Θυμηθείτε τα οκτώ γκολ της Εθνική Ελλάδος που «έχτισαν» την πιο όμορφη ιστορία στο ποδόσφαιρο, σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν μια «μηχανή» των γκολ. Ούτε τότε, ούτε τώρα. Και στο Euro 2004 δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Αυτό που ήταν όμως η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα. Όταν έπρεπε, όποτε έπρεπε.

Η συγκομιδή της «γαλανόλευκης» ήταν επτά τέρματα στο τουρνουά. Μόνο σε ένα παιχνίδι σκόραρε δύο φορές, ενώ στα νοκ-άουτ περνούσε με το αγαπημένο της 1-0. Ας θυμηθούμε λοιπόν τα επτά αυτά γκολ του «έπους» της Πορτογαλίας.

Το γκολ που τα ξεκίνησε όλα και το μόνο πέναλτι

To πρώτο γκολ σε αυτό το… παραμύθι δεν θα μπορούσε να μην είναι εντυπωσιακό. Ο Γιώργος Καραγκούνης ήταν ο δράστης που έβαλε τις βάσεις για μια μεγάλη νίκη κόντρα στην Πορτογαλία με 2-1. Ο Έλληνας μέσος πήρε την μπάλα μακριά από την περιοχή, δοκίμασε το πόδι του και κίνησε τον Ρικάρντο για το 1-0 στο ξεκίνημα.

Στο ίδιο… έργο θεατές και στο δεύτερο μέρος. Πάλι νωρίς, ο Χαριστέας, βρήκε ωραία τον Σεϊταρίδη που μπήκε στην περιοχή, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να τον ανατρέπει και τον Κολίνα να δείχνει πέναλτι. Ο Άγγελος Μπασινάς ανέλαβε την εκτέλεση και με άψογο τελείωμα έκανε το 2-0.

Το… ποτήρι με το νερό του Τσιάρτα προς τον Χαριστέα

Επόμενη αγωνιστική στους ομίλους κόντρα στην Ισπανία. Η «φούρια ρόχα» προηγήθηκε στο μισάωρο με τον Μοριέντες, όμως δεν περίμενε αυτό που ερχόταν. Στο δεύτερο μέρος η Ελλάδα έμενε στο ματς και περίμενε την στιγμή της. Η οποία και ήρθε στο 66′. Ο Βασίλης Τσιάρτας έβγαλε μπαλιά… διαβήτη στον Χαριστέα, που κοντρόλαρε και νίκησε τον Κασίγιας για το τελικό 1-1. Η σέντρα του Έλληνα μέσου έμεινε στην ιστορία, με τον ίδιο αργότερα να αναφέρει πως ήταν τόσο εύκολη για εκείνον, όσο σε κάποιον που βάζει ένα ποτήρι νερό!

Το πρώτο… χρυσό γκολ

Μεγάλες εμφανίσεις στα δύο πρώτα ματς και 4 βαθμοί στο σακούλι με Πορτογαλία και Ισπανία. Η θεωρητικά όμως πιο αδύναμη αντίπαλος της Εθνικής (σε σχέση με τις δύο πρώτες) φυσικά ήταν η Ρωσία. Η μοναδική ομάδα που έμελλε να νικήσει το σύνολο του Ότο Ρεχάγκελ με 2-1.

Η «γαλανόλευκη» λίγο έλλειψε να μείνει εκτός συνέχειας σε εκείνο το ματς, όμως ο τέρμα του Ζήση Βρύζα αποδείχθηκε πως ήταν από «χρυσάφι». Tο πράγμα είχε… στραβώσει από την αρχή με τους Ρώσους να είναι μπροστά 2-0. Στο 43′ όμως ο Χαριστέας γύρισε προς την περιοχή, ο Παπαδόπουλος πήρε την κεφαλιά και ο Βρύζας με ψύχραιμο πλασέ έστειλε την Ελλάδα στους «8».

Η… μαγεία του Ζαγοράκη και το κεφάλι του Χαριστέα

Μπορεί το γκολ του Καραγκούνη να ήταν εντυπωσιακό, όμως εκείνο του Χαριστέα ήταν μαγικό. Μιλάμε φυσικά για την ντρίμπλα που είχε προηγηθεί από τον Ζαγοράκη πάνω στον Λιζαραζού. Ο Έλληνας μέσος είδε τον Γάλλο μπακ να έρχεται πάνω του και είχε την απόλυτη έμπνευση.

Τσίμπησε την μπάλα περνώντας τον από πάνω, στη συνέχεια μπήκε στην περιοχή και με άψογη σέντρα βρήκε τον Χαριστέα. Εκείνος έπιασε μια δυνατή κεφαλιά και νίκησε τον Φαμπιέν Μπαρτέζ που δεν μπόρεσε να κάνει πολλά. Έτσι η Ελλάδα προκρίθηκε στα ημιτελικά με 1-0.

Το τελευταίο «ασημένιο» γκολ

Ο αγώνας με την Τσεχία κάλλιστα θα μπορούσε να πάει άσχημα. Πολύ άσχημα. Η Ελλάδα όμως είχε… άστρο. Απλά δεν μπορούσε να χάσει εκείνο το βράδυ στο «Ντραγκάο», ό,τι κι αν έκαναν οι αντίπαλοί της. Η μπάλα δεν έμπαινε μέσα με τίποτα και ο άγραφος κανόνας του ποδοσφαίρου επιβεβαιώθηκε. Όταν δεν σκοράρεις, το πληρώνεις.

Το παιχνίδι είχε οδηγηθεί στην παράταση. Το πρώτο τέταρτο όδευε στο φινάλε του. Η «γαλανόλευκη» όμως κέρδισε ένα κόρνερ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Τσιάρτας εκτέλεσε στο πρώτο δοκάρι. Εκεί πετάχτηκε ο Δέλλας που με κεφαλιά σκόραρε. Τέλος. Αυτό έμελλε να ήταν και το τελευταίο «ασημένιο» γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Το σπουδαιότερο τέρμα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Στο συγκεκριμένο γκολ δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά. Δεν φτάνουν οι λέξεις βλέπετε. Ήταν, και είναι, τόσο μεγάλο αυτό έκανε η Εθνική που απλά δεν… Κι αν στο ματς με την Τσεχία η Ελλάδα έδειχνε ότι απλά δεν μπορούσε να χάσει, στον τελικό πήγε και νίκησε.

Προφανώς δεν έπαιξε «μπαλάρα», αλλά δεν παρέκκλινε από το πλάνο της. Και η δικαίωση ήρθε στο δεύτερο μέρος. Ένα κόρνερ του Μπασινά. Μια κακή έξοδος του Ρικάρντο. Έφεραν τον Χαριστέα ουσιαστικά μπροστά σε κενή εστία. Ο… δικός μας Άγγελος δεν μπορούσε να αστοχήσει. Η κεφαλιά ήταν άψογη και έκανε το 1-0. Ένα γκολ τόσο απλό αλλά συνάμα τόσο σπουδαίο. Ένα γκολ που έχει περάσει στα βιβλία της ιστορία ως το μεγαλύτερο ενός Έθνους. Ένα γκολ που δύσκολα θα ξεπεραστεί…