Μίμης Δομάζος, ένας «Στρατηγός» που ήθελαν όλοι στον πόλεμο
![Μίμης Δομάζος, ένας «Στρατηγός» που ήθελαν όλοι στον πόλεμο](https://debut.gr/wp-content/uploads/2025/01/mimis-domazos-1024x542.png)
Ο Μίμης Δομάζος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 83 ετών στην μοναδική μάχη που έχασε ο σπουδαίος «Στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 83 ετών ο «Στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου, Μίμης Δομάζος, το πρωί της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου.
Ο Μίμης Δομάζος νοσηλευόταν στον Ερυθρό Σταυρό τις τελευταίες δύο ημέρες και εν τέλει έφυγε από την ζωή το πρωί της 24ης Ιανουαρίου.
![Μίμης Δομάζος](https://debut.gr/wp-content/uploads/2025/01/6442885-scaled.jpg)
ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Ο Μίμης Δομάζος γεννήθηκε για να παίξει στον Παναθηναϊκό
Το όνομα του οριακά συνώνυμο του Παναθηναϊκού, της ομάδας που αγάπησε και τον αγάπησε και μέτρησε συνολικά 502 συμμετοχές ενώ σκόραρε και 134 τέρματα. Μάλιστα, έμελλε να είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του Παναθηναϊκού.
Ο Δομάζος γεννήθηκε για να παίξει στον Παναθηναϊκό όπως είχε πει άνθρωπος του περιβάλλοντός του. Κι αυτό διότι γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942 στο «Μαιευτήριο Έλενα», λίγα μέτρα μακριά από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Μικρασιάτισσα νοσοκόμα η μητέρα του, από την Σάμο ο πατέρας του, υπάλληλος του υγειονομικού στο επάγγελμα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε λίγα στενά μακριά από τη Λεωφόρο, στις παράγκες της οδού Τσόχα. Η ιστορία έδειχνε από νωρίς πώς θα κυλήσει.
Μόλις στα 10 του χρόνια, οι γονείς του χωρίζουν και ο ίδιος ξεκινά να δουλεύει για να φέρνει χρήματα στο σπίτι. Μεταξύ άλλων ξεκινά να παίζει ποδόσφαιρο στις αλάνες των Αμπελοκήπων και σε ηλικία 13 ετών γράφτηκε στη ομάδα της Άμυνας των Αμπελοκήπων. Βέβαια, το έκρυψε από τη μητέρα του, για να μην τη στενοχωρήσει καθώς οι απόψεις της εποχής χαρακτήρισαν το ποδόσφαιρο ως μια ασχολία για τους «αλήτες», αφού δεν το θεωρούσαν «κανονικό» επάγγελμα.
![Μίμης Δομάζος](https://debut.gr/wp-content/uploads/2025/01/6442871-scaled.jpg)
ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Εκεί, τους αφήνει όλους έκπληκτους σε βαθμό που πλαστογραφούν το δελτίο του για να παίξει από εκείνη την στιγμή, ενώ τότε έπρεπε να έχει συμπληρώσει τα 15 ένα παιδί για μπορεί να αγωνιστεί σε ανδρική ομάδα.
Ο Δομάζος εντυπωσιάζει με τα κατορθώματά του τον τότε προπονητή του Παναθηναϊκού Γκλίσοβιτς, ο οποίος με πρωτοβουλία του υποδεικνύει στην διοίκηση του «τριφυλλιού» να κάνει δικό της τον πιτσιρικά που είχε τρελάνει τους Αμπελόκηπους. Ο Παναθηναϊκός κάνει δώρο εμφανίσεις στην Άμυνα Αμπελοκήπων και ο Δομάζος φοράει το τριφύλλι για μία… πορτοκαλάδα που τον κερνά.
Η ανεπίσημη πρεμιέρα του Δομάζου με τα πράσινα ως δεξί εξτρέμ έγινε σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ (0-2) για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1958.
Στα 17 του, το 1959, κάνει επίσημα ντεμπούτο κόντρα στον Ηλυσιακό σαν αριστρερό εξτρέμ. Το παιχνίδι δεν κυλάει καλά για τον ίδιο αφού δεν τον τροφοδοτεί κανένας συμπαίκτης του λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στο νεαρό της ηλικίας του. Ο Δομάζος τότε εκνευρισμένος, έφυγε από το γήπεδο στη μέση του αγώνα.
Στον τέταρτο αγώνα του με το «τριφύλλι», αντίπαλος είναι η Προοδευτική. Ο Μηγιάκης, αποφάσισε να τοποθετήσει τον Δομάζο στο κέντρο, τη φυσική του θέση και ο πιτσιρικάς τον βγάζει ασπροπρόσωπο με γκολ και ασίστ.
Σε αντίθεση με το «7» που είχε φορέσει στους πρώτους αγώνες του, ο Δομάζος κόντρα στην Προοδευτική φόρεσε το «10». Έκτοτε δεν το έβγαλε ποτέ.
Από στρατιώτης… Στρατηγός και από τις παράγκες της Τσόχα στο Γουέμπλεϊ
Ο ηγετικός του χαρακτήρας και η μοναδική ικανότητα του να οργανώνει το παιχνίδι και να μοιράζει τα γκολ στους συμπαίκτες του, το αδιάκοπο τρέξιμό του στο γήπεδο και το πάθος που έδειχνε σε κάθε μονομαχία έδωσαν στον Μίμη Δομάζο γρήγορα το παρατσούκλι που έμελλε να τον συνοδεύσει ως το τέλος της ζωής του.
Ο «Στρατηγός».
