Πριν καν αρχίσει η σεζόν ο Εργκίν Αταμάν είχε υποσχεθεί τη Euroleague. Σχεδόν κανείς δεν τον πίστεψε, αλλά εκείνος τήρησε όσα είπε.

«Την πρώτη μέρα ο κόουτς Αταμάν είπε, ‘θα κατακτήσουμε τη Euroleague’. Δεν θα πω ψέματα, κανείς δεν τον πίστεψε». Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του Ντίνου Μήτογλου μετά τη λήξη του τελικού της Εuroleague. Την ίδα ώρα, το Βερολίνο έχει «πρασινίσει». Ο Παναθηναϊκός νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης και… έραψε το πολυπόθητο έβδομο στη φανέλα του.

Πρωτεργάτης αυτής της επιτυχίας, φυσικά ο Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος τεχνικός φρόντιζε να αναφέρει συνεχώς πως οι Πράσινοι θα πάρουν τη Euroleague. Προφανώς κανείς δεν τον πίστευε. Εδώ δεν το έκαναν οι ίδιοι του οι παίκτες σύμφωνα με τον Μήτογλου. Και απόλυτα δίκαια. Δεν τον πίστεψαν αρχικά, γιατί όσο περνούσε η σεζόν αυτή η πίστη μεγάλωνε. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο τρόπαιο και τα χρωστά όλα σε εκείνον…

Serial… winner ο Αταμάν

Αν ξέρει κάτι πολύ καλά ο Τούρκος τεχνικός είναι να κερδίζει. Σίγουρα στις περισσότερες ομάδες που έχει δουλέψει τα μπάτζετ ήταν υψηλά. Αλλά και πάλι κάποιος πρέπει να τα διαχειριστεί όλα αυτά. Έχει τις γνώσεις για να παίρνει το καλύτερο από κάθε παίκτη του. Ντόπιο ή ξένο. Κοντό ή ψηλό. Το σταθεροποίησε στην Αναντολού Έφες, αφήνοντας ελεύθερους παίκτες όπως ο Μίσιτς και ο Λάρκιν. Και το ξανάκανε στον Παναθηναϊκό.

Δεν είναι η αυθεντία του Ομπράντοβιτς, μιας και μιλάμε για τους Πράσινους. Είναι όμως… serial winner. Ξέρει να νικά πως να το κάνουμε. Ξέρει πως θα εμπνεύσει τους παίκτες του. Τα ρόστερ του σχεδόν πάντα ήταν γεμάτα ταλέντο, αλλά πάντα ήθελαν μια ώθηση. Αυτό προσφέρει ο Αταμάν. Συν φυσικά τις μπασκετικές γνώσεις που δεν είναι λίγες προφανώς.

Τους ενέπνεε όλη τη σεζόν

Η εκρηκτική του προσωπικότητα είναι το καύσιμο των παικτών του. Όπως είπαμε παραπάνω ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει από την ομάδα. Πρώτον, γνωρίζει πολύ καλά πως θα τους ενώσει όταν τα πράγματα σε ένα ματς δεν πάνε καλά. Δεύτερον και πιο βασικό είναι εκείνος που επωμίζεται όλο το βάρος των ευθυνών.

Όσον αφορά το πρώτο δεν το έχουμε δει λίγες φορές. Τα μυθικά του ξεσπάσματα δεν είναι τυχαία. Δεν τον πνίγει τόσο το άδικο για να την… μπαίνει στους διαιτητές. Ξέρει πως να βάζει τον κόσμο στην εξίσωση. Για να δίνουν ενέργεια στους παίκτες. Και αυτά τα… σόου είναι που κάνουν τη διαφορά. Είτε τα θεωρούμε σωστά, είτε όχι.

Στο δεύτερο σκέλος, ο Τούρκος τεχνικός είναι επίσης… ειδικός. Ξέρει τι να πει και πότε. Απλά θυμηθείτε τι είχε πει μετά τον πρώτο αγώνα των πλέι οφ με τη Μακάμπι. «Πιστεύω ότι είμαστε πολύ πολύ καλύτερη ομάδα […]. Αν δεν πάμε στο Final Four, δεν θα είμαι στον Παναθηναϊκό του χρόνου». Αυτό είχε πει. Γνώριζε πολύ καλά τις δυνατότητες των παικτών του. Έπαιξε και κέρδισε. Είτε κάποιος τον εκτιμά, είτε τον μισεί. Ασχέτως με το αν συμφωνεί με όσα κάνει. Ο Εργκίν Αταμάν έδειξε πως είναι νικητής. Και πάνω απ’ όλα πως κρατά τις υποσχέσεις του…