Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Φενέρμπαχτσε στην πρεμιέρα της Euroleague και έδειξε πως ακόμα ψάχνεται αγωνιστικά και πνευματικά.

Πέρασε η πρεμιέρα της Euroleague και ο Ολυμπιακός μπήκε με το… αριστερό στη διοργάνωση. Οι Ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν από τη Φενέρμπαχτσε στην Πόλη με 82-71. Το τελικό σκορ μπορούμε να πούμε ότι αδικεί τους Πειραιώτες. Όχι για το αν άξιζαν την ήττα (που την άξιζαν), αλλά για το ότι δεν άξιζαν το +11.

Προφανώς και ποτέ οι πρεμιέρες, και μάλιστα στην έδρα του αντιπάλου, δεν είναι απλές. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξε κάποιες αδυναμίες, για τις οποίες μίλησε και ο ίδιος ο κόουτς. Σίγουρα είναι πολύ νωρίς ακόμα και μιλάμε για ένα παιχνίδι. Όμως το εν λόγω ματς μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τη συνέχεια.

Η έλλειψη επιθετικότητας από την οποία πληγώθηκε ο Ολυμπιακός

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις το πρώτο πράγμα που πήγε λάθος. Αυτό ήταν δίχως άλλο τα ριμπάουντ. Το είπε και ο Μπαρτζώκας στις δηλώσεις του. Το πιο σημαντικό ήταν η έλλειψη «aggressiveness», δηλαδή επιθετικότητας, πάθους.

Υπήρχαν στιγμές που οι παίκτες της Φενέρ έμοιαζαν να παίζουν με πολύ κοντύτερους αντιπάλους. Σίγουρα δεν βοήθησαν και οι αλλαγές που έπαιξε ο Ολυμπιακός αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Φαινόταν από… μακριά το πως έμπαιναν οι παίκτες πιο «χαλαρά» σε σχέση με τους αντιπάλους τους. Πολλές φορές ούτε άλμα δεν έκαναν και τα καλά μπλοκ άουτ ήταν ελάχιστα.

Δεν θέλει πολύ για ομάδες όπως οι Τούρκοι. Εκμεταλλεύτηκαν τα 20 παραπάνω ριμπάουντ (44-24) και κλείδωσαν το ματς. Κι αν οι κοινοί αριθμοί δεν σας πείθουν υπάρχουν και οι προηγμένοι. Το σύνολο του Γιασικεβίτσιους πήρε το 65% των διαθέσιμων συνολικών ριμπάουντ. Παράλληλα, εξασφάλισε το 43.8% των διαθέσιμων «σκουπιδιών» στο μισό των Ερυθρόλευκων. Με άλλα λόγια, λίγο πιο… μπακαλίστικα, του πήρε τα μισά αμυντικά του ριμπάουντ. Αυτό τα λέει όλα…

Κακές επιλογές από όλους…

Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα του προπονητή του. Ξεκάθαρα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος με τρομερές ικανότητες. Χθες όμως οι Πειραιώτες δεν θύμιζαν και τόσο δική του ομάδα. Ακόμα κι αν οι περισσότεροι γνωρίζουν το στυλ παιχνιδιού του, αν εξαιρέσουμε τον Εβάν Φουρνιέ (αφήνουμε εκτός τον Βιλντόζα που έπαιξε 4 λεπτά).

Οι υπόλοιποι ξέρουν πολύ καλά τι ζητά ο Έλληνας τεχνικός. Ίσως σε λίγο μικρότερο βαθμό οι Πετρούσεφ και Ράιτ που ήρθαν στο μέσα της περσινής σεζόν και δεν είναι εύκολο να αφομοιώσουν τη φιλοσοφία του. Όμως χθες υπήρχε μια αδικαιολόγητη βιασύνη που οδηγούσε σε ατομικές προσπάθειες και μια στατικότητα ορισμένες στιγμές. Κάτι που σίγουρα δεν… έφερνε στον τρόπο των Πειραιωτών.

Σε συνδυασμό με την αστοχία που υπήρξε, το… γλυκό έδεσε. Μια αστοχία που αποδεικνύει και το 51.3% στο True Shooting και το 43.3% στο eFG. Όχι βέβαια ότι η Φενέρ τα πήγε πολύ καλύτερα (58% στο πρώτο, 53.3 στο δεύτερο), όμως οι Τούρκοι πήραν τα ριμπάουντ και το ισορρόπησαν.

Δεν είναι μόνο οι παίκτες βέβαια μιας και ο Μπαρτζώκας ακόμα… ψάχνεται όσον αφορά το ροτέισον. Γι’ αυτό και στο φινάλε του αγώνα επέλεξε ένα σχήμα με τους παίκτες που εμπιστεύεται περισσότερο. Το αν λειτουργεί ή όχι το κρίνουν τα αποτελέσματα. Όμως, όπως προείπαμε, είναι πολύ νωρίς ακόμα και ο Ολυμπιακός έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ειδικά από την στιγμή που θα επιστρέψουν οι τραυματίες…