας εκτός Αγγλία και Γαλλία. Πρώτη στον όμιλο τερμάτισε η Σουηδία με 5 βαθμούς. Η νίκη τότε μετρούσε για 2 πόντους.
Αξίζει να σημειωθεί πως τις 2 πρώτες αγωνιστικές αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με την Αγγλία και έχασε με 1-0 από την Σουηδία και πήρε κυριολεκτικά στο νήμα την πρόκριση για την φάση των νοκ-αουτ, αφού νίκησε την τελευταία αγωνιστική τη Γαλλία με 1-2. Προτού όμως καταγραφεί η πορεία της στην συνέχεια της διοργάνωσης είναι επιτακτικό να αναφερθεί πως η Εθνική Δανίας αποτελούταν από πολύ μεγάλους παίκτες μεταξύ των οποίων ήταν οι Σμάιχελ, ο αρχηγός Όλσεν, ο σκληροτράχηλος αμυντικός μέσος Γιένσεν, ο Πόουλσεν και ο Λάουντρουπ.
Στα ημιτελικά (δεν υπήρξαν προημιτελικά λόγω συμμετοχής μόνο 8 ομάδων) αντιμετώπισε την πρώτη του 2ου ομίλου Ολλανδία με την οποία έμεινε στο 2-2 στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού. Όμως οι Σκανδιναβοί αποδείχθηκαν πολύ σκληροί για να πεθάνουν και κέρδισαν την συμμετοχή τους στον τελικό στην διαδικασία των πέναλτι με 5-4 εναντίον των «οράνιε».
Στο τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης αντιμετώπισε την Γερμανία, σε ένα τελικό ο οποίος αποτέλεσε και το επιστέγασμα του θαύματος. Αποδείχθηκε νικήτρια στην κανονική διάρκεια με 2-0 εναντίον των «πάντσερ», οι οποίοι στην σύνθεση τους είχαν ουκ ολίγα αστέρια όπως ο Ματίας Ζάμερ, ο Στέφαν Έφενμπεργκ και ο Γιούργκεν Κλίνσμαν.
Συμπερασματικά, γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω τόσο το ανέλπιστο όσο και το άστρο εκείνης της Εθνικής ομάδας, η οποία από τον αποκλεισμό της από την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης πανάξια μέσα από τις εκπληκτικές της εμφανίσεις.
ΥΓ . Ανατροπές και συγκινήσεις σαν και αυτές μπορεί να χαρίσει μόνο το ποδόσφαιρο γι’ αυτό θα πρέπει να το σεβόμαστε, να το αγαπάμε και να μην το υπονομεύουμε.