Η Λιντς με τις πωλήσεις που έκανε το καλοκαίρι είχε τα περισσότερα έσοδα από μεταγραφές από οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη

Η εφετινή, θερινή μεταγραφική περίοδος έχει ολοκληρωθεί απ’ την 31η Αυγούστου στην πλειοψηφία των «μεγάλων» πρωταθλημάτων, με ελάχιστες αγορές -όπως η ελληνική, η ρωσική, η τουρκική κι αυτές των αραβικών χωρών- να είναι ακόμη «ανοικτές» για λίγες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχει πλέον μία ξεκάθαρη εικόνα για τα πεπραγμένα των ομάδων στις μεταγραφές του εφετινού καλοκαιριού, όπου η Λιντς της Championship έβαλε τα… γυαλιά στους πάντες, ούσα η ομάδα τόσο με τα περισσότερα έσοδα από πωλήσεις παικτών (162,50 εκατ. ευρώ), όσο κι από συνολικά έσοδα (130,48 εκατ. ευρώ πλεόνασμα στο πρόσημο εσόδων/εξόδων) στο εφετινό μεταγραφικό «παζάρι».

Αν κι αγωνίζονται στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, τα «παγόνια» είχαν στο δυναμικό τους ποδοσφαιριστές που τράβηξαν την προσοχή των ομάδων της Premier League και τους οποίους «μοσχοπούλησαν» σε τρομερές τιμές.

Έκαναν τέσσερις πωλήσεις άνω των 23 εκατ. ευρώ, ενώ παραχώρησαν συνολικά οκτώ παίκτες για να φτάσουν σ’ αυτόν τον εντυπωσιακό αριθμό των 162,5 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις που κατατάσσει στην κορυφή της εφετινής λίστας για το εφετινό καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα η Λιντς πούλησε:

-Τον 22χρονο Γάλλο επιθετικό Ζορζίνιο Ρουτέρ (8 γκολ και 16 ασίστ πέρσι) στην Μπράιτον με 46,7 εκατ. ευρώ.
-Τον υπέρ-ταλαντούχο 18χρονο Άγγλο μέσο Άρτσι Γκρέι στην Τότεναμ με 41.250.000 ευρώ.
-Τον 22χρονο Ολλανδό αριστερό εξτρέμ Κρισένσιο Σάμερβιλ στη Γουέστ Χαμ με 29,3 εκατ. ευρώ.
-Τον 25χρονο διεθνή Κολομβιανό εξτρέμ Λουίς Σινιστέρα στην Μπόρνμουθ με 23,4 εκατ. ευρώ.
-Τον 28χρονο Φινλανδό μέσο (σ.σ. αγωνίστηκε το Σάββατο 7/9 εναντίον της Ελλάδας) Γκλεν Καμαρά με 10 εκατ. ευρώ στη Ρεν.
-Τον 27χρονο Ισπανό αμυντικό μέσο, Μαρκ Ρόκα στην Μπέτις με 4,5 εκατ. ευρώ.
-Τον 21χρονο Άγγλο στόπερ Τσάρλι Κρέσγουελ στην Τουλούζ με 4,5 εκατ. ευρώ.
-Τον 30χρονο Ισπανό στόπερ Ντιέγκο Γιορέντε στην Μπέτις με 3,25 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, όσο «ακριβά» πουλούσε, τόσο προσεκτικά και βάση πλάνου κινήθηκε για την ενίσχυσή της ξοδεύοντας μόλις 32,42 εκατ. ευρώ. Εξ ου και το πλεόνασμα των 130,48 εκατ. ευρώ στον τελικό ισολογισμό των εσόδων της.

Έδωσε 11,8 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τον Ουαλό στόπερ Τζο Ρόντον απ’ την Τότεναμ, άλλα 7,7 εκατ. ευρώ στην Αλμερία για να αποκτήσει τον 23χρονο Βέλγο εξτρέμ Λαρζί Ραμαζανί και κάτι λιγότερο από 6 εκατ. ευρώ για τον Άγγλο δεξιό μπακ Τζέιντεν Μπογκλ απ’ την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Πήρε επίσης με 4 εκατ. ευρώ τον Ιάπωνα μέσο Αό Τανάκα απ’ την Φορτούνα Ντίσελντορφ και με σχεδόν 3 εκατ. ευρώ τον 24χρονο Ελβετό αριστερό μπακ, Ισαάκ Σμιντ απ’ την Σεντ Γκάλεν.

Το επίτευγμα της Λιντς στην τελευταία μεταγραφική περίοδο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν σκεφτεί κανείς πως άφησε πίσω της στις σχετικές λίστες με τα περισσότερα έσοδα από πωλήσεις, αλλά και τα περισσότερα τελικά έσοδα σε αγοροπωλησίες, παραδοσιακές ομάδες που ξέρουν πολύ καλά εδώ και χρόνια να πουλάνε «ακριβά», όπως π.χ. η Μπενφίκα που είναι στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Η δεύτερη… έκπληξη στο φίνις του μεταγραφικού «παραθύρου» ήρθε από μία ομάδα η οποία είχε συνηθίσει τους πάντες να αγοράζει όποιον… ήθελε και χωρίς να σκέφτεται ιδιαίτερα το κόστος. Ο λόγος για τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, η οποία -προφανώς και λόγω του Financial Fair Play που παρακολουθεί πλέον… ασφυκτικά κάθε κίνησή της, όχι μόνο ήταν υπέρ του δέοντος φειδωλή στις μεταγραφικές κινήσεις της, αλλά είχε τρομερά έσοδα από πωλήσεις το καλοκαίρι που μας πέρασε. Με το ισοζύγιο αγορές/πωλήσεις να βγάζει θετικό πρόσημο 116 εκατ. ευρώ (!) και να την κατατάσσει στη 2η θέση της σχετικής λίστας.

Οι «πολίτες» ξόδεψαν μόλις 25 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν τον Βραζιλιάνο Σαβίνιο απ’ την Τρουά (η οποία ούτως ή άλλως ανήκει στο City Group) κι από εκεί και πέρα πήραν πίσω με ελεύθερη μεταγραφή τον Γκιντογκάν απ’ την Μπαρτσελόνα.

Στον αντίποδα, πούλησαν με 75 εκατ. ευρώ τον Χουλιάν Άλβαρες στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με 25 εκατ. ευρώ τον Ζοάο Κανσέλο στην Αλ Χιλάλ, με 23 εκατ. ευρώ τον Τέιλορ Χάργουντ-Μπέλις στην Σαουθάμπτον, με 9 εκατ. ευρώ τον Σέρχιο Γκόμες στην Σοσιεδάδ και με 5 εκατ. ευρώ τον 22χρονο κεντρικό μέσο Τόμι Ντόιλ στη Γουλβς. Πως αλλάζουν οι καιροί…

ΤΟ TOP-10 ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

1.Λιντς

2.Μάντσεστερ Σίτι

3.Μπενφίκα

4.Γκενκ

5.Παλμέιρας

6.Μπέρνλι

7.Ρεν

8.Σασουόλο

10.Μπολόνια 97,85 εκατ. 53,00 εκατ. 44,85 εκατ.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media. Επειδή ξέρουμε ότι ίσως δεν ψάξεις, σου τα έχουμε έτοιμα. Στο link εδώ κάνεις like στο Facebook. Βέβαια, επειδή ίσως είσαι πιο πολύ της εικόνας, κάνε follow στο Instagram. Λοιπόν, τι περιμένεις για να το κάνεις; Δύο κλικ παραπάνω είναι.