Focus on Asvel Villeurbanne
Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν το προφίλ και τη μέχρι τώρα πορεία της Βιλερμπάν στη φετινή Euroleague.
Επιμέλεια βίντεο: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος
Το ενδεχόμενο της οριστικής διακοπής της διοργάνωσης είναι ακόμη ορθάνοιχτο. Ωστόσο, το Debut.gr και αυτή την εβδομάδα συνεχίζει την παρουσίαση και την πορεία των ομάδων της Ευρωλίγκα. Σειρά έχει η νεοφώτιστη στο επίπεδο αυτό Βιλερμπάν. Πάμε να ξετυλίξουμε τα χαρακτηριστικά της γαλλικής ομάδας που ανήκει στον superstar και γνωστό σε όλους Τόνι Πάρκερ.
Πως κύλησε η off season
Η Βιλερμπάν επέστρεψε φέτος στην Ευρωλίγκα, ύστερα από μακρά απουσία 10 ετών. Οι βλέψεις στο στρατόπεδο της Βιλερμπάν ήταν υψηλές παρά την σχετική έλλειψη εμπειρίας σε αυτό το επίπεδο. Ο πρόεδρος της ομάδας Τόνι Πάρκερ γέμισε τη φαρέτρα της ομάδας με ταλαντούχους Γάλλους και Αμερικανούς παίκτες όπως για παράδειγμα ο Τζεκίρι, ο Λάιτι, ο Πέιν, ο Μπέρι και ο Ντιότ. Παράλληλα, ο Έντβιν Τζάκσον ήρθε για να συμβάλλει τα μέγιστα με την εμπειρία του αφού διαθέτει παραστάσεις από την Μπαρτσελόνα και άλλες ομάδες που αγωνίζονταν στην Ευρωλίγκα. Ο Μίτροβιτς συνέχισε στο τιμόνι της ομάδας και στόχο είχε να δημιουργήσει μια συμπαγής ομάδα που δύσκολα θα την κέρδισε κάποιος και θα παρέμενε αναλλοίωτη μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Το ρεκόρ 8-9 και το όνειρο για πρόκριση στην 8άδα
Η σεζόν ξεκινά και η Βιλερμπάν κάνει την έκπληξη. Νίκες απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και οι προσδοκίες μεγαλώνουν. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η γαλλική ομάδα δεν έκανε 2-3 νίκες κατά τύχη, αλλά 8 στο πρώτο μισό της διοργάνωσης. Αναμφίβολα ήταν περισσότερες από όσες θα περίμενε η πλειοψηφία του κόσμου. Υπήρχαν παιχνίδια κατά τα οποία η ομάδα απέδιδε καλά, έπαιζε με υπομονή και υπηρετούσε το πλάνο της. Ακόμα και στα παιχνίδια που ηττήθηκε, ήταν μαχητική. Έδειχνε με άλλα λόγια ότι θα μπορούσε να κάνει την ζημιά σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Επιπλέον, στα πρώτα παιχνίδια εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι οι αντίπαλοι ίσως να μην την υπολόγιζαν και τόσο, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν απρόσμενες ήττες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ήττες των Φενέρ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο γήπεδο της γαλλικής ομάδας. Πράγματι, για αρκετό καιρό, η Βιλερμπάν ήταν μια δυσκολοκατάβλητη ομάδα.
Ο ηγέτης Έντβιν Τζάκσον
Όπως προαναφέρθηκε ο Γάλλος σκόρερ ήταν η ποιοτικότερη και πιο “δυνατή” μεταγραφή της ομάδας. Όχι μόνο λόγω της δεδομένης προϋπηρεσίας του στην λίγκα, αλλά κι επειδή επρόκειτο για ένα ατόφιο “προϊόν” του συλλόγου. Ωστόσο, ο 31χρονος guard δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στο ρόλο και στις προσδοκίες του ηγέτη. Παρόλο το δυναμικό του ξεκίνημα στη διοργάνωση, η συνέχεια του δεν ήταν ανάλογη. Πιο συγκεκριμένα, Έπαιξε σε 17 ματς προσφέροντας μόλις 5.8 πόντους και τραγικά ποσοστά (40% διπ, 10% τριπ). Δεν ενθουσίασε και για αυτό τον λόγο δόθηκε στα μέσα της χρόνιας δανεικός στην Εστουδιάντες. Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως η Βιλερμπάν έχασε ένα σημαντικό γρανάζι στη φαρέτρα της προσπαθώντας να καλύψει το κενό εκ των έσω και όχι με μια μεταγραφή. Πάντως, είναι απορίας άξιο πως ένας παίκτης με ποσοστό καριέρας πλησίον του 40% πίσω από το τόξο, είχε μόλις 5/51 τρίποντα φέτος. Μια φτωχή σεζόν, που σίγουρα θα θέλει να ξεχάσει ο άλλοτε παίκτης της Μπαρτσελόνα.
