Τι μεσολάβησε τα τελευταία 20 χρόνια; Από το έπος του Euro 2004 έως τον περσινό αποκλεισμό από τη Γεωργία; - Ένα βιβλίο για το έπος της Πορτογαλίας και για να την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου

Αναμφίβολα η κορυφαία στιγμή του ποδοσφαίρου στη χώρα μας είναι η κατάκτηση από την «επίσημη αγαπημένη» του Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Το «πειρατικό» έγινε γεγονός και εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλοι βγήκαν στους δρόμους αγκαλιασμένοι, συγκινημένοι και προπαντός ενωμένοι.

Το έπραξαν ανεξάρτητα από το ποια ομάδα υποστήριζαν σε συλλογικό επίπεδο και παραμερίζοντας ανούσιες αντιπαλότητες. Από τότε έως σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά. Η ίδια η χώρα, μετά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς, άρχισε σιγά-σιγά να βαδίζει σε μονοπάτια κρίσης και εσωστρέφειας. Το δε ποδόσφαιρο, αναδείκνυε σιγά σιγά τη διαφθορά της οικονομικής βάσης πάνω στην οποία διεξάγεται. Στο τέλος της ημέρας όμως είναι απλώς ένα παιχνίδι.

Η είδηση του θανάτου του διεθνούς ποδοσφαιριστή Τζορτζ Μπάλντοκ, τις προηγούμενες μέρες, έπεσε αναμφίβολα ως κεραυνός εν αιθρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μόλις μια μέρα μετά, με την ΟΥΕΦΑ να μην κάνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναβολή του αγώνα με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, στο πλαίσιο του Nations League, η Εθνική θυμίζοντας μέρες… 2004 θριάμβευσε. Κέρδισε με 2-1 την Αγγλία μέσα στην έδρα της, με τους διεθνείς ποδοσφαιριστές να «τιμούν» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μνήμη του συμπαίχτη τους που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή.

Και η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια νίκη τη χρειαζόμασταν για πολλούς λόγους. Πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία πολύ μεγάλη επιτυχία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Ο περσινός αποκλεισμός από την τελική φάση του Euro 2024 από τη Γεωργία, ήταν μια οδυνηρή εμπειρία, ωστόσο μετά από χρόνια το ταλέντο των ποδοσφαιριστών της Εθνικής κάνει τους πάντες να αισιοδοξούν για το μέλλον. Τι μεσολάβησε όμως τα τελευταία 20 χρόνια; Από το έπος δηλαδή της Πορτογαλίας έως τον περσινό αποκλεισμό από τη Γεωργία; Σίγουρα πολλά.

Από τους πανηγυρισμούς, την περηφάνια, και την ανεμελιά του 2004-05, δηλαδή του Euro, των Ολυμπιακών Αγώνων, του Ευρωμπάσκετ, ακόμη και της… Eurovision, περάσαμε στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων, της ανόδου της ακροδεξιάς και της μόνιμης απαισιοδοξίας και ανασφάλειας. Και με το ποδόσφαιρο; Τι γίνεται με το ποδόσφαιρο; Εν έτη 2024, είδαμε τελικό Κυπέλλου κεκλεισμένων των θυρών, ενώ δυστυχώς, έχουμε θρηνήσει μέσα στα χρόνια και
νεκρούς.

Tα γήπεδα που φτιάχτηκαν ή ανακαινίστηκαν μετά το Εuro 2004 και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν ερημώσει και η φθορά τους είναι μεγάλη, ενώ η συνεχής εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου μακροπρόθεσμα στοιχίζει στο ίδιο το άθλημα, ως προϊόν. Αυτά κι άλλα πολλά σκιαγραφούν 20 άνθρωποι στο νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή με τίτλο «Euro 2004. 20 χρόνια από τον θρίαμβο – 20 ιστορίες εθνικής τρέλας». Δημοσιογράφοι του αθλητικού χώρου και όχι μόνο, συγγραφείς αλλά και απλοί φίλοι του λόγου, είκοσι διαφορετικοί άνθρωποι και επαγγελματίες καταθέτουν τις απόψεις τους και τις ιστορίες τους για εκείνον τον αθλητικό θρίαμβο, που μοιάζει και είναι μακρινός αλλά στο τέλος, όλους… μας ενώνει.

Βιώματα, ιστορίες ποδοσφαιρικές και προσωπικές, ιστορίες αληθινές και φανταστικές, ενώθηκαν μέσα από τις καταγραφές τους και δημιούργησαν το συγκεκριμένο βιβλίο. Το βιβλίο αυτό είναι μια ευκαιρία να ξαναζήσουμε τον θρίαμβο του 2004, αλλά και να αναλογιστούμε την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου, που δυστυχώς συνοδεύτηκε από σκηνικά βίας και παρακμής. Μια εθνική επιτυχία που δεν πρέπει να ξεχνιέται, αλλά και μια μετέπειτα ιστορία που μας προκαλεί να σκεφτούμε τις αλλαγές που απαιτούνται.

Γράφουν οι: Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, Γιώργος Ανυφαντάκης, Νίκος Ασπρούδης, Στέλλα Γαλάνη, Χάρης Γεωργούλας, Νίκος Γιαννόπουλος, Μενέλαος Κατσαμπέλας, Θεοδόσης Κατσάρας, Αλέξανδρος Λοθάνο, Άκυς Μητσούλης, Στέλλα Μπάσδρα, Ειρήνη Παπουτσή, Μαρία Παπουτσή, Αθανασία Παύλου, Αντώνης Τσακαλέας, Γιώργος Φακής, Άλκης Φιτσόπουλος, Στέργιος Χατζηκυριακίδης, Αντώνης Ψάλτης, Θωμάς Ψύρρας.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media. Επειδή ξέρουμε ότι ίσως δεν ψάξεις, σου τα έχουμε έτοιμα. Στο link εδώ κάνεις like στο Facebook. Βέβαια, επειδή ίσως είσαι πιο πολύ της εικόνας, κάνε follow στο Instagram. Λοιπόν, τι περιμένεις για να το κάνεις; Δύο κλικ παραπάνω είναι.