Ο Χριστόφορος Στεφανίδης ανέλυσε στο Debut.gr τον τελικό της EuroLeague, αναφέρθηκε στην τρομερή άμυνα του Παναθηναϊκού που έβγαλε εκτός ρυθμού τη Ρεάλ Μαδρίτης, την αντιμετώπιση των «πράσινων» πάνω στο δίδυμο Καμπάτσο-Ταβάρες, ενώ κάνει ξεχωριστή αναφορά στην εμφάνιση-καριέρας του Κώστα Σλούκα.

Ο Παναθηναϊκός είναι στην κορυφή της Ευρώπης! Ο «πράσινος» Αυτοκράτορας μετά από αρκετή αμφισβήτηση κατάφερε όχι μόνο να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες συνάντησε αλλά να παίξει στο Final Four εκπληκτικό μπάσκετ και να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου.

Η υπερβατική εφετινή πορεία του ολοκληρώθηκε με πανηγυρικό τρόπο, εξοντώνοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης, που φάνταζε… Λερναία Ύδρα, σηκώνοντας στον τόπο που είχε πανηγυρίσει την πέμπτη κούπα του, το Βερολίνο το 2009, το έβδομο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Ιστορίας του!

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν «πάτησε» στην καταληκτική μάχη της διοργάνωσης την κάτοχο του τίτλου με 95-80 και μετά από 13 χρόνια επέστρεψε στον θρόνο της!

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media. Επειδή ξέρουμε ότι ίσως δεν ψάξεις, σου τα έχουμε έτοιμα. Στο link εδώ κάνεις like στο Facebook. Βέβαια, επειδή ίσως είσαι πιο πολύ της εικόνας, κάνε follow στο Instagram. Λοιπόν, τι περιμένεις για να το κάνεις; Δύο κλικ παραπάνω είναι.

Με την αποψινή επιτυχία, όχι μόνο ολοκληρώθηκαν όλες οι… προφητείες των ανθρώπων του Παναθηναϊκού και κυρίως του «ισχυρού άνδρα» της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος έβλεπε μήνες πριν το «τριφύλλι» στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά συνεχίστηκε και η παράδοση που ήθελε τους «πράσινους» να μην χάνουν ποτέ σε τελικό Euroleague (7/7), αλλά και η… κατάρα οι ομάδες που τερματίζουν στην κανονική περίοδο στην πρώτη θέση να… χάνουν το τρόπαιο στο φινάλε!

Μπορεί ο αγώνας να ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και η Ρεάλ να ξεκίνησε αρκετά εύστοχη την αναμέτρηση, ωστόσο ο Παναθηναϊκός δεν πανικοβλήθηκε. Έμεινε κοντά στο σκορ, ανέβασε κατά πολύ την απόδοσή του στην άμυνα, εγκλώβισε τους Μαδριλένους και δεν τους άφησε το περιθώριο ούτε να σκεφτούν να επιστρέψουν στην αναμέτρηση. Η ελληνική ομάδα, από τη στιγμή που πέρασε μπροστά στο σκορ, δεν κοίταξε ξανά πίσω της. Έπαιξε το παιχνίδι της, έβγαλε τη Ρεάλ εκτός ρυθμού και με ηγέτη τον Κώστα Σλούκα έφερε το τρόπαιο στην Ελλάδα και το ΟΑΚΑ.

Παναθηναϊκός

Φυσικά, δεν ήταν όλα τόσο απλά. Ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε να κάνει πολλά και σημαντικά πράγματα μέσα στην αναμέτρηση προκειμένου να κατακτήσει το τρόπαιο. Ο Χριστόφορος Στεφανίδης μέσα από το Debut.gr αναλύει το μεγάλο τελικό, το κακό πρώτο δεκάλεπτο και τη διαχείριση που έκανε ο Παναθηναϊκός, τη «σκληρή» άμυνα που άλλαξε και την αναμέτρηση, τον ρόλο του Εργκίν Αταμάν και φυσικά την ηγετική εμφάνιση του Κώστα Σλούκα.

«Ο Παναθηναϊκός είναι πανάξια πρωταθλητής Ευρώπης – Ήταν η καλύτερη ομάδα του τελικού»

Η ενεργοποίηση της άμυνας από τη δεύτερη περίοδο, κρατώντας την Ρεάλ των 88,9 πόντων μ.ο. στους 80, και η εμπειρία του MVP του φάιναλ φορ, Κώστα Σλούκα, που έγινε ο πρώτος παίκτης που πανηγυρίζει τίτλους Euroleague με τρεις διαφορετικές ομάδες (2 με Ολυμπιακό, 1 με Φενερμπαχτσέ, 1 με Παναθηναϊκό) μετά τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, έκριναν τον αποψινό θριαμβευτή.

