Υπάρχουν οκτώ παίκτες στην ιστορία του Eurobasket που κατάφεραν να αναδειχθούν τόσο MVP, όσο και πρώτοι σκόρερ της ίδιας διοργάνωσης. Το Debut.gr σας τους παρουσιάζει.

Ανά τα χρόνια, στο ευρωπαϊκό στερέωμα, έχουμε γνωρίσει παίκτες που άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους στην κορυφαία διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου, το Eurobasket. Παίκτες που ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές σε ολόκληρα τουρνουά. Άλλοι βοήθησαν τις χώρες τους να βρεθούν στην κορυφή, άλλοι πάλι όχι.

Ωστόσο, οι ατομικές διακρίσεις δε έλειψαν από κανέναν τους. Μάλιστα υπάρχουν οκτώ παίκτες που τα… σάρωσαν όλα. Πήραν σπίτι τους τόσο τον τίτλο του MVP, όσο και εκείνον του πρώτου σκόρερ. Οκτώ παίκτες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο άθλημα και έδειξαν για ποιον λόγο άξιζαν τον σεβασμό όλων.

Το Debut.gr βρήκε τους οκτώ αυτούς αθλητές και σας παρουσιάζει τι έκαναν στα Eurobasket που βρέθηκαν, κάνοντας… πάρτι απέναντι σε όποια ομάδα κι αν αντιμετώπισαν. Απολαύστε…

Χουσεΐν Οζτούρκ (1949)

Ο πρώτος παίκτης στα χρονικά της διοργάνωσης που έκανε το… νταμπλ ήταν ο Χουσεΐν Οζτούρκ. Ο Τούρκος οδήγησε τη χώρα του στην τέταρτη θέση του τουρνουά που διεξήχθη στην Αίγυπτο.

Η ανάδειξη της νικήτριας ομάδας προέκυψε από τη διεξαγωγή ενός ομίλους και η Τουρκία τερμάτισε τέταρτη πίσω από Αίγυπτο (νικήτρια), Γαλλία και την Ελλάδα.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της διοργάνωσης ήταν ο Οζτούρκ που παρά την τέταρτη θέση της χώρας του ήταν εξαιρετικός, όντας ο πολυτιμότερος παίκτης, ενώ με τους 19,3 πόντους που μέτρησε αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ.

Ιβάν Μράζεκ (1951)

Από τις αρκετές περιπτώσεις που ο MVP της διοργάνωσης δεν ήταν από τη νικήτρια ομάδα. Οι Τσεχοσλοβάκοι είχαν ένα πολύ καλό ρόστερ και ηγέτη τον Ιβάν Μράζεκ.

Τερμάτισαν δεύτεροι και στους δύο ομίλους που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του τουρνουά και έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά, όπου επικράτησαν της διοργανώτριας Γαλλίας και πέρασαν στον τελικό.

Εκεί περίμενε η Σοβετική Ένωση, η οποία και κατέβαλλε την αντίσταση της Τσεχοσλοβακίας με το ισχνό 45-44. Κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης όμως δεν ήταν κάποιος από τους νικητές. Ο Μράζεκ κατέκτησε το MVP, ενώ κατέγραψε και 17,1 πόντους όντας το καλύτερο «πιστόλι» του τουρνουά.

Ραντιβόι Κόρατς (1961)

Στο Eurobasket του 1961 στο Βελιγράδι ο «θρυλικός» Ραντιβόι Κόρατς μπόρεσε να οδηγήσει τη Γιουγκοσλαβία μέχρι τον τελικό, όπου βρήκε μπροστά της την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση.

Από το 1959 μέχρι και το 1965 ήταν απλά ασταμάτητος όσον αφορά το σκοράρισμα, αφού βρέθηκε τέσσερις φορές να είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον θρύλο του.

Το 1961 πήγε στον τελικό λοιπόν, όμως οι Σοβιετικοί ήταν απλά απροσπέλαστοι νικώντας με σκορ 60-53. Όμως ο Κόρατς δεν γινόταν να μην είναι ο MVP του τουρνουά, ενώ παράλληλα είχε και 24 πόντους ανά ματς που του έδωσαν τον τίτλο του κορυφαίου «κανονιού».

Νίκος Γκάλης (1987)

Το τι συνέβη το 1987 το γνωρίζουν όλοι. Οπότε είναι περιττό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Η Εθνική Ελλάδος κατάφερε να ανέβει για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης με σκορ 103-101 στο κατάμεστο ΣΕΦ.

Απόλυτος πρωταγωνιστής για το σύνολο του Κώστα Πολίτη ήταν ο Νίκος Γκάλης. Ο «Γκάνγκστερ» ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με τον μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων που έχουμε δει σε ένα τουρνουά. Τι έκανε; Είχε 37 πόντους κατά μέσο όρο. Η λέξη «ασταμάτητος» δεν είναι αρκετή για να τον περιγράψει.

Όπως ήταν φυσικό και επόμενο αναδείχθηκε τόσο σε MVP του Eurobasket, όσο και πρώτος σκόρερ. Και έτσι έγινε ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία του αθλήματος στη χώρα μας.

