Mουντιάλ: Η εξήγηση πίσω από τις αμέτρητες καθυστερήσεις
O Πιερλουίτζι Κολίνα έλυσε το μυστήριο πίσω από τον αμέτρητο χρόνο καθυστερήσεων που παρατηρούμε σχεδόν σε κάθε ματς του φετινού Μουντιάλ.
Καθυστερήσεις, αυτή η μάστιγα. Στο φετινό Μουντιάλ, οι περισσότεροι αγώνες μοιάζουν να έχουν το ατελείωτο. Ο λόγος; Μα φυσικά, ο αυξημένος χρόνος καθυστερήσεων που υποδεικνύεται στα περισσότερα παιχνίδια.
Σύμφωνα με την Opta, τα 5 ημίχρονα με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου καταγράφηκαν όλα τη 2η και 3η μέρα του φετινού Μουντιάλ.
Ειδικότερα: Πρώτο ημίχρονο Αγγλία-Ιράν: 13’59”. Δεύτερο ημίχρονο Αργεντινή-Σαουδική Αραβία: 13’53”. Δεύτερο ημίχρονο Αγγλία-Ιράν: 13’05”. Δεύτερο ημίχρονο ΗΠΑ-Ουαλία: 10’32”. Δεύτερο ημίχρονο Σενεγάλη-Ολλανδία: 10’03”.
4 – The four single halves with the most stoppage time on record (since 1966) in a single #WorldCup match have all been today:#ENGIRN 1st half (14:08)#ENGIRN 2nd half (13:08)#USAWAL 2nd half (10:34)#SENNED 2nd half (10:03)
Prolonged.
— OptaJoe (@OptaJoe) November 21, 2022
Γιατί τόσες καθυστερήσεις;
Γιατί, όμως, παρατηρείται, αυτό το φαινόμενο; Αποδεικνύεται ότι είναι εντολή του προέδρου διαιτησίας της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα. «Συστήσαμε στους διαιτητές μας να είναι πολύ ακριβείς στον υπολογισμό του χρόνου που θα προστίθεται στο τέλος κάθε ημιχρόνου», είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.
Ειδικότερα, έχει υπολογιστεί ότι παρόλο που ένας αγώνας διαρκεί 90 λεπτά, ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού φτάνει μόλις τα 60 λεπτά. Αυτό οφείλεται στις διακοπές μέσα σε ένα αγώνα. Υπάρχουν 2 ειδών διακοπών μέσα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Ο χρόνος καθυστερήσεων λόγω των παικτών και ο χρόνος που χάνεται λόγω του ματς. Σύμφωνα με τον Πιερ Λουίτζι Κολίνα, ο 2ος είναι μεγαλύτερος. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι εξαιτίας των πλαγίων άουτ χάνονται περίπου 9 λεπτά σε κάθε ματς.
«Σκεφτείτε πως σε ένα ματς μπαίνουν τρία γκολ. Ο πανηγυρισμός μπορεί να διαρκέσει και ενάμιση λεπτό. Έτσι χάνεις πέντε με έξι λεπτά παιχνιδιού. Θέλουμε να υπολογίζουμε με ακρίβεια τον χρόνο που θα προσθέτουμε σε κάθε ημίχρονο. Αυτό μπορεί να το κάνει ο τέταρτος. Έγινε με επιτυχία στη Ρωσία, περιμένουμε το ίδιο στο Κατάρ” δήλωσε συγκεκριμένα» ανέφερε πρόσφατα ο κ Κολίνα.
Μέχρι σήμερα, το τοπίο σχετικά με το τι κρατάνε ως καθυστερήσεις οι διαιτητές ήταν πολύ θολό. Για την ακρίβεια, ήταν στην διακριτική τους ευχέρεια να προβούν σε μία πρόχειρη εκτίμηση, για να καταλήξουν στο χρόνο που βλέπαμε στο πινακάκι του 4ου διαιτητή. Αυτό οδηγούσε σε έντονες διαμαρτυρίες από την ομάδα που έψαχνε το γκολ ενώ παράλληλα προωθούσε τις τακτικές σπατάλης χρόνου.
“Don’t be surprised if you see the fourth official raising the electronic board with a big number on it.”
Refereeing legend, Pierluigi Collina, explains why there has been so much added time at this World Cup 🗣 pic.twitter.com/XSDFwAMmxk
— ESPN UK (@ESPNUK) November 22, 2022
Οι νέες οδηγίες της FIFA για τον υπολογισμό των καθυστερήσεων
Γι αυτό το λόγο, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο Πιερλουίτζι Κολίνα, ξεκαθάρισε σε ποιες περιπτώσεις οι διαιτητές θα πρέπει αυστηρά να κρατάνε καθυστερήσεις
«Όταν θα υπάρχει ένα περιστατικό όπως η είσοδος γιατρού για έναν τραυματισμό, μια αλλαγή παίκτη, ένα πέναλτι, μια κόκκινη κάρτα, ένας πανηγυρισμός ενός γκολ. Αυτός ο χρόνος πρέπει να ληφθεί υπόψη και να αναπληρωθεί στο τέλος» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του παλαίμαχου διαιτητή.
Ωστόσο, δεν θα συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος για μικρές καθυστερήσεις. Αν αυτό συνέβαινε, τότε θα πηγαίναμε σε μία λογική 15 λεπτών καθυστερήσεων σε κάθε ημίχρονο, κάτι που δεν επιθυμεί η FIFA
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στοχεύει να αυξηθεί ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού από τα 60 λεπτά περίπου στα 67.
At this year’s #FIFAWorldCup, any kind of stoppage during play — whether it be for injuries, time-wasting or goal celebrations — will be compensated in stoppage time.
FIFA Referees Committee Chairman Pierluigi Collina explains more: pic.twitter.com/eHMhhgfkM3
— FIFA.com (@FIFAcom) November 22, 2022
Περισσότερες καθυστερήσεις, περισσότερο θέαμα
«Ο σκοπός είναι να προσφέρουμε περισσότερο σόου σε όσους παρακολουθούν το Παγκόσμιο Κύπελλο», εξήγησε ο Προέδρος διαιτησίας της FIFA
Η FIFA επιθυμεί να αυξηθεί ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού και να σταματήσουν τα φαινόμενα καθυστερήσεων από τους παίκτες.
Με την εντολή της FIFA για πιο αυστηρή καταγραφή του χρόνου καθυστερήσεων, οι παίκτες θα αποθαρρυνθούν από το να επιστρατεύουν τέτοιες συμπεριφορές. Παράλληλα, η μπάλα θα παίζεται περισσότερο, κάτι που θα ευνοήσει το θέαμα.
Βέβαια, οι πολέμιοι αυτής της οδηγίας, προβλέπουν αύξηση των τραυματισμών των ποδοσφαιριστών λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας των αγώνων. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι ο μέσος θεατής θα βαρεθεί να παρακολουθήσει έναν αγώνα διάρκειας άνω των 100 λεπτών.
Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να διαπιστώσουμε αν η εφαρμογή αυτής της νέας οδηγίας της FIFA, θα είναι επωφελής για το ποδόσφαιρο και όσους το παρακολουθούν.