Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ακούσει τα πάντα και από όλους. Η αλήθεια, όμως, ίσως είναι τελικά κάπου στη μέση ειδικά με τους γονείς του.

Εγωπαθής, ασεβής, bad loser. Μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που ανά καιρούς έχει δει δίπλα στο όνομά του ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Αδίκως; Δίκαια; Το εν λόγω κείμενο δεν θα εξετάσει αυτό. Αντιθέτως, στις επόμενες αράδες θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τον τρόπο με τον όποιο και στην περίπτωση του Στέφανου Τσιτσιπά πιάνει “τόπο” η παροιμία που λέει “έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια λέμε”.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σχεδόν από την αρχή της καριέρας του υπήρξε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στο επίκεντρο των φώτων της δημοσιότητας. Άλλοτε με τις καλές του πορείες σε Grand Slams, άλλοτε με τα εκτός τόπου και χρόνου tweets του που οριακά… συγκέντρωνε υπογραφές για να ανοίξουν Harrods στην Ελλάδα και άλλοτε με τις εκρηκτικές του αντιδράσεις όταν δεν ερχόταν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είτε αυτό ήταν ένας χαμένος πόντος, είτε ένας χαμένος αγώνας.

Όλα αυτά, με τον καιρό έκαναν τον Στέφανο Τσιτσιπά έναν love to hate αθλητή τόσο στο κοινό όσο και στους συναθλητές του. Και το τελευταίο είναι πράγματι αξιοσημείωτο διότι μιλάμε για τένις, ένα άθλημα το οποίο διέπεται από ευγενή άμιλλα και πολύ σπάνια θα δει κανείς προσωπικές… βεντέτες. Ο Έλληνας άσος, όμως, τις απέκτησε. Ειδικά αυτή με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ απασχόλησε για αρκετό καιρό και τους δύο αθλητές αλλά και την ειδησεογραφία. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η φιλία του με τον Νικ Κύργιο, η οποία χάλασε σε μεγάλο βαθμό λόγω των αντιδράσεων του Τσιτσιπά απέναντι στον – αρκετά εκκεντρικό κατά τα άλλα – Κύργιο.

Τα δύο αυτά, όμως, δεν είναι τα μοναδικά παραδείγματα αφού η συμπεριφορά του Στέφανου τον έχει κάνει εξαιρετικά πολλές φορές δυσάρεστο σε κοινό και αντιπάλους. Καρφιά πάνω σε αθλητές, ξεσπάσματα σε διαιτητές, σπασίματα ρακετών και τα περιβόητα toilet breaks είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Και κάπου εδώ φτάνουμε στο κομμάτι των γονιών του Τσιτσιπά και ειδικότερα, σε αυτό του πατέρα του. Δεν είναι παρά μόνο λίγες εβδομάδες από την στιγμή που Στέφανος και Απόστολος Τσιτσιπάς ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους με απόφαση του πρώτου, είδηση η οποία μαγνήτισε τα βλέμματα κυρίως λόγω της εκρηκτικής σχέσης πατέρα και γιου που έχει φανεί ουκ ολίγες φορές και στο ευρύ κοινό.

Πολλοί έκαναν λόγο για ευκαιρία αναγέννησης του Τσιτσιπά. Άλλοι για ένα προαναγγελθέν διαζύγιο. Άλλοι για ακόμα μια ασεβή κίνηση του Στέφανου προς τον πατέρα του.

Λίγες ημέρες αργότερα, σε συνέντευξή του στην L’Equipe, ο φυσικοθεραπευτής του Τσιτσιπά έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την αρκετά προβληματική σχέση των δύο. Και ποιο συμπέρασμα προκύπτει από όλα όσα είπε ο φυσικοθεραπευτής του Έλληνα άσου; Πως ενδεχομένως, σε ακόμα μια περίπτωση η αλήθεια δεν είναι μονόπλευρη. Η αλήθεια δεν είναι μόνο οι φωνές και οι βωμολοχίες απέναντι στους γονείς του. Κατακριτέο; Σαφώς. Αδικαιολογητο; Βάσει όσων είπε ο πρώην συνεργάτης του, διόλου. Στην περίπτωση που ισχύουν όσα αποκάλυψε, πρόκειται για μια περίπτωση συνεχούς καταπίεσης, πλήρους ελέγχου και στέρησης ελευθεριών του Στέφανου από τους γονείς του που αναμενόμενα είχαν επίδραση στην απόδοση και φυσικά την συμπεριφορά του.

Κατά τα κοινώς λεγόμενα, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

Ή για αιτιολογήσουμε τον τίτλο, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ίσως – προς απογοήτευση πολλών – δεν είναι ο κακός της ιστορίας του. Αυτό το απίστευτο κ@λόπαιδο που τον θέλουν όλοι να είναι για να έχουν ένα μαύρο πρόβατο που θα εισπράττει την ευχαρίστηση όλων όταν χάνει.

Ισως, λοιπόν, είναι τελικά ένα παιδί το οποίο είχε ένα τεράστιο ταλέντο και αντί να το δουλέψει ανεπηρέαστα, βυθίστηκε από την επιρροή τρίτων, έγινε ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους έως και αντιπαθείς παίκτες του κόσμου και αυτή τη στιγμή «τρέχει» να προλάβει το πλήρωμα του χρόνου προτού μείνει για πάντα ένα what if project του παγκόσμιου τένις.