Ποια είναι τα δέκα ηχηρότερα ονόματα που δεν θα μπορέσουν να δώσουν το παρών στο επικείμενο Euro που θα διεξαχθεί στη Γερμανία.

Τρία χρόνια μετά, το Euro επιστρέφει. Η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση εθνικών ομάδων θα μας κάνει παρέα από τις 14 Ιουνίου έως τις 24 Ιουλίου. Οι 24 ομάδες αναμένεται να μας προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις στα δέκα γήπεδα της Γερμανίας. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που θα το παρακολουθήσουν με μια μικρή… πίκρα.

Ο λόγος για κάποιους σημαντικούς παίκτες. Ορισμένοι εξ αυτών είναι τραυματίες και δεν θα μπορέσουν να ενισχύσουν τις χώρες τους. Άλλοι πάλι δεν κατάφεραν να προκριθούν. Έτσι το Debut.gr σας παρουσιάζει τις δέκα πιο σημαντικές απουσίες της διοργάνωσης.

Oι άτυχοι που οι τραυματισμοί τους χτύπησαν την πόρτα

Σερζ Γκνάμπρι

Το αστέρι της Μπάγερν Μονάχου, Σερζ Γκνάμπρι, είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο «βαριά» ονόματα που θα χάσει το Euro 2024. Ο έμπειρος εξτρέμ δεν θα μπορέσει να προσθέσει επιπλέον συμμετοχές στις 45 που μετρά με τα «πάντσερ» και αντ’ αυτού θα πρέπει να γίνει… ένα με την υπόλοιπη Γερμανία ώστε να παρακολουθήσει τις προσπάθειες της χώρας του να κερδίσει εντός έδρας.

Το τουρνουά ήταν μια ονειρεμένη ευκαιρία για τον πρώην παίκτη της Άρσεναλ να αγωνιστεί μπροστά στον κόσμο της Γερμανίας, αλλά η ζωή επεφύλασσε στον Γκνάμπρι ένα δυνατό… χαστούκι. Ένας τραυματισμός στον οπίσθιο μηριαίο σήμανε πως δεν θα βρισκόταν στα σχέδια του Γιούλιαν Νάγκελσμαν για το τουρνουά.

Γκάβι

Αν ο Γκάβι δεν είχε χτυπήσει στον χιαστό τον περασμένο Νοέμβρη, αναμφίβολα θα ήταν μέρος αυτής της διοργάνωσης, καθώς είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ισπανίας. Από τότε που έκανε ντεμπούτο με τη «φούρια ρόχα» μόλις στα 17 του, ο ταλαντούχος μέσος έχει καταγράψει 27 συμμετοχές.

Όλο αυτό το διάστημα έκανε αγώνα με τον χρόνο για να ανακάμψει ενόψει του Euro. Ακόμα κι αν είχε καταφέρει να γίνει καλά εγκαίρως, το να διακινδυνεύσει μετά από μια τόσο μεγάλη απουσία, να επιστρέψει, θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Λαμβάνοντας υπόψη το λαμπρό μέλλον που έχει, είναι λογικό να δοθεί προτεραιότητα στην αποθεραπεία του από το να ριχτεί κατευθείαν στα… βαθιά.

Ντάβιντ Αλάμπα

Είναι μια συναρπαστική στιγμή για την Αυστρία που, υπό τον Ραλφ Ράνγκνικ, μοιάζει με ένα από τα «μαύρα άλογα» σε αυτό το τουρνουά. Αν και ο αρχηγός θα είναι μέρος του ταξιδιού, ο Ντάβιντ Αλάμπα δεν θα είναι μέλος της ομάδας.

Ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στον πλανήτη, όταν είναι υγιείς, ο 31χρονος παίκτης ήταν ένα από τα πολλά… θύματα που υπέστησαν ρήξη χιαστού την περασμένη σεζόν, συμπεριλαμβανομένου του συμπαίκτη του, Τιμπό Κουρτουά. Aυτή την στιγμή ο Αλάμπα δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί. Αντίθετα, πρόκειται να ενταχθεί στο επιτελείο του Ράνγκνικ και να προσφέρει λίγη από την εμπειρία του στους υπόλοιπους.

Τιμπό Κουρτουά

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο πολύπειρος τερματοφύλακας δεν θα είναι στην αποστολή του Βελγίου για το μεγάλο ραντεβού του Euro. Ο κίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από τους τραυματισμούς τη φετινή σεζόν.

Αρχικά υπέστη ρήξη χιαστού και ελάχιστα πριν επιστρέψει στην αγωνιστική δράση υπέστη ρήξη έσω μηνίσκου χάνοντας άλλους δύο μήνες περίπου. Παρόλα αυτά δεν το έβαλε κάτω. Επέστρεψε στα τέλη Μαΐου και μάλιστα ήταν βασικός στον τελικό του Champions League απέναντι στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ωστόσο ο ίδιος είχε αποφασίσει να μην αγωνιστεί στο Euro.

Ντέστινι Ουντόγκι

Ευτυχώς όσον αφορά τον Ντέστινι Ουντόγκι δεν είχαμε να κάνουμε με ακόμη μία περίπτωση ρήξης χιαστού, βέβαια αυτό δεν πρόκειται να τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα που θα χάσει το Euro. Ο Ιταλός αριστερός μπακ υπήρξε βασικός πυλώνας για την Τότεναμ και τον Άγγελο Ποστέκογλου. Έτσι πιθανότατα θα ήταν στο αεροπλάνο για τη Γερμανία, βοηθώντας την εθνική Ιταλίας.

