Ένα τελευταίο κύκνειο άσμα στο Euro 2024 για ορισμένους θρύλους πριν αποχαιρετήσουν το ποδόσφαιρο

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν λέει η ρήση και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μετά το πέρας της ευρωπαϊκής σεζόν αρκετοί θρύλοι του ποδοσφαίρου λένε το «αντίο», καθώς ετοιμάζονται να «κρεμάσουν» τα παπούτσια τους. Κάτι ανάλογο ισχύει και στο φετινό Euro 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας, εκεί που ίσως δούμε για τελευταία φορά ορισμένους αστέρες του 21ου αιώνα.

Παραδοσιακά, το καλοκαίρι είναι η εποχή των ανακοινώσεων αποχώρησης και το 2024, το Euro θα προσφέρει στους παίκτες που βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους την ευκαιρία να απολαύσουν ένα τελευταίο κύκνειο άσμα για τις χώρες τους πριν αποχαιρετήσουν το ποδόσφαιρο.

Ήδη, αρκετοί σούπερ σταρ έχουν παραδεχτεί ότι το Euro 2024 θα είναι η τελευταία τους εμφάνιση σε κορυφαίο επίπεδο. Θα είναι όμως;

Euro 2024: Θα είναι η τελευταία χρονιά με την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο;

Μετά την κλήση του από τον προπονητή της Πορτογαλίας Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα αγωνιστεί στο Euro για έκτη φορά, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Άλλωστε το όνομα του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών με τα ρεκόρ είναι κάτι παραπάνω από συνυφασμένο.

Στα 39 του χρόνια, είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για τον αστέρα της Αλ Νασρ, του οποίου η αθλητικότητα και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης έχουν αψηφήσει την ηλικία.

Αλλά η διοργάνωση του 2024 είναι σχεδόν σίγουρα η τελευταία φορά που οι φίλαθλοι θα απολαύσουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο Euro.

Euro 2024 Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Ρονάλντο θα είναι 43 ετών όταν θα διεξαχθεί το επόμενο Euro, γεγονός που καθιστά τη συμμετοχή του εξαιρετικά απίθανη.

Ούτε ο Ρονάλντο ούτε η Πορτογαλία έχουν ασχοληθεί με το διεθνές μέλλον του, αλλά δεδομένης της απαιτητικής φύσης του ρόλου ενός επιθετικού, θα χρειαζόταν κάτι λιγότερο από ένα θαύμα για έναν παίκτη 40 ετών και κάτι για να συνεχίσει για άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι το Euro 2028.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια δυνητικά θετικά νέα για τους οπαδούς της Πορτογαλίας μετά το Euro 2024, ο Ρονάλντο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Euro 2024: Η τελευταία ωδή στον Τόνι Κρόος

Ο Τόνι Κρόος θα κρεμάσει τα παπούτσια του μια και καλή στο τέλος του Euro, καθώς προσπαθεί να οδηγήσει μια ομάδα της Γερμανίας σε ένα ονειρικό πρωτάθλημα στην πατρίδα της.

Σε αυτό που αποκαλείται «τελευταίος χορός» του Γερμανού στο Euro 2024, είναι και η τελευταία του ευκαιρία να κατακτήσει ένα τελικό τρόπαιο, καθώς ο Κρόος ανακοίνωσε και την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, κατακτώντας ακόμη ένα Champions League.

Euro 2024 Τόνι Κρόος

Ο 34χρονος είχε ήδη αποσυρθεί από τις διεθνείς διοργανώσεις το 2021, αλλά ανέτρεψε την απόφασή του μετά από συζητήσεις με τον ομοσπονδιακό προπονητή της «Die Mannschaft» Γιούλιαν Νάγκελσμαν για να είναι παρών στη «δική» της διοργάνωση.

Γνωστός για τη δημιουργικότητα, το «μυαλό» στο χώρο του κέντρου και την ικανότητά του στις στημένες φάσεις, ο Κρόος ήταν μέλος της πανίσχυρης ομάδας της Γερμανίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 και της ομάδας του 2010 που κατέκτησε την τρίτη θέση.

Υπάρχει καλύτερο σενάριο από το να κλείσει τη γεμάτη με τίτλους καριέρα του με ένα Euro στη χώρα του;

Euro 2024: Ο γερόλυκος Λούκα Μόντριτς, η σημαία της Κροατίας

Ο παίκτης της Κροατίας με τις περισσότερες συμμετοχές όλων των εποχών, ο Λούκα Μόντριτς, θα ηγηθεί και πάλι της ομάδας στο Euro, το οποίο πιθανότατα θα είναι το τελευταίο του μεγάλο τουρνουά πριν αποσυρθεί από το διεθνές ποδόσφαιρο. Βέβαια το «αντίο» του δεν λέει να έρθει ακόμα στο διασυλλογικό επίπεδο καθώς ανανέωσε για έναν ακόμη χρόνο το συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Μόντριτς ξεκίνησε το διεθνές ταξίδι του με την Κροατία ως ένας εντυπωσιακός αναπληρωματικός παίκτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Ο 38χρονος και μετά από 174 συμμετοχές με το εθνόσημο, βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο μιας σπουδαίας καριέρας και ο παράγοντας Χ που τον έκανε να αλλάζει μόνος του την έκβαση μεγάλων αγώνων.

