Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το Euro 2004, όμως, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις ατάκες του Γιώργου Χελάκη στα ματς της Εθνικής!

Το Euro 2004 και η πορεία της Εθνικής μας σε αυτό έχουν περάσει στην ιστορία. Τόσο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όσο και της Ελλάδας. Όπως και στην ιστορία έχουν περάσει οι περιγραφές του Γιώργου Χελάκη.

Ο γνωστός δημοσιογράφος ήταν ο ανταποκριτής του Σπορ-ΦΜ στα γήπεδα της Πορτογαλίας το χρονικό διάστημα που οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ έκαναν όλη την Ευρώπη να παραμιλάει με τις εμφανίσεις τους και τις νίκες τους!

Το Euro του 2004 έκανε viral τόσο τον ίδιο τον Χελάκη, όσο και μερικές από τις ατάκες του που έμελλε να γίνουν κομμάτι της ελληνικής σκηνής και πραγματικότητας πέρα από το ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι όσοι τις άκουσαν ή τις έμαθαν τις χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα!

Το Debut.gr θυμάται μερικές από τις πιο εικονικές ατάκες του Γιώργου Χελάκη.

Οι καλύτερες ατάκες του Γιώργου Χελάκη:

Στο ματς με την Πορτογαλία (νίκη με σκορ 2-1):

«Μανίς, κάτω η μπάλα, εκεί που πάει να τον μαρκάρει ο Γιαννακόπουλος. Φερέιρα κάνει λάθος. Καραγκουνής, αποκλείεται να μην σουτάρει από εκεί ο τυπάρας! 1-0 από τον Γιώργο Καραγκούνη. Δεν το περιμένανε! Στο πειρατικό ήταν ο Γιώργος Καραγκούνης. Σας το’ πα θα σουτάρει! Αποκλείεται να μην σουτάρει από εκεί! Είναι γκολ 1-0 υπέρ της Εθνικής μας ομάδας. Όλη η εξέδρα κατεβαίνει κάτω και μπαίνει στην αγκαλιά των διεθνών. Κεραυνός στη δεξιά γωνία του Ρικάρντο και 1-0 για την Ελλάδα. Δεν αστειευόμαστε, μπήκαμε πειρατές στο γήπεδο. Μπράβο ρε Γιώργαρε! 1-0.

Κλέβει την μπάλα ο Χαριστέας. Τώρα πρέπει να γίνει η πάσα. Η μπάλα στον Γιούρκα, μπαίνει μέσα στη μεγάλη περιοχή, πέναλτι! Πέναλτι! Πέναλτι! Το έκανε ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε αυτή την εκπληκτική αντεπίθεση».

«Έλα Άγγελε. Πολλές φορές ο Άγγελος. Ο Άγγελος Μπασινάς έστειλε τη μπάλα στο αριστερό “Γ” του Ρικάρντο που του έκανε τη χάρη να ξαπλώσει δεξιά και θα δει ό,τι έγινε το βράδυ στις ειδήσεις. Θα το διαβάσει στην “Α Bola”. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται, έχουν πάθει ζημιά, έχουν μείνει αποσβολωμένοι. Στο Πειρατικό είναι και ο Άγγελος Μπασινάς. Εκπληκτικά πράγματα. Εκπληκτικά πράγματα. Ο δράκος τους καταπίνει. Ο δράκος φοράει γαλανόλευκα».

«Κατάπιαμε τους δράκους και τα γαλανόλευκα όνειρα παίρνουν εκδίκηση. Φίγκο στο κόρνερ, γκολ από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και η μπάλα στα δίχτυα μας. Αλλά εγώ υποστηρίζω ότι το κάνει αργά. Το κάνει πολύ αργά. Είναι το 2-1 με κεφαλιά του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 93 προς το 94».

Στο ματς με τη Ρωσία (ήττα με σκορ 2-1):

«Από τα πόδια του Μαλαφέεφ θα φύγει η μπάλα. Θα πηδήξει ο Δέλλας, θα πάρει την κεφαλιά, θα γίνει η κόντρα στον Κατσουράνη, χάνουμε την μπάλα, μπαίνουν μέσα στην περιοχή. Η μπάλα είναι στα δίχτυα μας. Η μπάλα είναι στα δίχτυα μας από το λάθος που έγινε. Ο Κιριτσένκο την πέταξε στα δίχτυα και χάνουμε 1-0. Δέλλας, Κατσουράνης δεν συνεργάστηκαν καλά στο κέντρο της άμυνας. Ο Κιριτσένκο βρήκε τον χώρο και έγινε το 1-0. Αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω. Δεν θα το βάλουμε κάτω. Το παιχνίδι τώρα ξεκίνησε.

Κόρνερ δεύτερο από τους Ρώσους από τα δεξιά, έτσι όπως επιτίθονται με τον Γκούσεφ.Κεφαλιά 2-0. Κεφαλιά 2-0 από τον Μπουλίκιν. Ο Μπουλίκιν μας κάνει τη ζημιά και αυτή είναι πολύ μεγάλη. Έφυγε ο Μπουλίκιν από τα μαρκαρίσματα και ο Μπουλίκιν μας κάνει το 2-0 στο 17′. Και ας μείνουν έτσι τα πράγματα. Ακόμα και έτσι περνάμε!

Χαριστέας κοντρολάρει με το στήθος. Τη γυρίζει την μπάλα ο Χαριστέας. Θα προλάβει ο Παπαδόπουλος από τον Αλίντσεφ; Την παίρνει την κεφαλιά! Έρχεται ο Βρύζας με το αριστερό! Γκολ από τον Βρύζα! Τους ξεράναμε! Ζήσης Βρύζας, Παπαδόπουλος και 2-1! Επανερχόμαστε, υπάρχουμε, δεν τα παρατάμε! Τώρα θα μας δουν και από την καλή! Ψηλά οι γαλανόλευκες εδώ στο γήπεδο! 1-2 μπορούμε χάρη στο γκολ του Βρύζα, που σαν έτοιμος από καιρό, πλασέ με το αριστερό την έστειλε να αναπαυτεί στα δίχτυα του Μαλαφέεφ. Να το, το βλέπω, το πειρατικό επανέρχεται!».

Στο ματς με τη Γαλλία στα προημιτελικά (νίκη με σκορ 1-0):

«Τον περνάει ο Ζαγοράκης, μπαίνει στην περιοχή, κάνει τη σέντρα, κεφαλιά από τον Χαριστέα 1-0. Σκίζει τους Γάλλους σαν σαρδέλες… Είμαστε μπροστά στο 65′ μετά το γκολ του Χαριστέα που κάνει τα όνειρά μας εφιάλτες για τους Γάλλους. 1-0 μετά από μία ενέργεια του Ζαγοράκη που κάνει μόνο ο Ζιντάν, πέρασε τον Λιζαραζού από δεξιά, σέντραρε και ο Άγγελος Χαριστές με κεφαλιά ξετίναξε τα δίχτυα του Μπαρτέζ. Ακούστε το Έλληνες, Ελλάδα- Γαλλία 1-0. Εκπληκτικό γκολ από τον Άγγελο Χαριστέα. Σε μία ενέργεια που δεν έχει το προηγούμενό της από τον Θοδωρή Ζαγοράκη».

«Τόσα χρόνια σε αυτή τη δουλειά πρώτη φορά έχουμε κυριευτεί από τέτοια συναισθήματα. Είναι τρελό. Είναι τρελό. Η Ελλάδα μπροστά. Όποιος και αν το έλεγε αυτό πριν το ματς θα τον πέρναγαν για τρελό. Πιθανόν να τον έβαζαν μέσα σε κάποιο ίδρυμα. Βλέπω τον Πλατινί να μην το πιστεύει στις εξέδρες…».

Στο ματς με την Τσεχία στον ημιτελικό (νίκη με σκορ 1-0):

«Βασίλης Τσιάρτας στο κόρνερ. Γκολ και φεύγουμε για τελικό… Περνάει η μπάλα, γκολ, ΓΚΟΛ. Τελικός! Τελικός! Σας το ‘πα! Πνιγόμαστε από χαρά. Οι Έλληνες στον τελικό!»

Στο ματς με την Πορτογαλία στον τελικό (νίκη με σκορ 1-0):

«Μπασινάς στο κόρνερ στο 56′. Μπασινάς…ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΟΛ! Ο Χαριστέας, ο Χαριστέας! Εμείς προχωρούμε! Αυτοί υποχωρούν! Βρε μήπως ο Βάσκο ντα Γκάμα ήταν Έλληνας;»

«Ο Άγγελος Χαριστέας μας πηγαίνει στα ουράνια. Αφήστε μας εκεί. Αφήστε μας στους ουρανούς της Λισαβόνας. Είμαστε οι πραγματικοί αετοί του Ντα Λουζ».

«Νικητές! Δοξασμένοι… Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα! Δεν περιγράφω άλλο!»

«Εμείς τους κατατροπώνουμε δύο φορές στα γήπεδά τους, τους αποσβολώνουμε, τους εκμηδενίζουμε ποδοσφαιρικά και δημιουργούμε μία ποδοσφαιρική υπερδύναμη».