Και όπως κάθε μεγάλος «Στρατηγός», έτσι και ο Μίμης Δομάζος θα οδηγούσε τον Παναθηναϊκό στις μεγαλύτερες και πιο «χρυσές» μάχες της ιστορίας του.
![Μίμης Δομάζος](https://debut.gr/wp-content/uploads/2025/01/6442869-scaled.jpg)
ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Κορυφαία στιγμή της καριέρας του αποτελεί η συμμετοχή του ως αρχηγός του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (νυν Τσάμπιονς Λιγκ) στο Γουέμπλεϊ κόντρα στον Άγιαξ στις 2 Ιουνίου 1971.
Εκείνη την χρονιά ψηφίστηκε δέκατος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη με πρώτο τον Γιόχαν Κρόιφ. Μάλιστα τότε είχε ανακηρυχθεί και πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης.
Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς συμμετείχε και στο τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με αντίπαλο την Νασιονάλ της Ουρουγουάης και το 1977 πανηγύρισε την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου, παρότι δεν αγωνίστηκε στον διπλό τελικό με τη Σλάβια Σόφιας.
Το σύντομο «αντίο» από τον Παναθηναϊκό λόγω μιας εφημερίδας και η επιστροφή
Ως «Στρατηγός», ο Δομάζος ήταν απόλυτα πιστός στην ομάδα της καρδιάς του. Οι σχέσεις τους, βέβαια, δεν θα πέρναγαν πάντα εποχές νηνεμίας. Η χειρότερη ήταν το 1978, όταν και μαζί με τον Αντώνη Αντωνιάδη, διώχθηκαν από τον Παναθηναϊκό για λόγους που παραμένουν άγνωστοι μέχρι σήμερα.
Χρόνια μετά, ο Δομάζος σε συνέντευξή του είχε δηλώσει πως για όλα έφταιγε η «Αθλητική Ηχώ». Ο Παναθηναϊκός είχε έρθει ισόπαλος κόντρα στην Καβάλα και η «Αθλητική Ηχώ» σε δημοσίευμα είχε αναφέρει ο Δομάζος μαζί με τον Αντωνιάδη πέρασαν το βράδυ, μετά τον αγώνα, στα μπουζούκια.
Όπως ήταν φυσικό, ξέσπασε «σκάνδαλο» στις τάξεις του Παναθηναϊκού με την διοίκηση να ζητά εξηγήσεις, τον ίδιο να αρνείται την παραμικρή εμπλοκή του και εν τέλει να αποχωρεί για την ΑΕΚ. Ο Δομάζος έπαιξε για μιάμιση σεζόν με τα «κιτρινόμαυρα» και οδήγησε την «Ένωση» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος την σεζόν 1978-79.
Παρά το πάθος που τον χαρακτήριζε, όταν επέστρεψε για να παίξει ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού, εκεί «λύγισε». Οι φίλαθλοι του «τριφυλλιού» τον αποδοκίμαζαν έντονα και ο ίδιος δήλωσε μετά τον αγώνα πώς ήταν «φορτισμένος ψυχολογικά και δεν κατάφερε να αποδώσει».
Τελικά, τον Δεκέμβριο του 1979 επανήλθε στον Παναθηναϊκό με ενέργειες της νεοσύστατης ΠΑΕ και προσωπικά του Γιώργου Βαρδινογιάννη για να ολοκληρώσει την ένδοξη καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του τον Μάιο του 1980.
Στην πλούσια καριέρα του, ο Μίμης Δομάζος κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους, ρεκόρ για έλληνα ποδοσφαιριστή. Με τον Παναθηναϊκό 9 πρωταθλήματα (1960, 1961,1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977) και 3 κύπελλα (1967, 1969, 1977) και με την ΑΕΚ ένα πρωτάθλημα (1979).
![Ο Μίμης Δομάζος](https://debut.gr/wp-content/uploads/2025/01/6442873-scaled.jpg)
ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Το κεφάλαιο Εθνική Ελλάδας
Ο Μίμης Δομάζος έγραψε την δική του ιστορία και με την «γαλανόλευκη» όπου αγωνίστηκε 50 φορές και πέτυχε 4 γκολ. Έκανε το ντεμπούτο στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στη φιλική αναμέτρηση με τη Δανία (1-3) στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και την ολοκλήρωσε στο ίδιο γήπεδο στις 11 Νοεμβρίου 1980 στο φιλικό προς τιμήν του με την Αυστραλία (3-3).
Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως την «μεγαλύτερη ποδοσφαιρική απογοήτευσή του» τον αποκλεισμό της γαλανόλευκης από την τελική φάση του Μουντιάλ του Μεξικού το 1970, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες με αντίπαλο τη Ρουμανία.
Μάλιστα, θεωρούσε την εθνική εκείνη ανώτερη από την ομάδα που κατέκτησε το Euro του 2004.
Ο Μίμης Δομάζος ήταν ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που γέννησε ποτέ η Ελλάδα. Όχι ένα απλό ταλέντο. Ένας δουλευταράς, παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, θρασύς αλλά και λογικός όποτε πατούσε στο γήπεδο. Είχε προσωπικότητα που τότε σπάνιζε και πλέον δεν εντοπίζεται. Ήταν ένας «Στρατηγός» που θα έμπαινε πρώτος στην μάχη αλλά θα έκανε και κάθε στρατιώτη να πεθάνει χωρίς δεύτερη σκέψη για εκείνον.
![Ο Μίμης Δομάζος](https://debut.gr/wp-content/uploads/2025/01/6442870-scaled.jpg)
ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ)