Ο Νταβίντ Κάρμο επιστρέφει στον Ολυμπιακό, την ίδια ώρα που η περίπτωση του Ντανιέλ Ποντένσε απομακρύνεται και ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει στο debut.gr τη γνώμη του επί του θέματος.

Η αλήθεια είναι πως στα δικά μου μάτια και αυτιά έσκασε σαν κεραυνός εν αίθρια η είδηση της απόκτησης του Νταβίντ Κάρμο από τον Ολυμπιακό.

Όχι τόσο επειδή η υπόθεση είχε «κλείσει» ένα μήνα πριν με το «ναυάγιο» της αγοράς του από την Πόρτο, αλλά πολύ περισσότερο επειδή περίμενα οι πρωταθλητές Ευρώπης (ναι είναι, έστω και στην 3η διοργάνωση της UEFA) να έδιναν ένα τέτοιο ποσό (15 εκατ ευρώ) μόνο για χάρη του Ντανιέλ Ποντένσε. Εξηγούμαι παρακάτω…

Ο Κάρμο βελτίωσε μια ολόκληρη άμυνα

Η αλήθεια είναι πως η χρηστικότητα του Ανγκολέζου στόπερ και η συνεισφορά του στην κατάκτηση του Conference ήταν κάτι παραπάνω από κομβική.

Ο Κάρμο έδωσε μια σταθερότητα στην αμυντική λειτουργία (γραμμή) των Πειραιωτών, έκανε ακόμη καλύτερο τον Παναγιώτη Ρέτσο που μέχρι τον Γενάρη ήταν ο βασιλιάς των memes και γενικότερα ενέπνεε μια σιγουριά στα μετόπισθεν.

Πράγματι και κακά τα ψέματα είναι δύσκολο ένα ελληνικό κλαμπ να βρει έναν τέτοιο παίκτη, ο οποίος μάλιστα θα «κουμπώσει» με το καλημέρα στο σύστημα του προπονητή. Όμως ακόμη δυσκολότερο είναι να βρεις έναν Ποντένσε.

Ο κοντός είναι για το κορυφαίο επίπεδο

Δεν θέλω να μιλήσω για τους αριθμούς του Superman σε αυτή τη δεύτερη θητεία του στο Λιμάνι. Το ότι ήταν οι καλύτεροι (μεγαλύτεροι) της έως τώρα καριέρας του τα λέει όλα.

Αυτό που έδινε ο Ποντένσε στον Ολυμπιακό ήταν το απρόσμενο. Ήταν η κάθετη που δύσκολα θα σκεφτεί άλλος, ήταν η προσποίηση που θα έφτιαχνε ανισορροπία, η εκτέλεση που δεν περιμένει κανείς (πχ με ΠΑΟ στη Λεωφόρο).

Μετά τη φυγή του Κέβιν Μιραλάς για την Έβερτον, οι «ερυθρόλευκοι» δεν έβρισκαν με τίποτα αντικαταστάτη, μέχρι που εμφανίστηκε ο Πορτογάλος. Και όταν με τη σειρά του έφυγε και δαύτος, συνέβη το ίδιο. Και η αλήθεια είναι πως δεν αξίζει στον Ποντένσε να παίζει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Προφανώς είναι για πολύ παραπάνω.

Η θέληση και η «απαξίωση»

Οι παρακάτω γραμμές είναι βασισμένες στο ρεπορτάζ, το τονίζω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Ο Κάρμο όπως αναφέρθηκε, ενώ ο Ολυμπιακός τα είχε βρει με την Πόρτο, αρνήθηκε και «χάλασε» τη μεταγραφή, θέλοντας να διεκδικήσει θέση στο ρόστερ των «Δράκων».

Αντίθετα ο Ποντένσε ένα ολόκληρο καλοκαίρι πιέζει με κάθε τρόπο τη διοίκηση της Γούλβς να τον αφήσει να επιστρέψει. Ή καλύτερα να ρίξει τις απαιτήσεις της (10 εκατ ευρώ).

Τελευταία προέκυψε πως αξιώνει ετήσιο συμβόλαιο 2,5-3 εκατ ευρώ, καθώς τον έχουν προσεγγίσει και ομάδες από την Αραβία. Είναι ένα ποσό αρκετά μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά, μην κοροϊδευόμαστε, ο Ολυμπιακός μπορεί (και πρέπει) να το δώσει.

Το ζουμί…

Στην ουσία μιλάμε για δυο εξαιρετικούς παίκτες, ο ένας στο αεροπλάνο της επιστροφής και ας μην ήθελε τόσο πολύ να μείνει στον Πειραιά, ο άλλος «φυλακισμένος» στην Αγγλία με τεράστια θέληση να γυρίσει.

Η μεταγραφική περίοδος έχει ακόμη δρόμο, όλα μπορεί να συμβούν όμως μετά από αυτό το ποσό που έριξε στο τραπέζι για τον Κάρμο, πιστεύω πως δύσκολα ο Ποντένσε θα φορέσει την «ερυθρόλευκη».

Ελπίζω να πέσω έξω….