H Adidas φαίνεται πως δημιούργησε ακόμα ένα πρόβλημα στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου με τη φανέλα της πρώτης.

Το υπουργείο Πολιτισμού του Μαρόκου κατηγόρησε την Adidas ότι οικειοποιείται τη μαροκινή κουλτούρα στις νέες φανέλες της για την ποδοσφαιρική ομάδα της Αλγερίας. Η Adidas δήλωσε ότι ο σχεδιασμός ήταν εμπνευσμένος από το παλάτι Mechouar στην Αλγερία.

Ωστόσο, το γεωμετρικό μπλε, πετρόλ και κίτρινο σχέδιο είναι ένα μοτίβο που ονομάζεται zellige. Σχέδιο, που είναι κοινό στα μαροκινά ψηφιδωτά, δήλωσε το υπουργείο

Τα γειτονικά έθνη έχουν μακρά ιστορία εντάσεων. Ο δικηγόρος Mourad Elajouti έγραψε στο Facebook ότι εξέδωσε νομική προειδοποίηση προς την Adidas, εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού του Μαρόκου.

Σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Kasper Rorsted, ο Elajouti δήλωσε ότι το νέο σχέδιο αποτελεί πολιτιστική οικειοποίηση. Τονίζει πως είναι μία «προσπάθεια να κλαπεί μια μορφή μαροκινής πολιτιστικής κληρονομιάς και να χρησιμοποιηθεί εκτός του πλαισίου της». Απαίτησε, έτσι, από τη γερμανική μάρκα αθλητικών ειδών να αφαιρέσει το σχέδιο εντός δύο εβδομάδων.

Ο Elajouti πρόσθεσε ότι το κιτ της Αλγερίας για τη σεζόν 2022-2023 «συμβάλλει στην απώλεια και τη διαστρέβλωση της ταυτότητας και της ιστορίας αυτών των πολιτιστικών στοιχείων [zellige]».

Η μακρά ιστορία εντάσεων μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου Adidas

Η Αλγερία και το Μαρόκο μοιράζονται σύνορα μήκους σχεδόν 2.000 χιλιομέτρων (1.242 μιλίων). Τα οποία, φυσικά, αποτελούν πηγή έντασης μετά την ανεξαρτησία από τη γαλλική αποικιοκρατία.

Το 1963, είχαν τον Πόλεμο της Άμμου για τις διεκδικήσεις του Μαρόκου σε εδάφη στην Αλγερία.

Αργότερα, η Αλγερία υποστήριξε την εκστρατεία του Μετώπου Polisario για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο, οδηγώντας στον πόλεμο της Δυτικής Σαχάρας 1975-1991.

Στη συνέχεια, τα σύνορα έκλεισαν το 1994 για λόγους ασφαλείας μετά τη βομβιστική επίθεση ισλαμιστών σε ξενοδοχείο στην ιστορική μαροκινή πόλη του Μαρακές.

Πιο πρόσφατα, το 2021, η Αλγερία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη γείτονα, κατηγορώντας το Μαρόκο για «εχθρικές πράξεις». Το Μαρόκο χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «εντελώς αδικαιολόγητη».

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!