H Athens Kallithea φέτος δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ, ώστε να επιστρέψει στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά από 18 χρόνια!

Ο Ντέιβιντ Μπόουι (ή και Μπάουι) δεν ήταν μόνο ένας θρύλος της ροκ που έφυγε από κοντά  μας το 2016. Άλλα ένας πραγματικός ήρωας. Ένας καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ένας άνθρωπος που μπορούσε να περάσει πολλά και διαφορετικά μηνύματα με τους δικούς του τρόπους. Από το πιο εύκολο, μέχρι και το πιο δύσκολο.

Δεν ήταν μόνο η φωνή το μεγάλο του… όπλο. Ήταν οι στίχοι του. Η μουσική του. Ο λόγος του. Η εμφάνισή του που πολλές φορές ήταν εκκεντρική. Οι ατάκες του. Ένας τύπος larger than life.

Μία τέτοια σεζόν ζει και η Athens Kallithea με τους παίκτες της. Το σύνολο του Αλέκου Βοσνιάδη, μετά και την εντός έδρας νίκη επί του Ιωνικού με σκορ 2-1 (και μάλιστα με ανατροπή) είναι πολύ κοντά σε κάτι σπουδαίο και ιστορικό: στην επιστροφή του συλλόγου στη Super League, μετά από 18 χρόνια. Δηλαδή μετά το 2006! Οι ποδοσφαιριστές της δείχνουν ότι δεν θα αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Θέλουν να γίνουν ήρωες. Όχι μόνο για εκείνους. Αλλά για μία ολόκληρη πόλη, γιατί όπως τραγούδησε ο Μπόουι (αφού πρώτα έγραψε) το 1977:

«Though nothing will drive them away
We can beat them, just for one day
We can be heroes, just for one day».

Με ποιο τρόπο; Μα με κάθε τρόπο!

Είναι αυτά τα ματς που στην Αγγλία ονομάζουν «six pointers». Δεν δίνουν μόνο τρεις βαθμούς σε εσένα, αλλά αφήνουν και πολύ πίσω τον αντίπαλό σου που έχει τις ίδιες βλέψεις και τους ίδιους στόχους με εσένα. Όσο για την ψυχολογία των νικητών; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Είναι αυτές οι νίκες που μπορούν να γεμίσουν το ντεπόζιτο της ψυχολογίας σε κάθε παίκτη. Σε κάθε ομάδα. Και μετά να ξεπεραστούν κάθε αγωνιστικές ανηφόρες και κακοτοπιές.

Η Athens Kallithea μετά την εκτός έδρας ισοπαλία στα Χανιά με την τοπική ομάδα, που ήταν ακριβώς από πίσω της, έψαχνε να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της έδρας της. Δύο ματς- φωτιά το ένα πίσω από το άλλο. Με Ηλιούπολη και Ιωνικό. Το σύνολο του Αλέκου Βοσνιάδη, όχι μόνο δεν έχασε σε κανένα από αυτά. Αλλά πήρε δύο νίκες. Δύο επικρατήσεις που δεν δείχνουν μόνο την αγωνιστική ποιότητα της Athens Kallithea αλλά και το μέταλλο που διαθέτει αυτή και οι παίκτες της.

Με την Ηλιούπολη όλα ξεκίνησαν ιδανικά. Ο Ματίγια έκανε με εύστοχο πέναλτι το 1-0 για την ομάδα των Νοτίων Προαστίων, όμως, λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου οι φιλοξενούμενοι όχι μόνο ισοφάρισαν (με γκολ που ήταν από θέση οφσάιντ). Μα είχαν και ένα δοκάρι και δύο πολύ καλά σουτ για το 2-1. Οι γηπεδούχοι έμειναν με δέκα παίκτες στην αρχή του δευτέρου μέρους και εκεί που όλα έδειχναν πως δεν θα ήταν η ημέρα τους ήρθε το τέρμα του Μουτίνιο να φέρει πάλι χαμόγελα και τη νίκη με σκορ 2-1.

Και αν αυτό φαινόταν δύσκολο οι παίκτες της Athens Kallithea είπαν να το… ανεβάσουν το επίπεδο. Στο παιχνίδι με τον Ιωνικό η νίκη ήρθε πάλι με σκορ 2-1. Ωστόσο, αυτό που κανείς δεν έβλεπε να ερχόταν ήταν μία πολύ κακή εμφάνιση των παικτών που Βοσνιάδη που έμειναν πίσω με το τέρμα του Σαλίνας. Αλλά το δεύτερο ημίχρονο ήταν βγαλμένο από το πιο… υγρό όνειρο ενός φανατικού φίλου της Athens Kallithea. Ισοφάριση με υπέροχο σουτ του Ματίγια και ανατροπή νίκης με τον Λουκίνα στα τελευταία λεπτά (στο 83′) συγκεκριμένα.