Με τεράστια ανατροπή από το -14 (41-27 στο 12΄) και δίνοντας πραγματικό αμυντικό ρεσιτάλ στην τρίτη περίοδο, όταν κράτησε τους Ισπανούς στο 7 πόντους, ο Παναθηναϊκός… προσπέρασε δια χειρός Κέντρικ Ναν από τα 6,75 και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Κώστα Σλούκα, ο οποίος με 2/2 τρίποντα στον επίλογο έγραψε το 71-79 και από το 35΄ έκοψε κάθε όνειρο ανατροπής των Ισπανών.

«Χθες παρακολουθήσαμε έναν τελικό υψηλού επιπέδου. Ήταν ένας πραγματικός τελικός EuroLeague που αποζημίωσε το μέσο φίλαθλο αλλά και τους Έλληνες φιλάθλους που ήθελαν το τρόπαιο να πάει στον Παναθηναϊκό. Πρόκειται για ένα παιχνίδι υψηλής έντασης, ποιότητας, με πολλές ανατροπές και συγκινήσεις. Ο Παναθηναϊκός είναι πανάξια πρωταθλητής Ευρώπης. Ήταν η καλύτερη ομάδα του τελικού, έπαιξε με μεγάλη καρδιά. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο όπου βρέθηκε πίσω με 14 πόντους, έδωσε τα πάντα σε άμυνα και επίθεση και δίκαια έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου».

Παναθηναϊκός © Eurokinissi

«Ο Παναθηναϊκός διαθέτει μεγάλη επιθετική ποιότητα, κράτησε την επαφή του με το σκορ. Ακόμα κι όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ με 41-27, έτρεξε ένα γρήγορο 8-0 και έφερε το παιχνίδι στο 41-35»

Με τον Εντιαγιέ να… αιφνιδιάζει τον Παναθηναϊκό στην εκκίνηση του πρώτου δεκαλέπτου, σημειώνοντας και τους 8 πρώτους πόντους των Ισπανών, με 2/2 τρίποντα και 1/1 δίποντα, οι Μαδριλένοι πήραν το προβάδισμα με το… καλησπέρα (8-3).

Ο Χεζόνια ανέβασε τη διαφορά στο +7 (10-3 στο 3΄), αλλά Γκραντ, Παπαπέτρου και Ναν φρόντισαν να κρατούν τον Παναθηναϊκό σε απειλητική θέση (10-9), εκτελώντας από τα 6,75.

Ωστόσο, με την «πράσινη» άμυνα να αποσυνδέεται στη συνέχεια, χάνοντας την εποπτεία της περιφέρειας, αλλά και αυτή της ρακέτας (δέχθηκαν 8/11 δίποντα), οι Ισπανοί κυριάρχησαν στο παρκέ, παρά το γεγονός ότι είχαν… ξεχάσει από νωρίς τον Ταβάρες με 2 φάουλ.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης άρχισαν να αξιοποιούν και τους αιφνιδιασμούς και με τον Ναν να βγαίνει εκτός παρκέ στο 9΄, έχοντας συμπληρώσει 3 φάουλ, έκλεισαν το δεκάλεπτο με τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (+11, 36-25).

Ο Γιαμπουσέλε ευστόχησε στο 5ο τρίποντο της Ρεάλ στον αγώνα και ο Κοζέρ αύξησε το σερί των Ισπανών στο 5-0, χαρίζοντας στη Ρεάλ στο 12΄ ένα πολύτιμο +14 (41-27).

Σε αυτό το σημείο μπορεί κάποια ομάδα να τα είχε παρατήσει και να είχε υποκύψει στην εκπληκτική ευστοχία της Ρεάλ. Όμως, όχι αυτός ο Παναθηναϊκός. Προσπάθησε να παραμείνει κοντά στο σκορ και να μην αφήσει τους Ισπανούς να τον απενεργοποιήσουν.

«Ο Παναθηναϊκός, ενώ στην επίθεση έδειχνε πως είναι σε καλή κατάσταση, δεν μπορούσε να βγάλει τη Ρεάλ έξω από το δικό της σκεπτικό. Κι όπως είχαμε πει στην προηγούμενη ανάλυσή μας μετά τους ημιτελικούς, ο Παναθηναϊκός έπρεπε μέσα από την άμυνα του να μην επιτρέψει στη Ρεάλ να παίξει άνετα το παιχνίδι της. Μία τόσο καλή επιθετικά ομάδα δεν γινόταν να κρατηθεί στους 57 πόντους όπως η Φενέρμπαχτσε.

