Μπενφίκα: Μία μηχανή παραγωγής ταλέντων
Η Μπενφίκα έδωσε έμφαση στις ακαδημίες της και από τότε που το έκανε αυτό δεν το έχει μετανιώσει ούτε στιγμή.
Τα τελευταία χρόνια το Πορτογαλικό ποδόσφαιρο έχει ανέβει αρκετά σκαλοπάτια και μαζί με αυτό η πιο επιτυχημένη ομάδα της χώρας, η Μπενφίκα. Όχι δεν είναι μόνο η εύκολη ανεύρεση ταλέντων από τις χώρες της λατινικής Αμερικής λόγω της κοινής γλώσσας, οι Πορτογάλοι παράγουν πλέον τα «δικά τους παιδιά», έχουν τον τρόπο, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και πλέον βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης.
Τα τελευταία χρόνια το πορτογαλικό ποδόσφαιρο έχει βάλει στα ταμεία του πάνω από 900 εκ. ευρώ μόνο από πωλήσεις εγχώριων ποδοσφαιριστών σε ξένα πρωταθλήματα. Η Μπενφίκα έχει τον κύριο λόγο σε αυτόν τον τομέα, αλλά πως οι πρωταθλητές της Ιβηρικής χερσονήσου κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή και να γίνουν η ομάδα με την μεγαλύτερη παραγωγή ταλέντων παγκοσμίως;
Οι «αετοί» της Λισαβόνας ήταν πάντα σε περίοπτη θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους Πορτογαλικούς συλλόγους σε θέματα παραγωγής ταλέντων. Αυτό όμως που έδωσε τεράστια ώθηση στο κατόρθωμά της ήταν η ακαδημία Caixa Futebol Campus, η οποία ιδρύθηκε το 2006. Μία ακαδημία ποδοσφαίρου η οποία κατέχει ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τεχνολογικά προπονητικά κέντρα παγκοσμίως και απαρτίζεται με μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα στο είδος τους όσον αφορά την ανάπτυξη των νεαρών παικτών. Το Caixa Campus κατά πολλούς είναι η ακαδημία της τελειότητας. Βρίσκεται στο Seixal, ένα προάστιο στα βόρεια προάστια της Λισαβώνας και φιλοξενεί 15 ακαδημίες μικρών ποδοσφαιριστών, καθώς και την πρώτη αλλά και την δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα.
Πρόκειται για έναν τεράστιο χώρο στον οποίο στεγάζονται 9 γήπεδα ποδοσφαίρου (ένα από τα οποία είναι η έδρα της Μπανφίκα Β’ με χωρητικότητα 2,720 θέσεων)και ένα τεράστιο συγκρότημα κτηρίων το οποίο είναι τεχνολογικά «προικισμένο» έτσι ώστε εκεί να γίνονται όλες οι εργομετρικές εξετάσεις των παικτών και η παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών σε καθημερινή βάση από ειδικούς επιστήμονες. Αυτό το κάμπ αποτελεί ακόμα και έναν χώρο στον οποίο μπορούν να βρουν στέγαση παιδιά της ακαδημίας τα οποία ζουν αρκετά μακριά από το κέντρο και δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν. Εκεί τους παρέχεται τροφή, στέγαση, προπόνηση και εκπαίδευση.
Το δίκτυο ανεύρεσης ταλέντων είναι τόσο μεγάλο ώστε αυτή τη στιγμή που γράφεται το κείμενο 172 σκάουτερς των “αετών”… οργώνουν όλη την Ευρώπη με σκοπό να βρουν τα επόμενα μεγάλα ονόματα που θα ξεπηδήσουν από το «στολίδι των ακαδημιών» όπως το ονομάζουν. Υπάρχει πολύ μεγάλη οργάνωση πράγμα το οποίο κατά τους ιθύνοντες είναι και το μυστικό της επιτυχίας τους. Βασικό τους μέλημα είναι στο μέλλον η ακαδημία να απαρτίζεται μόνο από Πορτογάλους ποδοσφαιριστές. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο άνθρωπος που είναι πίσω από όλο αυτό το οικοδόμημα, ο πρώην ποδοσφαιριστής των «αετών», Νούνο Γκόμες. Ο Γκόμες είναι υπερήφανος που η δικιά του ακαδημία είναι αυτή που έβγαλε ταλέντα όπως οι Ρενάτο Σάντσεζ, Μπερνάντο Σίλβα, Αντρε Γκόμεζ και Γκονσάλο Γκουέδες και όπως ισχυρίζεται αυτή είναι μόνο η αρχή.
Αυτό που κάνει ξεχωριστή την συγκεκριμένη ακαδημία είναι ο τρόπος που λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις. Όλα γίνονται με βάση τον προγραμματισμό και με την βοήθεια τεχνολογικών μέσων. Όλοι οι μικροί αστέρες της ακαδημίας καθώς και οι επιδόσεις τους είναι αποθηκευμένες σε βάσεις δεδομένων οι οποίες ελέγχονται καθημερινά προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδός τους. Εκτός γηπέδου το πρόγραμμα είναι αυστηρό. Υπάρχουν ειδικοί διαιτολόγοι και παιδοψυχολόγοι που παρακολουθούν τα παιδιά καθημερινά καθώς και ειδικοί αισθητήρες (GPS) στο γήπεδο και πάνω στους ποδοσφαιριστές που ελέγχουν τους παλμούς της καρδιάς των ποδοσφαιριστών, τους σφυγμούς, την μέγιστη ταχύτητά τους ακόμα και τον μυϊκό τους όγκο για να δουν σε πιο τομέα θα χρειαστούν περισσότερη προσπάθεια. Όπως καταλαβαίνουμε τα πάντα ελέγχονται με σκοπό την δημιουργίας ιστορικού καθενός ποδοσφαιριστή ξεχωριστά, ιστορικό που περνάει σε καθημερινή βάση από τους γιατρούς για να καταλήξει στο χέρια του προπονητή της πρώτης ομάδας ο οποίος θα επιλέξει τον εκλεκτό που θα μεταβεί στην Μπενφίκα.
