Παναθηναϊκός και Ρεάλ Μαδρίτης θα κοντραριστούν στον τελικό της Euroleague με μοναδικό στόχο το βαρύτιμο τρόπαιο.

Από τη μία πλευρά ο Παναθηναϊκός. Από την άλλη η Ρεάλ Μαδρίτης. Οι δύο κορυφαίες ομάδες της κανονικής περιόδου της Euroleague είναι στον τελικό και θα πάνε για το τρόπαιο. Ο μεν για το πολυπόθητο έβδομο και η δε για το δωδέκατο!

Οι Πράσινοι ξεπέρασαν το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό. Οι «μερένγκες» απέκλεισαν τον Ολυμπιακό. Και οι δύο είχαν παρόμοιες προκρίσεις απέναντι στους αντιπάλους τους. Ξεκίνησαν εξαιρετικά, κράτησαν το προβάδισμα και έφτασαν στο θετικό αποτέλεσμα. Η ιστορία τώρα όμως θα είναι διαφορετική.

Ο ενθουσιασμός, η εμπειρία και η περιφέρεια

Καταρχάς είναι αναγκαίο να αναφέρουμε πως υπάρχει διαφορά εμπειρίας. Ο Παναθηναϊκός έχει ουσιαστικά δύο έμπειρους παίκτες από Final Four. Σε αντίθεση με τη Ρεάλ που πηγαίνει για τρίτη σερί φορά στον τελικό και πέρσι έκανε μόνο μία προσθήκη. Τον Φακούντο Καμπάτσο…

Από εκεί και πέρα εντυπωσιακή θα είναι η μάχη στην περιφέρεια. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν διαθέτει αρκετούς ικανούς παίκτες. Κέντρικ Ναν, Κώστας Σλούκας και Τζέριαν Γκραντ θα έχουν κομβικό ρόλο στο παιχνίδι. Είναι σημαντικό να δούμε πως θα ανταποκριθούν αμυντικά απέναντι σε παίκτες όπως οι Καμπάτσο, Γιουλ, Σέρχι.

Είναι δεδομένο πως ο Αταμάν θα έχει μελετήσει υπερβολικά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό για να μην γίνουν τα ίδια λάθη. Επιθετικά οι Πράσινοι θα χρειαστούν σε μεγάλο βαθμό τις ατομικές εμπνεύσεις των παικτών τους για να κοντράρουν στα ίσα τη «βασίλισσα».

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να αντέξει στους ψηλούς;

Εκεί που η Ρεάλ σίγουρα υπερτερεί είναι η γραμμή των ψηλών. Είδαμε πως στον ημιτελικό Ταβάρες και Πουαριέ εξαφάνισαν Φαλ, Μιλουτίνοφ, Ράιτ, ακόμα και τον Πετρούσεφ. Τώρα θα έχουν ουσιαστικά να… ασχολούνται με έναν και μοναδικό τύπο. Ο Ματίας Λεσόρ θα έχει μπόλικη δουλειά και αναμένεται να μείνει πολύ στο παρκέ.

Τα αποθέματα ενέργειας του Γάλλου θα πρέπει να είναι αρκετά. Τα δύο «θηρία» των Ισπανών θα τον σπρώξουν δίχως έλεος και εκείνος θα πρέπει να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί. Επιθετικά τώρα, ο Λεσόρ είναι… λαχείο. Ξέρει να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι όσο λίγοι. Η εξυπνάδα του θα τον βοηθήσει να έχει το αποτέλεσμα που εκείνος θέλει.

Σίγουρα θα χρειαστούν τα πολύτιμα λεπτά τόσο του Κώστα Αντετοκούνμπο στο «5» ή ακόμα και του Ντίνου Μήτογλου. Οι δυο τους πρέπει να είναι πανέτοιμοι να δώσουν τις απαραίτητες ανάσες στον Γάλλο, για να επιστρέφει πιο δυνατός στο παρκέ.