Ο Τόνι Κρόος πήρε μία δύσκολη, αλλά όσο δεν πάει τίμια απόφαση. Να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο την ώρα που είναι στο απόλυτο pick του!

Ούτε MLS, ούτε κάπου χαμένος στη Σαουδική Αραβία ή την Κίνα. Ο Τόνι Κρόος θα είναι σαν τον King Kong στον πύργο του Empire State. Στην κορυφή. Ο Γερμανός μέσος αποχωρεί, μετά την ολοκλήρωση του Euro που θα γίνει στη Γερμανία, όντας ένας από τους καλύτερους. Όχι γενικά και αόριστα. Αλλά τώρα.

Δεν φεύγει από την ενεργό δράση πριν τον… φύγουν. Ίσα- ίσα που η Ρεάλ Μαδρίτης είχε ήδη ξεκινήσει επαφές, ώστε να τον πείσει να υπογράψει νέο συμβόλαιο μαζί της γι’ ακόμη έναν χρόνο. Όπως έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι. Όπως έγινε το ακριβώς παραπροηγούμενο καλοκαίρι.

Ο Τόνι Κρόος ναι μεν είχε και έχει τα χρονάκια του, μα έδινε σε όλους την εικόνα ότι έχει να δώσει πολλά. Ότι μπορεί άνετα να φτάσει τα χρόνια του Λούκα Μόντριτς και να είναι στην κορυφή. Να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως σε όλη την καριέρα του και όχι να πέσει επίπεδο ή να γίνει κομπάρσος λίγο πριν το αντίο. Ο έμπειρος μέσος έχει ήδη κατακτήσει (για φέτος πάντα μιλώντας) το πρωτάθλημα στην Ισπανία και βάζει πλώρη γι’ ακόμη ένα Champions League. Και μετά από αυτό πάει να γίνει εθνικός ήρωας με τα «πάντσερ».

«Θέλω να φύγω από τα γήπεδα και το ποδόσφαιρο την ώρα που είμαι στην κορυφή», είχε πει πριν χρόνια ο Μισέλ Πλατινί όταν αποχώρησε από τη Γιουβέντους όντας μόλις 31 ετών! Ο Τόνι Κρόος δεν ξέρουμε αν είναι η απάντηση σε όλους όσους πήγαν στη Δύση της καριέρας τους σε άλλα πρωταθλήματα πιο χαμηλού επιπέδου. Μα ο 34χρονος χαφ τους κοιτάει όλους αυτούς στα μάτια με μία ερώτηση: «Wanna be on top?».

Τόνι Κρόος

Το μεγαλύτερο λάθος της Μπάγερν Μονάχου

Υπάρχουν στιγμές που μπορούν να αλλάξουν μερικές. Ακόμη και μία μεταγραφή. Μπορεί να φέρει τα πάνω- κάτω όχι σε μία ομάδα. Αλλά και γενικότερα στο ρου της ιστορίας. Μία από αυτές που πρέπει σίγουρα να μελετήσει ο ιστορικός του μέλλοντος είναι το λάθος της Μπάγερν Μονάχου. Πως οι άνθρωποι του γερμανικού συλλόγου άφησαν να τους φύγει ένας παίκτης με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του Τόνι Κρόος και μάλιστα… τσάμπα.

Οι κακές γλώσσες λένε -όπως και ένας αστικός μύθος στο Μόναχο- ότι μετά μία ήττα της Μπάγερν ο Ούλι Χένες, ο οποίος τότε ήταν πρόεδρος του συλλόγου, είχε ένα έντονο λεκτικό επεισόδιο με τον Κρόος. Ήταν η εποχή που οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε επικοινωνία για να ανανεώσουν τη μεταξύ τους συνεργασία.

Ωστόσο, εκείνο το βράδυ ο νεαρός -τότε- Γερμανός μέσος δεν έπαιξε τόσο καλά. Σπάνιο για την κλάση του. Όμως, ακόμη πιο σπάνιο ήταν ο Χένες να χάσει την ψυχραιμία του και να τον κάνει… σκουπίδι μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων συμπαικτών του. Τότε απλά ήταν η αρχή του τέλους. Ένα ντόμινο εξελίξεων που έφερε τον Κρόος εκτός Μπάγερν Μονάχου και ήταν το 2014.

Η ληστεία του… αιώνα για τη Ρεάλ Μαδρίτης

Τα «σκουπίδια» κάποιου είναι ο θησαυρός για κάποιον άλλον. Η Ρεάλ Μαδρίτης κινήθηκε τάχιστα για τον Τόνι Κρόος και δεν σκέφτηκε ποτέ τίποτα περισσότερο. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ τον είδε, τον «ζύγισε» και κατάλαβε άμεσα ότι πρόκειται για λίρα εκατό! Θα ήταν ακόμη πιο μεγάλο το λάθος για τους Ισπανούς αν έκαναν το ίδιο… αμάρτημα με την Μπάγερν Μονάχου.

