Euro 2004: Στο τελικό αγωνίστηκαν δεκατρείς. Στην καρδιά μας μπήκαν όλοι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Κάποιοι ήταν ήδη γνωστοί στο ευρωπαϊκό κοινό, ενώ κάποιοι άλλοι άνοιξαν μετά τα... φτερά τους προς το εξωτερικό. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η επιτυχία έβαλε την Ελλάδα και τους Έλληνες παίκτες ακόμα περισσότερο στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

4 Ιουλίου 2004, η σημαντικότερη μέρα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού! H Εθνική ομάδα του Όττο Ρεχάγκελ ολοκλήρωνε το θαύμα της Πορτογαλίας με την κατάκτηση του Euro 2004! Δεν ήταν απλά ένα θαύμα θαυμάτων. Ήταν η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη στην ιστορία των διεθνών διοργανώσεων.

Στον τελικό αγωνίστηκαν δεκατρείς. Στην καρδιά μας μπήκαν όλοι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Τόσο αυτοί που έπαιξαν αλλά και αυτοί που δεν έπαιξαν. Μας γέμισαν περηφάνια, μας έκαναν να γλεντάμε στους δρόμους και να μην σκεφτόμαστε τίποτα και κανέναν.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media. Επειδή ξέρουμε ότι ίσως δεν ψάξεις, σου τα έχουμε έτοιμα. Στο link εδώ κάνεις like στο Facebook. Βέβαια, επειδή ίσως είσαι πιο πολύ της εικόνας, κάνε follow στο Instagram. Λοιπόν, τι περιμένεις για να το κάνεις; Δύο κλικ παραπάνω είναι.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το μέγεθος εκείνης της επιτυχίας δεν συνηθίζεται. Ήταν, είναι και θα είναι μια απίστευτη ποδοσφαιρική ιστορία που άφησε άφωνη όλη την Ευρώπη και υποκλίθηκε στο μεγαλείο της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ.

Κάποιοι ήταν ήδη γνωστοί στο ευρωπαϊκό κοινό, ενώ κάποιοι άλλοι άνοιξαν μετά τα… φτερά τους προς το εξωτερικό. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η επιτυχία έβαλε την Ελλάδα και τους Έλληνες παίκτες ακόμα περισσότερο στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Ας δούμε μέσα από το Debut.gr τον «έρωτα» των ευρωπαϊκών συλλόγων προς τους Έλληνες ποδοσφαιριστές

Θοδωρής Ζαγοράκης (Μπολόνια)

Ο μεγάλος αρχηγός! Ο άνθρωπος που σήκωσε στον ουρανό το βαρύτιμο τρόπαιο. Έτρεξε, έκοψε, μοίρασε, προσέφερε το «χάι λάιτ» του τουρνουά με την ντρίμπλα στον Λιζαραζού και έδωσε τα πάντα και στους έξι αγώνες. Ένας πραγματικός ηγέτης. Ένας πραγματικός MVP.

Όντας παίκτης της ΑΕΚ από το 2000 έως το 2004, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, στις 24 Ιουλίου του 2004, ανακοινώθηκε από την ιταλική Μπολόνια. «Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήταν δώρο Θεού. Θέλω να προσφέρω και στην Μπολόνια. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου και θέλω να τα πάω καλά στην καινούρια μου ομάδα και σε ένα σημαντικό πρωτάθλημα όπως το ιταλικό», είχε πει λίγο μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Φυσικά αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκε στο εξωτερικό καθώς από το 1998 έως το 2000 αγωνίστηκε στην Λέστερ.

Βασίλης Τσιάρτας (Κολωνία)

Ο Βασίλης Τσάρτας μπορεί να μην έπαιξε συνολικά πολύ στη διοργάνωση αλλά απέδειξε πως χρειάζεται μόνο μία φάση για να κάνει την διαφορά. Πιστώνεται δύο σπουδαίες ασίστ, αυτήν στο γκολ του Χαριστέα με την Ισπανία κι εκείνη στο «ασημένιο γκολ» του Δέλλα με την Τσεχία. Όποτε αγωνίστηκε έδειξε μέρος από τη μεγάλη κλάση του και βοήθησε ουσιαστικά την Εθνική!

Μετά το Euro και ως πρωταθλητής Ευρώπης μεταπήδησε στην Γερμανία προκειμένου να αγωνιστεί με την ομάδα της Κολωνίας. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποδείξει την αξία του στη Γερμανία κυρίως λόγω του τραυματισμού που τον ανάγκασε να αγωνιστεί μόλις σε τέσσερα παιχνίδια σε διάστημα έξι μηνών.