Σαρούνας Μαρτσουλιόνις (1995)

Το 1995 η Ελλάδα διοργάνωσε το δεύτερο Eurobasket της ιστορίας της και τελευταίο μέχρι τις μέρες μας. Η χώρα που σήκωσε το κύπελλο στον ουρανό της Αθήνας ήταν η φοβερή Γιουγκοσλαβία.

Όμως ο πρωταγωνιστής της διοργάνωσης ήταν από άλλη ομάδα. Αυτή της Λιθουανίας. Ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις ήταν απλά απολαυστικός και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να φέρει τη «Λιέτουβα» στον τελικό και να διεκδικήσει το χρυσό. Όμως ηττήθηκε 96-90 από τους «Πλάβι».

Βέβαια το γεγονός αυτό δεν τον εμπόδισε από το να είναι ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε και πρώτους σκόρερ του σημειώνοντας 22,5 πόντους ανά παιχνίδι.

Ντιρκ Νοβίτσκι (2005)

Aυτά που έκανε ο Νοβίτσκι το 2005 στη Σερβία δεν τα βλέπουμε συχνά. Ήταν απλά υπέροχος, παίρνοντας από το χεράκι τη Γερμανία και φτάνοντάς τη μέχρι τον τελικό. Στον ημιτελικό είχε «σκορπίσει» σχεδόν μόνος του τους Ισπανούς σκοράροντας 27 πόντους και μαζεύοντας 7 ριμπάουντ.

Στον τελικό όμως βρήκε στον δρόμο του την Ελλάδα. Η «γαλανόλευκη» δεν την πάτησε όπως η «φούρια ρόχα» και έφτασε στο χρυσό. Όμως ο MVP ήταν δεν ήταν από το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη. Το τρόπαιο κατέληξε στα χέρια του σπουδαίου Γερμανού, που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ πετυχαίνοντας 26,1.

Ο Ντιρκ παραμένει ο μοναδικός παίκτης την τελευταία 20ετία που έχει βγει MVP αλλά η ομάδα του δεν μπόρεσε να βρεθεί στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

Πάου Γκασόλ (2009, 2015)

Ο Γκασόλ ήταν και θα είναι για πάντα ένας ξεχωριστός παίκτης. Αυτό μαρτυρά και το ότι είναι ο μοναδικός από τους οκτώ που έχει αναδειχθεί MVP και κορυφαίος σκόρερ σε ένα τουρνουά δύο φορές.

Η πρώτη ήταν στο Eurobasket του 2009 στην Πολωνία. Οι Ισπανοί νίκησαν στον τελικό 85-63 τη Σερβία, αφού είχαν αποκλείσει την Ελλάδα στον ημιτελικό. Ο πολύπειρος ψηλός κατέγραψε 18,7 πόντους κατά μέσο όρο όντας φυσικά ο κορυφαίος σκόρερ, αλλά και ο MVP της διοργάνωσης.

Η δεύτερη φορά ήρθε έξι χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα το 2015 στη Γαλλία. Ο Γκασόλ μπορεί να ήταν στα 35 του όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να ηγηθεί της Εθνικής σε άλλη μία διοργάνωση. Η «φούρια ρόχα» επικράτησε στον τελικό της Λιθουανίας με σκορ 80-63 και τη βοήθησε να κατακτήσει τον τρίτο τίτλο της ιστορίας της.

Κανένας δεν μπορούσε να τον σταματήσει και εκείνος έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στους αντιπάλους του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μετρήσει 25,6 πόντους (!) όντας βέβαια ο πολυτιμότερος παίκτης, αλλά και ο πρώτος σκόρερ.

Τόνι Πάρκερ (2013)

Το 2011 στη Λιθουανία, η Γαλλία έφτασε μέχρι τον τελικό όμως δεν μπόρεσε να νικήσει τους Ισπανούς. Δύο χρόνια μετά, το 2013, οι «τρικολόρ» πήραν την εκδίκησή τους στην Σλοβενία. Βρήκαν τη «φούρια ρόχα» στα ημιτελικά και με μια τρομερή ανατροπή στο δεύτερο μέρος πήραν την πρόκριση στον τελικό.

Εκεί τέθηκαν απέναντι στους Λιθουανούς. Οι παίκτες του Βενσάν Κολέ δεν είχαν πρόβλημα να επικρατήσουν 80-66 και να κατακτήσουν τον πρώτο τίτλο της χώρας.

Απόλυτος ηγέτης ήταν ο μοναδικός Τόνι Πάρκερ. Ο τότε παίκτης των Σαν Αντόνιο Σπερς έδειξε για ποιον λόγο θεωρείται ένας από τους κορυφαίους γκαρντ όλων των εποχών. Ολοκλήρωσε το τουρνουά με 19 πόντους ανά ματς όντας για δεύτερη φορά πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (το 2011 η πρώτη), ενώ φυσικά πήρε σπίτι και το MVP.

Ωστόσο, οι Γάλλοι θα τον ευχαριστούν αιωνίως για την παρουσία του στον ημιτελικό με την Ισπανία. Καθώς όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και με τον λόγο που έβγαλε στο ημίχρονο στα αποδυτήρια ώθησε τους «τρικολόρ» στη νίκη. Και την ευκαιρία να διεκδικήσουν το πολυπόθητο χρυσό.