Το step up του Τζεκίρι
Άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο Τόνι Τζεκίρι έκανε φέτος το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα με την φανέλα της Βιλερμπάν. Από τα μέσα της σεζόν και έπειτα η εικόνα του στο γήπεδο βελτιωνόταν όλο και πιο πολύ. Η συμβολή του τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση ήταν πολύ σημαντική. Ως επί το πλείστον βασικό στέλεχος (27 συμμετοχές, 24 λεπτά μέσο όρο) και με έξι double-double στο ενεργητικό του. Έφτασε σε απολογισμό 8.7 πόντων (52% διπ, 66% βολές), 7.5 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 12.8 ranking, πραγματοποιώντας γεμάτη rookie χρονιά. Ο 25χρονος ψηλός, με ύψος 2.12μ., είναι σε παραγωγική ηλικία και σίγουρα μπορεί να εδραιωθεί στην λίγκα. Σίγουρα χρειάζεται δουλειά και το “πακέτο” του σηκώνει βελτιώσεις, αλλά σε γενικές γραμμές οι οιωνοί είναι καλοί αναφορικά με το μέλλον του. Μάζεψε χρήσιμες εμπειρίες, έκανε step up σε μεγάλες νίκες της ομάδας και κατάφερε να μπει στο μάτι αρκετών συλλόγων με την σταθερά καλή του απόδοση. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δείχνουν να βλέπουν με καλό μάτι την περίπτωση του.
To special something της Βιλερμπάν
Όπως σχεδόν όλες οι ομάδες έτσι και η Βιλερμπάν το δικό της special something. Ακούγεται στο όνομα Τέο Μαλεντόν. Ο 19χρονος playmaker της γαλλικής ομάδας ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν ενεργό κομμάτι του rotation, παίζοντας για 18 λεπτά κατά Μ.Ο. σε 22 εμφανίσεις του. Σε αυτά τα παιχνίδια, έγινε αντιληπτό πως πρόκειται για ένα ταλαντούχο άσσο που έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα αρκετών scouters. Ο νεαρός παίκτης πιθανότατα θα μεταπηδήσει αργά ή γρήγορα στο NBA. Με την Βιλερμπάν έγραψε 7.4 πόντους με 37% στα τρίποντα, 3.1 ασίστ και 1.8 ριμπάουντ. Παρά την απειρία του, υπήρχα αρκετά ματς όπου διακρίθηκε, είτε ως σκόρερ, είτε ως δημιουργός, όπως φερειπείν στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό (19π). Σε κάθε περίπτωση, ο Μαλεντόν ακόμη μαθαίνει και πλάθεται ως μονάδα, έχει πολλή δρόμο να διανύσει, παρ’ όλα αυτά τα καλά στοιχεία που συνοδεύουν το παιχνίδι του, δεν κρύβονται.
Το κάστρο Αστρομπάλ και η καθοδική πορεία
Αναμφίβολα στο πρώτο γύρο η Βιλερμπάν βασίστηκε στην έδρα της. Κέρδιζε παιχνίδια ως το απόλυτο underdog. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ, Φενέρ, Μπασκόνια, Αρμάνι Μιλάνο είναι κάποιες από τις ομάδες που δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση της γαλλικής ομάδας. Οι εμφανίσεις και οι νίκες αυτές δημιούργησαν τα όνειρα για πρόκριση στην 8αδα. Ωστόσο, στο δεύτερο γύρο το Αστρομπάλ σε απόρθητο κάστρο εξελίχθηκε σε οχυρό που γρήγορα διαλύεται. Οι δύο οδυνηρές ήττες από Ερυθρό Αστέρα και Ζάλγκιρις, σε διάστημα 20 ημερών, ουσιαστικά ήρθαν για να βάλουν ταφόπλακα σε οποιοδήποτε όνειρο μπορούσε να κάνει το σύνολο του Μίτροβιτς,. Αν είχε πάρει αυτά τα δύο ροζ φύλλα, η πρωταθλήτρια Γαλλίας θα βρισκόταν στο γκρουπ των 5 ομάδων (ΟΣΦΠ, Μπασκόνια, Ζάλγκιρις, Βαλένθια, Αρμάνι) όπου βρίσκονται κοντά στην 8η θέση. Τελικά, αυτές οι ήττες κόστισαν, δεν μπορούσαν να αναπληρωθούν. Το κάστρο έπεσε κι η Βιλερμπάν έχασε αρκετό έδαφος, σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες (φυσιολογικές) ήττες που έκανε.
Τι μέλλει γενέσθαι
Η αλήθεια είναι πως η Βιλερμπάν δεν μπορούσε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από ένα καλό πλασάρισμα με τα φετινά δεδομένα. Ωστόσο, η πρωταθλήτρια Γαλλίας εφόσον ολοκληρωθεί η Ευρωλίγκα θα κοιτάξει να κλείσει με το καλύτερο τρόπο τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις και φυσικά να διεκδικήσει εκ νέου την παρουσία της την επόμενη χρονιά στο υψηλότερο επίπεδο. Άλλωστε, είχαμε αρκετές σεζόν να δούμε εκπρόσωπο από τη συγκεκριμένη χώρα στην Ευρωλίγκα. Η επιστροφή αυτή ήταν σημαντική για τον σύλλογο και δίκαιη για την διαχρονικότητα του γαλλικού μπάσκετ. Το φίλαθλο μπασκετικό κοινό αναμένει να δει τη συνέχεια όχι μόνο αυτής της ομάδας αλλά και της γαλλικής σχολής.