ΟΦΗ: Καλή η θεωρία, αλλά καλύτερες οι πράξεις!
Γι' ακόμη ένα καλοκαίρι στον ΟΦΗ τα πράγματα είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα και αυτό δεν αρέσει για πολλοστή φορά.
Η σεζόν που πέρασε ήταν από εκείνες που στον ΟΦΗ θα έχουν να θυμούνται, αλλά, όχι για πολλά πράγματα. Και ούτε για τόσο πολύ καιρό!
Οι Κρητικοί παρουσίασαν ένα σύνολο με δυνατότητες. Στην ουσία, όμως, αυτό δεν έφτασε ποτέ στο peak του. Ήταν ικανό τόσο για το καλύτερο, όσο και για το χειρότερο. Οπότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ανάμεικτα τα συναισθήματα.
Ωστόσο, τα τελευταία καλοκαίρια για τους φίλους του συλλόγου ξεκινάνε πάντα με υψηλές προσδοκίες (ενίοτε και όνειρα) και τελειώνουν με ένα «ε και πάλι καλά να λέμε».
Παρόλα αυτά αν οι «μελανόλευκοι» θέλουν για μία σεζόν να κάνουν τη διαφορά θα πρέπει να κινηθούν ανάλογα πριν ξεκινήσει αυτή. Τι θέλει να πει ο ποιητής: ότι αν δεν μπει το χέρι στην τσέπη -με τα καβούρια- τότε δύσκολα θα γίνει μία συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια που θα έχει ένα θετικό πρόσημο τον Μάιο- Ιούνιο του 2023 όταν θα τελειώνει δηλαδή και το επόμενο πρωτάθλημα.
Μιας και οι βάσεις για μία ομάδα και ένα σύνολο που θέλει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι δεν μπαίνουν τον Χειμώνα, ούτε κατά τη διάρκεια της σεζόν. Μα όπως ξέρει και ο λαός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όταν «τρέχει» η μεταγραφική περίοδος.
Άλλο μεταγραφή και άλλο ανανέωση/εσωτερική μεταγραφή
Κάποια ομάδα με πρόγραμμα και που θέλει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί προσπαθεί να έχει καλύψει το ρόστερ της επόμενης σεζόν όσο πιο νωρίς γίνεται. Στην αρχή γίνεται μία αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού και αργότερα το γνωστό και ως «ξεσκαρτάρισμα, μιας και κούνησαν μαντήλι οι: Ντε Γκουζμάν, Καστάνιος, Βάτερμαν, Νοικοκυράκης,Κοροβέσης, Λυμπεράκης, Σελίμοβιτς και Φερέιρα. Ως εδώ στον ΟΦΗ παίρνουν υψηλό βαθμό.
Στη συνέχεια είναι τα… δύσκολα για τους Ηρακλειώτες, όπου γι’ ακόμη ένα καλοκαίρι έχουν πιαστεί -τουλάχιστον για την ώρα- «αδιάβαστοι». Η ομάδα αν και ήξερε που έπρεπε να κινηθεί δεν το έχει κάνει με τη σιγουριά και την ταχύτητα που θα απαιτούσαν οι συνθήκες. Και το αποτέλεσμα δεν θα φανεί μόνο στα φιλικά που έδινε ή που δίνει. Αλλά κατά κύριο λόγο στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος που δεν είναι και τόσο μακριά.
Ο ΟΦΗ δεν έχασε τον Πραξιτέλη Βούρο που είχε μπει στο… μάτι αρκετών ομάδων. Και αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία. Αλλά από μόνη της δεν λέει απολύτως τίποτα. Πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες κινήσεις που θα την πλαισιώνουν, ώστε να πιάσει τόπο. Οι μεταγραφές των Ασανέ Ντουσέ και Σάμιουελ Γιοχού εκτός του ότι άργησαν σημαντικά δεν είναι και αυτές που… γεμίζουν το μάτι. Παρόλα αυτά αν είναι πετυχημένες και χρήσιμες δεν θα φανεί τώρα, ούτε στις 31 Αυγούστου. Αλλά και κατά τη διάρκεια της σεζόν που ξεκινάει άμεσα!
Άλλο Χάρι Πότερ και άλλο Νίκος Νιόπλιας
Όλοι ξέρουν και θυμούνται τον Χάρι Πότερ. Ο νεαρός μάγος ήταν ικανός να ξεπεράσει κάθε δυσκολία παρέα με τους φίλους του, την Ερμιόνη Γκρέιντζερ και τον Ρον Γουέσλεϊ. Ωστόσο, ο Νίκος Νιόπλιας δεν είναι απόφοιτος του… Χόγκουαρτς για να καταφέρει να κάνει παρόμοια μαγικά όταν και εφόσον το επιβάλλουν οι περιστάσεις.