Γιούρκας Σεϊταρίδης (Πόρτο)

Ένας παίκτης που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Ικανότατος ανασταλτικά και σπουδαίος στις προωθήσεις του. Κέρδισε το πέναλτι στο ματς της πρεμιέρας που μετέτρεψε σε γκολ ο Μπασινάς. Το όνομά του έχει μείνει χαραγμένο τόσο σε μας όσο και στον… Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το καλοκαίρι του 2004 κι ενώ είχε μεσολαβήσει ο θρίαμβος του Euro 2004 μεταγράφηκε, έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ, στην Πόρτο, τότε κάτοχο του Champions League, ενώ φήμες ήθελαν τη Ρεάλ Μαδρίτης να ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του. Με την πορτογαλική ομάδα κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 2004.

Μιχάλης Καψής (Μπορντό)

Ένας πραγματικός εξολοθρευτής. Δεν… χαμπάριαζε τίποτα και από κανέναν. Απίθανος χαμηλά, φανταστικός στο ψηλό παιχνίδι! Φυσικά, οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες και μετά το Euro ο Μιχάλης Κάψης έγινε κάτοικος Γαλλίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Καψής υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Μπορντό με αποδοχές 800.000 ευρώ για τον πρώτο και 900.000 ευρώ για τον δεύτερο χρόνο.

Βασίλης Λάκης (Κρίσταλ Πάλας)

Ο Βασίλης Λάκης με τη φανέλα της Ελλάδας αγωνίστηκε συνολικά 35 φορές και πέτυχε 3 τέρματα, το διάστημα μεταξύ 1999-2005. Είχε ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια της ελληνικής ομάδας στο Euro 2004, συμμετέχοντας σε δύο αγώνες.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης και πρώην άσος της ΑΕΚ, υπέγραψε συμβόλαιο ως το τέλος της περιόδου, με την νεοφώτιστη ομάδα της premier league.

Οι άνθρωποι της αγγλικής ομάδας, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση του 28χρονου ποδοσφαιριστή και αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που ο Λάκης αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στη Πάλας.

Φάνης Κατεριανάκης (Κάλιαρι)

Ο Φάνης Κατεργιαννάκης μπορεί να μην αγωνίστηκε στο Euro 2004 αλλά συνέβαλε σε αυτό το όμορφο κλίμα της Εθνικής. Ο έμπειρος πορτιέρε μετά την κατάκτηση του Euro, αποχώρησε από τον Ολυμπιακό και συμφώνησε με την ιταλική Κάλιαρι.

Nα σημειωθεί ότι ο Φάνης Κατεργιαννάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας διεθνής από την 23άδα της Εθνικής που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που μεταγράφεται σε σύλλογο του εξωτερικού.

Ορισμένοι «έρωτες» είχαν ξεκινήσει νωρίτερα…

Άγγελος Χαριστέας

Τι να πούμε για τον Άγγελο. Δεν υπάρχουν λόγια. Επιθετικός με άλμα, δύναμη, πάθος και γέμισε με χαρά όλη την Ελλάδα. Μας χάρισε μεγάλες στιγμές!

Φυσικά, ο «φονιάς» της Εθνικής δεν περίμενε το Euro 2004 για να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό. Ήδη από το 2002 είχε πάρει μεταγραφή στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Βέρντερ Βρέμης. Έκτοτε ακολούθησε μία πλούσια καριέρα με πολλούς σταθμούς ανά τον κόσμο…

Γιώργος Καραγκούνης

Η «τυπάρα» μας! Μπορεί να μην αγωνίστηκε στον τελικό λόγω καρτών, ήταν όμως από τους βασικούς συντελεστές του θριάμβου, παίρνοντας μεγάλο βάρος της οργάνωσης του παιχνιδιού της Εθνικής, κρατώντας μπάλες και βοηθώντας και ανασταλτικά. Ήταν εκείνος που πέτυχε το πρώτο γκολ της Ομάδας στο ματς της πρεμιέρας με την Πορτογαλία και πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις.

Ο Γιώργος Καραγκούνης από το 2003 αγωνιζόταν στην Ιταλία και την αγαπημένη του Ίντερ, ενώ είχε κάνει ήδη «γκελ» και σε άλλες ιστορικές ομάδες. Αγωνίστηκε σε Μπενφίκα αλλά και στη Φούλαμ όπου έκλεισε την καριέρα του.