Το πλάνο της Μπενφίκα είναι ξεκάθαρο και άριστα προγραμματισμένο. Πλέον γνωρίζουν ότι η ομάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει το οικονομικό ισοζύγιο που έχουν οι κορυφαίοι σύλλογοι στην Ευρώπη και ούτε θα πάρει ποτέ τα έσοδα των τριών κορυφαίων πρωταθλημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Έτσι έδωσε βάση σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από όλους, την παραγωγή ποδοσφαιριστών. Όταν το 2016 ο πρόεδρος της ομάδας Λουίς Φελιπε είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό TVI ότι θέλουμε η ομάδα να αποτελείται εξολοκλήρου από Πορτογάλους ποδοσφαιριστές, στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε την ακαδημία του Seixal. Βέβαια αυτό που δεν είπε είναι πως τεράστιο ρόλο στις προσδοκίες του θα παίξουν και οι μάνατζερ. Η Πορτογαλία έχει μερικούς εκ των κορυφαίων μάνατζερ ποδοσφαιριστών παγκοσμίως και ονόματα όπως αυτά των Χόρχε Μέντεζ θα δράξουν την ευκαιρία να «αρπάξουν» ό,τι καλύτερο κινείται στην ακαδημία. Βέβαια όλα έχουν και το αντίτιμό τους, την διασφάλιση της μοναδικότητας, ποιος γονιός δεν θα ήθελε το παιδί του να πάει στην ακαδημία που επιβλέπει ο Μέντεζ;
Τρανό παράδειγμα αυτό του Σάντσεζ, έχοντας πραγματοποιήσει μόνο μία σεζόν με τη φανέλα της Μπενφίκα πήρε μεταγραφή για την Μπαγερν Μονάχου για 35 εκ. ευρώ συμβάλλοντας τα μέγιστα ο μάνατζερ του Χόρχε Μέντεζ. Επίσης ο Μπερνάντο Σίλβα μεταπήδησε από τις ακαδημίες της Μπενφίκα στη Μονακό και θεωρήθηκε ως το μεγαλύτερο ταλέντο από την εποχή του Ρούι Κόστα, μόλις με μία εμφάνιση στους «αετούς» της Λισαβώνας, με τον Χόρχε Μέντεζ να βάζει πάλι το χεράκι του.
Η Μπενφίκα όπως είπαμε και πριν πάντα διοχέτευε την Ευρώπη με ταλέντα και αυτό πρέπει να πιστωθεί και στους εκάστοτε προπονητές της καθώς και στην φιλοσοφία που την διακατεχει σαν ομάδα. Με τον Χόρχε Ζέσους να κάνει την αρχή και τον Ρούι Βιτόρια να συνεχίζει το έργο του είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν πολλοί Σάντσεζ, Μπερνάντο Σίλβα, Λιντέλοφ και Γκουέδες ακόμα. Η ακαδημία Caixa πρόσφατα έκλεισε τα 10 χρόνια ζωής γνωρίζοντας παγκόσμιας αναγνώρισης. Κατακτώντας τον τίτλο τις καλύτερης ακαδημίας στον κόσμο για το 2015 (Best Acadamy at the 2015 Globe Soccer Awards), ο γενικός διευθυντής της Νούνο Γκόμεζ είχε δηλώσει γεμάτος υπερηφάνεια: «Είναι ένας τίτλος που μας κάνει υπερήφανους και ένα σημάδι ότι κάτι κάνουμε καλά. Υπάρχουν ελάχιστες ακαδημίες παγκοσμίως που είναι καλύτερες από εμάς στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και στο μέλλον θέλουμε να είμαστε η μοναδική».
Για την ιστορία να πούμε πως οι ακαδημίες της Μπενφίκα έφτασαν στο τελικό του Youth League δύο φορές (2014,2016) αλλά και τις δύο αποκλείστηκαν, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η δουλειά έχει αρχίσει και φαίνεται αλλά θα φανεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Τελικά το χρέος των 300 εκ ευρώ που προέκυψε στα λογιστικά βιβλία της ομάδας όχι μόνο δεν την αφάνισε αλλά την ανάγκασε να βρει νέους τρόπους διεξόδου. Μπορεί πλέον οι ηχηρές μεταγραφές να μην γίνονται, όμως η ανάγκη οδήγησε σε ένα νέο τρόπο διασφάλισής της, αυτόν μέσω των ακαδημιών της, τρόπος που την ανέδειξε για τέταρτη συνεχόμενη φορά πρωταθλήτρια Πορτογαλίας και αυτό από μόνο του είναι μία τεράστια νίκη για τον κύριο Φελίπε.