Στέφανος Τσιτσιπάς: Από τους διθυράμβους στην (άδικη) απαξίωση
Η εικόνα του Στέφανου Τσιτσιπά εμπνέει μία μικρή ανησυχία το τελευταίο διάστημα όμως το debut.gr εξηγεί γιατί η κριτική που δέχεται ο Έλληνας τενίστας είναι άδικη.
Πριν 10 μήνες ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατακτούσε το σπουδαιότερο τίτλο της καριέρας του, τα ATP FINALS, στα οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο οι 8 καλύτεροι τενίστες της χρονιάς που πέρασε. Το ελληνικό κοινό αποθέωνε, τότε, τον 21χρονο και προετοιμαζόταν να ζήσει αντίστοιχες στιγμές και σε επόμενα τουρνουά. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ίδιος άνθρωπος αντιμετωπίζεται σχεδόν χλευαστικά από μια μερίδα φίλων του αθλήματος. Παρόλο που η εικόνα του Στέφανο Τσιτσιπά εμπνέει μία μικρή ανησυχία, το debut.gr εξηγεί γιατί όλο αυτό που συμβαίνει είναι άδικο…
Τι έχει καταφέρει ο Έλληνας τενίστας από τον περασμένο Νοέμβρη και γιατί όλη η κριτική; Όλα ξεκίνησαν από το Αυστραλιανό Όπεν, στο οποίο ο κόσμος περίμενε πολλά από τον Στέφανο. Ήταν ο νικητής των ATP FINALS, έπρεπε να δικαιώσει αυτόν τον τίτλο και να πρωταγωνιστήσει. Αντ’ αυτού ήρθε ένας πρόωρος αποκλεισμός μόλις στη φάση των «32». Χωρίς διάθεση να δικαιολογήσουμε τον Τσιτσιπά, η αλήθεια είναι πως στάθηκε άτυχος. Αντιμετώπισε έναν άκρως υπολογίσιμο τενίστα, τον Μίλος Ράονιτς. Ο Καναδός δύο χρόνια πριν ήταν στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης και ο λόγος της πτώσης του ήταν απλά οι τραυματισμοί του. Διαθέτει εμπειρία, είναι σε πολύ καλή ηλικία (29 χρονών) και φυσικά ένα φονικό σερβίς που είναι το μεγάλο του όπλο. Συνεπώς, μπορεί να μην έκανε την υπέρβαση ο Στέφανος Τσιτσιπάς αλλά μία ήττα από έναν τέτοιο αντίπαλο δεν είναι και η καταστροφή.
Δύο εβδομάδες αργότερα ήρθε όντως ένας «κακός» αποκλεισμός στο 2ο γύρο του ATP500 του Ρότερνταμ από τον Μπεντενέ. Ο Στέφανος ρέφαρε αμέσως μετά στη Μασσαλία που κατέκτησε για 2η σερί φορά το ATP250 με αντίπαλο τον κακό του δαίμονα Φελίξ Οζέρ Αλιασίμ. Με τη φόρα που είχε έφτασε την αμέσως επόμενη εβδομάδα στον τελικό του Ντουμπάι ATP500 και ηττήθηκε από τον Νο1 Νόβακ Τζόκοβιτς, διόλου κακή πορεία στο τελευταίο τουρνουά πριν την έξαρση του COVID και το lockdown.
Αυτά ήταν τα πεπραγμένα του Στέφανου Τσιτσιπά το 2020 πριν σταματήσει κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Ένας πρόωρος αποκλεισμός αλλά από άκρως υπολογίσιμο αντίπαλο, ένα κακό τουρνουά, μια κατάκτηση και ένας χαμένος τελικός. Με την επιστροφή στην αγωνιστική δράση, πραγματοποιήθηκε το πρώτο MASTERS της χρονιάς, αυτό του CINCINNATI. Σε αυτό, ο Έλληνας πρωταθλητής αντιμετώπισε αξιόλογους τενίστες όπως ο Κέβιν Άντερσον και ο Τζον Ίσνερ, τους οποίους απέκλεισε και μαζί με την εγκατάλειψη από τον Οπέλκα βρέθηκε στα ημιτελικά. Εκεί, ο Μίλος Ράονιτς τον κέρδισε για 2η φορά σε ισάριθμες αναμετρήσεις (όλες φέτος) και του στέρησε την παρουσία του σε έναν τελικό.
Ακολούθησε το US OPEN, 2o GRAND SLAM του 2020, στο οποίο έκανε την πιο ανησυχητική του εμφάνιση, που πυροδότησε ακόμα μεγαλύτερη κριτική. Αποκλείστηκε στη φάση των «32» όπως και στην Αυστραλία αλλά αυτό που προβλημάτισε περισσότερο ήταν ο τρόπος. Βρέθηκε να προηγείται με 2-1 σετ και 5-1 games, έχασε 6 ματς πόιντς και λίγη ώρα αργότερα έχασε και το 5ο και καθοριστικό σετ. Αυτό που ενόχλησε, πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, ήταν οι αντιδράσεις του στις συμβουλές του πατέρα του και προπονητή του, Απόστολου.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τις δηλώσεις του στα social media, ναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς χρειάζεται μία αλλαγή είτε στο προπονητικό του team είτε στη δουλειά πάνω στο κομμάτι της ψυχολογίας αλλά δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η ισοπέδωση που αντιμετωπίζει από μερίδα φιλάθλων του αθλήματος. Πολλοί τενίστες έχουν μέτριες παρουσίες σε μερικά τουρνουά αλλά το σημαντικό είναι να επανέρχονται κάθε φορά δυνατότεροι. Είναι ακόμα 22 χρονών, σε αυτή την ηλικία άρχισε ο Ρότζερ Φέντερερ να κάνει σπουδαίες χρονιές, δεν πειράζει ο Στέφανος να ξεκινήσει κάτι αντίστοιχο στα 23 του ή ακόμα και πιο μετά, αρκεί να παραμένει πάντα σε υψηλό επίπεδο, να μάχεται, να προπονείται, να βελτιώνει τα αρνητικά στοιχεία στο παιχνίδι του.