Αν το έμβλημα του Παναθηναϊκού είχε πρόσωπο, τότε ο μεγάλος «στρατηγός», Μίμης Δομάζος, θα απεικονιζόταν σε αυτό.

Γεννηθείς το 1942, ο Μίμης Δομάζος μεγαλούργησε τη δεκαετία του 60 και του 70΄. Όσο μπόι  του έλειπε άλλο τόσο μυαλό του περίσσευε. Σε αντίθεση με τον Νεστορίδη και τον Σιδέρη που ήταν αμιγώς εκτελεστές, ο Δομάζος ήταν ο εγκέφαλος της ομάδας του.

Το προσωνύμιο «Στρατηγός» τον ακολούθησε σε όλη του την καριέρα. Ένας μαέστρος που με τη μπαγκέτα του οργάνωνε το στράτευμά του. Ο ίδιος περιγράφει χαρακτηριστικά: «Πριν από κάθε παιχνίδι έκανα προετοιμασία. Έπαιζα Κυριακή και ξεκινούσα την προεργασία από τη Δευτέρα. Κανείς προπονητής δεν μου είπε πώς θα παίξω. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα είχα μια στρατηγική στον νου μου. Έπαιζα με το μυαλό μου και όχι με τα πόδια μου».

Ας τα πάρουμε από την αρχή, όμως. Ο Μίμης Δομάζος γεννήθηκε στο «Μαιευτήριο Έλενα», λίγα μέτρα μακριά από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μεγαλώνοντας κλωτσούσε μονίμως μία πάνινη μπάλα. Στο σχολείο δεν τα έπαιρνε τα γράμματα. Μία μέρα ο διευθυντής είπε στη μητέρα του να τον κάνει λούστρο, καθώς είχε κοπεί σε δύο μαθήματα! Ο Δομάζος, όμως, είχε άλλα σχέδια. Να γίνει ποδοσφαιριστής. Σε μία εποχή που το ποδόσφαιρο ήταν συνώνυμο της αλητείας, καθώς δε σου εξασφάλιζε τα προς το ζην.

Μία πορτοκαλάδα και 1 φανέλα

Ο «Στρατηγός» σε ηλικία 13 ετών φόρεσε τη φανέλα της συνοικιακής ομάδα της Άμυνας Αμπελοκήπων. Μάλιστα, πλαστογράφησε το δελτίο του γιατί δεν επιτρεπόταν να παίζεις σε ανδρική ομάδα πριν τα 15 σου. Η φήμη του άρχισε να κυκλοφορεί στην πόλη γρήγορα. Το 1959, τον εντόπισε ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Γκλίσοβιτς και οι πράσινοι τον έκαναν δικό τους με αντάλλαγμα μία εμφάνιση και μία λεμονάδα.

«Έρχεται ο Πρόεδρος των Αμπελοκήπων και μου λέει αν δεν υπογράψεις στον Παναθηναϊκό δεν θα πας με την Εθνική νέων στη Βουλγαρία και να φέρεις και το κοστούμι. Έτσι υπέγραψα στον Παναθηναϊκό. Γι αυτό πήρα μία λεμονάδα εγώ και μία εμφάνιση» ανέφερε ο Δομάζος σε συνέντευξη του στο CNN Greece.

Μέχρι σήμερα, πάντως, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Δομάζος σε μικρή ηλικία υποστήριζε τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, φήμες λένε ότι στους Αμπελόκηπους ήταν γνωστός ως Ολυμπικ. Ωστόσο, ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του έκανε λόγο για παρεξήγηση.

«Επειδή αγαπούσα τον Μπεμπη τότε – εκείνη την εποχή ήταν ο μεγάλος παίκτης αυτός και τον είχα στο σπίτι μου αφίσα – με βγάλαν ότι είμαι Ολυμπιακός. Δεν ήμουν τίποτε. Ήμουν Άμυνα Αμπελοκήπων. Φαντάσου και στον Παναθηναϊκό τότε δεν ήθελα να πάω. Ήθελα να είμαι στην Άμυνα Αμπελοκήπων» είχε πει χαρακτηριστικά.

