Ο Στέφανο Τζεντίλε μίλησε αποκλειστικά στο Debut.gr για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, τις αναμνήσεις του από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, τη συνεργασία του με την Ντιναμό Σάσαρι αλλά και για το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την προπονητική.

Αναμφίβολα, το όνομά του περικλείει μία μεγάλη ιστορία που συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα. Μπορεί να μην έχει αγωνιστεί ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα όμως οι γνώσεις και οι αναμνήσεις του από τη χώρα μας είναι πάρα πολλές. Βλέποντας τον πατέρα του, Νάντο Τζεντίλε, να αγωνίζεται στο ΟΑΚΑ για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, του «γεννήθηκε» η ιδέα να ασχοληθεί και εκείνος με το μπάσκετ. Και το έκανε με μεγάλη επιτυχία. Αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες του ιταλικού πρωταθλήματος που κάθε χρόνο ξεχωρίζει με την απόδοσή του.

Ο λόγος φυσικά για τον Στέφανο Τζεντίλε. Το Debut.gr είχε την μεγάλη τιμή να επικοινωνήσει με τον παίκτη της Ντιναμό Σάσαρι και εκείνος έδωσε απαντήσεις σε πάρα πολλά ζητήματα. Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί με το μπάσκετ αλλά και ποιο ρόλο έπαιξαν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού σε αυτό; Για ποιο στοιχείο του παιχνιδιού του νιώθει περήφανος; Ποιος θα κέρδιζε σε ένα παιχνίδι 1vs1; Εκείνος ή ο αδερφός του, Αλεσάντρο Τζεντίλε; Ακόμα μας μίλησε για το ελληνικό μπάσκετ και το σεβασμό που τρέφει προς όλες τις ελληνικές ομάδες ενώ δημιουργεί και τη δική του ιδανική πεντάδα.

Έβλεπα τον πατέρα μου να αγωνίζεται στο ΟΑΚΑ μπροστά σε τόσους πολλούς φιλάθλους και ήθελα και εγώ να κάνω το ίδιο

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το μπάσκετ;

Ξεκίνησα φυσικά να παίζω μπάσκετ λόγω του πατέρα μου. Θυμάμαι να τον βλέπω να αγωνίζεται στο ΟΑΚΑ μπροστά σε τόσους πολλούς φιλάθλους και ήθελα και εγώ να κάνω το ίδιο.

Πόσο σημαντικό ήταν για σένα που αγωνίστηκες στην Γιούβε Καζέρτα, την ομάδα που έκλεισε ο Νάντο Τζεντίλε την καριέρα του;

Ήταν μία μοναδική εμπειρία. Είχα τεράστια ευθύνη να αγωνιστώ εκεί όπου κρέμεται η φανέλα του πατέρα μου.

Έχεις αγωνιστεί σε κορυφαίες ομάδες στην Ιταλία. Αν σου ζητούσαμε να ξεχωρίσεις μία στιγμή από όλα αυτά τα χρόνια ποια θα ήταν αυτή;

Αναμφίβολα, όταν κατακτούσα κάποιο τρόπαιο έκανε τη στιγμή ξεχωριστή. Μοναδικό ήταν και το επίτευγμα που πετύχαμε με την ομάδα της Σάσαρι όταν κερδίσαμε 22 συνεχόμενους αγώνες.

Το 2019 κατέκτησες με τη Σάσαρι το Fiba Europe Cup. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου και ποιος ήταν ο πρώτος που απευθύνθηκες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου;

Είναι απίθανο να κερδίζεις μια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος στην οικογένειά μου μετά την Ευρωλίγκα που είχε κατακτήσει ο πατέρας μου με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Είμαι τυχερός που είχα την ημέρα του τελικού στο γήπεδο όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα οπότε όλοι μαζί πανηγυρίσαμε εκείνη την κατάκτηση.

Φτάνουμε στο 2021, όπου αγωνίζεσαι με τη φανέλα της Σάσαρι και πραγματοποιείς μία από τις καλύτερές σου σεζόν. Ποιοι είναι τόσο οι προσωπικοί σου στόχοι όσο και οι στόχοι της ομάδας για αυτή τη χρονιά;

Θέλω διαρκώς να βελτιώνομαι και να έχω επιτυχίες με την ομάδα. Μέσα από αυτή την επιτυχία, θέλω να αποδείξω ότι δίκαια ανέλαβα τις ευθύνες που μου έχουν ανατεθεί για αυτή τη σεζόν.

Σκέφτεστε πιθανώς και τη κατάκτηση του Basketball Champions League;

Σαφώς! Θα ήταν και αυτό ένα εξαιρετικό επίτευγμα.

Στο ιταλικό πρωτάθλημα υπάρχει αρκετό ταλέντο και παίκτες με μεγάλη προοπτική αλλά έχουμε «κολλήσει» σε κάποια πολιτικά ζητήματα και σε εσωτερικές διαμάχες

Μετά από τόσα χρόνια στην Ιταλία, γνωρίζεις πολύ καλά το πρωτάθλημα. Θεωρείς πως η δυναμική του πρωταθλήματος είναι αρκετά μεγάλη; Τι θα έλεγες σε κάποιον νέο αθλητή που θέλει να αγωνιστεί στο ιταλικό πρωτάθλημα;

Στο πρωτάθλημα υπάρχει αρκετό ταλέντο και παίκτες με μεγάλη προοπτική αλλά έχουμε «κολλήσει» σε κάποια πολιτικά ζητήματα και σε εσωτερικές διαμάχες. Το επίπεδο είναι υψηλό και για να αγωνιστεί κάποιος στο ιταλικό πρωτάθλημα πρέπει να είναι ικανός να κάνει πολλά πράγματα. Δεν είναι ανάγκη να ακολουθεί κατά γράμμα τα συστήματα αλλά να έχει ταλέντο και να είναι έξυπνος μέσα στο παιχνίδι.

Κατά την άποψή σου, ποιο στοιχείο του παιχνιδιού σου θα έλεγες ότι σε χαρακτηρίζει;

Είμαι περήφανος για το σουτ μετά από ντρίπλα και για τα τελειώματα με το αριστερό χέρι. Αυτά είναι δύο στοιχεία στο παιχνίδι μου που έχω δουλέψει αρκετά.

Θα ήθελες να ζήσεις την εμπειρία του ΝΒA; Ποια στοιχεία θεωρείς ότι θα κέρδιζες από τη συμμετοχή σου στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη;

Το ΝΒΑ είναι πάντα το όνειρο ενός καλαθοσφαιριστή. Είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Πιστεύω πως στο ΝΒΑ μπορείς να ζήσεις κάθε είδους εμπειρίες. Αρκεί κάποιος να δει τους παίχτες που βρίσκονται στη Λίγκα. Μπορείς να μάθεις πάρα πολλά πράγματα από αυτούς.

Πώς είναι το μέλλον για την εθνική ομάδα της Ιταλίας; Υπάρχει κάποιος νέος αθλητής που μπορεί να ηγηθεί αυτής της ομάδας;

Θέλω να πιστεύω πως θα είναι λαμπρό. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη αλλαγή, κυρίως στην προσαρμογή νέων ηλικιακά αθλητών στην εθνική ομάδα. Υπάρχουν αρκετοί νέοι αθλητές με καλές προοπτικές αλλά είναι άδικο να κατονομάσω μόνο έναν.

Ο πατέρας σου είναι ένας από τους θρύλους του Παναθηναϊκού. Κέρδισε με τη φανέλα της ελληνικής ομάδας 3 πρωταθλήματα και 1 Ευρωλίγκα. Όταν ακούς τη λέξη Παναθηναϊκός, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι;

Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι το «πράσινο τείχος» των οπαδών στο ΟΑΚΑ και τον τρόπο που πανηγυρίζουν μετά από μια μεγάλη νίκη. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο γήπεδο είναι απλά μοναδική.

Και λόγω του πατέρα σου θα ξέρεις πολλά πράγματα για τις ελληνικές ομάδες. Ποια είναι η γνώμη σου τόσο για το ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και για τις ελληνικές ομάδες;

Πάντα σέβομαι τις ελληνικές ομάδες. Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν τις ιταλικές. Φυσικά ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ είναι τρεις από τις κορυφαίες ομάδες αλλά βλέπουμε και ομάδες του χαμηλότερου επιπέδου να είναι άκρως ανταγωνιστικές.

Το να συνεργάζομαι με τον αδερφό μου ήταν μία μοναδική εμπειρία

Τη σεζόν 2017-2018 συνεργάστηκες με τον αδερφό σου, Αλεσάντρο Τζεντίλε, στη Βίρτους Μπολόνια. Αν εξαιρέσουμε την κοινή σας θητεία στην Εθνική ομάδα, ήταν η πρώτα φορά που συνεργαστήκατε σε επίπεδο συλλόγου. Θα ήθελες στο μέλλον να συμβεί κάτι ανάλογο;

Το να συνεργάζομαι με τον αδερφό μου ήταν μία μοναδική εμπειρία. Πιστεύω ότι τα πήγαμε εξαιρετικά. Και θα τα πάμε εξίσου καλά αν μας ξαναδοθεί η ευκαιρία.

Αν εσύ με τον αδερφό σου τεθείτε αντιμέτωποι 1vs1, ποιος θα ήταν ο νικητής;

Εγώ φυσικά! Ξέρω όλα τα κόλπα του.

Έχεις κάποια παράπονα από την μέχρι τώρα καριέρα σου;

Φυσικά. Πάντα λες ότι θα μπορούσες να έχεις κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά. Σίγουρα αν είχα γνωρίσει νωρίτερα τον τωρινό μου προπονητή, τον Τζιαμάρκο Ποτσέκο, κάποια πράγματα θα γινόντουσαν καλύτερα.

Τζεντίλε

Έχεις ήδη μια σπουδαία καριέρα που κρατάει 16 χρόνια. Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να αποσυρθείς από την ενεργό δράση;

Η αλήθεια είναι πως αγαπάω πάρα πολύ το μπάσκετ. Πιστεύω ότι θα αγωνίζομαι μέχρι να αισθανθώ πως το σώμα μου δεν αντέχει άλλο.

Όταν έρθει αυτή η μέρα, έχεις σκεφτεί καθόλου και το ενδεχόμενο της προπονητικής;

Θα λάτρευα να συμβεί κάτι τέτοιο. Όμως περισσότερο θα μου άρεσε να προπονήσω τα νέα παιδία ώστε να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου και να έχω μια θετική επιρροή στη καριέρα ενός ανερχόμενου αθλητή.

Καταλήγοντας, αν ζητούσαμε από τον Στέφανο Τζεντίλε να δημιουργήσει την καλύτερη πεντάδα αθλητών με τους οποίους έχει συνεργαστεί, ποια θα ήταν αυτή;

Ο αδερφός μου, ο πατέρας μου (ναι αγωνιστήκαμε μαζί στη τελευταία χρονιά του), ο Σον Κόλσον, ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς και ο Ριμάντας Καουκένας.