Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Βαλένθια και το Debut.gr αναλύει την αναμέτρηση.

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα από τη Βαλένθια με σκορ 87-96 και έπεσε στο 7-6. Ήταν μια καλή ευκαιρία για τους ερυθρόλευκους να συνεχίσουν το καλό momentum που είχαν από την προηγούμενη εβδομάδα. Και κόντρα στη Βαλένθια, μια ομάδα που έχει ακριβώς τους ίδιους στόχους, η νίκη θα ήταν πολύτιμη. Ο Ολυμπιακός όμως έκανε στροφή 180 μοιρών και έδειξε ένα πολύ κακό πρόσωπο. Υποτονικός, προβλέψιμος στην επίθεση και χωρίς συγκέντρωση στην άμυνα.  Από την αρχή επέτρεψε στους Ισπανούς να βρουν ρυθμό και έκτοτε απλά κυνηγούσε να κατεβάσει τη διαφορά.

Η κακή μέρα από νωρίς φάνηκε

Οι ερυθρόλευκοι, με εξαίρεση πολύ λίγους αγώνες, παρουσιάζονται κακοί στην πρώτη περίοδο. Χαρακτηριστικά μέχρι και την αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα, ήταν ανάμεσα στις χειρότερες ομάδες στην εκκίνηση των αγώνων. Κάτι τέτοιο έγινε και με την Βαλένθια. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-0 και 5-3 και μετά οι νυχτερίδες δεν κοίταξαν πίσω. Σαν Εμετέριο και Λαμπεϊρί έδωσαν ένα προβάδισμα 5 πόντων (7-12) στους φιλοξενούμενους. Η επίθεση του Ολυμπιακού όμως έμοιαζε μπλοκαρισμένη για ακόμη μια φορά. Γρήγορα η διαφορά έφτασε σε διψήφια επίπεδα (9-19). Σε αυτό το σημείο αποχώρησε με πρόβλημα στη μέση ο Γιώργος Πρίντεζης και δεν επέστρεψε άλλο στην αναμέτρηση. Στο δεύτερο δεκάλεπτο η διαφορά άγγιξε τους 13 πόντους (22-35) αλλά ο Ολυμπιακός με τους Σπανούλη και Βεζένκοφ αντέδρασε και μείωσε στους 5 (32-37). Η Βαλένθια όμως είχε εξαιρετικό ρυθμό στην επίθεση και έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη 52-39. Αρκεί κάποιος να δει τα ποσοστά της στο πρώτο 20λεπτο. 13/19 δίποντα (68.4%), 5/10 τρίποντα (50%) και 11/12 βολές (91.7%).

Προσπάθησε να επιστρέψει δίχως επιτυχία

Σλούκας και Μακκίσικ όσο και να προσπάθησαν στην επανάληψη να βοηθήσουν επιθετικά τον Ολυμπιακό, το πρόβλημα παρέμενε η άμυνα. Σου έβγαζε την εντύπωση πως κάθε επίθεση των Ισπανών με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα κατέληγε στο καλάθι. Ο Ντούμπλιεβιτς έκανε ό,τι ήθελε στην επίθεση για την Βαλένθια με τη διαφορά να φτάνει τους 17 πόντους στο 27΄(54-71). Δείγμα της κακής συγκέντρωσης στην άμυνα είναι η τελευταία φάση του τρίτου δεκαλέπτου. Η Βαλένθια έχει την επίθεση και ο Ολυμπιακός έχει 2 φάουλ να δώσει. Δεν κάνει κανένα, χάνει το επιθετικό ριμπάουντ και τρώει εύκολους 2 πόντους. Στο τέταρτο δεκάλεπτο με καλάθι και φάουλ του Ζαν Σαρλ το σκορ πάει στο 72-80. Σε αυτό το σημείο ο Ολυμπιακός έχασε 3 επιθέσεις για να ρίξει και άλλο τη διαφορά. Κομβικό σημείο που δεν εκμεταλλεύτηκε. Έτσι ήρθε το τελικό 87-96.