Αν και ξεκίνησε την καριέρα του στον Παναθηναϊκο ως εξτρέμ με το νούμερο 7 μετά από λίγο καθιερώθηκε ως μεσοεπιθετικός με το 10 στην πλάτη. Έτσι, πρωταγωνίστησε στη δυναστεία του Παναθηναϊκού τη δεκαετία του 60.

«Έχω μάτια και στην πλάτη»

Το 1969, μάλιστα, ήταν ο αρχηγός του Παναθηναϊκού που κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδος κόντρα στον Ολυμπιακό στο μοναδικό τελικό που έχει κριθεί στο στρίψιμο του νομίσματος. Παρότι κατέκτησε 9 πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό, το μεγαλύτερο επίτευγμα της καριέρα του ήρθε όταν τον καθοδήγησε ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Υπό τις οδηγίες του Πούσκας ήταν ο φυσικός ηγέτης αυτής της ομάδας και δημιούργησε ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Αντώνη Αντωνιάδη, με τον οποίο βρισκόντουσαν με κλειστά μάτια.

Ο παλαίμαχος παίκτης του Παναθηναϊκού, Τότης Φυλακούρης, θυμάται: «Γυρίζει μια φάση στον Αντώνη και του λέει “Ψηλέ στο έχω πει 200 φορές, Δε θα με κοιτάς. Θα γυρίσεις πλάτη και θα κοιτάς τον τερματοφύλακα. Εγώ θα στην περάσω”. Κάνει λοιπόν μια κίνηση ο Αντωνιάδης και έγινε έτσι ακριβώς η φάση. “Στο είπα. Έχω και στην πλάτη μάτια”. Και από τότε βγήκε ότι ο κοντός έχει και στην πλάτη μάτια».

Η ανορθογραφία και η μεγάλη επιστροφή

Σε μία καριέρα γεμάτη επιτυχίες, ο Μίμης Δομάζος γεύτηκε και 2 μεγάλες πίκρες. Η πρώτη το 1970 όταν μετά από τσακωμό με τον προπονητή της εθνικής Ελλάδας δεν έπαιξε κόντρα στη Ρουμανία, με συνέπεια να αποκλειστεί η γαλανόλευκη από το Μουντιάλ του Μεξικό. Ο Δομάζος είχε χαρακτηρίσει εκείνη την εθνική καλύτερη από αυτή του EURO 2004.

H 2η ήρθε το 1978 και μετά από 20 χρόνια στον Παναθηναϊκό. Σύμφωνα με τον ίδιο, για όλα έφταιγε η εφημερίδα «Αθλητική Ήχω. Μετά από μια ισοπαλία με τη Καβάλα, η εφημερίδα ανέφερε ότι μετά το τέλος του αγώνα, ο Δομάζος και ο Αντωνιάδης πέρασαν τη νύχτα στα μπουζούκια. Έτσι, ήρθε σε ρήξη με τον ισχυρό διοικητικό παράγοντα Αντώνη Μαντζαβελάκη και είδε την πόρτα της εξόδου.

Όλοι τον είχαν ξεγραμμένο πια. Σε ηλικία 36 ετών, όμως, ο Δομάζος έκανε το αδιανόητο. Μετακόμισε στην ΑΕΚ και κατέκτησε το 10ο πρωτάθλημα στην καριέρα του. Ευτυχώς, μετά από 2 χρόνια, η διοίκηση Βαρδινογιάννη διόρθωσε την ανορθογραφία και ο Δομάζος έκλεισε την καριέρα του ως πράσινος. Μέχρι σήμερα είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία της Α΄Εθνικής με 536. Επίσης με 134 γκολ είναι ο 3ος σκόρερ στην ιστορία των πρασίνων πίσω από Βαζέχα και Αντωνίαδη μόνο.