Ο Κάρλο Αντσελότι θέλει να πειραματιστεί ενόψει της νέας σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης και να φέρει λίγο αύρα... Έβερτον στην Ισπανία.

Με την άφιξη του Αντόνιο Ρούντιγκερ, ο Κάρλο Αντσελότι απέκτησε έναν ακόμα άσο στο μανίκι του. Έναν άσο που αφορά στο στυλ παιχνιδιού που μπορεί να υιοθετήσει η Ρεάλ Μαδρίτης. Το 4-3-3 είναι σαφώς επιτυχημένο και αποτελεσματικό. Αλλά ο Αντσελότι δείχνει να θέλει να κάνει ό,τι και στην Έβερτον. Να χρησιμοποιήσει δηλαδή τρεις αμυντικούς στα μετόπισθεν, δύο αμυντικά χαφ, τρεις στον άξονα και δύο επιθετικούς. Ένα ιδιόμορφο 3-5-2 δηλαδή. Με τη δημιουργία της ομάδας να προέρχεται από την άμυνα.

Φυσικά, η πιο πιθανή απάντηση σε ένα τέτοιο σενάριο είναι ένα ωραιότατο «ΟΧΙ». Το σύστημα της Ρεάλ βασίζεται στους τέσσερις αμυντικούς και το να «πέσει» αυτός ο αριθμός στους τρεις δύσκολα θα αποδόσει άμεσα. Ωστόσο, αν υπάρχει έστω μικρή πιθανότητα ο Αντσελότι να… πειραματιστεί με τους τρεις σέντερ μπακ, έχουμε ένα δείγμα 10 αγώνων στην Πρέμιερ Λιγκ όπου η πρώην ομάδα του Κάρλο, η Έβερτον, είχε πολλά αποτελέσματα παίζοντας σε διάφορα σχηματισμοί οπίσθιας γραμμής τριών ατόμων.

Τι έκανε η Έβερτον του Αντσελότι όταν είχε τρία μπακ και πώς μπορεί η Ρεάλ να επωφεληθεί;

Στα εν λόγω 10 παιχνίδια, η Έβερτον κατάφερε τέσσερις νίκες, συμπεριλαμβανομένου του 2-0 επί της Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ. Ακόμα, μέτρησε τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες από την Τσέλσι και τη Λιντς Γιουνάιτεντ. Ο Μάικλ Κιν (αριστερά), ο Γέρι Μίνα (κέντρο) και Μπεν Γκόντφρι (δεξιά) ήταν οι πρώτες του επιλογές στις τρεις θέσεις του σέντερ μπακ.

Οι θέσεις του μπακ περιστράφηκαν γύρω από τον Λούκας Ντιν και τον Φαμπιάν Ντελφ στα αριστερά. Ο Σίμους Κόλμαν και ο Άλεξ Ιγουόμπι στα δεξιά. Ως επί το πλείστον η Έβερτον επέλεγε το 3-4-3 όταν πήγαινε με τρεις πίσω. Η μόνη άλλη παραλλαγή που δοκίμασε ο Αντσελότι ήταν ο σχηματισμός 3-5-2 που ήταν πιο κοντά στο σύστημα του Αντόνιο Κόντε.

Τα στατιστικά της Έβερτον δείχνουν ότι είχαν τις περισσότερες επαφές (έξω από την περιοχή τους) στις νοητές κάθετες που τέμνουν τις θέσεις των τριών σέντερ μπακ. Τώρα, αν υποθετικά θέλουμε να το προβάλουμε αυτό στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κάρλο έχει δύο από τους καλύτερους σέντερ μπακ στον κόσμο όσον αφορά την ικανότητα στην μπάλα. Τον Νταβίντ Αλάμπα και τον Αντόνιο Ρούντιγκερ. Αν και η εμφάνισή τους σε τριάδα μπακ είναι απίθανη, μία πιθανή τριάδα των Αλάμπα, Μιλιτάο και Ρούντιγκερ είναι ασύλληπτη.

Αλάμπα, Μιλιτάο και Ρούντιγκερ μπορούν να συνθέσουν μία τριάδα με διαφορετικούς ρόλους. Διαφορετικά και το ίδιο πολύτιμα στοιχεία στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης. Για την κατοχή της μπάλας, έχουμε Αλάμπα και Ρούντιγκερ. Για τις αντεπιθέσεις και οι τρεις είναι εξαιρετικοί. Για το «ψηλό παιχνίδι», Μιλιτάο και Ρούντιγκερ είναι κυρίαρχοι.. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει αυτήν τη στιγμή έναν αξιοζήλευτο αμυντικό πυρήνα για μια ομάδα που ιστορικά ασχολείται αποκλειστικά με το να παίζει επιδεικτικό, επιθετικό ποδόσφαιρο.

Όσο η Έβερτον έπαιζε με τρεις στα μπακ, επιχειρούσε μόνιμα μακριές μπαλιές από τα πλάγια. Βέβαια, δεν είναι μόνο η Έβερτον που επέλεγε αυτό το στυλ. Πάνω κάτω, όλες οι ομάδες του Κάρλο Αντσελότι αρέσκονται στο να κάνουν βαθιές μπαλιές και να αλλάζουν πλευρές για να δημιουργήσουν χώρο. Η ίδια προσέγγιση υπάρχει ήδη στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η υποθετική ενδεκάδα της Ρεάλ Μαδρίτης αν υιοθετηθεί αυτό το στυλ παιχνιδιού θα μοιάζει κάπως έτσι: