Χάμες: Ένα λουλούδι που ξαφνικά μαράζωσε
Το Debut.gr ανοίγει το κεφάλαιο «Χάμες Ροντρίγκεζ» και αναλύει την απότομη πτώση του Κολομβιανού επιθετικού μέσου της Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο Χάμες Ροντρίγκεζ είναι από τους ποδοσφαιριστές που δεν μπορείς να μισήσεις. Είναι ο άνθρωπος που πάντα θα τον δεις χαμογελαστό. Ναι, από εκείνα τα άτομα που θέλουν να σε βοηθήσουν και ό,τι τους κάνεις δεν θα σου κρατήσουν κακία.
Τι συνέβη στην καριέρα του Κολομβιανού; Πως από «Golden Boy» έγινε ένας υπερεκτιμημένος επιθετικός μέσος; Η απότομη άνθιση, η κακή διαχείριση του, οι τραυματισμοί, το «παιχνίδι» της Ρεάλ.
ΤΟ ΑΠΟΤΟΜΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ
Έχοντας αγωνιστεί για τρία χρόνια στην Πόρτο (2010-2013) ,ο Χάμες αποκτήθηκε από τη Μονακό για 45 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν η δεύτερη (τότε) ακριβότερη μεταγραφή ποδοσφαιριστή από το Πορτογαλικό πρωτάθλημα. Ο νεαρός Χάμες κυριολεκτικά διέπρεψε στην θητεία του στο Πριγκιπάτο. Μπορεί να μην κέρδισε κάποιο τρόπαιο, ωστόσο μπήκε στην πολυτιμότερη εντεκάδα της χρονιάς του Γαλλικού πρωταθλήματος. Ο απολογισμός; 9 γκολ και 12 ασίστ, όντας ο πρώτος στην σχετική λίστα. Ο Τύπος έκανε λόγο για το «next big thing» της Κολομβίας. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, το γλυκό έδεσε για τα καλά.
Στη νίκη απέναντι στην Ελλάδα, έβαλε το λιθαράκι του στα πρώτα δυο γκολ, ενώ σκόραρε το τρίτο. Έπειτα, έδωσε μια ασίστ και σκόραρε ξανά στην νίκη απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού. Σε αμφότερα παιχνίδια, ανακηρύχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης. Στο τελευταίο παιχνίδι για την φάση των ομίλων, μπήκε ως αλλαγή στο παιχνίδι, πετυχαίνοντας 2 ασίστ και ένα γκολ στην νίκη με 4-1 απέναντι στην Ιαπωνία. Πριν από την φάση των «16» ο Χάμες θεωρούντο ως ο πιο παραγωγικός παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το παιχνίδι με την Ουρουγουάη, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ο Χάμες πήρε στην πλάτη την χώρα του, και με δύο γκολ απέκλεισε την χώρα της Λατινικής Αμερικής. Αυτά τα δύο γκολ τον έκαναν μόλις τον τρίτο παίκτη μετά τον Ρονάλντο Ναζάριο και τον Ριβάλντο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, που σκοράρουν στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μάλιστα, το πρώτο γκολ του, το χαρακτηριστικό βολέ, ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα που έχουν επιτευχθεί ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ψηφίστηκε από πάνω από 4 εκατομμύρια κόσμο και ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο γκολ του τουρνουά, ενώ στη συνέχεια απόσπασε το βραβείο «Puskas» ως το ομορφότερο της χρονιάς!Ο Χάμες κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη, για τρίτη φορά σε τέσσερα παιχνίδια.
Κατά τον προημιτελικό, η Βραζιλία «λύγισε» την Κολομβία με 2-1, με τον Χάμες να σκοράρει για ακόμη μια φορά. Στο τέλος του τουρνουά, ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ, ενώ με 6 γκολ και 2 ασίστ μπήκε στην λίστα για τον «Golden Ball» το οποίο, ωστόσο, δόθηκε στον Λιονέλ Μέσι, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα και πλήθος κόσμου να εκφράζουν δημόσια την δυσαρέσκεια τους για την κατάληξη του βραβείου.
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ
Μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ακολούθησε μια έντονη φημολογία σχετικά με το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων προς το πρόσωπο του Κολομβιανού άσου. Στις 22 Ιουλίου 2014 ο ίδιος, επιβεβαίωσε τις φήμες γύρω από το πρόσωπό του και την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Χάμες αποκτήθηκε για έξι χρόνια έναντι ενός ποσού κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, έγινε η τέταρτη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου και τρίτη ακριβότερη την ιστορία της «βασίλισσας».
Kατά την πρώτη του χρονιά, είχε την πλήρη εμπιστοσύνη από τον προπονητή της ομάδας, Κάρλο Αντσελόττι. Πραγματοποίησε μια εξαιρετική χρονιά (αν όχι την καλύτερη της καριέρας του) σκοράροντας 17 γκολ και πετυχαίνοντας 18 ασίστ σε 46 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Η Ρεάλ τερμάτισε μόλις δύο βαθμούς πίσω από την Μπαρτσελόνα, κατακτώντας το Uefa Super Cup και το FIFA Club World Cup.
Το 2015 και μετά την αποχώρηση του Ιταλού τεχνικού, η Ρεάλ προσέλαβε τον Ράφα Μπενίτεθ. Οι «μερέγχες» έκαναν μια πολύ μέτρια χρονιά μέχρι τα Χριστούγεννα, όποτε και απομακρύνθηκε ο Ισπανός προπονητής. Στη συνέχεια προσλήφθηκε ο Ζινεντίν Ζιντάν ως βοηθητικός προπονητής, προκειμένου να τελειώσει η χρονιά. Παρά το μέτριο ξεκίνημα, η ομάδα υπό τις οδηγίες του «θρύλου» της ορθοπόδησε και μάλιστα διεκδίκησε στα ίσια τον τίτλο από την Μπαρτσελόνα, μένοντας μόλις ένα πόντο πίσω της στην αυλαία του πρωταθλήματος. Ο Ζιντάν κατάφερε να φέρει την Ρεάλ ξανά στη θέση της, δηλαδή στην κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας το 11ο(!) Champions League στην ιστορία της ομάδας. Σε ατομικό επίπεδο, ο Ροντρίγκεζ αγωνίστηκε σε συνολικά 32 φορές βρίσκοντας 8 φορές δίχτυα, ενώ μοίρασε 10 ασίστ.
Μετά την θετική κατάληξη της προηγούμενης χρονιάς, ο Φλορεντίνο Πέρεθ μονιμοποίησε την θέση του «Ζιζού». Κίνηση η οποία δεν ήταν και η… καλύτερη όσον αφορά τα αγωνιστικά λεπτά του Κολομβιανού. Κάτι οι περιστασιακοί τραυματισμοί που δεν τον άφησαν να βρίσκει σταθερό ρυθμό στην απόδοση του, κάτι η καθαρή αντιπάθεια του Ζιντάν στο πρόσωπό του, ο παραγκωνισμός του ήταν δεδομένος. Βασικός μόνο στα…τελειωμένα παιχνίδια, ενώ έπαιρνε ελάχιστα λεπτά ακόμα και στα παιχνίδια που χρησιμοποιούταν ως αλλαγή. Ωστόσο, ακόμα και κατά την περιθωριοποίηση του, αγωνίστηκε 33 φορές (οι περισσότερες ως αλλαγή) σκόραρε 11 φορές, ενώ έδωσε 12 ασίστ κάνοντας ό,τι μπορεί για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Μια από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία της «βασίλισσας» με τελικό απολογισμό 4 κούπες ( La Liga, Uefa Champions League, Uefa Super Cup, FIFA Club World Cup), ενώ έγινε η πρώτη ομάδα που κατακτάει «backtoback» το Uefa Champions League, στην σύγχρονη ιστορία του θεσμού.
Μετά από αρκετές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και την άρνηση του Ζινεντίν Ζιντάν να δώσει ευκαιρίες στον παίκτη (με την πρόφαση ότι δεν ταιριάζει στον τρόπο παιχνιδιού του) αποφασίστηκε η παραχώρησή του.
ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ
Στο άκουσμα της διαθεσιμότητας του Κολομβιανού, ένας παλιός γνώριμος έστρεψε άμεσα το ενδιαφέρον του. Πιο συγκεκριμένα, ο Κάρλο Αντσελόττι, όντας πια στην Μπάγερν Μονάχου ζήτησε από την διοίκηση του συλλόγου την απόκτηση του. Η υψηλή τιμή που του έβαλε η Ρεάλ Μαδρίτης και η απροθυμία των Βαυαρών να την πληρώσουν, οδήγησε τις αρχικές διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο για την πώληση του παίκτη. Η «χρυσή» τομή βρέθηκε στις 11 Ιουλίου 2017. Η Μπάγερν ανακοίνωσε την απόκτηση του Χάμες Ροντρίγκεζ με την μορφή δανεισμού για τα επόμενα δύο χρόνια. Έπειτα, θα είχε την επιλογή αγοράς του, για ένα ποσό κοντά στα 42 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Χάμες ήταν έτοιμος να δώσει στην καριέρα του την συνέχεια που της άρμοζε. Ωστόσο, μια δυσάρεστη έκπληξη τον περίμενε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 η Μπάγερν ανακοίνωσε την λύση της συνεργασίας με τον Ιταλό τεχνικό. Την θέση του πήρε ο πολύπειρος μεν και γνώριμος στην ομάδα Γιούπ Χάινκες, «άγνωστος» δε του Χάμες. Πάραυτα, ο ποιοτικός χαφ έδειξε την αξία του και έκανε μια γεμάτη χρονιά στην Γερμανία. Πραγματοποίησε συνολικά 39 εμφανίσεις σκοράροντας 8 φορές, ενώ παράλληλα έκανε 14 ασίστ. Στέφθηκε πρωταθλητής Γερμανίας, ενώ κέρδισε και το Σούπερ Καπ Γερμανίας.
Ίδιο σκηνικό και κατά την δεύτερη χρονιά του στο Μόναχο. Περισσότεροι τραυματισμοί τον κράτησαν πίσω αρκετά, όχι τόσοι ώστε να μην μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα να κατακτήσει τρεις κούπες! Μερικός παραγκωνισμός από τον Νίκο Κόβατς (ανέλαβε το καλοκαίρι του 2018).Αγωνίστηκε 29 φορές βρίσκοντας 7 φορές δίχτυα, ενώ έδωσε 6 ασίστ. Μετά και την λήξη του συμβολαίου του, η γερμανική ομάδα δεν ενεργοποίησε την επιλογή αγοράς του, με τον ίδιο να επιστρέφει στην Ισπανία.
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΡΕΑΛ
Στην – μετά Κριστιάνο – εποχή της «βασίλισσας» έχει δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα, μια διαφορετική νοοτροπία από εκείνη που ο Ροντρίγκεζ άφησε πριν από δύο χρόνια. Το ρόστερ είναι υπερπλήρες, ενώ είναι γνωστή πλέον η αντιπάθεια του Ζιντάν προς το πρόσωπο του Λατινοαμερικάνου χαφ. Έτσι, η παραμονή του στην ομάδα, αποτελούσε ένα απίθανο σενάριο και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η απαγόρευση αγοράς του Χάμες από άλλη ομάδα από τον Φλορεντίνο Πέρεθ οδήγησε στο να μείνει ο παίκτης παρά την δημόσια θέση του «Ζιζού» σχετικά με την χρήση του. Το αποτέλεσμα; Μια χαμένη χρονιά. Ο Χάμες έπαιξε μόλις 14(!) παιχνίδια (στα περισσότερα ως αλλαγή) έχοντας 1 γκολ και 2 ασίστ.
Η κατάσταση σήμερα είναι τεταμένη. Πληροφορίες και ισπανικά ρεπορτάζ κάνουν λόγο για έντονες λογομαχίες μεταξύ παίκτη και προπονητή στις προπονήσεις, με τον Ζιντάν να μην έχει σκοπό να επιλέξει ξανά τον Κολομβιανό ούτε για να συμπληρώσει…18αδα! Το εμπορικό παιχνίδι της Ρεάλ έχει ως γνώμονα το οικονομικό και αγωνιστικό κέρδος του συλλόγου. Έτσι, αναιρούνται επιθυμίες και υποσχέσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. Σε συνέντευξή του, δήλωσε δημόσια πως η ομάδα μπλόκαρε την μεταγραφή του λόγω της αντιπαλότητας της με την συγκεκριμένη..ομάδα της Μαδρίτης (Ατλέτικο) χωρίς ωστόσο να πει το όνομά της.
Φυσικά, δεν αναφέρομαι μόνο στον Χάμες Ροντρίγκεζ. Κριστιάνο Ρονάλντο, Ίκερ Κασίγιας και Ραούλ είναι μόνο λίγα ονόματα παικτών-θρύλων της βασίλισσας που έφυγαν από την ομάδα εξαιτίας της διοίκησης.
Η εμπορευματοποίηση ενός τέτοιου συλλόγου, χαλάει την μαγεία του αθλήματος…