H AEK έδειξε σημάδια από την ποιότητά της κόντρα στην Ίντερ Ντεσκάλδες, αλλά και αρκετά αρνητικά που πρέπει και μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Η ΑΕΚ, όπως αναμενόταν, πήρε την πρόκριση για τον επόμενο γύρο του Conference League, αφού με δύο νίκες (4-3 και 4-0) κόντρα στην Ίντερ Ντεσκάλδες δεν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα για να το πετύχει αυτό.

Παρόλα αυτά ο Ματίας Αλμέιδα και οι συνεργάτες του πρέπει να έχουν γεμίσει πολλά μπλοκάκια με σημειώσεις. Κυρίως από το παιχνίδι που έγινε στο «OPAP Arena», μιας και η αμυντική λειτουργία της «Ένωσης» όχι μόνο χρίζει βελτίωσης. Αλλά σε μερικές περιπτώσεις ήταν κατώτερη από το αναμενόμενο.

Αλλά ήταν μόνο η άμυνά της; Ειδική κουβέντα πρέπει να γίνει και για τη νοοτροπία που έχουν μερικοί παίκτες που νομίζουν ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει, πριν καν αυτό τελειώσει!

Χαμόγελα…

Όταν η ΑΕΚ υποδέχτηκε στην έδρα της Ίντερ Ντεσκάλδες και στο 52′ ο Μουκουντί έκανε το 4-0 κανένας μα κανένας δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι αυτό θα άλλαζε και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς! Οι παίκτες του Αλμέιδα μέχρι εκείνο το σημείο τα έκαναν όλα σωστά. Όλα όπως έπρεπε. Βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο με όρεξη και ενέργεια. Κάτι που δεν είναι εύκολο και σίγουρα όχι δεδομένο αν σκεφτεί κανείς την σκληρή προετοιμασία ή ακόμη και τον αντίπαλο ή και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, οι γηπεδούχοι με αρκετές ευκαιρίες και θέλοντας να εκμεταλλευτούν τον Λιούμπισιτς που είχε κέφια, αλλά και την ταχύτητα του Γκαρσία έδειξαν να καθαρίζουν την μπουγάδα από νωρίς. Άλλωστε ήταν όλοι χαμόγελα ως το 52′. Τι θα μπορούσε να πάει λάθος απέναντι σε μία ομάδα που μέχρι τότε είχε μόνο δύο τελικές ευκαιρίες;

…που έγιναν φωνές

Κι όμως οι παίκτες της ΑΕΚ βάλθηκαν να τρελάνουν όχι μόνο τον προπονητή τους. Αλλά και τους οπαδούς τους. Τα απανωτά λάθη στον χώρο της μεσαίας γραμμής και της άμυνας έδειξαν ότι ο Αλμέιδα δεν έχει διορθώσει σχεδόν τίποτα από το σύνολο του Μαΐου όπου έχασε ένα σχεδόν σίγουρο πρωτάθλημα. Η Ίντερ Εσκαλδές όχι μόνο μείωσε, αλλά, σημείωσε τρία τέρματα όπου στην ουσία έκανε μόνο ένα… σουτ, αφού τα υπόλοιπα ήταν χορηγία των παικτών της «Ένωσης». Λογικό να υπάρξει έντονη δυσαρέσκεια από τον κόσμο που γιούχαρε στο τέλος, αφού έφυγε με υψηλή πίεση σε ένα παιχνίδι που δεν έδειχνε σε καμία περίπτωση ότι μπορούσε να πάει έτσι.

Απλή, λιτή και σοβαρή

Στη ρεβάνς η ΑΕΚ έδειξε ότι πήρε το μάθημά της. Ένα μάθημα που ευτυχώς για εκείνη δεν έγινε σκληρό πάθημα. Κάποιες φορές δεν θέλει… πολύ να γίνει το κακό. Και αν αυτό συμβεί, τότε δεν μπορείς να κάνεις restart σε κάποιο ματς. Όπως συμβαίνει στο Football Manager. Ή να πατήσεις undo, όπως στο Word.

Άλλωστε -ειδικά τα περασμένα χρόνια- οι ιστορίες των ελληνικών ομάδων που έμειναν από νωρίς εκτός στόχων και εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων από κατώτερους αντιπάλους μόνο λίγες δεν είναι. Οι παίκτες του Αλμέιδα παρά το υποτονικό τους ξεκίνημα και τις σωτήριες επεμβάσεις του Θωμά Στρακόσια όχι μόνο ήταν σοβαροί αλλά μέχρι το τέλος δεν σταμάτησαν να σκοράρουν και να εκμεταλλεύονται τα λάθη των αντιπάλων τους. Κάπως έτσι ήρθε -σχετικά- εύκολα η δεύτερη νίκη με 4-0.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό δεν ήταν τα τέσσερα γκολ στην επίθεση. Αλλά ότι η ΑΕΚ ήταν σοβαρή -και λίγο τυχερή- και κράτησε ανέπαφη την εστία της. Στην τελική δεν θα άλλαζε τίποτα αν δεχόταν και ένα γκολ. Παρόλα αυτά αν θες να δείξεις μία στιβαρή εικόνα και ότι πήρες το μάθημά σου τότε δεν πρέπει να χαλαρώνεις και να ρίχνεις νερό στο κρασί σου.

Έχει δουλειά πολλή!

Ναι σίγουρα είναι ακόμα νωρίς. Ναι σίγουρα τα πόδια των ποδοσφαιριστών είναι ακόμα «βαριά» από την προετοιμασία. Ωστόσο, η ΑΕΚ δείχνει ότι έχει να δουλέψει ακόμα πολλά πράγματα μέσα στο παιχνίδι της. Δεν είναι μόνο η κακή αμυντική της λειτουργία που τα… χρειάστηκε στα δύο παιχνίδια με την Ίντερ Ντεσκάλδες. Είναι και το θέμα της νοοτροπίας που έχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές της από πέρυσι και το κουβαλάνε ακόμα και τώρα.

Και αυτό παραλίγο να στοιχίσει ακριβά στην «Ένωση», μιας και απέναντι σε έναν αντίπαλο χαμηλής δυναμικότητας που υπό άλλες συνθήκες μαζί του δεν θα έπαιζε καν φιλικό παιχνίδι όχι μόνο τα χρειάστηκε, αλλά παραλίγο να πληγωθεί πολύ σκληρά και βαθιά ο ποδοσφαιρικός εγωϊσμός των ποδοσφαιριστών του Αλμέιδα.

Η δουλειά που πρέπει να γίνει στην άμυνα είναι δεδομένη. Και δεν αποκλείεται να αποφέρει άμεσα αποτελέσματα και να φανεί ακόμη πιο γρήγορα εντός αγωνιστικού χώρου. Παρόλα αυτά το θέμα που πρέπει πρώτα να λυθεί είναι οι παίκτες που είτε μπαίνουν ως αλλαγή, είτε είναι βασικοί να μην χαλαρώνουν πριν το ματς τελειώσει. Αν η ΑΕΚ δέχτηκε τρία γκολ μέσα σε λίγα λεπτά απέναντι σε μία ομάδα σαν την Ίντερ Ντεσκάλδες είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει με πιο δύσκολους και ποιοτικούς αντιπάλους.