Ποιος είναι ο Νίκο Γουίλιαμς, το παιδί μιας απίστευτης «Οδύσσειας», που γράφει τη δική του ιστορία στο EURO 2024.

Καθόλου μα καθόλου τυχαίες δεν είναι οι συχνές αναφορές του Νίκο Γουίλιαμς στους γονείς του.

Ο 22χρονος ακραίος επιθετικός της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Εθνικής Ισπανίας θα έχει ένα επιπλέον λόγο το βράδυ της Κυριακής (14/7, 22:00) για να μοχθήσει ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να κατακτήσει το τρόπαιο του Euro 2024 με τη «Ρόχα».

Ο λόγος αυτός είναι ο Φέλιξ και η Μαρία, οι γονείς του! Χωρίς αυτούς όχι μόνο δεν θα είχε παίξει ποδόσφαιρο, όχι δεν θα βρισκόταν σήμερα στα γήπεδα της Γερμανίας, αλλά, κυριολεκτικά, ούτε στη ζωή!

Μία ιστορία που ανατριχιάζει

Η ιστορία του γεννημένου στις 12 Ιουλίου 2002 στην Παμπλόνα της Ισπανίας, νεαρού σταρ, κάλλιστα μπορεί να γίνει κινηματογραφική ταινία.

Το γιατί θα γίνει κατανοητό αμέσως πιο κάτω.

Έχουν γραφτεί πολλά για κάποιους παίκτες που συμμετέχουν στο EURO της Γερμανίας.

Από τον Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος γράφει «χρυσές σελίδες» στον χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, μέχρι το «αντίο» του Τόνι Κρόος από τα γήπεδα στη διάρκεια της διοργάνωσης.

Η ιστορία του Νίκο Γουίλιαμς, όμως, του παίκτη της Αθλέτικ Μπιλμπάο, που έχει ήδη παίξει στο Μουντιάλ του Κατάρ με την Εθνική Ισπανίας και τώρα αποτελεί παίκτη-κλειδί της ομάδας του Λουίς Ντε Λα Φουέντε, δεν είναι ευρέως γνωστή. Την αποκάλυψε ο αδελφός του, Ινιάκι, σε παλαιότερη συνέντευξή του στον “Guardian”.

Η «Οδύσσεια» της οικογένειας: Έρημος, δικηγόροι και… εγκυμοσύνη

Το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ισπανίας υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, σε τέτοιο σημείο που ο Φέλιξ και η Μαρία Γουίλιαμς, οι γονείς του Νίκο, αποτέλεσαν μέρος μιας εκ των πολλών ηρωικών προσπαθειών που κατέβαλλαν άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου, προκειμένου να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Στη δεκαετία του 1990 το ζευγάρι έφυγε από την Γκάνα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Αν και η αρχική ιδέα τους ήταν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας κοντινός φίλος τους πρότεινε να εγκατασταθούν στην Ισπανία, όπου οι προοπτικές ήταν πιο… υποσχόμενες.

Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του Φέλιξ και της Μαρίας, που ήταν ήδη έγκυος στον Ινιάκι, τον μεγαλύτερο αδελφό του Νίκο και συμπαίκτη του στην Αθλέτικ.

Εκείνη την εποχή, οι γονείς του Νίκο αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια απίστευτη πορεία.

Δραπέτευσαν πεζοί από την Γκάνα και διέσχισαν ολόκληρη την έρημο Σαχάρα ξυπόλυτοι!

Οι συνθήκες ήταν πέραν κάθε λογικής, καθώς η εγκυμονούσα Μαρία ήταν αναγκασμένη με τον άνδρα της να «παίξουν κορώνα-γράμματα» τη ζωή τους, διασχίζοντας μία τεράστια έκταση που η άμμος της ερήμου έβραζε λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που πλήττουν την περιοχή.

Ο πατέρας των Γουίλιαμς υπέστη πολλαπλά εγκαύματα στα πόδια του, με τα προβλήματα να τα «κουβαλά» ακόμη και σήμερα.