Αν για άλλους θέλει κόπο για την ομάδα των Ν.Π θέλει απλά… τρόπο. Και τους έχει όλους!

Δεν παίζει μόνη της!

Και άλλες φορές η Athens Kallithea έκανε καλές ή σχεδόν καλές πορείες. Όμως, ο κόσμος δεν ήταν πάντα δίπλα της. Και αυτό ήταν ζητούμενο. Όχι μόνο πριν ή λίγο πιο μετά την εποχή του COVID, αλλά και γενικότερα από το 2006 και έπειτα, αφού ο σύλλογος είχε αρκετά αγωνιστικά και διοικητικά σκαμπανεβάσματα.

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. ΟΚ… Ας μιλήσουμε ειλικρινά. Το γεγονός ότι το σύνολο του Αλέκου Βοσνιάδη όχι μόνο είναι πρώτο, αλλά και με διαφορά από τους διώκτες του παίζει μεγάλο ρόλο (για μερικούς ίσως και το μεγαλύτερο). Ωστόσο, κάτι παραπάνω από το αποτέλεσμα, κάτι παραπάνω από τη νίκη έχει κάνει τον κόσμο να αγκαλιάσει και πάλι αυτή την ομάδα. Είναι η προσπάθεια ως το τέλος. Είναι το όραμα που υπάρχει από τον πρώτο, μέχρι και τον τελευταίο που βρίσκεται στον οργανισμό της Athens Kallithea. Δεν είναι μόνο ο προορισμός, αλλά και το ταξίδι που παίζει τόσο μεγάλο ρόλο.

Η ομάδα της Αττικής είναι από αυτές που έχει δει αρκετά παιχνίδια να στραβώνουν. Αλλά δεν τα παρατάει. Ακόμη και αν χάνει ή χάσει. Ο Βοσνιάδης και οι παίκτες του έχουν κερδίσει το respect της κερκίδας. Έχουν κερδίσει το χειροκρότημα και την εκτίμηση του απλού κόσμου που βλέπει έργα και όχι μόνο δηλώσεις. Και αυτό ίσως είναι κάτι μεγαλύτερο ακόμη και από την ίδια την άνοδο.

Οι μεγάλες στιγμές θέλουν και μεγάλους παίκτες!

«Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος», λέει ο σοφός λαός. Και άδικο δεν έχει. Η Athens Kallithea πέρα από τα ψυχικά χαρακτηριστικά και χαρίσματα που διαθέτει γνωρίζει πολύ καλά που και σε ποιους να στηριχτεί όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Ο Χαβιέρ Ματίγια είναι σίγουρα μία ηγετική φυσιογνωμία. Όχι μόνο για την ομάδα της Αττικής, αλλά γενικότερα για την κατηγορία! Ο έμπειρος μέσος μπορεί να βγάλει λαγούς από το καπέλο του αν και εφόσον βρει χώρο και χρόνο. Και το επιβεβαίωσε περίτρανα στο τέρμα που σημείωσε απέναντι στον Ιωνικό με σουτ εκτός περιοχής στο 70′. Αλλά και με το εύστοχο πέναλτι κόντρα στην Ηλιούπολη.

Σημαντική είναι και η παρουσία του Γιάννη Λουκίνα. Στους δύο «τελικούς» που έδωσε η Athens Kallithea -μέχρι να έρθουν οι επόμενοι- σημείωσε το καθοριστικό γκολ που έδωσε τη νίκη στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον σύλλογο της Νίκαιας στο 83′. Ο έμπειρος φορ έχει ήδη οκτώ τέρματα και απέχει μόλις δύο για να πιάσει τον πρώτο της σχετικής λίστας της Super League 2. Εκτός αυτού, όμως, φαίνεται πόσο καθοριστικός και πέρα από τα γκολ, αφού γνωρίζει πολύ καλά πότε πρέπει να «σπάσει» την μπάλα στους συμπαίκτες του και πότε να εκτελέσει. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται μέσα στις πιο πολλές φάσεις που «μυρίζουν» γκολ. Αλλά ακόμη και όταν δεν παίρνει μπάλα στα πόδια πιέζει ψηλά και η άμυνα της Athens Kallithea ξεκινάει στην ουσία από εκείνον!

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον Τιερί Μουτίνιο. Ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός ναι μεν και στα δύο ματς με Ηλιούπολη και Ιωνικό έχει μπει ως αλλαγή. Όμως, αυτό δεν τον εμπόδισε να συμβάλλει τα μέγιστα και στα δύο «τρίποντα». Άλλωστε ήταν αυτός που με ωραίο, πλάγιο σουτ έδωσε τη νίκη με αντίπαλο την Ηλιούπολη. Αλλά και με τον Ιωνικό η παρουσία του είχε θετικό πρόσημο, αφού κράτησε την μπάλα αρκετά και έκανε πιο… γλυκό το παιχνίδι των παικτών του Βοσνιάδη.