Ποιος να συγκριθεί μαζί σου, Ευγένιε;
Ήταν 15 Μαρτίου του 2000 όταν ο Ευγένιος Γκέραρντ έκανε γνωστό πως θα σταματούσε να προπονεί τους παίκτες του ΟΦΗ μετά από 15 συνεχόμενα χρόνια.
Το (όχι και τόσο μακρινό) 1991 ο Γιάννης Πάριος όντας ένας από τους πιο γνωστούς και ταλαντούχους Έλληνες τραγουδιστές εκείνης της εποχής είχε βγάλει τον δίσκο “Επίθεση αγάπης” με το τραγούδι “ποιος να συγκριθεί μαζί σου” να κάνει θραύση και να αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα άσματα του καλλιτέχνη από τη Πάρο!
Επίθεση… αγάπης έκαναν και οι φίλοι του ΟΦΗ στον Ευγένιο Γκέραρντ για 15 συνεχόμενα χρόνια! Και όχι άδικα, καθώς ο Ολλανδός τεχνικός έμελλε να συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Κρητικών και σίγουρα εκείνος σε πολλές από αυτές έβαλε όχι μόνο το μυαλό και το χεράκι του. Αλλά και την ίδια την καρδιά του, με αποτέλεσμα 17 χρόνια μετά οι οπαδοί του συλλόγου από τη “μεγαλόνησο” να αναρωτιούνται “μετά από εσένα, ποιος;”.
Ρόντα είναι και… γυρίζει
Ο Ευγένιος Γκέραρντ γεννήθηκε το 1940 στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας και από νωρίς έδειξε την αγάπη του για τη “στρογγυλή θεά”, με αποτέλεσμα να παίξει στην ομάδα της χώρας του Φορτούνα Σίταρντ, όπου και σταμάτησε σε ηλικία 32 ετών χωρίς να έχει να επιδείξει κάτι σπουδαίος.
Παρόλα αυτά το μέλλον έμελλε να είναι πολύ πιο λαμπρό για τον ίδιο από το πόστο εκείνο του προπονητή με τη Ρόντα να του δίνει την ευκαιρία και να μην το μετανιώνει με τον Γκέραρντ να μένει στον πάγκο της από το 1974 ως το 1985.
Το γεγονός πως ήταν ένας πράος άνθρωπος που του άρεσε να βλέπει τους παίκτες του να παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο τον έκανε όχι απλά να μείνει στη Ρόντα για πολύ καιρό, αλλά να… ριζώσει εκεί.
Ευγένιος… Γκεραρντάκης
Το καλοκαίρι του 1985 θα πάρει την απόφαση να αφήσει την πατρίδα του και τις τουλίπες για χάρη της Κρήτης και του ΟΦΗ που ήθελε να κάνει το βήμα το παραπάνω στο ελληνικό πρωτάθλημα με το Θόδωρο Βαρδινογιάννη να έχει το απαραίτητο κεφάλαιο για επενδύσεις. Απλά έλειπε ένας άνθρωπος που να ξέρει από ποδόσφαιρο. Μέχρι την έλευση του Ευγένιου Γκέραρντ, ο οποίος στην αρχή είδε τα αποτελέσματα να μην είναι θετικά και έφτασε πολύ κοντά στο να φύγει… βράδυ από το Ηράκλειο.
Παρόλα αυτά η διοίκηση του ΟΦΗ -παρά τις πιέσεις- τον στήριξε και δεν το μετάνιωσε ποτέ με τον Ολλανδό τεχνικό να περνάει τη φιλοσοφία του στους Κρητικούς που έζησαν μεγάλες στιγμές με εκείνον στο “τιμόνι”. Παρόμοιες που μέχρι σήμερα δεν έχουν βιώσει από τότε.
Δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα του 1986. Κατάκτηση Κυπέλλου το 1987 στη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στον Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή. Ήττα στον τελικό του Κυπέλλου 1990 απέναντι στον Ολυμπιακό. Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μέχρι τη φάση των “16” τη σεζόν 1993-1994 παίρνοντας δύο φορές τη πρόκριση εις βάρος ομάδων, όπως η Σλάβι Πράγας και φυσικά η ιστορική νίκη απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Όπως και η μυθική εκτός έδρας επικράτηση για τη τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος το 1990 απέναντι στον Ολυμπιακό με σκορ 5-4 με τους “μελανόλευκους” να χάνουν με 4-0!
Εκτός απ’ όλα τα παραπάνω οι… σύντεκνοι τον αγάπησαν όσο δεν πάει και τον λάτρεψαν σαν να ήταν δικός τους άνθρωπος. Άλλωστε μετά από τόσα χρόνια στη Κρήτη δεν μπορούσε να τους κατηγορήσει κάποιος που από Γκέραρντ τον έκαναν… Γκεραρντάκη. Μία δική τους επίθεση αγάπης (όπως λέμε και πιο πάνω).
Ωστόσο, με το χρόνο δεν μπορεί να τα βάλει κανείς και όσο αυτός πέρναγε τόσο η υγεία του Ολλανδού επιβαρυνόταν, με αποτέλεσμα να κάνει διπλή επέμβαση καρδιάς by pass. Με τη 15η Μαρτίου του 2000 να μένει στην ιστορία του ΟΦΗ ως η ημέρα που ο Ευγένιος Γκέραρντ αποχώρησε από το “καμάρι της Κρήτης”.
Με τον Γκέραρντ να έχει… γκεστ σταρ εμφανίσεις σε ΑΠΟΕΛ, Ηρακλή και Παναχαϊκή.
Μετά από ‘σένα ποιος;
Έκτοτε η παρακμή του ΟΦΗ ξεκίνησε με τον πιο ιστορικό σύλλογο του νησιού από τις στιγμές δόξας και περηφάνιας να ζει το άγχος της παραμονής (αγώνες μπαράζ με τον ΠΑΣ Γιάννινα το 2000, εντός έδρας ματς με τον Λεβαδειακό το 2006 τελευταία αγωνιστική) με το… μοιραίο να έρχεται με μαθηματική ακρίβεια το 2009 και τον ΟΦΗ να υποβιβάζεται μετά από 33 συναπτά έτη στα “σαλόνια” του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Εννοείται πως οι προπονητές άλλαζαν σαν τα… πουκάμισα με κανέναν να μην μπορεί να φτάνει ούτε στο μικρό δαχτυλάκι τον Γκέραρντ που έβλεπε το δημιούργημά του να μαραζώνει. Εκτός από μία μικρή παρένθεση και τέσσερα χρόνια στη Σούπερ Λίγκα ο ΟΦΗ δίνει και πάλι το δικό του αγώνα για να επιστρέψει στη φυσική του θέση με τους φιλάθλους του να μην τραγουδάνε Γιάννη Πάριο και το “ποιος να συγκριθεί μαζί σου”, αλλά Νίκο Ξυλούρη και “πότε θα κάνει ξαστεριά”.