To Debut.gr γυρίζει το χρόνο στο 2002 και, με τη βοήθεια του πολύπειρου Ιταλού ρεπόρτερ Walter Fuochi, παρουσιάζει πώς η Κίντερ Μπολόνια έπεσε στα... δόντια του αουτσάιντερ Παναθηναϊκού χάνοντας την κούπα της Euroleague μες στην έδρα της σαν σήμερα (5/5).

Η ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού είναι γεμάτη σπουδαίες στιγμές, μεγάλες προσωπικότητες, τεράστιες νίκες και φυσικά κούπες και αστέρια. Το τρίτο από τα έξι αστέρια της αστραφτερής «πράσινης» ιστορίας ράφτηκε στη φανέλα με το «τριφύλλι» σαν σήμερα, πριν από 21 χρόνια και συγκεκριμένα στις 5/5/2002. Παναθηναϊκός

Πρόκειται για τη νίκη που μνημονεύεται ως η πιο «μάγκικη» ever για την ομάδα του Παναθηναϊκού, που είχε πάει στο Final Four της Μπολόνια ως αουτσάιντερ. Παρά τη δεδομένη ποιότητα του ρόστερ και την επιβλητική παρουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο, η γηπεδούχος Κίντερ Μπολόνια φάνταζε το ακλόνητο φαβορί και περίμενε τον Παναθηναϊκό στον τελικό με άγριες διαθέσεις και με φανατισμένο κοινό στο «PalaMaguti».

Παναθηναϊκός

Η Κίντερ Μπολόνια ήταν στα… φόρτε της στις αρχές των 00s έχοντας τον Έτορε Μεσίνα στο τιμόνι και παίκτες τεράστιας αξίας, όπως οι Μανού Τζινόμπιλι – Αντουάν Ριγκοντό – Ματίας Σμόντις – Μάρκο Γιάριτς – Ντέβιντ Άντερσεν, στο ρόστερ της. Τα προαναφερθέντα δεδομένα διαμόρφωναν μία πραγματικότητα που δεν ευνοούσε το «τριφύλλι», το οποίο όμως εν τέλει πήγε κόντρα σε όλα.

Παρά το άσχημο ξεκίνημα στο ματς και το 48-40 εις βάρος του στο ημίχρονο, ο Ζοτς έβγαλε άσο… Λάζαρο Παπαδόπουλο από το μανίκι κι εκείνος τον δικαίωσε, αφού βέβαια οι Ντέγιαν Μποντιρόγκα και Ιμπραήμ Κουτλουάι έδειχναν σταθερά τον δρόμο με 21 και 22 πόντους αντίστοιχα. Η λήξη του αγώνα βρήκε τον Παναθηναϊκό να πανηγυρίζει μία ιστορική επιτυχία με τελικό σκορ 89-83 και τον κόσμο του να… χάνει το μυαλό του.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Κι επειδή προφανώς έχετε διαβάσει πολλά κείμενα που δείχνουν την «πράσινη» πλευρά της μεγαλειώδους στιγμής, το Debut.gr απευθύνθηκε στον Ιταλό δημοσιογράφο, Walter Fuochi, που θεωρείται… πρύτανης για τους μπασκετικούς ρεπόρτερ στη χώρα. Εκείνος περιέγραψε τη σιγουριά που υπήρχε στους Ιταλούς για τρόπαιο, το πόσο ξεγραμμένος είχε θεωρηθεί ο Παναθηναϊκός, αλλά και τα προβλήματα που υπήρχαν στο εσωτερικό των ομάδων. Παράλληλα, θυμήθηκε την… απόλυση του Μεσίνα από τον Μάρκο Μαντριγκάλι που κράτησε λίγο κι εξήγησε τι του καταλόγισε το κοινό.

Ο Fuochi δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν η μεγάλη Κίντερ που αποτελούσε κραταιά δύναμη τότε, αλλά ζούσε τα τελευταία χρόνια της ακμής της. Το 2001 κατέκτησε τον τίτλο της Εuroleague όταν υπήρχε το… σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και υπήρχαν δύο διοργανώσεις. Το 2002, όλοι οι άνθρωποι στην Μπολόνια ήταν σίγουροι πως η ομάδα θα πανηγυρίσει ξανά τον τίτλο στο τέλος της χρονιάς και μάλιστα μες στην έδρα της. Και όταν έφτασε η ώρα για το Final Four κανείς δεν πίστευε ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να κερδίσει. Ήταν μία δυνατή ομάδα, με σπουδαίο προπονητή κι έμπειρους παίκτες, αλλά ήταν καθαρά το αουτσάιντερ.