Γι’ αυτό από εκείνο το συμβόλαιο, αλλά και για τα επόμενα που ακολούθησαν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια άφηναν «λευκή επιταγή» στον Κρόος. Από την πλευρά του ο ταλαντούχος μέσος ένιωθε σε κάθε επίπεδο και σε κάθε στάδιο της συνεργασίας του με τη «βασίλισσα» την εκτίμηση προς το πρόσωπό του. Ότι υπάρχουν στόχοι και φιλοδοξίες για τον σύλλογο και εκείνος ήταν και είναι κάτι παραπάνω από βασικό μέλος όλων αυτών!

Λογικό και επόμενο να μην έχει στο μυαλό του άλλη ομάδα όσο καιρό φορούσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης που έκανε τη… ληστεία του αιώνα μαζί του, αφού τον απέκτησε ελεύθερο και δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στην Μπάγερν Μονάχου.

Απλός, λιτός και κορυφαίος

Δεν ήταν ποτέ του γρήγορος. Ούτε βιρτουόζος με την μπάλα στα πόδια του. Αλλά ούτε έκανε τρελά νούμερα σε γκολ ή ασίστ. Κάποιες φορές πρέπει να τονίσει κάποιος τα αρνητικά ενός παίκτη για να αναδείξει στη συνέχεια το μεγαλείο του. Την ωριμότητά του. Ο Τόνι Κρόος μέσα στη δεκαετή πορεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης συνεργάστηκε με πολλούς και διαφορετικούς προπονητές. Είδε αρκετούς μέσους να έρχονται και να φεύγουν, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να τον… κουνήσει από την αρχική 11αδα.

Ο λόγος είναι απλός. Δεν χρειάζεται να είσαι πυρηνικός φυσικός για να το καταλάβεις. Less is more. Όπως λένε και στη Μαδρίτη. Ο Γερμανός μέσος έκανε και κάνει όλη την αθόρυβη δουλειά στο χώρο του κέντρου για τους «μερένχες». Είναι αυτός που θα οργανώσει το παιχνίδι όταν έχει την μπάλα στα πόδια και μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον ρυθμό αναλόγως τις συνθήκες και τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Μαέστρος. Πραγματικός μετρονόμος.

Ο Τόνι Κρόος τα κάνει όλα και συμφέρει. Το παιχνίδι του θα περάσει στην ιστορία. Όχι γιατί ήταν τόσο θεαματικό. Αλλά κυρίως γιατί ήταν τόσο απλό, άμεσο και ουσιαστικό. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι. Το δύσκολο είναι να παίξεις απλό ποδόσφαιρο», όπως είχε πει κάποτε ο Γιόχαν Κρόιφ με τον Γερμανό να εφαρμόζει στην πράξη απόλυτα αυτό το ρητό!

Φεύγει την κατάλληλη ώρα;

Είναι το αιώνιο ερώτημα για τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Πότε πρέπει να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση; Αλλά είναι μία απάντηση που διαφέρει από παίκτη σε παίκτη. Ή από εποχή σε εποχή. Κάποτε κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα υπάρχουν τόσοι πολλοί και ποιοτικοί ποδοσφαιριστές που αντέχουν να βγάζουν μέχρι και τα 38-40 τόσα πολλά παιχνίδια. Ο Τόνι Κρόος ήταν και παραμένει από αυτούς που προσέχουν τον εαυτό τους.

Ωστόσο, τα σημάδια ότι θα την… έκανε αργά ή γρήγορα ήταν πολλά. Το είχε τονίσει πολλές φορές με δηλώσεις του σε συνεντεύξεις ότι δεν θέλει να… λιώσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ή στις προπονήσεις. Θέλει να ευχαριστηθεί  λίγο ακόμα το ποδόσφαιρο,  στα όποια χρόνια του μένουν και αργότερα να αφιερωθεί όσο δεν πάει στα παιδιά του και τη γυναίκα του. Στους δικούς του ανθρώπους. Στη δική του ποδοσφαιρική ακαδημία που επισκέπτεται συχνά.

Ο Κρόος φεύγει την κατάλληλη ώρα. Αποχωρεί καβάλα στο άλογο. Σίγουρα θα μπορούσε να δώσει λίγα παραπάνω. Αλλά από την άλλη όμως δεν χρειάζεται. Δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν και αν σε λίγο καιρό έχει ακόμη ένα Champions League και ένα Euro θα μιλάμε για το τέλειο φινάλε. Σαν μία ακόμη τέλεια πάσα του.