Ωστόσο, τον Απρίλιο αποκαλύφθηκε ότι ο 21χρονος μπακ τραυματίστηκε στην προπόνηση και χρειάστηκε να χειρουργηθεί στον τετρακέφαλο. Είναι κρίμα για τον Ουντόγκι, ο οποίος θα μπορούσε να ήταν από τους πιο εντυπωσιακούς νέους του τουρνουά.

Λούκας Ερναντές

Μία από τις πιο «σκληρές» περιπτώσεις. Ο Λούκας Ερναντές είναι η πρώτη επιλογή του Ντιντιέ Ντεσάμπ για τα αριστερά στην άμυνα εδώ και χρόνια. Όμως δεν του… πηγαίνουν οι μεγάλες διοργανώσεις. Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 υπέστη ρήξη χιαστού που τον οδήγησε να σκεφτεί μέχρι και να αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 26 ετών. Επέλεξε να μην το κάνει, πάλεψε ξανά στο γήπεδο και άρχισε να μοιάζει με τον παλιό του εαυτό.

Στις αρχές Μαΐου όμως, η μοίρα τον χτύπησε δεύτερη φορά καθώς ο 28χρονος, πλέον, υπέστη ξανά ρήξη χιαστού στον πρώτο ημιτελικό του Champions League με την Ντόρτμουντ. Με το Euro λίγες εβδομάδες μακριά, ο Ερναντές το έπαθε πάλι. Ευχόμαστε πάντως να επιστρέψει όπως την πρώτη φορά και να φορέσει ξανά τη φανέλα της Γαλλίας σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Γέρεμι Πίνο

Η ομάδα της Ισπανίας για το Euro 2024 είναι γεμάτη από εντυπωσιακά νεαρά ταλέντα. Αλλά ένας από εκείνους που δεν θα βρίσκεται στη Γερμανία είναι Γέρεμι Πίνο. Ο 21χρονος της Βιγιαρεάλ έχει ήδη δείξει ψήγματα του ταλέντου του στη διεθνή σκηνή, αλλά όπως και ο Γκάβι, δεν θα λάβει μέρος στο τουρνουά λόγω τραυματισμού.

Τι είδους τραυματισμό; Προφανώς ρήξη χιαστού. Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο δυστυχώς. Μάλιστα, ο Πίνο χτύπησε σε παρόμοια στιγμή με τον μέσο της Μπαρτσελόνα. Έτσι η «φούρια ρόχα» θα στερηθεί τις υπηρεσίες ενός ακόμη μεγάλου ταλέντου που ελπίζει να έχει στο μέλλον.

Οι ηχηρές απουσίες του Euro λόγω αποκλεισμού

Έρλινγκ Χάαλαντ

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ μπορεί να έχει κατακτήσει την Premier League, το Champions League και το Κύπελλο Αγγλίας, αλλά αυτό δεν εγγυάται μια θέση στο Euro.

Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι σημείωσε 6 από τα 14 γκολ της Νορβηγίας στα προκριματικά, αλλά θα απουσιάσει την ώρα που οι Κιλιάν Εμπαπέ (Γαλλία), Χάρι Κέιν (Αγγλία) και Κέβιν Ντε Μπρόινε (Βέλγιο) θα αγωνιστούν για τις χώρες τους στη μεγάλη διοργάνωση.

Μάρτιν Όντεγκαρντ

Η αποτυχία της Νορβηγίας να περάσει από τα προκριματικά σημαίνει επίσης πως ούτε ο συμπαίκτης του Χάαλαντ, Μάρτιν Όντεγκαρντ, θα δώσει το παρών στο Euro. «Στερώντας» μας έτσι ένα από τα πιο εντυπωσιακά δίδυμα που θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε.

Ο 24χρονος αρχηγός της Άρσεναλ, σημείωσε το δεύτερο γκολ της χώρας του στη νίκη με 2-1 στα προκριματικά κόντρα στη Γεωργία στις 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η Νορβηγία τερμάτισε τρίτη στον όμιλο Α – έξι βαθμούς πίσω από τη δεύτερη Σκωτία, συνεπώς δεν μπόρεσε να παλέψει ούτε στα μπαράζ.

Ντέγιαν Κουλουσέφσκι

Ο Ντέγιαν Κουλουσέφσκι θα έχει… άδεια αυτό το καλοκαίρι μετά την αποτυχία της Σουηδίας να προκριθεί στα τελικά του Eυρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ο 23χρονος εξτρέμ της Τότεναμ που βραβεύτηκε με το «Guldbollen», για τον καλύτερο Σουηδό άνδρα παίκτη της χρονιάς, το 2022, θα είναι από τις απουσίες που κάνουν αίσθηση αφού προέρχεται από μια ελπιδοφόρα σεζόν με τους Λονδρέζους.

Ο Κουλουσέφσκι ξεκίνησε και στους οκτώ αγώνες της Σουηδίας για τα προκριματικά του Euro 2024, σκοράροντας μάλιστα ένα γκολ και μοιράζοντας δύο ασίστ.