Euro 2024 Λούκα Μόντριτς

Παρά την ηλικία του, ο Μόντριτς θα εξακολουθήσει να είναι βασικός παίκτης της Κροατίας στο Euro, ενορχηστρώνοντας μαεστρικά την επίθεση και κατευθύνοντας την ομάδα του από τη μεσαία γραμμή όπως αυτός ξέρει.

Αφού οδήγησε την Κροατία στην ιστορική δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και στην τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, είναι έτοιμος να ξαναγράψει ιστορία.

Euro 2024: Το αντίο του Ζιρού θα συνοδευτεί με μια ακόμα διάκριση;

Ένας από τους πιο υποτιμημένους επιθετικούς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο Ολιβιέ Ζιρού της Γαλλίας θα αποσυρθεί από τις διεθνείς υποχρεώσεις μετά από αυτή τη διοργάνωση του Euro, βάζοντας τέλος στην 13χρονη πορεία του με την εθνική ομάδα.

Ο Ζιρού, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της χώρας του με 57 γκολ σε 131 συμμετοχές, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποσυρθεί για να «ανοίξει δρόμο για τους νέους».

Euro 2024 Ζιρού

Ο 37χρονος δεν κατάφερε να βρει δίχτυα κατά τη διάρκεια του θριάμβου της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στην πατρίδα της – αλλά πέτυχε εντυπωσιακά τέσσερα γκολ κατά τη διάρκεια της πορείας του 2022 στο Κατάρ, όπου έχασε τον τελικό από την Αργεντινή.

Ο Ζιρού δήλωσε ότι δεν έχει συγκεκριμένες προσδοκίες για χρόνο συμμετοχής στο Euro, αλλά ελπίζει να βιώσει μια βαθιά εμπειρία με τη νέα γενιά παικτών της Γαλλίας σε αυτή την τελευταία του διεθνή περιοδεία.

Μόλις τελειώσει το Euro, ο Γάλλος επιθετικός, που βρίσκεται πλέον στο μεταίχμιο της καριέρας του, θα συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο σε σύλλογο για τουλάχιστον δύο χρόνια, αφού πρόσφατα υπέγραψε με ελεύθερη μεταγραφή από την ιταλική Μίλαν σε άλλες Πολιτείες, στους Los Angeles FC.

Euro 2024: Μάνουελ Νόιερ, ο δεύτερος Γερμανός της λίστας

Τίτλοι τέλους από την Εθνική ομάδα της Γερμανίας και για τον Μάνουελ Νόιερ ο οποίος έκλεισε τα 38 του χρόνια τον Μάρτιο.

Ο Νόιερ έχει να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Για κακή του τύχη, ο τερματοφύλακας ύψους 1,93 μέτρων, έσπασε το πόδι του στις διακοπές του μετά το τουρνουά και έμεινε εκτός δράσης για σχεδόν ένα χρόνο.

Νόιερ Euro 2024

Παρά το γεγονός ότι είναι ο τερματοφύλακας πρώτης επιλογής της Γερμανίας, ο Νόιερ πιθανότατα δεν θα παίξει σε όλα τα παιχνίδια στο Euro. Οι Γερμανοί φίλαθλοι όμως θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ζητωκραυγάσουν για τα μοναδικά κατορθώματα του δικού τους παιδιού, ένος τερματοφύλακα που πέρασε όλη τη ζωή (μετά τη Σάλκε) στην Μπάγερν Μονάχου και έγραψε ιστορία με τους Βαυαρούς και την Εθνική ομάδα.

Euro 2024: Ο 41χρονος Πέπε σπάει όλα τα ρεκόρ

Αυτή τη στιγμή, ο πρώην τερματοφύλακας της Ουγγαρίας Gabor Kiraly κατέχει τον τίτλο του γηραιότερου παίκτη που έχει συμμετάσχει ποτέ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ωστόσο, ο 41χρονος Πέπε θα τον ξεπεράσει όπως όλα δείχνουν στα γήπεδα της Γερμανίας.

Είναι μοναδικό επίτευγμα ότι ο Πέπε αγωνίστηκε πάνω από 30 φορές σε όλες τις διοργανώσεις για την Πόρτο κατά τη διάρκεια της περιόδου 2023/24, ενώ έχει ήδη αγωνιστεί δύο φορές με την Εθνική της Πορτογαλίας το 2024. Δεν υπάρχουν σχέδια για αποχώρηση του αμυντικού, αλλά οι πιθανότητες να επεκτείνει τη διεθνή του καριέρα για πολύ περισσότερο καιρό μοιάζουν ισχνές.

Πέπε Euro 2024

Το ταλέντο ρέει άφθονο στην ομάδα της Πορτογαλίας και στην αμυντική της γραμμή. Παρά το γεγονός ότι έχει στο παλμαρέ του 136 συμμετοχές, ο Πέπε δεν είναι εγγυημένο ότι θα είναι βασικός, αν και αν δεν διακυβεύεται τίποτα μέχρι την τρίτη αγωνιστική του ομίλου, θα μπορούσε να πάρει το προβάδισμα μπροστά σε έναν από τους Ρούμπεν Ντίας, Γκονζάλο Ινάσιο και Αντόνιο Σίλβα.