Ο Έλληνας προπονητής είναι από αυτούς που ξέρουν και μπορούν να πάρουν το 101% από τους ποδοσφαιριστές του. Όμως, όταν το ρόστερ είναι συγκεκριμένης ποιότητας και εμβέλειας, τότε και ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω. Οι πιο μεγάλοι και οι πιο παλιοί σε ηλικία τον είχαν προλάβει να φοράει εξάπατα και σορτσάκι, δείχνοντας την κλάση και την ποιότητά του.
Μακάρι να μπορούσε να γίνει και κάτι τέτοιο τώρα. Ωστόσο, ο Νιόπλιας καλείται σε ακόμη μία σεζόν να κάνει τα δικά του μαγικά, ώστε να πάει τον ΟΦΗ όσο πιο ψηλά μπορεί!
Άλλο λόγια και άλλο πράξεις
Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πολλή κουβέντα -και έχουν βγει ακόμη περισσότερα memes- από τότε που έγινε η κλήρωση του πρωταθλήματος της Super League για τη σεζόν 2022-2023. Άλλωστε οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το εν λόγω event σίγουρα θα μνημονεύονται για πολλά χρόνια.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος του ΟΦΗ, Μιχάλης Μπούσης. Μεταξύ άλλων το αφεντικό των Κρητικών είπε ότι στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση της έκτης θέσης στο πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει σύντομα και ότι είναι γεννήθηκε και θα πεθάνει νικητής. Σίγουρα… πιασάρικες δηλώσεις. Ωστόσο, αυτά είναι λόγια καλώς ή κακώς. Και απέχουν πολύ από τις πράξεις.
Ναι μεν η περσινή σεζόν ήταν ένα βήμα προς τα μπροστά για τους Κρητικούς. Αλλά για να έρθει η εκτόξευση ή κάποιος εγχώριος τίτλος -όπως το Κύπελλο του 1987 ας πούμε- θα πρέπει να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον και οι κατάλληλες πράξεις. Δηλαδή μεταγραφές. Και όχι με ελεύθερους -αναγκαστικά- παίκτες. Μα με ποδοσφαιριστές που να έχουν αγωνιστικά λεπτά και να προέρχονται από ένα background που να δείχνει ότι τάσσονται υπέρ των λεγόμενων του Μπούση. Κάτι που δεν έχει γίνει στον βαθμό που θα περίμεναν οι φίλοι του συλλόγου από την ώρα και τη στιγμή που εκείνος ανέλαβε τα ηνία του ΟΦΗ.
Άλλωστε, όπως λένε και στο Σικάγο, εκεί που μεγαλούργησε επιχειρηματικά ο Μπούσης -πέρα από τον Μάικλ Τζόρνταν- υπάρχει και ένα ανάλογο ρητό: don’t tell me. Show me.
Άλλο φιλικά και άλλο επίσημα
Τα φιλικά παιχνίδια είναι ένα πρώτο βήμα για να δει ο εκάστοτε προπονητής -σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές συνθήκες- τι πάει λάθος και τι όχι στην ομάδα του. Να δώσει χρόνο συμμετοχής σε νεαρούς παίκτες που του έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον. Αλλά και να κάνει όποια… πειράματα έχει κατά νου. Κι αυτό χωρίς να δώσει αναφορά σε κανέναν. Άλλωστε σε αυτά τα παιχνίδια κρύβεται η ουσία. Και όχι τόσο στα αποτελέσματα. Στη θεωρία πάντα.
Αν και -για να λέμε και του στραβού το δίκιο- όσο πιο πολλές είναι οι νίκες ή τα θετικά αποτελέσματα/εικόνα, τόσο πιο εύκολα φαίνεται ότι κάτι καλό θα συμβεί. Στον ΟΦΗ μάλλον πρέπει να τους λούζει κρύος ιδρώτας αν αναλογιστούμε την εικόνα της ομάδας στα φιλικά παιχνίδια που έδωσε επί ολλανδικού εδάφους.
Οι παίκτες του Νίκου Νιόπλια όχι απλά δεν εντυπωσίασαν στα παιχνίδια που έδωσαν. Αλλά έχασαν με 4-0 από την Ουτρέχη και 4-1 από την Γκόου Αχέντ Ίγκλς, Όμως υπήρχε και ένα θετικό. Αυτό ήταν η νίκη απέναντι στην Φίτεσε με σκορ 2-1.
Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν κάτι. Αλλά μπορεί και τίποτα. Ο ΟΦΗ θα… μετρηθεί και θα κριθεί όχι από τα φιλικά αλλά από τα πρώτα επίσημα ματς του. Ωστόσο, αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε οι Κρητικοί δεν πρέπει να είναι και ιδιαίτερα ήρεμοι!