Κώστας Κατσουράνης

Έτρεξε, έκοψε, έπαιξε με απίστευτο πάθος και δύναμη και αποτέλεσε τον πρώτο βράχο της ελληνικής άμυνας. Φανταστικό τουρνουά από έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή που… άνοιξε την πόρτα του εξωτερικού δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro.

Πιο συγκεκριμένα, το 2006 ο Κώστας Κατσουράνης μεταγράφηκε στην Μπενφίκα όπου παρέμεινε για τρεις ολόκληρες σεζόν.

Άγγελος Μπασινάς

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως πρόκειται για έναν από τους καλύτερους χαφ της εποχής του. Διέθετε τρομερά χαρακτηριστικά που τον έκαναν πραγματικά ξεχωριστό. Αναδείχτηκε σε έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του θριάμβου της Εθνικής.

Ο Άγγελος Μπασινάς μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό, υπέγραψε με την ισπανική Μαγιόρκα όπου παρέμεινε για τρεις σεζόν. Ακόμα, αγωνίστηκε στην Πόρτσμουθ αλλά και στη γαλλική Αρλ-Αβινιόν.

Τραϊανός Δέλλας

Άλλος ένας παίκτης που άφησε το αποτύπωμά του στην πορεία της Εθνικής ομάδας. Άλλωστε, το παρατσούκλι «Κολοσσός» δεν είναι τυχαίο. Δέσποσε στην ελληνική άμυνα καλύπτοντας όποια μπάλα περνούσε σε έναν ρόλο τελευταίου παίκτη. Χρησιμοποίησε το εξαιρετικό ποδοσφαιρικό μυαλό του και σημείωσε το γκολ που μας έστειλε στον τελικό.

Ο νυν προπονητής του ΟΦΗ είχε ανοίξει τα ποδοσφαιρικά φτερά του από πολύ νωρίς και ήδη είχε κάνει αίσθηση σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Πιο συγκεκριμένα, το 1997 μεταγράφηκε στην ομάδα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ενώ ακολούθησαν κι άλλες ευρωπαϊκές περιπέτειες (Περούτζια, Ρόμα, Ανόρθωση).

Στέλιος Γιαννακόπουλος

Δικαίωσε τις προσδοκίες και έκανε την διαφορά με το καλημέρα. Ένας μεσοεπιθετικός που έδινε έμφαση και στα αμυντικά του καθήκοντα καθώς έκανε τα πάντα στην πλευρά του, είτε αγωνιζόταν στα δεξιά, είτε στα αριστερά, παρότι δεξιοπόδαρος. Πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και άφησε το δικό του αποτύπωμα.

Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος το 2003 και μετά από μία μακρά πορεία στον Ολυμπιακό, αποφάσισε να αφήσει την Ελλάδα για λογαριασμό της Μπόλτον. Μία ομάδα που έμελλε να εξελιχθεί σε δεύτερο σπίτι του. Παρέμεινε πέντε σεζόν και κατέγραψε 137 εμφανίσεις. Τέλος, ακολούθησε μία ακόμα συνεργασία του με ομάδα του εξωτερικού (Χαλ) όπου παρέμεινε για έξη μήνες.

Τάκης Φύσσας

Ο βασικός αριστερός μπακ της Εθνικής, τεχνίτης και ιδιαίτερα έξυπνος ποδοσφαιριστής, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του και μοιραία ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή. Υπέροχος στον τελικό και σε ολόκληρο το τουρνουά!

Λίγους μήνες πριν την κατάκτηση του Euro, ο Τάκης Φύσσας είχε συμφωνήσει με την Μπενφίκα, κάνοντας το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Τέλος, για δύο σεζόν υπήρξε μέλος της Χαρτς.

Ντέμης Νικολαΐδης

Ο Ντέμης Νικολαΐδης «έσφιξε τα δόντια» για να είναι στα τελικά του Euro 2004 δίνοντας μάχη με σοβαρό τραυματισμό και κατάφερε να βοηθήσει σημαντικά. Αν και σέντερ φορ μεγάλης κλάσης, αγωνίστηκε κυρίως ως αριστερός μεσοεπιθετικός στα ματς που τον χρησιμοποίησε ο Γερμανός εκλέκτορας της Εθνικής. Ο μεγάλος Έλληνας ποδοσφαιριστής ήταν συγκινητικός!

Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Ντέμης Νικολαΐδης, έφυγε από την Ελλάδα για το εξωτερικό, όταν έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ. Έφτασε κοντά στη μεταγραφή του στη γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά τελικά προτίμησε την ισπανική Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους. Σε μια χρονιά γεμάτη τραυματισμούς, κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Στο τέλος εκείνης της περιόδου, η Ατλέτικο του έκανε προσφορά για ανανέωση συμβολαίου, ώστε να παραμείνει στην ομάδα, αλλά ο Νικολαΐδης είχε πάρει την απόφασή του να αποσυρθεί λόγω χρόνιου προβλήματος στη μέση, όπου είχε ήδη χειρουργηθεί, αλλά κυρίως για να βοηθήσει την αγαπημένη του ομάδα, την ΑΕΚ, να βγει από την κρίση, αναλαμβάνοντας πρόεδρός της.

Νίκος Νταμπίζας

Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1994 στον εντός έδρας αγώνα με τη Φινλανδία (4-0), για τα προκριματικά του Euro 1996. Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004. Συνολικά, σε διάστημα μίας δεκαετίας (1994-2004), έφτασε τις 70 συμμετοχές.

Οι εμφανίσεις του Νίκου Νταμπίζα στον Ολυμπιακό δεν περνούσαν απαρατήρητες. Κάπως έτσι, ήρθε η μεταγραφή του στη Νιούκαστλ, στην οποία αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία, τις περισσότερες φορές ως βασικός, μέχρι το 2004. Τον Ιανουάριο του 2004 μεταγράφηκε στη Λέστερ κι εκεί αγωνίστηκε έως το καλοκαίρι του 2005, όταν και αποφάσισε την επιστροφή του στην Ελλάδα για να φορέσει τη φανέλα της Λάρισας.

Ζήσης Βρύζας

Τα έδωσε όλα στον τελικό και σε όλα τα ματς. Συνέθεσε σε όλα τα παιχνίδια της τελικής φάσης το επιθετικό δίδυμο με τον Άγγελο Χαριστέα και τα πήγαν εξαιρετικά. Πιστώνεται το γκολ με τη Ρωσία που μας έφερε δεύτερους στον όμιλο και μας έστειλε στα νοκ άουτ. Μεγάλη προσπάθεια και σπουδαίο τουρνουά!

Μεγάλη ευρωπαϊκή καριέρα και από τον Ζήση Βρύζα που από πολύ νωρίς απασχόλησε αρκετές ομάδες. Χαρακτηριστικά, το καλοκαίρι του 1998 ο ΠΑΟΚ απέρριψε πρόταση της Εβερτον ύψους 900 εκατομμυρίων δραχμών. Το 2000 ο Σέρχε Κόσμι προπονητής της Περούτζα Κάλτσιο βρήκε στο πρόσωπο του Βρύζα τον ιδανικό επιθετικό. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα του Βρύζα στην Ευρώπη. Ακολούθησε η συνεργασία του με τη Φιορεντίνα, τη Θέλτα και την Τορίνο.

Κώστας Χαλκιάς

Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2001 στον φιλικό αγώνα εναντίον της Εσθονίας (4-2). Υπήρξε μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Το καλοκαίρι του 2005 ήταν μέλος της αποστολής που συμμετείχε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Γερμανία. Μετά την αποχώρηση του Αντώνη Νικοπολίδη, καθιερώθηκε ως ο βασικός τερματοφύλακας της Ελλάδας και υπήρξε αναπόσπαστο μέλος της.

Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του τροπαίου του Euro 2004, ο Κώστας Χαλκιάς μεταγράφηκε στην αγγλική Πόρτσμουθ με τα χρώματα της οποίας έκανε ντεμπούτο στο τοπικό ντέρμπι της Νότιας Αγγλίας, για τον τέταρτο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας, με αντίπαλο τη Σαουθάμπτον. Τέλος, τον Ιανουάριο του 2006 παραχωρήθηκε στην ισπανική Ρεάλ Μούρθια.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media. Επειδή ξέρουμε ότι ίσως δεν ψάξεις, σου τα έχουμε έτοιμα. Στο link εδώ κάνεις like στο Facebook. Βέβαια, επειδή ίσως είσαι πιο πολύ της εικόνας, κάνε follow στο Instagram. Λοιπόν, τι περιμένεις για να το κάνεις; Δύο κλικ παραπάνω είναι.