«Δεν ήξερα ότι έπρεπε να διασχίσουν την έρημο με τα πόδια. Ήξερα ότι ο πατέρας μου είχε προβλήματα στα κάτω άκρα, αλλά όχι επειδή περπατούσε ξυπόλυτος στην άμμο με 40 ή 50 βαθμούς» είχε πει ο Ινιάκι.

Ο δικηγόρος που τους έδωσε μία… νέα ζωή

Μετά από μια μακρά πορεία στην έρημο που περιλάμβανε αφυδάτωση, διακινητές ανθρώπων και αρκετούς θανάτους, η Μαρία και ο Φέλιξ κατάφεραν να φτάσουν στη Μελίγια, μια αυτόνομη πόλη της Ισπανίας που βρίσκεται στην ακτή του Μαρόκου.

Κατά την άφιξή τους, και οι δύο συνελήφθησαν από την τοπική αστυνομία, καθώς δεν είχαν έγγραφα.

Όταν όλα έμοιαζαν να καταρρέουν, ένας δικηγόρος ανέλαβε την υπεράσπισή τους και κατάφερε να τους βρει στέγη στην πόλη της Παμπλόνα.

Συνέστησε στη Μαρία και στον Φέλιξ να δηλώσουν ότι δραπέτευσαν από μια χώρα που βρισκόταν σε πόλεμο, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα τους έδιναν πολιτικό άσυλο.

«Το μόνο που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να τους πεις ότι προέρχεσαι από μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση» ήταν τα λόγια του δικηγόρου.

Από την Παμπλόνα στο «Έβερεστ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Αφού κατάφεραν να εισέλθουν στη χώρα, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στη Βιθκάγια, μια πόλη της χώρας των Βάσκων, όπου γεννήθηκε ο Ινιάκι, ο πρωτότοκος γιος των Γουίλιαμς.

Στην πραγματικότητα, το όνομά του προέρχεται από έναν ιερέα, τον Ινιάκι Μαρδόνες, που ήταν εκείνος ο οποίος έδωσε πολύτιμες συμβουλές στο ζευγάρι κατά την άφιξή τους.

Στη συνέχεια, γεννήθηκε ο Νίκο, το παιδί που γράφει ιστορία στο EURO.

Ο επιθετικός της Μπιλμπάο ήρθε στη ζωή τον Ιούλιο του 2002 στην Παμπλόνα και, όπως και ο αδελφός του, μεγάλωσε στις εγκαταστάσεις της Αθλέτικ.

Η ιστορία των αδελφών Γουίλιαμς ήταν εντυπωσιακή στην ομάδα, καθώς το 2024 κατέκτησαν μαζί της το Copa del Rey, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

Ωστόσο, η μεγάλη ιστορία του Νίκο δεν γράφεται μόνο στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, όπου φαίνεται να του απομένουν λίγες ημέρες, καθώς η Μπαρτσελόνα ενδιαφέρεται για την απόκτησή του και διάφορα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αναφέρει ότι η μεταγραφή του στην ομάδα της Βαρκελώνης έχει «κλείσει».

Το 2022, μόλις στα 20 του χρόνια, ο επιθετικός έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ με την Εθνική Ισπανίας, ενώ ο αδελφός του έπαιξε για τη Γκάνα (ο Ινιάκι αποφάσισε να εκπροσωπήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της αφρικανικής χώρας, λόγω μιας υπόσχεσης στον παππού του).

Και τώρα, ο Νίκο είναι μια από τις μεγάλες «φιγούρες» της ισπανικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας.

Γοητεύει από τις πτέρυγες υπό τις οδηγίες του Λουίς ντε λα Φουέντε μαζί με τον Λαμίν Γιαμάλ, με τον οποίο διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση που αποτυπώνεται στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Νίκο Γουίλιαμς, το παιδί μιας απίστευτης «Οδύσσειας», που γράφει τη δική του Ιστορία στο EURO 2024.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media. Επειδή ξέρουμε ότι ίσως δεν ψάξεις, σου τα έχουμε έτοιμα. Στο link εδώ κάνεις like στο Facebook. Βέβαια, επειδή ίσως είσαι πιο πολύ της εικόνας, κάνε follow στο Instagram. Λοιπόν, τι περιμένεις για να το κάνεις; Δύο κλικ παραπάνω είναι.