Διαβάστε στο debut.gr την αποκλειστική συνέντευξη του vice champions της F3, Theo Pourchaire που έδωσε στον Άρη Κατσίδη, σχετικά με την φετινή σεζόν, τους στόχους και τα όνειρα του, ενώ περιέγραψε πώς ένιωσε μετά τις δύο νίκες και τα οχτώ βάθρα, αλλά και ότι πέρασε πολύ ωραίες διακοπές στην Ελλάδα και ότι αγαπάει πολύ την χώρα μας.

Το debut.gr έχει την τιμή να παρουσιάζει έναν από τους καλύτερους οδηγούς της νέας γενιάς, τον 17χρονο Γάλλο Theo Pourchaire, ο οποίος βγήκε δεύτερος στο φετινό πρωτάθλημα της F3 και εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του.

Ο Pourchaire μίλησε αποκλειστικά στο debut.gr και τον Άρη Κατσίδη για τους στόχους και τα όνειρα του σχετικά με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την F1, ενώ μας περιέγραψε πώς ένιωσε μετά τις δύο νίκες και τα οχτώ βάθρα, πώς αξιολογεί την φετινή χρονιά και το ότι του άρεσαν πάρα πολύ οι διακοπές στην χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι ο Pourchaire ήταν πρωταθλητής στο French F4 Championship Junior της FFSA Academy το 2018, ενώ την επόμενη χρονιά (2019) κατέκτησε το ADAC Formula 4 Championship. Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη λόγω του κορονοιού, όμως ο Γάλλος οδηγός της ART Grand Prix νίκησε σε δύο αγώνες (Ουγγαρία και Αυστρία) και πήρε 8 βάθρα φέτος στην F3.

Διαβάστε όσα είπε αποκλειστικά ο Theo Pourchaire στον Άρη Κατσίδη και στο debut.gr:

Τι σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με το μονοπάτι του motorsport; Γιατί επέλεξες την Formula και το karting;

Ξεκίνησα με το go-karting, σε ηλικία τριών χρόνων στην Γαλλία. Στο go-karting μαθαίνεις τα πιο σημαντικά για τους αγώνες motorsport, ενώ μπορείς να ξεκινήσεις να οδηγείς σε πολύ μικρή ηλικία, αφού εκεί μαθαίνεις πως να τρέχεις σε έναν αγώνα.  Το go-karting είναι εκεί που ξεκινάει η καριέρα σου ως οδηγός, οπότε για μένα ήταν πολύ σημαντικό. Ο πατέρας μου αγαπούσε τους αγώνες με μηχανοκίνητα (motorsport), οπότε με έβαλε να τρέξω σε καρτ σε ηλικία τριών χρονών. Το αγάπησα και συνεχίσαμε ανάλογα. Ξεκίνησα στην F4, ένα χρόνο στην Γαλλία και ένα χρόνο στην Γερμανία, ενώ τώρα είμαι στην Formula 3, οπού το Σεπτέμβριο τελείωσε η σεζόν. Το όνειρο μου είναι να γίνω οδηγός στην Formula 1 , αλλά είμαι τώρα στην Formula 3 και φυσιολογικά το επόμενο βήμα είναι η F2.

Μπορείς να μας περιγράψεις την καθημερινή σου ρουτίνα ως οδηγός F3. Τι θυσίες έχεις κάνει;

Η καθημερινή μου ρουτίνα είναι δύσκολη, γιατί κάθε φορά δεν είναι η ίδια ρουτίνα. Όσον αφορά τις θυσίες, το σχολείο μου είναι μακριά από το σπίτι μου. Εγώ πηγαίνω στο σχολείο μου στην  FFSA Academy στο Le Mann και το σπίτι μου είναι στις Κάννες, στην νότια Γαλλία. Οπότε είμαι λίγο μακριά από την οικογένεια μου, αλλά χρειάζομαι να το κάνω αυτό για το σχολείο.

Επίσης, είναι δύσκολο να συνδυάζω το σχολείο με τους αγώνες. Για τους αγώνες πρέπει να είσαι όλη την ώρα σε όλο τον κόσμος, ταξιδεύεις στις πίστες και δεν μπορείς στην πραγματικότητα να είσαι κάθε μέρα στο σχολείο. Οπότε, αυτό το σχολείο με βοηθάει να ακολουθήσω λίγο τι κάνει ένα παιδί στην ηλικία μου. Σίγουρα, κάνουμε μεγάλες θυσίες, δεν έχω πραγματική κοινωνική ζωή, όπως ένας έφηβος που είναι 17 ετών, αλλά μου αρέσει αυτό που κάνω, θέλω να είμαι ο καλύτερος στο άθλημα μου και θέλω να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, οπότε χρειάζεται να το κάνω αυτό.

