Το 2001 ο Ρόι Κιν με ένα δολοφονικό τάκλιν επιχείρησε να «κόψει» την καριέρα του πατέρα του Χάαλαντ σε ένα χτύπημα με κίνητρα μονάχα εκδικητικά.

O Ροί Κιν αποτελεί τον ορισμό του ποδοσφαιριστή που όλοι θα ήθελαν συμπαίκτη αλλά κανείς αντίπαλο. O Ιρλανδός ποδοσφαιριστής αποτέλεσε έναν από τους παίκτες κλειδιά στις επιτυχίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη δεκαετία του 90 και στις αρχές της νέας χιλιετίας. Σήμα κατατεθέν του ήταν το σκληροτράχηλο στυλ παιχνιδιού του και η θέληση για νίκη με κάθε κόστος. Ένας από τους παίκτες που έβαζε τα πόδια στη φωτιά του και έμπλεκε σε καυγάδες κάθε Κυριακή.

Ένα περιστατικό, πάντως , έχει μείνει στη μνήμη του κόσμου που χαρακτηρίζει τον πρώην άσο των «κόκκινων διαβόλων». Το εγκληματικό τάκλιν του στον πατέρα του Έρλινγκ Χάαλαντ, Αλφ Ίνγκε, το μακρινό 2001. Αυτή η ενέργεια προς το μέσο της Μάντσεστερ Σίτι έχει μείνει στην ιστορία ως το πιο δολοφονικό μαρκάρισμα εκδίκησης στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Πώς φτάσαμε, όμως, στην εκδίκηση του Ρόι Κιν;

Το μεγαλύτερο λάθος του Αλφ Ίνγκε Χάαλαντ

Τον Σεπτέμβριο του 1997 ο πατέρας του Έρλινγκ Χάαλαντ αγωνιζόταν στη Λιντς. Σε ένα ματς της Πρέμιερ Λιγκ στο «’Ελαντ Ρόουντ» ήρθε αντιμέτωπος με τον Ιρλανδό μέσο. Σε μία προσπάθεια του Ιρλανδού να κυνηγήσει μία μπάλα στην αντίπαλη περιοχή έπεσε στον αγωνιστικό χώρο και άρχισε να σφαδάζει.

Τότε, ο Νορβηγός μέσος θεώρησε ότι ο Ρόι Κιν έκανε θέατρο για να κερδίσει πέναλτι και του φώναξε: «Σήκω πάνω και σταμάτα να υποκρίνεσαι».

Ο μέσος των «κόκκινων διαβόλων» όχι μόνο δεν προσποιούταν αλλά είχε υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά που μπορεί να πάθε ένας ποδοσφαιριστής. Ρήξη χιαστών και η σεζόν έληγε πρόωρα για εκείνον πριν καλά καλά ξεκινήσει. Ωστόσο, ο Ρόι Κιν δε θα ξεχνούσε ποτέ τα λόγια του Χάαλαντ και θα περίμενε υπομονετικά να πάρει την εκδίκησή του.

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο

Τα χρόνια πέρασαν και οι 2 παίκτες συναντήθηκαν αρκετές φορές αντίπαλοι. Το 2001 ο Χάαλαντ αγωνιζόταν πια στη Μάντσεστερ Σίτι. Η στιγμής της εκδίκησης είχε φτάσει. Πέντε λεπτά πριν το τελικό σφύριγμα, ο Κιν τον σήκωσε στον αέρα με μία προβολή που «κόβει καριέρες». Ο διαιτητής αμέσως απέβαλε τον Ιρλανδό, με τον Χάαλαντ να σφίγγει τα δόντια και να ολοκληρώνει το παιχνίδι.

Αρχικά, τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού για 3 παιχνίδια και πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδων λιρών από την FA. Ωστόσο, η ποινή του αυξήθηκε μετά την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του Κιν. Σε αυτήν αποκάλυψε ότι είχε πρόθεση να βλάψει τον Χάαλαντ.

«Περίμενα πολύ καιρό. Τον χτύπησα πολύ δυνατά. Η μπάλα νομίζω πως ήταν εκεί. Πάρε αυτό αλήτη. Και ποτέ μην έρθεις ξανά από πάνω μου κάνοντας μορφασμούς ότι προσποιούμαι τραυματισμούς»

Η παραδοχή του ανάγκασε την FA να τον τιμωρήσει εκ νέου με καμπάνα 5 αγωνιστικών και πρόστιμο 150 χιλιάδων λιρών. Ο Ρόι Κιν, πάντως, παρέμεινε αμετανόητος, όπως φάνηκε από μία μετέπειτα συνέντευξή του: «Η νοοτροπία μου ήταν να τον γ@μήσω. Μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν. Πήρε αυτό που του άξιζε. Με γ@μησε και είμαι της νοοτροπίας οφθαλμός αντί οφθαλμού» ανέφερε και πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα ξαναέκανε το ίδιο.

Ο Κιν δεν «έκοψε» τη μπάλα στον Χάαλαντ

Μετά το μαρκάρισμα, ο Χάαλαντ δεν έπαιξε ποτέ ξανά σε ολόκληρο 90λεπτο στην καριέρα του. Αγωνίστηκε για 68 λεπτά στο επόμενο παιχνίδι και αγωνίστηκε σε φιλικό με την εθνική του ομάδα ανάμεσα στα 2 παιχνίδια. Στην πραγματικότητα, όμως, ένας μακροχρόνιος τραυματισμός στο αριστερό γόνατο έβαλε τέλος στην καριέρα του. Θυμίζουμε ότι ο Κιν τον χτύπησε στο δεξί του γόνατο.

«Είμαι χαρούμενος που το πόδι μου δεν ήταν κολλημένο στο έδαφος. Διαφορετικά θα μου είχε κάνει τεράστια ζημιά. Ο Κιν δε τολμάει να με κοιτάξει στα μάτια. Πραγματικά αντιπαθώ τη Μάντσεστερ Γουνάιτεντ και δεν αντέχω τους παίκτες της» είχε πει μετά το περιστατικό

Εκείνο το καλοκαίρι, ο Νορβηγός πέρασε την πόρτα του χειρουργείου για να φτιάξει το κατεστραμένο αριστερό του γόνατο και να σώσει την καριέρα του. Ωστόσο, εις μάτην, καθώς ο Χάαλαντ συμπλήρωσε μόλις 4 συμμετοχές ως αλλαγή την επόμενη σεζόν. Έτσι, το καλοκαίρι του 2003 αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, καθώς δεν ανέκαμψε ποτέ. Το συμβόλαιό του με τη Σίτι έληγε το 2005. Ωστόσο, οι «πολίτες« χρησιμοποίησαν μία οψιόν που τους επέτρεπε τον πρόωρο τερματισμό του συμβολαίου σε περίπτωση που διαγνωστούν ιατρικοί λόγοι που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή του σε αγώνες.

Η Σίτι αρχικά κινήθηκε νομικά κατά του Κιν αλλά πήρε πίσω την απόφασή της μετά την παραδοχή του Χάαλαντ ότι αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα στο αριστερό γόνατο και ότι ο Ιρλανδός δεν του προκάλεσε κάποια μεγάλη ζημιά στο δεξί γόνατο.