Ο Νάσος Γκαβέλας αποδεικνύει πως οι περιορισμοί μπορούν να ξεπεραστούν και να σε οδηγήσουν μέχρι εκεί που δεν έχεις ονειρευτεί

Στο πάνθεον των Ελλήνων αθλητών του στίβου μπήκε με το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα του στίβου για τους Παραολυμπιακούς ο Νάσος Γκαβέλας.

Δύο συνεχόμενες φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου για έναν αθλητή στα 24 του χρόνια είναι εξάλλου ένα μοναδικό κατόρθωμα που έρχεται με πολλή επιμονή και θέληση. «Ήμουν σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Όλοι μου έλεγαν τι έγινε, Γκαβέλα; Μήπως τελείωσες, μήπως δεν μπορείς να τρέξεις; Όχι μάγκες, μπορώ να τρέξω». Και ο Νάσος όχι μόνο μπόρεσε να τρέξει, αλλά να διατηρήσει τα σκήπτρα του ως ο πιο γρήγορος Παραολυμπιονίκης.

Ο δρόμος που διάνυσε ο Νάσος Γκαβέλας για να φτάσει σε αυτό το δεύτερο χρυσό ήταν πολύ μακρύς.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού, από το οποίο και πέτυχε στις Πανελλήνιες εξετάσεις και εισήχθη στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2017.


Στην ηλικία των 10 ετών, συνειδητοποίησε ότι η όρασή του μειωνόταν -δεν έβλεπε καλά τη δασκάλα, δυσκολευόταν να διαβάσει και συλλάβιζε. Οι δυσκολίες αυτές προέρχονταν από μία γονιδιακή ασθένεια (νόσος Σταργκαρντ), η οποία εμφανίζεται σταδιακά και έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της όρασης. Παρ’ όλα αυτά, οι δυσκολίες αυτές δεν τον εμπόδισαν από την πορεία του προς τον πρωταθλητισμό.

Το Bullying στο σχολείο

Το 2021 είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο propago.gr και είχε τονίσει πως όλη του η σχολική ηλικία χαρακτηριζόταν από οροϊδία και περιθωριοποίηση. ««υπήρχαν άσχημα σχόλια, αλλά και μερικά παιδιά που δεν με έκαναν παρέα. Θυμάμαι κάποια παιδιά που, καταλαβαίνω τώρα, ότι διοχέτευαν τα νεύρα τους σε εμένα, ίσως γιατί ένιωθαν ότι είμαι ο εύκολος στόχος, επειδή δεν βλέπω και δεν θα αντιδράσω. Βέβαια αυτά τα φαινόμενα ήταν πάντα περιορισμένα, δεν μπορώ να πω πως όλη μου η σχολική ηλικία χαρακτηρίζεται από κοροϊδία και περιθωριοποίηση».

Ο Νάσος Γκαβέλας όμως δε τα έβαλε κάτω. Το μεγαλείο ψυχής και οι δηλώσεις του αποτελούν μάθημα ζωής για όλους. Αρκεί κάποιος να διαβάσει τα όσα είπε μετά το τέλος του αγώνα στο Παρίσι για τον οδηγό του, Γιάννη Νυφαντόπουλο. «Δεν θα μιλήσω για τον εαυτό μου, αλλά για όλους τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει κι ένας από αυτούς είναι αυτός εδώ ο βλάκας (σ.σ. Γιάννης Νυφαντόπουλος), που έχει δώσει την ψυχή του εδώ και δύο μήνες. Όπως και με τον Μήτσο (σ.σ τον προηγούμενο οδηγό του) πέρυσι βγάλαμε την ψυχή μας και δυστυχώς το παιδί τραυματίστηκε».

Η αναγνώριση για τον Νάσο Γκαβέλα

Ο Γκαβέλας με το δεύτερο χρυσό είναι το τρίτο μέλος στο κλειστό κλαμπ των Ελλήνων Παραολυμπιονικών που έχουν καταφέρει να υπερασπιστούν τους τίτλους τους. Πρώτος ο κολυμβητής Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στα 100μ ύπτιο S13 το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο και μετά ο Χρήστος Ταμπαξής στα 50μ ύπτιο S1 επίσης το 2004 και το 2008.

Έχει αναδειχθεί επίσης Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2023 στο Παρίσι και Πρωταθλητής Ευρώπης το 2021 στο Μπίντγκος, πάντα στα 100 μέτρα.

Η εξαιρετική του απόδοση αναγνωρίστηκε με την απονομή του τίτλου του «Αθλητή με αναπηρία της χρονιάς» στα ετήσια βραβεία Gazzetta Awards το 2021 και του «Κορυφαίου Αθλητή με Αναπηρία της χρονιάς» από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), βραβείο που του απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τον Δεκέμβριο του 2023, βραβεύτηκε για ακόμη μία φορά από τον ΠΣΑΤ ως «Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς με αναπηρία».

Ο Νάσος Γκαβέλας αποδεικνύει πως οι περιορισμοί μπορούν να ξεπεραστούν και να σε οδηγήσουν μέχρι εκεί που δεν έχεις ονειρευτεί!

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media. Επειδή ξέρουμε ότι ίσως δεν ψάξεις, σου τα έχουμε έτοιμα. Στο link εδώ κάνεις like στο Facebook. Βέβαια, επειδή ίσως είσαι πιο πολύ της εικόνας, κάνε follow στο Instagram. Λοιπόν, τι περιμένεις για να το κάνεις; Δύο κλικ παραπάνω είναι.