Ποιος θεωρείς ότι είναι ο καλύτερος οδηγός F1 όλων των εποχών;

Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί οδηγοί, πραγματικά δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις γενιές. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον Άιρτον Σένα με τον Λιούις Χάμιλτον ή τον Μίκαελ Σουμάχερ με τον Σεμπάστιαν Φέτελ ή τον Νίκι Λάουντα. Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι πρωταθλητές στην F1.

Εγώ μεγάλωσα με τον Σεμπάστιαν Φέτελ να νικάει με την Ρεντ Μπουλ και ο Λιούις Χάμιλτον τώρα νικάει με την Μερσέντες, οπότε για μένα, αυτοί είναι τα πρότυπα που θέλω να ακολουθήσω. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ και ο Λιούις Χάμιλτον είναι πολύ διαφορετικοί, αλλά έχουν μεγάλο ταλέντο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τα καταφέρεις ακόμα και αν έχεις διαφορετικά χαρακτηριστικά και αυτό είναι κάτι πολύ καλό.

Ποια είναι η άποψη σου για την φετινή σεζόν; Τερμάτισες στην δεύτερη θέση της γενικής βαθμολογίας στην F3. Τι κρατάς από την φετινή σεζόν;

Για μένα, κάναμε μια απίστευτη χρονιά. Ήρθα από την Formula 4, ήμουν ο πιο νέος ηλικιακά στο grid και τερμάτισα vice champion στην Formula 3. Είναι καταπληκτικό. Σίγουρα, ήθελα να κατακτήσω το πρωτάθλημα, αλλά τερμάτισα μόλις τρεις πόντους πίσω από την πρώτη θέση, βέβαια έτσι είναι ο αθλητισμός.

Ήταν ένα απίστευτο πρωτάθλημα για εμένα, δύο νίκες, 8 βάθρα, 1 Pole Position στην Monza. Ήταν κάτι φανταστικό, για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου την ART grand prix και την Sauber Academy. Ήταν μια φοβερή σεζόν. Σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα, αλλά το να προέρχομαι από την F4 με μικρότερη εμπειρία και να κάνω μια εξαιρετική σεζόν, με κάνει πολύ χαρούμενο και πολύ περήφανο για αυτά που πέτυχα.

https://www.youtube.com/watch?v=8uZMi7EO0QU

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σου και ποια είναι τα όνειρα σου;

Σίγουρα, το κύριο όνειρό μου είναι να γίνω είμαι παγκόσμιος πρωταθλητής της F1. Νομίζω  ότι αυτό είναι το όνειρο κάθε οδηγού. Θα είναι δύσκολο το ξέρω, αυτό όμως είναι το όνειρο μου και ο κύριος στόχος μου. Ελπίζω να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής κάποια μέρα.

Πως αισθάνεσαι για κάθε μια από τις νίκες στην F3; Μπορείς να μας εκφράσεις ποια ήταν τα συναισθήματα σου όταν ανέβηκες στο βάθρο, αλλά και τι ένιωσε όταν πήρες τις δύο νίκες (Αυστρία και Ουγγαρία);

Η πρώτη μου νίκη στην Αυστρία ήταν κάτι πραγματικά ιδιαίτερα, γιατί πέρα από την νίκη, έγινα ο νεότερος νικητής αγώνα στην ιστορία της F3, οπότε αυτό είναι κάτι απίστευτο. Ήταν το δεύτερο αγωνιστικό μου ΣαββατοΚύριακο στην F3 και κέρδισα τον αγώνα. Είδα στα social media, πολύ κόσμο να με συγχαίρει. Το ότι είμαι ο πιο νέος νικητής σε αγώνα F3 είναι κάτι ιδιαίτερο και κάτι που δεν ήξερα πριν τον αγώνα. Σίγουρα, είμαι πολύ περήφανος για αυτό.

Αμέσως μετά μια εβδομάδα, νίκησα στον πρώτο αγώνα της Ουγγαρίας. Ήταν κάτι απίστευτο και είχα δώδεκα δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο. Ήταν ένας τρελός αγώνας. Κυριαρχούσα στην πίστα και ήταν μια πραγματικά καλή εμφάνιση και για την ομάδα, αλλά και από την δική του την πλευρά. Οπότε, το να νικάω και να βρίσκομαι στο βάθρο ήταν κάτι απίστευτο, τα συναισθήματα ήταν απίστευτα, που δεν μπορώ να τα περιγράψω.

