To Europa League παίρνει τη σκυτάλη από το Champions League, ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και ακόμα 34 ομάδες, κάνουν σήμερα (25/9) και την Πέμπτη (26/9) πρεμιέρα στη League Phase.

To Europa League παίρνει τη σκυτάλη από το Champions League, ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και ακόμα 34 ομάδες, κάνουν σήμερα (25/9) και την Πέμπτη (26/9) πρεμιέρα στη League Phase, τη νέα μορφή της διοργάνωσης.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media. Επειδή ξέρουμε ότι ίσως δεν ψάξεις, σου τα έχουμε έτοιμα. Στο link εδώ κάνεις like στο Facebook. Βέβαια, επειδή ίσως είσαι πιο πολύ της εικόνας, κάνε follow στο Instagram. Λοιπόν, τι περιμένεις για να το κάνεις; Δύο κλικ παραπάνω είναι.
Ένα ταξίδι 500 χιλιομέτρων και το 3Χ3… 1-0

Η συνάντηση των πρωταθλητών Τουρκίας και Ελλάδας ,Γαλατασαράι και ΠΑΟΚ -ένα σχετικά μικρό ταξίδι 500 χιλιομέτρων-είναι αυτές που ξεχωρίζουν στο ξεκίνημα της διαδρομής του ομίλου των 36 ομάδων που θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιανουαρίου, πριν ξεκινήσουν τα νοκ άουτ.

Η Γαλατασαράι που αποκλείστηκε, όπως και ο ΠΑΟΚ, από το Champions League, αυτή όμως στα play-off από την Γιουνγκ Μπόις (3-2/1-0), είναι ο μόνος τουρκικός σύλλογος που κέρδισε ένα ευρωπαϊκό Κύπελλο, το Κύπελλο UEFA 2000, και φτάνει στην αναμέτρηση με…φόρα από τη ν εκτός έδρας νίκη με 3-1 στο ντέρμπι της Super Lig με τη Φενέρμπαχτσε του Ζοσέ Μουρίνιο.

Η Γαλατασαράι έχει παίξει τρία εντός έδρας παιχνίδια της UEFA με ελληνικές ομάδες και τα κέρδισε και τα τρία με 1-0.

Το πρώτο παιχνίδι μετά το θρίαμβο

Μία βραδιά αργότερα (26/9) ο Ολυμπιακός, ως κάτοχος του Conference League, θα κάνει το δικό του ξεκίνημα στο Europa League απέναντι στη Λιόν, στο στάδιο Grupama, το οποίο θα έχει κλειστές τη νότια και βόρεια εξέδρα του, λόγω τιμωρίας από την UEFA.

Αυτό είναι το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού, από τότε που έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε μια διοργάνωση της UEFA, επικρατώντας της Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«San Mames», το κίνητρο της Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε

Η αναμέτρηση Ρόμα-Αθλέτικ Μπιλμπάο, δύο διεκδικητές του τροπαίου, είναι από αυτές που ξεχωρίζουν στη πρεμιέρα

Οι Ρωμαίοι, με τον Ιβάν Γιούριτς στον πάγκο τους, φιναλίστ το 2023 και νικήτρια το 1961 του Κυπέλου Εκθέσεων, «πρόγονου» της διοργάνωσης, είναι φαβορί απέναντι στη βασκική ομάδα, δύο φορές αποτυχημένη φιναλίστ, το 2012 εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης και προηγουμένως το 1977 εναντίον της Γιουβέντους.

Όμως η Αθλέικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε καθοδηγείται από ένα επιπλεόν κίνητρο απέναντι στα άλλες υποψήφιες, να παίξει τον τελικό στο στάδιο San Mamés στις 21 Μαΐου.

Ο συναισθηματικός αγώνας του Τεν Χαγκ

Ο άλλος σύλλογος των Βάσκων, η Ρεάλ Σοσιεδάδ, ξεκινά από τη Νίκαια. Οι «Κυανόλευκοι» δεν είναι σε καλή κατάσταση, μόλις 16οι στην ισπανική Λίγκα με μόλις μία νίκη σε επτά αγώνες. Η Νις, από την άλλη, μόλις γιόρτασε την 120η επέτειο του συλλόγου επικρατώντας της Σεντ Ετιέν με 8-0.

Μεταξύ των φαβορί της διοργάνωσης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τίτλο το 2017, φιλοξενεί την Τβέντε, σε μία συναισθηματική συνάντηση για τον Ολλανδό προπονητή της αγγλικής ομάδας Τεν Χαγκ. Στη Τβέντε πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως κεντρικός αμυντικός, ενώ εργάστηκε επίσης ως προπονητής της ομάδας Νέων.

«Η Τβέντε είναι η ομάδα μου», είπε. «Μεγάλωσα στην περιοχή, έπαιξα για τον σύλλογο και δούλεψα για αυτόν σε διάφορες θέσεις για συνολικά 23 χρόνια», πρόσθεσε.

Η ομάδα από το Ενσέντε τερμάτισε τρίτη στην Ολλανδία την περασμένη σεζόν. «Κάθε παιχνίδι μετράει τώρα στη νέα μορφή», εξήγησε ο Τεν Χαγκ. «Είναι ένας ιδιαίτερος αγώνας για μένα, αλλά πρέπει απλώς να κερδίσουμε».

Η Γιουνάιτεντ έχει υποδεχθεί τους Ολλανδούς αντιπάλους εννέα φορές στη διοργάνωση της UEFA (7-1-1). Η μοναδική της ήττα ήταν το 2-1 από τον Άγιαξ στη φάση των «32» του Europa League 2011/12.

Το ντεμπούτο και η αναμέτρηση τροπαιούχων

Η Τότεναμ (με τίτλο το 1972 και το 1984) παίζει εντός έδρας με την ομάδα του Αζερμπαϊτζάν, Καραμπάγκ, ντεμπούτο κάνει ο σύλλογος της Λετονίας Ρίγα, που παίζει στο Βουκουρέστι εναντίον της Στεάου Βουκουρεστίου (FCSB), ενώ ξεχωρίζει φυσικά και η αναμέτρηση μεταξύ δύο πρώην νικητών της διοργάνωσης, της Άντερλεχτ (1983) και της Φερεντσβάρος (1965).

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής της League phase του Europa League:

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου
19:45 Άλκμααρ (Ολλανδία) – Έλφσμποργκ (Σουηδία)
19:45 Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία) – Πόρτο (Πορτογαλία)
22:00 Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) – Λάτσιο (Ιταλία)
22:00 Μίντιλαντ (Δανία) – Χοφενχάιμ (Γερμανία)
22:00 Γαλατασαράι (Τουρκία) – ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ)
22:00 Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία) – Τβέντε (Ολλανδία)
22:00 Νις (Γαλλία) – Σοσιεδάδ (Ισπανία)
22:00 Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) – Σλάβια Πράγας (Τσεχία)
22:00 Άντερλεχτ (Βέλγιο) – Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου
19:45 Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) – Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ (Βέλγιο)
19:45 Μάλμε (Σουηδία) – Ρέιντζερς (Σκωτία)
22:00 Άγιαξ (Ολλανδία) – Μπεσίκτας (Τουρκία)
22:00 Ρόμα (Ιταλία) – Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία)
22:00 Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία) – Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία)
22:00 Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) – RFS (Λετονία)
22:00 Λιόν (Γαλλία) – Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)
22:00 Μπράγκα (Πορτογαλία) – Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
22:00 Τότεναμ (Αγγλία) – Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν)

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media. Επειδή ξέρουμε ότι ίσως δεν ψάξεις, σου τα έχουμε έτοιμα. Στο link εδώ κάνεις like στο Facebook. Βέβαια, επειδή ίσως είσαι πιο πολύ της εικόνας, κάνε follow στο Instagram. Λοιπόν, τι περιμένεις για να το κάνεις; Δύο κλικ παραπάνω είναι.