Θετικό ντεμπούτο για τον Βασίλη Σπανούλη, με την Ελλάδα να φτιάχνει σιγά-σιγά τη νέα της ταυτότητα, λίγους μήνες πριν το Προολυμπιακό.

Η Ελλάδα χθες (23/2) έκανε μια νέα αρχή. Η εποχή του Δημήτρη Ιτούδη τελείωσε και ο Βασίλης Σπανούλης έκανε ντεμπούτο στον πάγκο της Εθνικής μας κόντρα στην Τσεχία. Το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο και η «γαλανόλευκη» πήρε μια πολύ σημαντική νίκη.

Ο «Σπαν» προσπαθεί σιγά-σιγά να περάσει μια νέα φιλοσοφία. Το πρώτο δείγμα ήταν θετικό, αν πάρουμε ως δεδομένο το αποτέλεσμα. Χρειάζεται πάντως αρκετή δουλειά ακόμα. Καθώς δεν είναι εύκολο να χτίσεις την ταυτότητα μιας ομάδας σε επίπεδο Εθνικών. Αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στο Προολυμπιακό τουρνουά.

Το πρώτο δείγμα από την Ελλάδα με την Τσεχία

Αν κρίνουμε από τα δείγματα που έχει δώσει ο Σπανούλης με το Περιστέρι δεν περιμέναμε να δούμε κάτι το «φανταχτερό». Και ο Έλληνας κόουτς το επιβεβαίωσε. Όπως επισήμανε και αργότερα στις δηλώσεις του, στόχος είναι μια ομάδα που θα έχει ως αρχή και τέλος την άμυνα. Απόλυτα λογικό αν σκεφτούμε την έλλειψη επιθετικού ταλέντου.

Η αδυναμία στο σουτ φέρνει πολλά προβλήματα ειδικά στο μισό γήπεδο. Οι διεθνής «έχτισαν» ακόμα ένα βοηθητικό γήπεδο στο ΣΕΦ με την αστοχία τους. Δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε ή δεν περιμέναμε. Μπόρεσαν όμως να καλύψουν το μειονέκτημά τους με μπόλικη ενέργεια. Ειδικά στην άμυνα τα ροτέισον έμοιαζαν ορισμένες φορές λες και η ομάδα ήταν μαζί όλη τη σεζόν. Οι παίκτες γνωρίζονται μεταξύ τους αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο πράγμα.

Επιθετικά δεν είδαμε κάτι το εξεζητημένο. Πρώτο μέλημα είναι η ομάδα να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο. Ισοσταθμίζοντας έτσι την έλλειψη σε μακρινό σουτ. Παίκτες όπως ο Παπανικολάου, ο Γουόκαπ, ο Χαραλαμπόπουλος και ο Ρογκαβόπουλος είναι «μανούλες» στο να τρέχουν. Φυσικά υπάρχει και η μοναδική ικανότητα του Μήτογλου να χτυπά κοντά στο καλάθι. Κι όταν μπουν τα σουτ, το σύνολο του Σπανούλη θα βρίσκεται σε πολύ καλή μοίρα.

Προετοιμασία με στόχο το Προολυμπιακό

Τα δύο παιχνίδια με Τσεχία και Ολλανδία είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία ώστε η Ελλάδα να δοκιμάσει πράγματα. Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι και το καλοκαίρι στην Αθήνα για το Προολυμπιακό τουρνουά. Και πρώτα ο Θεός με τη βοήθεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα παλέψει για να ταξιδέψει στο Παρίσι περίπου έναν μήνα αργότερα.

Όσο θα μπορεί να παίρνει νίκες, όντας σε κακή επιθετικά μέρα, η Εθνική θα είναι καλά. Το άγχος θα λιγοστεύει και τα χέρια θα λύνονται. Που είναι το πιο σημαντικό. Το Προολυμπιακό δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε. Η πλειοψηφία των παικτών έχει την εμπειρία να διαχειριστεί ανάλογα ματς. Ο Σπανούλης μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω στον ψυχολογικό τομέα και από εκεί και πέρα όλα θα είναι στα χέρια της «γαλανόλευκης». Και με τον κόσμο στο πλευρό της, τα πάντα είναι πιθανά.