Τι χαρακτηριστικά θεωρείς ότι πρέπει να διαθέτει ένας οδηγός για να βρίσκεται στην F3;

Είναι μια δύσκολη ερώτηση για μένα αυτή. Κατ’ εμέ πρέπει να είσαι πολύ ήρεμος, χρειάζεται πάντα να βελτιώνεσαι και να είσαι πραγματικά πολύ γρήγορος. Όμως πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα, πρέπει να δουλέψεις μαζί με τους team mates σου και με τα υπόλοιπα παιδιά στο grid. Πρέπει να είσαι το νούμερο ένα, χρειάζεται να δουλέψεις πολύ σκληρά για αυτό, να δουλέψεις πάνω σε όλα τα κομμάτια, στην δυναμική σου, στην φυσική σου κατάσταση, στην ψυχική δύναμη σου, πρέπει να δουλέψεις για να γίνεις καλύτερος οδηγός. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι πρέπει να δουλέψεις πάρα πολύ.

Μπορείς να μας πεις δύο λόγια για την Sauber Junior Team? 

Τώρα ονομάζεται Sauber Academy, με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και μου έδωσαν μεγάλη αυτοπεποίθηση φέτος. Του χρόνου ελπίζω, ότι θα με υποστηρίξουν ξανά. Θα είναι ωραία με τον Sauber Academy, αλλά δεν είναι τελειωτικά σίγουρο. Η Sauber Academy είναι η ομάδα junior της Alfa Romeo racing team στην F1. Οπότε είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που αποτελώ μέρος αυτής της ακαδημίας.

Ποιον οδηγό έχεις ως πρότυπο;

Όπως είπα σε προηγούμενη ερώτηση, για μένα ο Φέτελ και ο Χάμιλτον είναι τα πρότυπα μου. Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί οδηγοί και είναι δύσκολο να πω ειδικά μόνο ένα οδηγό, γιατί στην F1 χρειάζεσαι να έχεις το καλύτερο αυτοκίνητο, την καλύτερη ομάδα, τον καλύτερο οδηγό για να κερδίζει και κάποιες φορές, όπως βλέπεις τώρα με τον Σεμπάστιαν Φέτελ, δεν κάνει τόσο καλές εμφανίσεις, όχι γιατί δεν είναι καλός οδηγός, αλλά ίσως δεν τέλεια ψυχολογικά, ίσως το αυτοκίνητο δεν είναι καλό, Όλα πρέπει να είναι τέλεια. Ο Μίκαελ Σουμάχερ ήταν απίστευτος, ήταν και αυτός το πρότυπο μου, αλλά είναι δύσκολο να διαλέξω. Για τώρα, θα έλεγα τον Φέτελ και τον Χάμιλτον.

Πως έζησες την εμπειρία του lockdown και την πανδημία του κορονοιού;

Σίγουρα ήταν μια παράξενη αίσθηση με την πανδημία. Έμεινα σπίτι χωρίς να τρέχω σε αγώνες, χωρίς να βγαίνω έξω.  Οπότε σίγουρα σπίτι. κατά την διάρκεια του lockdown, έκανα ότι μπορούσα για να δουλέψω με σκοπό να βελτιώσω την φυσική μου κατάσταση. Έχω ένα μικρό προσομοιωτή, δεν είναι μεγάλος, είναι για να παίζω video games με τους φίλους μου, αλλά παραμένει καλός. Αλλά ήταν δύσκολα, να μην γίνονται αγώνες για πέντε μήνες και ελπίζω να μην χρειαστεί να μπούμε σε lockdown ξανά, δεν είναι κάτι τόσο ωραίο και το να μην οδηγάμε για πέντε μήνες, ήταν κάτι δύσκολο.

Έχεις έρθεις ποτέ στην Ελλάδα για διακοπές; Ποια είναι η άποψη σου για την χώρα μας;

Φυσικά φυσικά, έχω πάει στην Μύκονο και είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες αναμνήσεις μου από διακοπές. Είναι απίστευτα ωραία, είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη στον κόσμο ή τουλάχιστον στην Ευρώπη. Λάτρεψα πραγματικά εκείνες τις διακοπές, πραγματικά όμορφο μέρος, είναι ότι χρειάζεσαι για τις διακοπές σου. Είναι πολύ ωραία στην παραλία, τα πάρτι και γενικά όλα ήταν πολύ κουλ. Σίγουρα, η Ελλάδα είναι πραγματικά μια πολύ όμορφη χώρα. Αγαπώ πολύ αυτή τη χώρα και ελπίζω να ξαναέρθω εκεί.

Ευχαριστούμε πολύ τον Theo Pourchaire για αυτήν την αποκλειστική συνέντευξη και του ευχόμαστε ότι καλύτερο για το μέλλον.

Thanks a lot Theo Pourchaire for this exclusive interview and I wish you him all the best for the future.