Γιαννακόπουλος

Επειδή ο Παναθηναϊκός διαθέτει μεγάλη επιθετική ποιότητα, κράτησε την επαφή του με το σκορ. Ακόμα κι όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ με 41-27, έτρεξε ένα γρήγορο 8-0 και έφερε το παιχνίδι στο 41-35. Έβγαλε στο παρκέ μία αντιμετώπιση, την οποία δεν είχε βγάλει ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό, όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ με διψήφια διαφορά. Είναι διαφορετικό να τρέχεις να καλύψεις μία διαφορά 25 πόντων και διαφορετικό 14. Ειδικά, όταν έχεις παίκτες που βρίσκονται σε μέρα καριέρας και με βάση την κρισιμότητα του παιχνιδιού.

Οι 8 πρώτοι πόντοι του Εντιαγιέ πλήγωσαν ποικιλοτρόπως τον Παναθηναϊκό. Εκτός από τους πόντους που δέχτηκε, ο Μήτογλου αναγκάστηκε να σκεφτεί διαφορετικά στις επόμενες φάσεις. Αναγκάστηκε να τον μαρκάρει περισσότερο, σκεφτόταν αν έπρεπε να δώσει βοήθειες, για τον λόγο πως ο Εντιαγιέ είχε βρει επιθετικό ρυθμό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι πόντοι αυτοί ήταν κάπως απροσδόκητοι.  Έτσι, η Ρεάλ Μαδρίτης έβρισκε σκορ και απειλούσε μέσα από αυτή τη συνθήκη που είχε δημιουργηθεί».

«Ο Παναθηναϊκός λειτούργησε πανέξυπνα στην αντιμετώπιση των Καμπάτσο-Ταβάρες»

Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός «έδεσε» την περιφερειακή του άμυνα, ο Λεσόρ κυριάρχησε μέσα στην αντίπαλη ρακέτα (9π. στο β΄ δεκ.) και με τους Ισπανούς να πληρώνουν την… εμμονή τους από τα 6,75 (4/10 τρίποντα στο β’ δεκ.), οι «πράσινοι» απάντησαν με επιμέρους σκορ 5-14, μειώνοντας σε 43-39 στο 16΄ και επιστρέφοντας στο παιχνίδι.

Ο Χεζόνια ξεκόλλησε από τα 6,75 τη Ρεάλ (46-39), αλλά με τον Γκραντ να διακρίνεται σε άμυνα και επίθεση και τον Βιλντόζα να μπαίνει στην εξίσωση από τα 6,75 (οι δύο τους σημείωσαν 2 «κολλητά» τρίποντα), το «τριφύλλι» πλησίασε σε απόσταση… αναπνοής (46-45 στο 17΄).

Ο Λεσόρ κράτησε τη διαφορά στο -1 (48-47 στο 19΄) και παρά τα 2/2 τρίποντα που ακολούθησαν από τους Ισπανούς (54-47), ο Σλούκας φρόντισε στην εκπνοή του ημιχρόνου να μην τους επιτρέψει να ξεφύγουν στο σκορ (54-49 στο 20΄).

«Ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε με το σκεπτικό να παίξει χαλαρά στην αναμέτρηση. Απλώς, η Ρεάλ μπήκε με κεκτημένη ταχύτητα και έβαλε τα πρώτα σουτ. Η είσοδος του Χουάντσο και η βελτίωση της άμυνας του στο δεύτερο δεκάλεπτο, άρχισαν να φέρνουν σταδιακά «τούμπα» την αναμέτρηση. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η πίεση πάνω στην μπάλα. Ειδικά σε τέτοιες αναμετρήσεις και κόντρα στη Ρεάλ, αν δεν κινηθείς πιεστικά, η μάχη έχει χαθεί. Σε αυτό το σημείο είδαμε τον Παναθηναϊκό να είναι πιο γρήγορος στις αντιδράσεις του, έβγαιναν πιο γρήγορα στα close-out και φαινόταν πως θα πάει το παιχνίδι μέχρι το τέλος. Όλοι έδωσαν από κάτι. Ακόμα και ο Βιλντόζα μπήκε έτοιμος στην αναμέτρηση. Ο Κώστας Σλούκας είχε επίσης καλύτερο αμυντικό ρυθμό σε σχέση με τον ημιτελικό.