Ο Ολυμπιακός έχασε γιατί:

–  από την αρχή έδωσε ρυθμό στη Βαλένθια. Όταν σε μια ισπανική ομάδα(που αρέσκεται σε fast-tempo επιθέσεις, χτυπάει στο transiotion, και ειδικεύεται στην καλή κυκλοφορία) επιτρέψεις να επιβάλλει τον ρυθμό της, το παιχνίδι έχει χαθεί.

– δεν βρήκε λύσεις να αντιμετωπίσει την frontline της Βαλένθια. Όποιος ήθελε σκόραρε και με όποιο τρόπο ήθελε.  Ντούμπλιεβιτς είχε 20, Γουίλιαμς είχε 16, Κάλινιτς 14, Τόμπι 12 και Λαμπεϊρί 8.

-δεν μπορούσε να αποκόψει το low post παιχνίδι της Βαλένθια. Σαν να βλέπαμε την ίδια φάση σε rewind. Μετά το πρώτο σκριν και την αλλαγή τα guard των Ισπανών δεν πήγαιναν σε 1v1 καταστάσεις. Κυκλοφορούσαν τη μπάλα και πάντα έβρισκαν το miss match του ψηλού με τον κοντό. Από εκεί ο ψηλός είτε τελείωνε χωρίς δυσκολία τη φάση είτε στο double team πάσαρε έξω και η Βαλένθια έβρισκε μακρινό σουτ.

-σε αντίθεση με τους Ισπανούς δεν είχε post παιχνίδι και έπαιζε μόνο pick n’ roll. Ο Πρίντεζης που στον αγώνα με τον Ερυθρό ήταν κομβικός, τραυματίστηκε και έτσι ο Ολυμπιακός έχασε και το low post παιχνίδι του. Προσωπικά θυμάμαι μόνο μια φάση που ο Βεζένκοφ προσπάθησε να παίξει με πλάτη έναν γκαρντ της Βαλένθια αλλά ο Μακκίσικ δεν έκανε σωστή πάσα.

Τα λίγα που κρατάει από την αναμέτρηση

– Ο Ολυμπιακός από τα λίγα θετικά που μπορεί να πάρει από αυτόν τον αγώνα είναι πως μείωσε κατά πολύ τα λάθη του. Είχε μόλις 8 λάθη τη στιγμή που ο μέσος όρος του αγγίζει τα 14.

-Στα συν επίσης η απόδοση του Κώστα Σλούκα. Η εικόνα του βελτιώθηκε την περασμένη εβδομάδα και μαζί του βελτιώθηκε και ολόκληρος ο Ολυμπιακός. Με την Βαλένθια ήταν ο κορυφαίος με 18 πόντους και 7 ασίστ.

Ολυμπιακός: Η επόμενη μέρα

Αύριο ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Ρεάλ. Διαφορετικό ματς, διαφορετικές καταστάσεις. Σίγουρα αν δεν αγωνιστούν οι Παπανικολάου και Πρίντεζης θα μιλάμε για άλλο ματς. Κόστισε η απουσία του Παπανικολάου στο αμυντικό κομμάτι στην αναμέτρηση με την Βαλένθια. Αν απουσιάσουν και οι 2, τότε ο Ολυμπιακός καλείτε να βρει λύσεις από όλους/άλλους. Και ειδικότερα πως θα σταματήσουν το θηρίο που ακούει στο όνομα Ταβάρες. Να σημειωθεί πάντως πως οι δηλώσεις του Μπαρτζώκα μετά το τέλος του αγώνα με τη Βαλένθια ίσως δημιουργήσουν ανακατατάξεις στο στρατόπεδο των ερυθρόλευκων. Μου φαίνεται πως αργά ή γρήγορα θα γίνει τουλάχιστον μια προσθήκη που αυτόματα θα σημαίνει και μια αποχώρηση..