Παναθηναϊκός

Η αλήθεια είναι πως επρόκειτο για μια σεζόν γεμάτη μπελάδες για την Κίντερ Μπολόνια. Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος είχε απολύσει τον Μεσίνα, αλλά λίγο αργότερα ανακάλεσε την απόφασή του με πιέσεις του κόσμου κι ο Μεσίνα συνέχισε κανονικά στον πάγκο. Το καλοκαίρι, βέβαια, έφτασε τελικά η στιγμή ώστε ο προπονητής της ομάδας να πάει στην Μπενετόν και ουσιαστικά να μπουν οι βάσεις στην αρχή του τέλους της Κίντερ.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Ήταν γενικά ένας συνδυασμός των πραγμάτων που έφερε προβλήματα, τα οποία κατέληξαν σε σύγκρουση προπονητή – διοίκησης. To καλοκαίρι η ομάδα είχε πάρει τον Σάνι Μπετσίροβιτς που είχε πολύ χρόνο συμμετοχής. Στα μισά της σεζόν αποχώρησε ο Αλεσάντρο Άμπιο και τον Μάρτιο ήρθε στην ομάδα ο Αντόνιο Γκρέιντζερ παίζοντας αμέσως πολύ καλά. Υπήρχε ωστόσο μεγάλο-μεγάλο πρόβλημα με τον Ρασάρντ Γκρίφιθ. Δεν ήταν το ίδιο καλός με την προηγούμενη σεζόν και ο πρόεδρος ήθελε να τον διώξει εκτιμώντας πως αξίζει τα λεφτά που παίρνει. Δεν ξέρω γιατί τον κράτησε ο Μεσίνα, αλλά ο ίδιος κι οι συνεργάτες του τον ήθελαν μέχρι το τέλος. Στον τελικό, νικήθηκε κάτω από τα καλάθια από τον άγνωστο για εμάς τότε, Λάζαρο Παπαδόπουλο. Τον κέρδισε κατά κράτος.

Ο Παναθηναϊκός ήταν μία ομάδα που έπαιξε εξαιρετικά σε εκείνον τον τελικό, είχε σπουδαίους παίκτες που τα πήγαν περίφημα σ’ εκείνη την αναμέτρηση: τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, τον Ιμπραήμ Κουτλουάι, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Αυτό που έκανε τον κόσμο να θεωρεί σίγουρη πρωταθλήτρια την Κίντερη ήταν ο τόπος διεξαγωγής του F4. Σε άλλη πόλη, πιθανότατα ο κόσμος δεν θα προδίκαζε το αποτέλεσμα. Στη Μπολόνια, μια βόλτα στο δρόμο σε έπειθε για την ύπαρξη ενός κλίματος πως “θα κερδίσουμε σίγουρα σήμερα”. Σε βάθος χρόνου αποδείχθηκε πως δεν ήταν το μεγάλο κακό αυτή η ήττα, αλλά το γεγονός πως από τότε και στο εξής ακολούθησε μια νέα ζωή για την ομάδα.

Σου αρέσουν τα μοναδικά αφιερώματα; Οι σπάνιες ρετρό ιστορίες; Τα εμπεριστατωμένα κείμενα άποψης; Ή θες να ενημερώνεσαι για κάθε hot trend της ημέρας; Ό,τι και να ψάχνεις, το Debut.gr στα παρέχει όλα.

Αν μείνουμε στο ματς όμως και όσα ακολούθησαν, είναι προφανές πως υπήρχε τεράστια στεναχώρια. Οι οπαδοί ήταν εξοργισμένοι με τον Μεσίνα, του καταλόγιζαν ότι στηρίχθηκε αποκλειστικά στους “δικούς” του παίκτες. Στο πρώτο ημίχρονο, η Κίντερ ήταν μπροστά και με διψήφια διαφορά με εξαιρετικό τον Αντόνιο Γκρέιντζερ, που όμως περιορίστηκε σε χρόνο συμμετοχής στο δεύτερο μέρος.

Ο κόσμος φώναζε συνεχώς πως ο Μεσίνα έκανε πολλά λάθη στη διαχείριση του παιχνιδιού κι αργότερα ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε ότι ήταν ένα από τα χειρότερα παιχνίδια στην καριέρα του και βέβαια ίσως η χειρότερη ανάμνησή του. Είχε υποσχεθεί σε όλους τους δημοσιογράφους της Ιταλίας ότι θα τους δώσει συνέντευξη, αλλά τελικά όλοι έμειναν με… τη χαρά μετά τις εξελίξεις».

Κίντερ Μπολόνια-Παναθηναϊκός 83-89 (48-40)

Κίντερ Μπολόνια (Μεσίνα): Τζινόμπιλι 27, Μπετσίροβιτς 4, Γκρέιντζερ 10, Φρόζινι, Άντερσεν 3, Ριγκοντό 3, Γκρίφιθ 2, Σμόντις 23, Γιάριτς 11
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11, Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 6, Μποντιρόγκα 21, Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22, Παπαδόπουλος 12, Σάντσεθ

Παναθηναϊκός

Επιμέλεια: Γιάννης Θεοφίλης

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!

Παναθηναϊκός. Παναθηναϊκός.