Ο Παναθηναϊκός λειτούργησε πανέξυπνα στην αντιμετώπιση των Καμπάτσο-Ταβάρες. Οποιαδήποτε επαφή θα μπορούσε να οδηγηθεί σε φάουλ, οι παίκτες του Παναθηναϊκού την χρησιμοποιούσαν πολύ σωστά και έδειχναν στον διαιτητή πως όντως έχει γίνει φάουλ. Κατά τη γνώμη μου, αυτοί οι δύο παίκτες είναι οι στυλοβάτες της Ρεάλ Μαδρίτης. Και στον τελικό έπαιξε 22 λεπτά ο Καμπάτσο και 21 ο Ταβάρες.

Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός Σλούκας

Αυτό το γεγονός πληγώνει τους Ισπανούς. Επίσης, αυτοί οι δύο παίκτες δεν έμειναν για αρκετή ώρα μαζί μέσα στο παρκέ. Σε αυτή τη συνθήκη ο Παναθηναϊκός παίρνει άριστα. Κατόρθωσε να δείξει τα μικρά φάουλ που κάνει ο Καμπάτσο κατά τη διάρκεια των σκριν ή όταν πιέζει ασφυκτικά στην άμυνα. Σε συνδυασμό και με την απενεργοποίηση του «τερματοφύλακα» Ταβάρες, κατάφερε να την βγάλει τελείως εκτός ρυθμού, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο».

«Ο Παναθηναϊκός έκανε τη Ρεάλ να μην νιώθει φαβορί της αναμέτρησης»

Αν στη δεύτερη περίοδο ο Παναθηναϊκός χάλασε το… μυαλό των παικτών του Ματέο, στην τρίτη το… ισοπέδωσε! Οι «πράσινοι» τα έκαναν όλα τέλεια από τα πρώτα λεπτά, ήλεγξαν τα ριμπάουντ, απέσπασαν το 3ο φάουλ του Ταβάρες, έκοψαν κάθε προσπάθεια αιφνιδιασμού των Ισπανών, τους μπλόκαραν το μακρινό σουτ και με τον Ναν να βρίσκει στόχο από τα 6,75 στο 24΄ ήρθε η ανατροπή (56-58), ολοκληρώνοντας ένα επιμέρους σκορ 2-9!

Ο Κέντρικ Ναν ανέβασε τον δείκτη στο +3 (57-60), επιτρέποντας στη «Βασίλισσα» να σκοράρει μόνο από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (59-60 στο 26΄). Με τον Καλαϊτζάκη, μάλιστα, να βγάζει ενέργεια στην άμυνα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να γράψει το 59-64, με τον Έλληνα γκαρντ να ευστοχεί σε 3/3 βολές (πήρε φάουλ και τεχνική ποινή από τον Πουαριέ). Ο Σέρχιο προσπάθησε να μειώσει, αλλά στην επόμενη προσπάθεια του στην επίθεση δεν τα κατάφερε, έχοντας κολλημένο πάνω του τον Καλαϊτζάκη (61-64 στο 30΄).

«Η Ρεάλ Μαδρίτης έδειξε και στα δύο παιχνίδια του Final-Four πως όταν δεχτεί «μπασκετικό» ξύλο και πίεση στα πρώτα λεπτά της επίθεσής της, κάνει ένα βήμα πίσω στην ένταση καθώς δεν νιώθει άνετα σε αυτόν τον ρυθμό. Ο Παναθηναϊκός αυτό το κατάφερε στον τέλειο βαθμό. Οδήγησε την Ρεάλ σε ένα σκορ πάρα πολύ μικρό για την κλάση της. Έβαλε σε 36 πόντους σε 28 λεπτά, μαζί και με το τελευταίο τρίποντο που δεν είδαμε ποτέ. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η αστοχία της Ρεάλ όπου χαρακτηριστικά δεν έχει βάλει κανένα τρίποντο στο τρίτο δεκάλεπτο. Κάτι έκανε και ο Παναθηναϊκός πάρα πολύ καλά για να συμβεί αυτό. Έτσι, κλείνει την αναμέτρηση όντας περισσότερο εύστοχος (12/22 τρίποντα) και με περισσότερα ριμπάουντ (31-37) απέναντι σε αυτά τα θηρία.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, αλλά δεν πιστεύεις πως δεν πατούσε καλά στην αναμέτρηση. Έχει πάει το ματς εκεί που θέλει, το έχει τακτοποιήσει και έχει κάνει τη Ρεάλ να μην φαίνεται φαβορί. Μάλιστα, με τον κόσμο στο πλευρό του, έδειχνε αποφασισμένος πως θα τα καταφέρει. Στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός κάνει μία εξαιρετική εμφάνιση σε όλους τους τομείς».

Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός Σλούκας

Το τρίποντο του Μήτογλου στα πρώτα λεπτά γέμισε αυτοπεποίθηση τους «πράσινους» (65-71 στο 32΄), ενώ ακόμα κι όταν οι Χεζόνια-Γιουλ μείωσαν σε 71-73, ο Σλούκας ήταν εκεί! Με 2/2 τρίποντες βόμβες ο αρχηγός του Παναθηναϊκού επανέφερε την τάξη (71-79 στο 35΄), με τον Ναν να συνεχίζει το έργο του και με σερί 4-0 να ξεσηκώνει την κερκίδα (76-83 στο 37΄).

Με τον Καμπάτσο να αποβάλλεται με 5 φάουλ 2:36΄ πριν από τη λήξη, ο Μήτογλου σφύριξε κι… έληξε από τα 6,75, διαμορφώνοντας το μη αναστρέψιμο +10 (76-86). Έτσι, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να «ράψει» το έβδομο αστέρι στη φανέλα του και να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης.

«Η εμφάνιση του Κώστα Σλούκα είναι η καλύτερη της καριέρας του»

Πολλά έχουν γραφτεί και πολλοί έχουν αναφερθεί σε αυτό το κομμάτι. Το γεγονός είναι ένα. Ο Κώστας Σλούκας είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού και αυτός που τον οδήγησε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Μαζί με τον Ναν έχουν δημιουργήσει ένα τρομερό δίδυμο, ικανό να πετύχει τα πάντα.

Ο MVP Κώστας Σλούκας τελείωσε τον αγώνα με 24 πόντους και 4/4 τρίποντα και 6/6 σουτ εντός πεδιάς, βλέποντας τη δικαίωση και τη χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του στην απονομή, ενώ άξιοι συμπαραστάτες του αποδείχθηκαν οι Κέντρικ Ναν με 21 πόντους και Ματίας Λεσόρ με 17!

Η εμφάνιση που κάνει στον τελικό του Βερολίνου είναι ανεπανάληπτη. Εκεί που η μπάλα καίει, βάζει δύο απίστευτα τρίποντα και φέρνει τον Παναθηναϊκό σε θέση οδηγού.

«Αν βάλουμε την βαρύτητα του αγώνα και αυτά που έκανε σήμερα ο Σλούκας, είναι η καλύτερη εμφάνιση στην καριέρα του.

Περιμέναμε στον τελικό πως θα είναι καλύτερος, φάνηκαν σε κάποιες στιγμές τα σημάδια κόπωσης όπως στην αρχή του τρίτου δεκαλέπτου, όπου ο Αταμάν το βλέπει αυτό και τον αποσύρει τον πάγκο, αλλά αυτά που κάνει είναι μοναδικά. Είχε και τον Καμπάτσο που τον κυνηγούσε ανελέητα.

Είναι κάπως κινηματογραφικό αυτό που έχει πετύχει στο ματς των αποδείξεων για εκείνον. Τέτοια εμφάνιση είχαμε να δούμε από τον τελικό του Λονδίνου το 2013 και όσα είχε πετύχει ο Βασίλης Σπανούλης κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αντίστοιχα μεγάλες εμφανίσεις είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν τόσο ο Δημήτρης Διαμαντίδης όσο και ο Θοδωρής Παπαλουκάς.

Με το σκορ στο 71-73 πετυχαίνει το τρίποντο του αγώνα και ενώ απέμεναν 5:30 λεπτά. Μάλιστα, σε σημείο που ο Παναθηναϊκός είχε «κολλήσει» απέναντι στη ζώνη της Ρεάλ. Χωρίς κανένα πλεονέκτημα πετάει ένα τρίποντο-μαχαιριά απέναντι στον Καμπάτσο, τον οποίο αιφνιδιάζει. Ο Σλούκας κάνει νόημα στον Λεσόρ να ανέβει να του δώσει σκριν, εκείνος καθυστερεί και ενστικτωδώς σηκώνεται για τρεις, χωρίς να αφήνει περιθώρια σκέψης στον Καμπάτσο. Κατά την γνώμη μου είναι το τρίποντο του αγώνα.

