Οι ελληνικοί σύλλογοι έκαναν το 3/3 στην Ευρώπη αυτή τη βδομάδα και ο Μανώλης Μακρόπουλος σχολιάζει στο debut.gr

Μια εβδομάδα μετά τη…. Μεγάλη Εβδομάδα, ήρθε και η πραγματικά μεγάλη εβδομάδα για τον ελληνικό αθλητισμό!

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στο μπάσκετ και Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο πήραν τεράστιες, ιστορικές προκρίσεις και στις παρακάτω λίγες γραμμές δεν χωράνε τακτικές παρά μόνο συναισθήματα!

Ο Αταμάν το είπε, το πίστεψε και το έκανε!

Πίσω στο Νοέμβριο του 2023, ο Εργκίν Αταμάν έκανε την περίφημη προς τους φίλους του Παναθηναϊκού δήλωση «Βγάλτε εισιτήρια για το φάιναλ 4». Μήνες μετά, επιβεβαιώθηκε.

Πίστεψε στην ομάδα που ο ίδιος παρέα με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο έχτισαν από το μηδέν, με μόλις δυο παίκτες από το περσινό ρόστερ: τον Καλαϊτζάκη και τον Γκριγκόνις. Από την 17η θέση, στην και από εκεί στο φάιναλ 4, 12 χρόνια μετά. Το διαβάζεις και δεν το πιστεύεις.

Ο κορυφαίος της Ευρώπης!

Φυσικά αναφέρομαι στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης απέδειξε για ακόμη μια σεζόν γιατί αποκαλείται και «σκακιστής».

Μέσα στο ίδιο καλοκαίρι έχασε τον περσινό MVP της Ευρωλίγκα, Σάσα Βεζένκοβ, αλλά και τον υπερπολύτιμο Κώστα Σλούκα. Είδε έναν έναν τους παίκτες του να μένουν στα «πιτς».

Όχι απλά δεν το έβαλε κάτω, άλλαξε τελείως το στυλ της ομάδας, από επιθετική μηχανή σε αμυντική, πήρε τα πάντα από τους πάντες. Και ακόμη και στη σειρά με την Μπαρτσελόνα όταν είδε τον ηγέτη και αρχηγό του, Κώστα Παπανικολάου να μένει εκτός, παρέδωσε μαθήματα στον Γκριμάου και έσπασε την έδρα στο Game 5 για την 3η σερί παρουσία σε φάιναλ 4.

Αυτά δεν γίνονται ούτε σε ταινίες!

Για τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό δεν αρκούν ούτε πέντε κείμενα. Μια ομάδα που πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι στα χαμένα, με σωρεία μεταγραφών (ξανά) και αργότερα αλλαγή προπονητή, πλέον είναι τέσσερις νίκες μακριά από πρωτάθλημα και ευρωπαϊκό.

Ο στρατηγός Μεντιλίμπαρ έκανε και κάνει συγκλονιστική δουλειά σε ψυχολογικό και αθλητικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός είδε την Μακάμπι να περνάει με 1-4 από το Καραϊσκάκη, όμως ακολούθησαν τα ομηρικά έπη.

Πρόκριση με εκτός έδρας εξάρα, και ξανά πρόκριση στα ημιτελικά, πάλι εκτός έδρας, στα πέναλτι με τη Φενέρμπαχτσε και τον Τζολάκη να πιάνει τρία πέναλτι. Και τώρα; Κόντρα σε μια εκ των κορυφαίων ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ και φαβορί για το Κόνφερενς, πρόκριση με δυο καθαρές νίκες μέσα – έξω, με τέσσερα στην Αγγλία μάλιστα!

Όχι, όλα τα παραπάνω δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας αλλά η φετινή σεζόν του Ολυμπιακού συμπυκνωμένη. Τώρα τελικός. ΟΠΑΠ Αρένα. Φιορεντίνα. 90 ή και παραπάνω λεπτά μέχρι τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο!

Ή αν θέλετε, μια Ελλάδα με πάμπολλες πιθανότητες στα τέλη Μαΐου να έχει πρωταθλητή Ευρώπης σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Ποιος να το πίστευε.