Πρόκειται για μία εμφάνιση επικών διαστάσεων. Μία ηγετική εμφάνιση από έναν παίκτη που έχει συμμετάσχει σε 10 Final-Four, οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο τρόπαιο, βάζοντας τη σφραγίδα του σε όλα όσα πέτυχε η ομάδα από το δεύτερο μισό της κανονικής διάρκειας και μετά.

Σλούκας και Ναν αλληλοσυμπληρώνονται πάρα πολύ καλά και είναι από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας του Παναθηναϊκού. Σέβονται ο ένας τον άλλον, έχουν χημεία και μέσα στο γήπεδο τα πάνε τέλεια. Δεν δυσανασχετούν όταν είτε ο ένας είτε ο άλλος πάρει το τελευταίο σουτ. Έχουν δεθεί πάρα πολύ. Και ενώ ο Σλούκας έχει βάλει τα δύο τρίποντα, όταν η Ρεάλ πλησιάζει, έρχεται ο Ναν να πάρει την «μπαγκέτα» της επίθεσης και να ξεμπλοκάρει τον Παναθηναϊκό».

«Ένας προπονητής σαν τον Αταμάν θα μπορούσε να πάρει τον Παναθηναϊκό από την 17η θέση και να τον οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης»

Δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά και στον Εργκίν Αταμάν. Στον άνθρωπο που πίστευε και έλεγε πρώτος πως θα φέρει το έβδομο αστέρι στον Παναθηναϊκό. Δεν γνωρίζουμε αν όντως το πίστευε ή ήταν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Το έκανε πράξη. Και αυτό έχει σημασία.

«Ο Αταμάν και οι συνεργάτες του είχαν προετοιμάσει πάρα πολύ καλά την ομάδα. Όλη αυτή η υπερβολική σιγουριά, που καμιά φορά παρεξηγείται, από τη στιγμή που γίνεται με πράξεις, δεν μπορείς να μην παραδεχθείς πως αυτά που λέει τα υποστηρίζει μέσα στο γήπεδο.

Ακόμα κι όταν η διαφορά ήταν στους 14 πόντους, η ομάδα ήταν ήρεμη, τήρησε το πλάνο της και στο τέλος δικαιώθηκε. Η κίνηση που κάνει στο τέλος με τον Μήτογλου στη θέση 5, μπορούμε να πούμε πως λειτούργησε αλλά πάντα οι παίκτες αποφασίζουν και είναι αυτοί που εκτελούν. Πάντως, του αξίζουν πολλά credits μετά από αυτό που κατάφερε.

Μόνο τέτοιου τύπου προπονητές θα μπορούσαν να πάρουν τον Παναθηναϊκό από τη 17η θέση και να τον φέρουν στην κορυφή της Ευρώπης. Δηλαδή έναν προπονητή που έχει αυτή την ιδιαίτερη «τρέλα», που παροτρύνει τον κόσμο να πάρει εισιτήρια για το Final-Four, ενώ η ομάδα έχει αρνητικό ρεκόρ, που δηλώνει πως θα αποχωρήσει αν δεν πάρει την πρόκριση ή όταν αναφέρει πως σέβεται τον Ολυμπιακό και όσα έχει πετύχει αλλά τώρα η κυριαρχία του τελείωσε. Μπορεί πολλοί να μην συμφωνούν, αλλά δεν γίνεται να μην δούμε το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι πως έκανε πράξη αυτό που έλεγε στην αρχή της σεζόν.

Κλείνοντας, ο Παναθηναϊκός είναι δίκαια πρωταθλητής Ευρώπης. Στο Final-Four ήταν η καλύτερη ομάδα, τερμάτισε δεύτερος στην κανονική διάρκεια, απέκλεισε την Μακάμπι και έφτασε πανάξια στην κορυφή. Και η Ρεάλ έπαιξε ένα πάρα πολύ καλό μπάσκετ, ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και πρόκειται για μία φοβερή ομάδα. Φυσικά, δεν γίνεται τίποτα χωρίς το απαιτούμενο μπάτζετ και την κατάλληλη στήριξη. Ο πρόεδρος της ομάδας, κ. Γιαννακόπουλος, διέθεσε στην ομάδα ένα μεγάλο μπάτζετ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πολύ καλό σύνολο. Καλή η δουλειά και η προσπάθεια αλλά χρειάζονται και τα κατάλληλα υλικά προκειμένου να φτάσεις στην κορυφή. Και ο Παναθηναϊκός είχε αυτά τα στοιχεία για να τα καταφέρει».